Találkozás a „vadakkal” Filozófia és Tudománytörténet Tanszék BME 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fsz. 2. Telefon: 463-1181.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Klasszikus London.
Advertisements

Szentendre Épített örökségek. Szentendre a Duna-parton """"A templomokra rávillan az alkony, A kusza város csillag bíborában, Csobban a Duna lassú.
A nagy földrajzi felfedezések
Kelet-nyugati Átjáró A világzene és az interkulturális kommunikáció kapcsolata a pécsi Balkán Világzenei Fesztivál vizsgálata alapján Készítette: Halász.
A spanyol világbirodalom és a Németalföld
Kommunikáció fejlesztési koncepció Készítette: Juraszkó Péter, Oláh István, Szücs Mónika, Varga Tamás.
AUSZTRÁLIA.
Természetismeret 6. A Föld
Földrajzi definíciók Mindenkinek !!!.
Miért változnak az évszakok?
A Föld képe, ahogyan az Apollo 17-ről látták.
AZ INDIÁBA VEZETŐ TENGERI ÚT
IDŐSZÁMÍTÁS Bevezető kérdések: 1) Pontosan jár-e egy napóra?
ISTEN HOZOTT A MI VILÁGUNKBA!
Tudás, közösség, hatalom
A földrajzi felfedezések okai és hatásai
Afrika alul- és felülnézetből Nemzetközi egyenlőtlenségek Afrika szemszögéből France Mutombo Afrikáért Alapítvány
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP /
Felfedező utak.
A NAGY FÖLDRAJZI FELFEDEZÉSEK
A világ az I. világháború előestéjén
EURÓPA ÉS AZ EURÓPÁN KÍVÜLI VILÁG A SZÁZADBAN
Hornyák Mátyás József előadása
Többség- Kisebbség Nyugat- Európában
Az Európai civilizáció válsága
A NAGY FÖLDRAJZI FELFEDEZÉSEK, ÉS HATÁSUK
A polisz születése.
Miskolci Egyetemi Publikációs Adatbázis Egy új szolgáltatás születése és bevezetésének problémai Kiss Andrea, Miskolci Egytem,
A modern világirodalom
Felvilágosodás Bevezető óra.
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Gyarmatosítás.
FÖLDRÉSZEK.
David Livingstone.
Margitay Tihamér Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J. u. 1. E610. Telefon: Kritikai áttekintés.
Filozófia és Tudománytörténet Tanszék
Ipari forradalom Angliában és a kontinensen
Kultúrák találkozása a könyvtárak olvasásfejlesztő tevékenységében
A multikultúra megítélése
Edward Sapir ( ).
„Múzeumandragógiai nevelésfilozófia és mintaprojekt”
Ausztrália Hlavatý Dominik.
Amazonas.
Az amerikai függetlenségi háború
A víz 9. Nyelvi osztály/ fiúk csapata.
Az Ascendant a férfi test tökéletességét dicsőítő illat, mely 2007-es megjelenése óta több mint 10 milliós darabszámban került értékesítésre. Az ‘ascendant’
PLURIBUS UNUM – A SOKBÓL EGY
Skype motívációs szerepe
Francia Köztársaság.
A földrajzi felfedezések okai és hatásai
Találkozás a „vadakkal”. A felfedezések első hulláma  16. század: spanyol és portugál hajók és útvonalak. A világot „felosztották”, de nem tudták megtartani.
Találkozás a „vadakkal”
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
A gyarmatosítás folyamata Imperializmus: a XIX. sz.-i történelmi korszak, melynek jellemzője a nagyhatalmak birodalomépítő politikája.
Készítette: Csapó Konrád (10.C). Életrajza  Portugálul: Fernão de Magalhães  1480 körül született Portóban.  Leonora királynő apródjaként.
A világ az első világháború után
Portugália.
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők I. A természetes szaporodás
Viking hadjáratok Projektmunka
Sao Paulo.
Un mare monument natural
Paál Zsuzsanna: Néprajzi gyűjtés módszerei: Az élettörténeti módszer
Az együttműködés további lehetőségei a Magyar Addiktológiai Társasággal Dr. Felvinczi Katalin.
,,Migráns” országok Latin-Amerika,USA,Kanada,Izrael,Ausztrália,Új-Zéland és Dél-Afrika készítette: Verdes Máté.
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
A M E R I K A Amerika az öt kontinens egyike, területe 42 millió négyzetkilométer, ezzel a második legnagyobb földrész. Amerika lakossága 850 millió fő.
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék
A gyarmatosítás folyamata
Prezi linkje:
TÁMOP / „Bakonyszentlászlói iskola fejlesztése”
Előadás másolata:

