TENDENCIÁK ÉS TRENDEK A NAGYTELJESÍTMÉNYŰ BROJLEREK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A takarmányok emészthetősége Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely az emésztőtraktusban lebomlik és felszívódik. pl. fehérjék.
Advertisements

A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
E85 Szűcs Dániel 11.A.
A gabona felhasználási lehetősége alternatív üzemanyag előállítására. Előadó: Vancsura József elnök Petőházi Tamás titkár.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
Takarmányismeret 4. Magvak.
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
A takarmányok összetétele
Malomipari melléktermékek
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV.
VADTAKARMÁNYOZÁS Tóth Tamás1 – Beke Károly1 – Marosán Miklós2
Melyik a legmegfelelőbb lótáp vemhes kancák számára?
Készítette: Hajdú Julianna
SZIE Gödöllő GTK Agrár- és Regionális Gazdaságtani Intézet
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A takarmányok összetétele
Laboratóriumi diagnosztikai módszerek
A takarmányok összetétele
Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
Takarmányok táplálóértékének mérése
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
A szervezet energiaforgalma
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
Takarmányok fehérjetartalma
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
Megoldások az együttműködés segítségével AGP – Mezőgazdasági Konferencia június Harkány Hogyan reagáljunk a sertéságazatot érintő mai kihívásokra?
Broiler etetési eredmények a Palotabozsoki Zrt. integrációjában
7. Ismertesse a tápok főbb alapanyag-csoportjait!
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Takarmányozástan.
Bioenergiák: biodiesel, alga olaj
Tömeggyarapodás hasonlóságelemzése Melyik tápanyag összeállítás lenne a legmegfelelőbb sertések számára, minél nagyobb tömeggyarapodás elérése céljából.
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
A világ baromfihús-termelése, a baromfihús versenyképessége
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Takarmányok fehérjetartalma
A szervezet energiaforgalma
Takarmányok táplálóértékének mérése
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 5.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
Magyar Pulykaszövetség – Szakmai rendezvény
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet története
A TAKARMÁNYOZÁS ELMÉLETI ALAPJAI
Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék.
A Pannon Egyetem Georgikon Karának szerepe, célkitűzései CEPO Nyitókonferencia Keszthely, május 24. Dr. Dublecz Károly egyetemi tanár.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Nagytestű kutyák optimális fejlődéséhez szükséges száraztápok összehasonlítása.
Város energetikai ellátásának elemzése
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
Bioüzemanyagok bioetanol biodízel. Mik azok a bioüzemanyagok? A bioüzemanyagok növényi vagy állati erdetű, tehát nem fosszilis motorhajtó anyagok. Napjainkban.
A süllő tápra szoktathatósága, valamint termelési paraméterei közti összefüggés vizsgálata Kaposvári Egyetem, Agrár és Környezettudományi Kar, 7400, Kaposvár,
KÜLÖNBÖZŐ INTENZÍV TAVI HARCSANEVELÉSI TECHNOLÓGIÁK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA Szarvas Nagy Z. 1,2, Havasi M. 1, Gál D. 1, Hancz Cs. 2 1 Halászati.
Ipari keveréktakarmány-gyártás hazánkban a 60-as években indult fejlődésnek (húscsirkeprogram) színvonala befolyásolja valamely ország állattenyésztésének.
Takarmánykiegészítők a., h ozamfokozók: javítják az egészséges állatok termelését. Antibiotikumok: gombák vagy mikrobák olyan anyagcsere-termékei, amelyek.
A lucerna LPC lehet-e gazdaságos versenytársa a szójának ?
Bioenergia 3_etanol (fajlagosok)
1. ábra A 3A9EC szerkezeti képlete
BROILER ágazati HELYZETKÉP
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

TENDENCIÁK ÉS TRENDEK A NAGYTELJESÍTMÉNYŰ BROJLEREK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN TOSSENBERGER JÁNOS Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kar Takarmányozástani Tanszék Vecsés, 2013. október 10.

MILYEN FONTOSABB TÉNYEZŐK BEFOLYÁSOLJÁK A BROILER-ELŐÁLLÍTÁS SIKERESSÉGÉT?

