A Föld belső felépítése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Természetismeret 6. - az előző évben tanultuk
Advertisements

Szerkezeti formák, A földtörténet eseményei
Ismétlő feladatok.
A KARSZTJELENSÉGEK.
V. TÉMAKÖR: A FÖLDFELSZÍN FORMAKINCSE A belső és külső erők párharca
Ásványok, kőzetek kialakulása a Földön
Földtörténet Összefoglalás.
A belső és a külső erők A földfelszín együttes formálása
A szél felszínformáló munkája
Környezeti kárelhárítás
A szakaszjelleg változásai – teraszképződés
A SZAKASZJELLEG VÁLTOZÁSAI
A földfelszín domborzata
Hegységkéződés.
A FÖLD FELSZÍNFORMÁI.
Nagy Patrik Ásványok és kőzetek Ásvány és Kőzettanhoz kapcsolódik.
V. TÉMAKÖR: A FÖLFELSZÍN FORMAKINCSE A belső és külső erők párharca
A mérsékelt övezet (folytatás).
A belső és a külső erők párharca
Babay-Bognár Krisztina
Építésföldtani alapismeretek
A folyók földrajza.
Ásványok és kőzetek.
A lemezmozgások következményei
A földtörténet Ősidő A Föld 4,6 milliárd éves
A földfelszín formakincsei
ZONÁLIS SIVATAGOK = száraz éghajlatú terület, ahol a lehulló csapadék mennyisége (ált. 250 mm/év) nem elegendő a párolgás pótlására.
Változó földfelszín.
A tengerszint változásai Az eusztázia
Természetföldrajz 2. A Föld alakja, méretei A nehézségi erő és helyi értékkülönbségei Az izosztázia és a Föld belső szerkezete.
Terep- és tájtípusok.
Geológiai folyamatok.
Síkrajz és domborzat.
A MOZGÓ JÉG FELSZÍNALAKÍTÓ
FELSZÍNI VIZEK IV. 7. előadás vízfolyások jégviszonyai
Gábris Gyula: Gondolatok a folyóteraszokról
A földrészek szerkezete és domborzata
Felszíni vizek: vízfolyások, tavak. Vízszennyezés
Készítette: Antos Tamás 8.b
A földrajzi övezetesség
Furcsa jelenségek jég golyók a parton Egy természeti ritkaság, amelyre nincs határozott meteorológiai magyarázat. Ilyen akkor történhet, ha erősen.
A szél és a felszín alatti vizek felszínformálása. Karsztosodás
7/B A Barlangok típusai.
Térkép 2..
Folyók felszínformálása
Talaj.
Hegységek keletkezése
Felszínformáló erők.
GEOMORFOLÓGIAI SZINTÉZIS
Lemezmozgások kísérőjelenségei. Szerkezeti mozgások 1. Gyűrődés Nagy nyomáson, magas hőmérsékleten, nagy mélységben, oldal irányú erők hatására KÉPLÉKENY.
2010. november 17. Farkasné Ökrös Marianna EKF Földrajz MA.
Felszínformálás Belső – Külső erők harca. Geomorfológia - felszínalaktan Belső erők Nehézségi (gravitációs) erő Termikus erő (a Föld belső hője) Mechanikai.
A szakaszjelleg változásai – teraszképződés
Geológia 8. előadás.
Tartalom A lemezmozgások A Föld szerkezete A lemeztektonika alapjai
A szél felszínformálása
divergencia: széttartás, távolodó lemezszegélyek divergensek v
11. A földrészek szerkezete, domborzata
Lemezmozgások kísérőjelenségei
9. A KONTINENSEK ÉS ÓCEÁNI MEDENCÉK KELETKEZÉSE.
13. FOLYAMI ERÓZIÓ.
Belső – Külső erők harca
Európa földtörténete, felszíne
A tengerek felszínformálása
15. A GLACIÁLIS ERÓZIÓ.
A tengerek felszínformálása Az un. abrázió
Európa földrajzi helyzete, határai
8. A LITOSZFÉRA DOMBORZATA.
17. AZ ABRÁZIÓ.
Talaj (litoszféra - pedoszféra )
Előadás másolata:

A Föld belső felépítésének oktatása. A belső erők felszínformáló hatása.

