Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaCsongor Bognár Megváltozta több, mint 8 éve
1
Dr. Leitold József Megyei Főállatorvos Veszprém, 2015. 03. 26. Élelmiszerhigiéniai Fórum
2
Témák: Az élelmiszerek jelölése, tájékoztatási kötelezettség - a hazai és EU jogszabályok tükrében. Allergén anyagok, és a fogyasztók tájékoztatása. Az élelmiszerbiztonsági ellenőrzések főbb szempontjai a vendéglátásban. Ismétlődő hiányosságok, típushibák a vendéglátó egységekben. Korszerű táplálkozás aktualitásai: Közétkeztetés helyzete, mit etetnénk meg a gyerekekkel? Transzzsírsavak felhasználása
3
Élemiszerek jelölése 1169/2011/EU rendelete a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról Alkalmazandó a jelölési előirásokra 2014.december 13-tól Csomagolt és csomagolatlan élelmiszerekre is vonatkozik A korábban legyártott termékek még régi jelöléssel forgalomban maradnak!!
4
Jelölési rendelet 1169/2011/EU a következő adatokat kötelező feltüntetni: a) az élelmiszer neve; b) az összetevők felsorolása; c) minden olyan, allergiát vagy intoleranciát okozó, a II. mellékletben szereplő, vagy a II. mellékletben szereplő anyagokból vagy termékekből származó összetevő vagy technológiai segédanyag, amelyet élelmiszer előállításánál vagy elkészítésénél használnak fel, és a késztermékben még jelen van, akár megváltozott formában is;
5
1169/2011 rendelet 12. cikk Az élelmiszerekkel kapcsolatos kötelező tájékoztatás elérhetősége és elhelyezése (1) Az élelmiszerekkel kapcsolatos kötelező tájékoztatásnak e rendeletnek megfelelően rendelkezésre kell állnia, és könnyen hozzáférhetőnek kell lennie valamennyi élelmiszer esetében. (2) Előrecsomagolt élelmiszerek esetében az élelmiszerekre vonatkozó kötelező tájékoztatást közvetlenül a csomagoláson vagy az arra rögzített címkén kell feltüntetni. (5) Nem előrecsomagolt élelmiszer esetében a 44. cikk rendelkezéseit kell alkalmazni.
6
Fogyasztók tájékoztatása 178/2002/EK r. Az élelmiszer jelölése nem tévesztheti meg a fogyasztót: Az élelmiszer tulajdonságait illetően (eltarthatóság, származás, termelés módja, forma, alak, kellék stb) Nem tulajdoníthat olyan hatást, amivel valójában nem rendelkezik Nem állíthat olyan különleges tulajdonságot, amivel nem rendelkezik, vagy minden más hasonló élelmiszer is rendelkezik Ha jogi aktussal nem bizonyított, nem állíthat betegség megelőző, gyógyító tulajdonságokat. Kiszállított nem csomagolt élelmiszernél a tájékoztatást a kísérő dokumentumon kell feltüntetni
7
Csomagolt élelmiszer jelölés kötelező elemei (2014.dec 13-tól) Élelmiszer neve Összetevők felsorolása Allergén vagy intoleranciát okozó anyagok Bizonyos összetevők mennyisége Nettó tömeg Min. megőrzési / fogyaszthatósági idő: nn/hh/éé Különleges tárolási feltételek Élelmiszer vállakozás neve, címe Származás Felhasználási útmutató Alkoholtartalom >1,2 % Tápértéktartalom önkéntes (2016 dec. kötelező)
8
1169/2011 rendelet 44. cikk A nem el ő recsomagolt élelmiszerekre vonatkozó nemzeti intézkedések (2) A tagállamok nemzeti intézkedéseket fogadhatnak el arról, hogy az (1) bekezdésben meghatározott adatokat vagy azok elemeit milyen eszközök segítségével kell rendelkezésre bocsátani, valamint adott esetben arról, hogy azokat milyen formában kell közölni és megjeleníteni.