A BROJLER-ELŐÁLLÍTÁS SIKERESSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ FŐBB KOPMPONENSEK (Wunderlich és mtsai, 2013)

AZ INTENZÍV BROJLER-ELŐÁLLÍTÁS KÖLTSÉGSZERKEZETE

TAKARMÁNYOZÁSI STRATÉGIÁK… Meghatározó tényezők: Nagy teljesítményre predesztinált állományok táplálóanyag szükséglete ( nem biztos, hogy sok táplálóanyag kell) Takarmánypiac (kereslet-kínálatot befolyásoló tényezők, biodízel, bioetanol gyártás, általános felmelegedés, csapadékhiány, stb.) A takarmányozási stratégiáknak a szükségletek optimális biztosítására kell épülniük, a mindenkor biztonságosan rendelkezésre álló alapanyag bázisra alapozva.

AZ ELMÚLT IDŐSZAK (2011/2013) FŐBB JELLEMZŐI Tények: A gabona árak csökkennek ! – 25% ? Kukorica: 37 Ft/kg ? A fehérjehordozók ára csökken - napraforgó: 2011: 42 Ft/kg 2012: 65 Ft/kg 2013: 50-55 Ft/kg (-) - szójadara: 2012: kiszámíthatatlan 85 - 115 -135 Ft/kg 2013: 150-160 Ft/kg (-) A takarmányfoszfátok ára: 2012: 170-190 Ft/kg ;2013: 140-150 Ft/kg A vitaminok ára stabil, időnként nő (+) Az aminosavak és mikroelemek ára stabil, kivéve a Jód (+) A brojlercsirke ára ? …..

LEHETŐSÉGEK-ALTERNATÍVÁK

A BROJLER-ELŐÁLLÍTÁS HATÉKONYSÁGÁT BEFOLYÁSOLÓ FŐBB TAKARMÁNYOZÁSI TÉNYEZŐK AZ ENERGAI ELLÁTÁS A FEHÉRJE ÉS AMINOSAV ELLÁTÁS ALTERNATÍV TAKARMÁNYKOMPONENSEK …….. és még nagyon sok más!

A BAROMFITAKARMÁNYOK ENERGIAÉRTÉKELÉSE Lehetőségek: AME, AMEn, TME, TMEn Pontosabb és differenciált energia értékek használata!

A BROJLEREK ENERGIA ELLÁTÁSA Tények: A növekedésben lévő és a kifejlett állatokkal meghatározott energetikai érték között jelentős különbség van ! A receptúra formulázásnál ezen különbségeket nem mindig veszik figyelembe Ugyanazon komponens gyakran jelentősen eltérő energia-tartalommal szerepel a receptúra összeállító programokban! A brojler tápok energiatartalmára tett ajánlások viszonylag széles határok között változnak !

NÉHÁNY TAKARMÁNYKOMPONENS AMEn TARTALMA különböző korú állatokkal meghatározva (MJ/kg) (Larbier, 2004) Energia tartalom (MJ/kg) Komponens Kifejlett állattal Növekedésben lévő állattal meghatározva meghatározva Kukorica 13,9 13,3 Búza 12,8 12,4 Extr. szója (I. o.) 9,8 9,6 Extr. repcedara (38%) 6,9 6,4 Extr. napraforgódara (37%) 6,8 6,6 Takarmányolaj 36,8 36,6 Állati zsír 33,9 33,6

SID: Standardized Ileal Digestible! A BROJLERTÁPOK FEHÉRJE ÉS AMINOSAV ÉRTÉKELÉSE Nyersfehérje? Össz aminosav? Emészthető aminosav? Hasznosítható aminosav? SID: Standardized Ileal Digestible!