Találkozás a „vadakkal” Filozófia és Tudománytörténet Tanszék BME 1111 Budapest, Sztoczek J. u fsz. 2. Telefon:

A felfedezések első hulláma: 16. század: spanyol és portugál hajók és útvonalak. A világot „felosztották”, de nem tudták megtartani. Katonai erejük nagyon visszaesik, a 17. sz-tól rendszeres fenyegetést jelentenek az angol, francia és holland hajók. Sikerek: Afrika megkerülése, Amerika elérése, a Föld körülhajózása Kudarcok: „Terra australis”, „Északnyugati Átjáró”

A felfedezések második hulláma: 18. század: az angolok és franciák vették át a főszerepet. Új motivációk: több erőforrás a kutató jellegű hajózásra is. A század második felében sok hajó indul Amerika irányából Óceánia felé. A kontinensek belsejébe is csak lassan merészkednek be.

Katasztrófa a Scilly-szigeteknél

Harrison kronométerei A 18. sz-i Anglia első számú problémája: a tengeri helymeghatározás, azon belül is a földrajzi hosszúság megállapítása 1707: téves navigáció következtében négy hadihajó elsüllyedt a Scilly-szigeteknél (DNY-Anglia), közel 2000 halott 1714-ben a Parlament £20,000 díjat tűzött annak, aki a problémát megfelelő pontossággal megoldja Útinaplóból, a Hold méretéből, vagy pontos időméréssel John Harrison (1693–1776), angol órásmester egész életén keresztül ezt próbálta megoldani H1 (1736), H2 (1741), H3 (1755) – tengeri ingaórák, olyan eredeti fejlesztésekkel, mint visszaforgásgátló, bimetál, csapágyazás A befutó: H4 (1759), tengeri rugós óra – 5 sec. késés az Atlanti- óceánon keresztül – alig két kilométer!

H1

H1 (részlet)

H2

H3

H4

Útibeszámolók és krónikák: Utazó nemesemberek, majd orvosok, lelkészek 16. sz.: széttöredezett, naiv rácsodálkozások, illetve hivatalos, dicsőítő beszámolók 18. sz. végétől: egyre több a tudós társaságok által küldött megbízott és természetbúvár Békésebb, megismerő korszak, katonai erő helyett kereskedelem

Bennszülöttek látogatóban az indián az első igazi szenzáció a királyok is „elbeszélgetnek” velül „Savignon” (1610): „A franciákból hiányzik a bátorság és a határozottság, úgy viselkednek, mint az asszonyok, és vitatkoznak, ahelyett, hogy harcolnának” Pocahontas (1619) Omai Tahitiről (1775)

Bennszülöttek látogatóban miért nem beszélnek franciául? távolságtartás, büszkeség – inkább letargia, nyelvi akadályok és betegség... „nevelési problémák” Anton Wilhelm Amo (1703–1759)

Néprajzi múzeumok és kiállítások Néprajzi múzeumok - Magyar Nemzeti Múzeum Ethnographiai Osztálya (később Magyar Néprajzi Múzeum), Museum für Völkerkunde (Berlin), 1873 Ezek az intézmények tették lehetővé az Európán (és É- Amerikán) kívüli népek kultúrájának (kulturális termékeinek) rendszeres gyűjtését és a megbízhatóbb tapasztalati bázissal rendelkező kultúraelméletek kidolgozását Ugyanakkor hozzájárultak az ún. „primitív népekkel” kapcsolatos sztereotípiák megerősödéséhez is A gyarmati népek kultúráját gyakran a természetrajzi múzeumokban állították ki, azt sugalva, hogy ők inkább a természet, mint az emberi civilizáció részei („természeti népek”) A „népkiállítások” (Völkerschauk) és a gyarmati kiállítások valóság show szerűen mutatták be a gyarmatokon élő népek életét magukat az embereket állítva ki