9
Hazai szabályozás 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet Az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról Alkalmazni kell: Végső fogyasztónak szánt élelmiszerre (vendéglátó, közétkeztető, minden élelmiszer vállalkozó) Nem kell alkalmazni: Automatizált értékesítő hely nem előrecsomagolt áruinál
10
Hazai szabályozás 36/2014. (XII. 17.) FM r. Nem előrecsomagolt élelmiszer végső fogyasztó részére értékesítésekor fel kell tüntetni (hatályos 2015. ápr. 1.-től) Az élelmiszer nevét + „Védőgázas csomagolásban” „Édesítőszerrel (édesítőszerekkel)” „Cukorral (cukrokkal) és édesítőszerrel (édesítőszerekkel)” „Aszpartámot (fenilalanin-forrást) tartalmaz” „Túlzott fogyasztása hashajtó hatású lehet” (polioltartalom>10%)
11
Hazai szabályozás 36/2014. (XII. 17.) FM r. Nem előrecsomagolt élelmiszer végső fogyasztó részére értékesítésekor fel kell tüntetni (hatályos 2015. ápr. 1.-től) Az élelmiszer nevét + Adalékanyagokat (1333/2008/EK r. V. melléklet) „szinezék megnevezése vagy E száma: „a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat” Narancssárga (E110) Kinolinsárga (E104) Azorubin (E122) Alluravörös (E 129) Tartrazin (E102) Neukokcin (E124 )
12
Adalékanyagok/szinezékek jelölése
13
Élelmiszerszinezék
15
E104; E110; E124; E122 „a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat”
16
Ezt KELL kiírni a süteményes pultban: „ Jaffa szelet színezék: Kinolinsárga a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat” E104
17
Ezt KELL kiírni a süteményes pultban: „ Somlói galuska cukorral és édesítőszerrel”
18
Hazai szabályozás 36/2014. (XII. 17.) FM r.; 61/2011 VM r. A fogyasztókat kérésre tájékoztatni kell a 1169/2011/ Ek rendelet szerinti adatokról Hogyan? Miről? Mikor? ?
19
Hazai szabályozás 36/2014. (XII. 17.) FM r. Miről? Allergiát és intoleranciát okozó anyagokról Mikor? Kérésre A vásárlás előtt ?
20
Hazai szabályozás 36/2014. (XII. 17.) FM r. Hogyan? Többlet költség nélkül Könnyen elérhető módon Tájékoztatás módját ki kell írni fizikai vagy elektronikus hordozón Tájékoztatás szóban vagy írásban is megadható ?
21
Hazai szabályozás 36/2014. (XII. 17.) FM r. Szóbeli tájékoztatás feltételei az allergizáló anyagokról: Felelős személy folyamatosan jelen van Azonnal tájékoztat Tájékoztatás elérhető írásbeli dokumentumon alapul Fel kell tüntetni, hogy a szóbeli tájékoztatás hol kérhető 2015. július 1- : Belső eljárást kell kidolgozni a tájékoztatás módjáról, ki kell jelölni a személyt. Az eljárást dokumentálni kell, oktatás dokumentáltan kötelező!!!
22
Több helyszínen történő kiszolgálás: Az információt minden helyen ki kell írni Kivétel, azaz nem kell allergén információ: Az élelmiszer elnevezése egyértelműen utal az allergénre Előzetes egyeztetés alapján személyre szabottan allergén mentes tápanyagot biztosít
23
Allergia-intolerancia
24
Allergén anyagok 1. 1169/2011/EU Rendelet II. Melléklet 1. Glutént tartalmazó gabonafélék (azaz búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza, kamut, illetve hibridizált fajtái) és a belőlük készült termékek, kivéve: a) búzából készült glükózszirup, beleértve a dextrózt is ( 1 ); b) búzából készült maltodextrin ( 1 ); c) árpából készült glükózszirup; d) alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil- alkohol – készítéséhez használt gabonafélék. 2. Rákfélék és a belőlük készült termékek. 3. Tojás és a belőle készült termékek. 4. Hal és a belőle készült termékek, kivéve: a) vitaminok vagy karotinoidkészítmények hordozójaként használt halenyv; b) a sör és a bor derítőanyagaként használt halenyv vagy vizahólyag.