AZ AMINOSAVAK EMÉSZTHETŐSÉGE KÜLÖNBÖZŐ MÓDSZEREKKEL MÉRVE TOJÓTYÚKON (Babinszky és Tossenberger, 2007) ürülék bélsár ileális Aminosav gyűjtés caectomizáció emészthetőség emészthetőség x sd x sd x sd x sd Lizin 80,0b 5,7 81,1b 4,5 87,1a 2,1 86,5a 3,4 Metionin 88,7b 3,9 92,6a 1,9 93,1a 1,6 92,6a 2,0 Cisztin 73,8b 10,6 70,4b 8,7 90,0a 3,6 87,2a 4,4 Treonin 77,4c 4,7 80,1bc 4,8 86,6a 2,9 84,2ab 4,1

FONTOSABB TAKARMÁNY KOMPONENSEK AMINOSAV-TARTALMA ÉS AMINOSAV-EMÉSZTHETŐSÉGE (SID) Mennyiség (g/kg) Emészthetőség (%) LYS M+C THR Kukorica 2,4 3,4 2,9 92 90 85 Búza 3,3 4,5 86 91 87 Szójadara (44%) 27,3 12,5 17,5 DDGS 7,4 10,0 9,8 75 82 80 Repce pogácsa 18,1 15,0 14,8 73

AMINOSAV AJÁNLÁS VEGYES IVARBAN TARTOTT BROJLEREKNEK (SID) Életkor (nap) ME (MJ/kg) LYS M+C THR TRP ARG ILE VAL 1-12 Ideális fehérje % 12,7 12,6 100 9,1 72 8,0 63 2,0 16 12,9 102 8,6 68 10,0 79 13-22 12,9 10,7 100 7,9 74 6,9 64 1,7 16 11,1 104 7,4 69 8,5 79 23-35 13,0 9,7 100 7,3 75 6,3 65 1,6 10,2 105 6,8 70 7,8 80 36-48 13,2 8,9 5,9 67 1,5 17 9,5 107 6,4 72 7,2 81

AMINOSAV AJÁNLÁS KÜLÖNBÖZŐ IVARÚ BROJLEREKNEK JÉRCE KAKAS Életkor (nap) ME (MJ/kg) LYS M+C THR VAL 1-12 Ideális fehérje % 12,7 100 9,2 72 8,0 63 12,5 9,1 73 7,9 13-22 12,9 10,9 8,1 74 7,0 64 10,4 7,7 6,7 23-35 13,0 10,0 7,6 75 6,5 66 9,3 6,1 36-48 13,2 9,5 7,4 78 6,3 8,3 6,4 77 5,5

AZ ALTERNATÍV TAKARMÁNYKOMPONENSEK

Melyek az alternatív takarmánykomponensek?

ALTERNATÍV TAKARMÁNYKOMPONENSEK Felhasználásuk mértékét élettani korlátok határozzák meg. Racionális gyakorlati alkalmazásuk csak ezen élettani sajátosságok ismeretében, vagy az élettani korlátok mérséklését szolgáló takarmány additívok felhasználásával lehetséges.

FONTOSABBAK …… Cirok Magas búza-árpa hányad Szeszipari melléktermékek Biodízel Tannin NSP (Mikor?) DDGS Repcepogácsa

DDGS (Distillers Dried Grains and Solubles = szárított gabonatörköly)

A DDGS TÁPLÁLÓANYAGTARTALMA (baromfi részére) (Batal , 2007 nyomán) Megnevezés Átlag Intervallum cv% TME (MJ/kg) 12,0 10,9 – 12,8 3,6 Lizin 7,3 5,9 – 8,9 11,6 Lizin emészthetőség (%) 72 59 – 84 11,2 Metionin 4,9 4,1 – 6,0 9,7 Metionin emészthetőség (%) 88 85 – 92 1,9 Zsír 100 40 – 160 4,8 Kálcium 3,0 2,0 – 4,0 38,4 Foszfor 7,3 6,2 – 7,7 5,3 Nátrium 2,4 0,5 – 4,5 32,8

A DDGS FOSZFORTARTALMA ÉS ANNAK HASZNOSÍTHATÓSÁGA (Batal , 2007 nyomán) Megnevezés P (g/kg) Fitin P (g/kg) Hasznosíthatóság (%) Kukorica 2,8 2,0 (71%) 19 - 29 Szójadara 6,2 4,0 (65%) 35 DDGS 7,2 3,3 (46%) 54