A Föld belső felépítése

A domborzat fogalma A Föld felszíne az idők során elsősorban a természeti erők hatására jelentős változásokon ment keresztül és rendkívül változatos képet mutat. A Föld fizikai felszínén létrejött kiemelkedések és mélyedések rendszerét domborzatnak nevezzük.

A domborzat kialakulásában szerepet játszó erők Belső erők A Föld belsejében zajló folyamatok felszíni megjelenése. Hatásuk abban az értelemben pozitív a felszíni formák kialakulására, hogy építő jellegűek, többnyire kiemelkedéseket hoznak létre. Külső erők a kiemelkedések megszüntetésén, a felszíni formák kiegyenlítődésén fáradoznak. E két fő erő állandó harca, hatásaik összefonódása alakítja folyamatosan a terep felszínét. (pl. napsugárzás, szél, csapadék, stb.)

A belső erők felszínformáló ereje A Föld belső erőihez köthető folyamatok • kéregmozgás lemeztektonika, • hegységképződések, • vulkanizmus, • földrengések.

Kéregmozgások A földkéreg az alacsony környezeti hőmérséklet hatására lehűl, megszilárdul. A hőmérséklet csökkenés zsugorodással jár együtt, mely a kéreg különböző vastagságú és anyagú rétegeinek töredezését, gyűrődését vonja maga után. Ezeket az elmozdulásokat kéregmozgás néven foglaljuk össze.

A földkéreg szerkezetét átalakító folyamatok A földkéreg kőzeteinek képződésük során elfoglalt helyzete az eredeti település vagy fekvés. A kőzettömegek azonban csak ritkán maradnak meg hosszabb időn keresztül eredeti helyzetükben, mert a belső erők hatására kialakuló kéregmozgások következtében elmozdulnak eredeti helyzetükből, széttörve elvetődnek, gyűrődnek, áttolódnak. A földkéreg kőzeteinek az endogén erők által létrehozott helyzet- és alakváltozásainak összességét diszlokációnak nevezzük.

A diszlokáció típusai rugalmas (elasztikus) deformáció: az erő megszűnte után a test visszanyeri eredeti alakját, ez tehát visszafordítható (reverzibilis) folyamat. plasztikus deformáció: olyan visszafordíthatatlan (irreverzibilis) folyamat, melynek során az erőhatás megszűnte után a test nem nyeri vissza eredeti alakját. (gyűrődés, redőződés) töréses deformáció: repedések, törések kíséretében beálló alak- és helyzetváltoztatás.

Gyűrődések A lazább, rugalmasabb rétegek az erőhatásokra csak alakváltozással reagálnak, felgyűrődnek, folytonosságuk megmarad. A gyűrődés lehet: egyszerű redő, sorozatos redő, legyező alakú redő, áttolt redő.

Gyűrődések és vetődések

A lemeztektonika

A Föld kőzetlemezei

A kőzetlemezek elmozdulásának típusai

Hegységképződések

Vulkanizmus

Vulkánmodell

Földrengések

Szeizmográf

Külső erők Az időjárási elemek (pl. szél, fagy, erős napsugárzás), A víz áramlása, A jég, Az élővilág, ez utóbbiak között egyre inkább az ember is. Pl. gyökerek feszítő hatása, állatok ásása, üregképződés, emberi építkezések – út és gátépítés, felszíni növényzet lepusztítása Hatásuk az egyenetlenségek eltüntetéséhez, a kiemelkedések lepusztulásához, a mélyedések feltöltődéséhez vezet.

Tevékenységük részfolyamatai a lepusztítás (erózió), az elszállítás a felhalmozás (akkumuláció). A belső és külső erők egymással ellentétes, egyidejű vagy egymás utáni munkálkodása eredményezi a földfelszín állandó változását és változatos formakincsét.

Vízhez kötődő eróziós folyamatok

Eróziós folyamatok 1. Aprózódás: a kőzetek pusztulásának az a folyamata, ahol csak fizikai folyamatok vesznek részt. Végtermék: kőzettörmelék. Mállás: a víz és a vízben oldott savak hatására a kőzetet vegyi (kémiai) változások érik. Végtermékei: málladék (ásványok, illetve kőzetszemcsék)

Az aprózódást elősegítő folyamatok 1. Erős napsütés (inszolációs aprózódás). A nagy hőmérsékletváltozás térfogatváltozással is jár, a kőzetekben repedések alakulnak ki, majd szétesnek. Főként melegégövi sivatagokban. Fagy (fagyaprózódás). A repedésekbe befolyó, majd ott megfagyó víz térfogata megnő és jelentős feszítőerejével széttöredezi a kőzeteket. Széláramlás (denudáció). A magával sodort kőzetszemcsékkel korrodál.