25
Allergén anyagok 2. 1169/2011/EU Rendelet II. Melléklet 5. Földimogyoró és a belőle készült termékek. 6. Szójabab és a belőle készült termékek, kivéve: a) teljes mértékben finomított szójababolaj és zsír ( 1 ); b) szójababból származó természetes vegyes tokoferolok (E306), természetes D-alfa tokoferol, természetes D-alfa tokoferol-acetát, természetes D-alfa tokoferol-szukcinát; c) szójabab olajából nyert fitoszterolok és fitoszterol-észterek; d) szójabab olajából nyert szterolokból előállított fitosztanol-észter. 7. Tej és az abból készült termékek (beleértve a laktózt), kivéve: a) alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt tejsavó; b) laktit. 8. Diófélék, azaz mandula (Amygdalus communis L.), mogyoró (Corylus avellana), dió (Juglans regia), kesudió (Anacardium occidentale), pekándió (Carya illinoinensis [Wangenh.] K. Koch), brazil dió (Bertholletia excelsa), pisztácia (Pistacia vera), makadámia vagy queenslandi dió (Macadamia ternifolia) és a belőlük készült termékek, kivéve az alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt cso.
26
Allergén anyagok 3. 1169/2011/EU Rendelet II. Melléklet 9. Zeller és a belőle készült termékek. 10. Mustár és a belőle készült termékek. 11. Szezámmag és a belőle készült termékek. 12. Kén-dioxid és az SO 2 -ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben; a számítást a fogyasztásra kész termékekre vagy a gyártó utasítása alapján elkészített termékekre vonatkozóan kell elvégezni. 13. Csillagfürt és a belőle készült termékek. 14. Puhatestűek és a belőlük készült termékek.
27
EKÁER 5/2015. (II. 27.) NGM rendelet Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működéséről KOCKÁZATOS TERMÉK (=élelmiszer) első áfaköteles értékesítésekor a szállítást be kell jelenteni Első betárolási helyek bejelentése hangsúlyos (3/2004 VM r.) Kivéve jövedéki termékek, < 1 millió Ft < 250 kg
28
Az ellenőrzések főbb szempontjai a vendéglátásban Nyomonkövethetőség, jelölés Fogyaszthatósági határidők Higiénia Tájékoztatási kötelezettség Tárolási körülmények Mosogatás, Takarítás végzése HACCP, vagy ennek megfelelő kockázatkezelési dokumentum Élelmiszerrel érintkező eszközök, tárolók, vegyszerek
29
Nyomonkövethetőség, jelölés Honnan származik? Milyen vállalkozáshoz kerül? Azonosíthatóság – megfelelő jelölés - összevezethetőség Számlára-szállítólevélre visszavezethető Csak FELIR azonosítóval rendelkező beszállítótóltól vásárolhat alapanyagot a vállalkozás
30
Fogyaszthatósági határidők Gyártó által meghatározott Vállalkozás által meghatározott Tárolási körülmények előírás szerintiek legyenek Keverékekben a fogyaszthatósági határidő a legrövidebb lejárat szerint. Fagyasztás: - vendéglátóhelyen darált húst tilos - kereskedelmi helyen nem változtatható meg a gyártó által megadott tulajdonság
31
Higiénia Személyi higiénia Egészséges dolgozó (személyzeti WC) Tisztálkodási lehetőség (kézfertőtlenítés, e.h. törölköző) Környezeti higiénia Takarítható tisztítható felületek Szakosított tárolás Szakosított előkészítés: Mosó vagy mosogató medencével és kézmosó, kézfertőtlenítési lehetőséggel is felszerelt, a keresztszennyeződés kockázatának elkerülését biztosító külön előkészítő helyiség vagy hely szükséges: a) nyershús előkészítéséhez, A főző térben lehet, tálaló térben nem b) zöldség, gyümölcs, gomba tisztításához és a tojás fertőtlenítéséhez. Nem lehet a főző-, és tálaló térben
32
Tájékoztatási kötelezettség Adalék anyagokról, édesítőszerekről tájékoztatás írásban kötelező Egyéb (allergén, intolerancia) tájékoztatásról nyomtatott vagy elektronikus adathordozón információ arról, hogy hogyan elérhető
33
Tárolási körülmények A fogyasztásra közvetlenül alkalmas élelmiszerek, hőkezelést nem igénylő félkész- és késztermékek egy hűtőtérben is tárolhatók. A fagyasztott, teljes felületükön becsomagolt alapanyagok, félkész termékek és késztermékek közös mélyhűtő-térben is tárolhatók
34
Tárolási körülmények Általános szabály: Az alapanyag, a hőkezelést igénylő félkész termék, valamint a késztermék csak külön hűtőtérben tárolható. Külön hűtőtérben kell tárolni, olyan módon, hogy egymást ne szennyezhessék: a) nyers húsok, b) kültakarójában lévő, illetve zsigereletlen elejtett vad, c) hidegvérű állatok húsa, d) hűteni kívánt tisztítatlan zöldség, gyümölcs, gomba, a felületén nem kezelt héjas tojás, e) nyers tej.