A DDGS FELHASZNÁLHATÓSÁGA A BAROMFI TAKARMÁNYOZÁSBAN KORLÁTOK ÉS VESZÉLYEK: Magas rosttartalom (Tényleg probléma?) Változó fehérje-, aminosav és ásványi anyag tartalom Változó lizin emészthetőség Potenciálisan háromszoros toxin koncentráció !!! A RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ TÉTELEKET LABORATÓRIUMI VIZSGÁLAT NÉLKÜL NEM AJÁNLATOS FELHASZNÁLNI ! OPTIMÁLIS ESETBEN: a brojler-tápokban 5-15%-os arányban szerepeltethető, a madarak teljesítményének csökkenése nélkül. KÖLTSÉGHATÉKONYSÁG!

A DDGS HATÁSA A BROJLEREK TELJESÍTMÉNYÉRE (Pál és mtsai, 2012) K E Z E L É S Kontrol DDGS 10% 20% 30% 42 napos súly (g) 2762a 2647ab 2603ab 2501b Takarmányértékesítés (kg/kg) 1,80a 1,81a 1,87a 193ab Abdominális zsír (%) 2,1 1,5 1,7 ab : P≤0,05

A DDGS HATÁSA A BROJLEREK TELJESÍTMÉNYÉRE (Fajtai, 2012) K E Z E L É S Kontrol DDGS 10% 20% 30% 35 napos súly (g) 2123a 2083b 1931ab 1735b Takarmányértékesítés (kg/kg) 1,55a 1,63ab 1,68b 1.81c Tak. költség (Ft/madár) 415 (100%) 410 (98,8%) 388 (93,5%) ab : P≤0,05

A TAKARMÁNY DDGS-KIEGÉSZÍTÉSÉNEK HATÁSA A BROJLEREK TELJESÍTMÉNYÉRE (Tossenberger és mtsai, 2013) K E Z E L É S Kontrol DDGS-10 x sd Indulósúly (g) 42,1 5,6 42,2 5,7 Zárósúly (g) 2062 266 2048 244 Takarmányfelvétel (g/nap) 95,8 5,0 97,8 4,5 Takarmányértékesítés (kg/kg) 1,67 0,09 1,68 Mortalitás (%) 2,9 - 2,7 Mell (%) 37,1 3,0 37,3 Combok (%) 31,5 2,4 32,1 2,5

A REPCEPOGÁCSA

Megbízható információ? Laboratóriumi vizsgálatok? KORLÁTOK: Rost ? Glükozinolátok ? Erukasav? Megbízható információ? Laboratóriumi vizsgálatok?

(Tossenberger és mtsai, 2013) A TAKARMÁNYKEVERÉK REPCEPOGÁCSA TARTALMÁNAK HATÁSA A BROJLER KAKASOK TELJESÍTMÉNYÉRE (Tossenberger és mtsai, 2013) K E Z E L É S E K Kontrol Kezeletlen repcepogácsa Biokonvertált repcepogácsa 15% * 30% 15% Élősúly (g 38 nap) 2804a 2716ab 2630b 2755a 2707ab Takarmányfelvétel (g/nap) 105 102 100 103 Takarmányértékesítés (kg/kg) 1,49 1,48 1,44 1,46 * A szójafehérje 15%-a ill. 30%-a repce fehérjével került helyettesítésre ab : P≤0,05

FONTOSABB KÖVETKEZTETÉSEK A takarmányok ME-tartalmának pontosítása, permanens feladat (TMEn) A takarmányok fehérje és aminosav értékelésének korszerűsítése elenged-hetetlen! A nagy teljesítményre predesztinált brojlerek táplálóanyag szükségletének pontosítása folyamatosan szükséges! A melléktermékek felhasználása az átlagosnál nagyobb szakmai körültekintést és technológiai fegyelmet feltételez! A takarmánykomponensek árának rapid változása, permanens receptúra-korrekciót von maga után, amelynek káros hatása csak a jól felkészült menedzsment mellett küszöbölhető ki.

……. és végül …… Nota bene: Egy jó SZAKTANÁCSADÓ olyan mint a „májusi eső”: ARANYAT ÉR!

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!