A fizika tanítása a 2012-es NAT-hoz készült A kerettanterv szerint Egri Sándor Debreceni Egyetem, Fizikai Intézet TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0009.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Tanulás az, ha rájövünk arra, amit már tudunk. Cselekvés az, ha megmutatjuk, hogy tudjuk. Tanítás az, ha másokat emlékeztetünk arra, hogy ő k is éppolyan.
Advertisements

Miért jobb egy (nem csak) geolokációs mobil kutatási rendszer? 1 HWSW – App!mobile konferencia, MOM Budapest, november 13. Pintér Róbert.
A kompetenciafejlesztés lehetőségei az iskolai tantárgyakon keresztül
ERM QUEST PROGRAMJA – GYORS ENERGIA MEGTAKARÍTÁSI LEHETŐSÉGEK TECHNIKA ÉS EMBERI TÉNYEZŐKÖN KERESZTÜL Cross-Boda Borbála ERM, vezető tanácsadó március.
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV | A KOM-PASSZ program ismertetése „KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program GEBAUER FERENC MFPI, március 7.
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
A pszichiátriai beteg vizsgálata
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
Végszó Unused Section Space 1 Slides before 1st Section Divider
Komplex Instrukciós Program
Mechanikai munka munka erő elmozdulás (út) a munka mértékegysége m m
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő közreműködésével a Nemzeti.
10. Tétel Sikeresen működő üzletét az igényeknek megfelelően bővíteni szeretné. Ehhez szüksége van egy üzleti terv elkészítésére. Foglalja össze, hogy.
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
Számítógép, navigáció az autóban
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Fontosabb fogalmak Képesség :
Számítógépek, és Gps-ek az autókban
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Varga Katalin Gimnázium (Varga Katalin Secondary School)
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Az üvegházhatás és a savas esők
Erasmus Torino 2008/2009. tavaszi félév Esztergár-Kiss Domokos.
Konfliktus Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás Menedzsment.
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
Antropogén eredetű éghajlatváltozás A globális átlaghőmérséklet eltérése az átlagtólÉvi középhőmérséklet Pécsett 1901 és 2001 között.
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Megújuló energiaforrás: Napenergia
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap Két ország, egy cél, közös siker! Dr. Kovács Ferencné.
Tanulói laptopokkal a középszintű magyar érettségi felé
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
„KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program
Pedagógus-továbbképzések hasznosulása
HOGYAN VALÓSÍTHATÓ MEG A TÁMOP A HANGSZERES OKTATÁSBAN?
Algoritmikus gondolkodás és fejlesztésének lehetőségei
Országos Munkaerő-piaci Szolgáltató És Szakmai Támogató Hálózat.
Kísérletek mobilszámítógéppel
Meteorológia A meteorológia. A meteorológiai jelenségek megfigyelhető időjárási események, amiket a meteorológia tudománya magyaráz meg. Ezek az események.
A projekt az Europai Unio támogatásával, az Europai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
Módszertan A pedagógus feladatai. Útkereső tanulók Az erkölcstan a tanulókra nem közlések befogadóiként, hanem a tanulási folyamat aktív – gondolkodó,
A fizikatanár képzés helyzete Debrecenben 2009
Klímaváltozás – alkalmazkodási stratégiák Bozó László
Benjamin Bloom: A nevelési célok taxonómiája
1 HATÁRRÉGIÓK FEJLŐDÉSÉNEK SAJÁTOSSÁGAI A SLO/HU/CRO /2004/01/HU- 74 sz. INTERREG projekt támogatásával készült képzés.
Barankovics István Alapítvány Tanári Kerekasztal Kiss Mária Rita BIA Ifjúsági projekt vezető.
Egy hivatal tanulási szokásai NAGY LÉTSZÁMÚ KÉPZÉS NAPLÓÁLLOMÁNYAINAK ELEMZÉSE.
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
A NYÍREGYHÁZI BESSENYEI GYÖRGY TANÁRKÉPZŐ KÖZPONT ÁLTAL KOORDINÁLT TANÁRKÉPZÉS FŐBB SAJÁTOSSÁGAI Debrecen, február 13. Dr. Szabó Antal Dr. Vallner.
TÁMOP B.2-13/ Szakmai szolgáltató és kutatást támogató regionális hálózatok a pedagógusképzésért az Észak-Alföldi régióban Dobos Zoltánné.
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet térségi tevékenysége Budapest, november 30. Hálózatépítés - kapacitásbővítés – OFI-Pontok /távmunka/
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet FENNTARTHATÓSÁG A NAT-BAN ÉS A KERETTANTERVEKBEN Ökoiskola címátadó
A fizika tanítása a 2012-es NAT-hoz készült A kerettanterv szerint Egri Sándor Debreceni Egyetem, Fizikai Intézet
A fizika tanítása 5. lecke Tanítási tervezet. A tanári munka folyamata… Tanterv-tankönyv-tanmenet-óratervezet-óravázlat  A tantervek alapján készülnek.
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe/feladata a médiaoktatás területén.
Google Autó Lengyel Róbert Óbudai Egyetem, 2015.
Projektorientált matematikaoktatás
Energia és környezet Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék
Szakiskolai fejlesztési program
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
A programozás tanulási-tanítási folyamata
1./ A magyar közoktatás rendszere
Innovatív közlekedésbiztonsági eszközök
Előadás másolata:

A fizika tanítása a 2012-es NAT-hoz készült A kerettanterv szerint Egri Sándor Debreceni Egyetem, Fizikai Intézet TÁMOP B.2-13/ Szakmai szolgáltató és kutatást támogató regionális hálózatok a pedagógusképzésért az Észak-Alföldi régióban

Előre tekintés Új tartalmak a tananyagban Új szemléletű (alkalmazás központú) kerettanterv Új szemléletű tankönyv Új szemléletű módszertan Új szemléletű tanítási órák Talán: új szemléletű diákok (a hatástanulmány elkezdődött)

2012-es NAT: új tartalmak a fizikaórákon A távolságmérés és helyzet-meghatározás módjai (háromszögelés, helymeghatározás a Nap segítségével, radar, GPS, műholdak). Az egyes energiahordozók és források előnyei és hátrányai. Gyakorlati alkalmazások (a járművek üzemanyag-fogyasztását befolyásoló gyakorlati tényezők, azok fizikai háttere). Az életműködések fizikai háttere. A környezettudatos magatartás fizikai alapjai. A takarékos, kényelmes, biztonságos közlekedés technikái. Az időjárást befolyásoló fizikai folyamatok. Az időjárás elemei, csapadékok, a csapadékok kialakulásának fizikai leírása. Az energiatermelés kockázati tényezői. A globális éghajlatváltozások lehetséges okainak és következményeinek elemzése. Egyes környezeti problémák (fokozódó üvegházhatás, savas eső, „ózonlyuk”) hatásainak és okainak megértése… STB. A FIZIKA NEM KÉPLETGYŰJTEMÉNY!! Hasznos, értelmes, gyakorlatias, időszerű, …

FIZIKA új szemléletű tankönyv: 6000 diák A gyakorlati alkalmazást tanítjuk, annak fizika hátterét, amennyire lehetséges NEM hullámtan hanem zene és földrengés NEM hőtan, hanem a lakóház szigetelésének kérdése NEM mechanika, hanem a biztonságos kanyarvétel fizikai háttere NEM halmazállapot-változások, hanem a légköri jelenségek fizikai magyarázata NEM villamosságtan, hanem a háztartási elektromos berendezések használatával kapcsolatos ismeretek Hagyományos fejezetek is

Fejezetek a könyvből – I.

Fejezetek a könyvből – II.

A villámok világa

Új szemléletű módszertan: eseményalapú, aktív tanulás, a 3R mellett a 4C!

Új szemléletű tanítási óra Egy érdekes hétköznapi esemény, probléma, feladat: -Hangszer üvegekből, sportos (gyors és biztonságos) hinta a hercegnőnek -A megoldáshoz vezető út közös megkeresése, feladatok felosztása -Létező hinták számba vétele (google, picture) -Hinta balesetek (you tube) -Mérések mobiltelefonnal, videó analízis: mi történik a hintán? -A hinta hossza és a sebessége, milyen erős legyen az állvány? -Anyagok feltérképezése -Modell-hinta elkészítése, szimuláció (Phet, pendulum lab) -A megoldás összefoglalása: ppt, egyéb

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!