35
Mosogatás, takarítás végzése Takarítási utasítás szerinti használat Képzett személy dokumentáltan és gyakorlatban Tárolási edényzet feliratozott 2-3 fázisú szer? A fogyasztói edények és az ételkészítéshez és tálaláshoz használt üzemi edények és eszközök (a továbbiakban együtt: üzemi edény) mosogatását térben vagy időben el kell különíteni egymástól, a keresztszennyeződést kizáró módon Takarítószerek és eszközök tárolása
36
HACCP, vagy ennek megfelelő kockázatkezelési dokumentum Időszakonként felülvizsgálandó Csak az aktuális tevékenységekre vonatkozzon Részletesebb hatósági ellenőrzések várhatók
37
Élelmiszerrel érintkező eszközök, tárolók, vegyszerek 1935/2004/EK rendelet az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagokról és tárgyakról 38/2003. (VII. 7.) ESZCSM–FVM– KvVM együttes rendelet a biocid termékek előállításának és forgalomba hozatalának feltételeiről OTH engedéllyel forgalmazhatók a 3 fázisú mosogató szerek
38
Mobil érzékszervi laboratórium Indokok: Közétkeztetés helyzete speciális élelmiszerek (csapolt sör, fagylalt, stb) Távoli laboratóriumok Képzett bizottság vizsgál a kiszolgálás után azonnal
39
Transzzsírsavak: 71/2013. (XI. 20.) EMMI r. Az élelmiszerekben lévő transz- zsírsavak megengedhető legnagyobb mennyiségéről, a transz- zsírsav tartalmú élelmiszerek forgalmazásának feltételeiről és hatósági ellenőrzéséről, valamint a lakosság transz-zsírsav bevitelének nyomon követésére vonatkozó szabályokról Hatályos: 2014. február 18-tól az alapanyag transzzsírsav tartalmára vonatkozó információkat be kell szerezni A beszerzett adatokat rögzíteni kell egy nyilvántartásban, mivel a rendelet a határértékek betartása mellett nyilvántartás vezetésére is kötelezi az élelmiszer előállítóját.
40
Transzzsírsavak megengedett mennyisége Tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni – ide nem értve a nem magyarországi forgalomba hozatal céljából történő készentartást –, amelyben a végső fogyasztó számára átadott vagy értékesített élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. összes zsírtartalma kevesebb mint 20%, az élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz- zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 4 grammot összes zsírtartalma kevesebb mint 3%, az élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz- zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 10 grammot
41
Közétkeztetés helyzete, mit etetnénk meg a gyerekekkel? 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelete a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás- egészségügyi előírásokról Csökkentett só és cukortartalom, megemelt rost és fehérjetartalom, Egészségesebb!!! DE: A gyerekek ízlésének nem felel meg Nem használnak kiváltó zöldfűszereket, nem változatos a köret stb.. 70 % hulladék (amit még utána meg kell semmisíteni) A cél nem ez volt a jogszabálly alkotáskor
42
NÉBIH stratégia a közétkeztetésben Közétkeztetés minőségének javítása a közéteztetési törvény és rendeletek előkészítése közétkeztetési szereplők nyilvánosság előtt zajló hatósági minősítő rendszerének kidolgozása Fontos üzenetek: - ami magyaros, nem feltétlenül egészségtelen, ha azt jó minőségű alapanyagokból és korszerű technológiával készítik, - a helyi és hazai, ellenőrzött körülmények között a környéken termelt élelmiszereknek szerepe van a közétkeztetésben, - helyesen étkezni terített asztalnál, megfelelő környezetben és körülmények között, megfelelő ráfordított idő és figyelem mellett lehet
43
Célok, várható eredmények: Elégedettebb fogyasztó Gyermekéhezés visszaszorítása Helyi termékek piacra jutása növekszik Pazarlás csökken Hulladékok mennyisége csökken
44
Társállatok a vendéglátóhelyen: Célszerű a bejáratnál tájékoztatást adni a vendégek részére fogadási készségről (+/-) Külön takarítóeszközök az állatok „hulladékai” részére Egyszer használatos edényzet az állatok részére Külön higiéniai utasítás kidolgozása
45
Köszönöm a figyelmet!
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.