Inszolációs aprózódás

Fagy okozta aprózódás

Szélerózió

Az aprózódást elősegítő folyamatok 2. Jég csiszoló munkája (glaciális erózió). A mozgó jégtömegek a velük érintkező kőzeteket lecsiszolják. Keletkezik: jégcsiszolta felszín és kőtörmelék (moréna). Áramló víz (fluviális erózió). A vízfolyásokban folyó vizek a kőzeteket oldják és a bennük sodródó törmelékkel erodálják. Keletkezik: lekerekített kőtömb, kőtörmelék (kavics és homok, valamint oldat.

Az aprózódást elősegítő folyamatok 3. Sók kikristályosodása. A kőzetrepedésekbe befolyó oldatokból kiváló kristályok térfogatnövekedésük miatt a kőzetrepedéseket kitágítják és a kőzeteket széttöredezik. Keletkezik: kőtömb, kőtörmelék. Tengervíz erős áramlása, kőzetekhez csapódása (abrázió). A hosszú ideig a tengerpartokhoz csapódó víz és a benne levő kemény kőzetdarabok a kőzeteket széttöredezik.

Az aprózódást elősegítő folyamatok 3. Gyökerek repesztő munkája. A kőzetrepedésekben behatoló növényi gyökerek növekedésükkel szétrepesztik a kőzeteket. Keletkezik: kőtömb, illetve kőzettörmelék. Üregásó állatok munkája. A (főként puha) kőzetekben üreget képző állatok a kőzeteket darabokra szakíthatják. Keletkezik: kőzettömb és törmelék.

A külső erők felszínformáló ereje A Föld külső erőihez köthető folyamatok a tömegmozgások, a jég, a szél, a víz, és az élővilág felszínalakító hatása.

Szélerzióval potenciálisan veszélyeztetett területek Magyarországon

Tömegmozgások (derázió) Azok a felszínformáló folyamatok, amelyek a nehézségi erő hatására, szállítóközeg nélkül mennek végbe lejtős felszínen. A tömegmozgásokat befolyásolja a lejtőszög, a kőzetminőség, a csapadék mennyisége és a növénytakaró. A tömegmozgásokat 2 nagy csoportra oszthatjuk: gyors mozgások ( 0,3 cm/s - akár 30 m/s sebességűek) pl: omlások, csuszamlások lassú mozgások (cm/év - több m/év sebességűek) pl: kúszások, folyások

Tömegmozgásos folyamatok Omlások. Hirtelen lejátszódó, nagy sebességű tömegáthelyeződések, amelyek során a lefelé mozgó anyag útjának egy részét szabadeséssel teszi meg. A mozgó anyag mérete változatos lehet pl: kőpergés, kőhullás, hegyomlás, partomlás, kőlavina. Csuszamlások. A lejtő anyagának csúszópálya mentén bekövetkező gyors elmozdulása. A csúszópályát általában átnedvesedett agyagos kőzetek képezik. (Nedves területeken jellemző inkább.) Pl: hegycsuszamlás, lejtőcsuszamlás, rétegcsuszamlás, suvadás.

Tömegmozgásos folyamatok Kúszások. A lejtőt borító törmelék vagy málladék igen lassú (cm/év sebességű) mozgása, mely során az anyagot alkotó szemcsék egymáshoz viszonyított helyzete változik meg. Pl: törmelékkúszás, talajkúszás. Folyások. Képlékennyé vált anyagok egyenes vonalú vagy örvénylő (turbulens) mozgása a lejtő irányába. Feltétele: elegendő víz, az anyag átnedvesedése, vízzel való átitatódása. Pl: szoliflukció (iszap, talaj és törmelékfolyások), geliszoliflukció ( fagyott területeken a felső réteg felolvadásakor bekövetkező talaj és törmelékfolyások)

A Föld felszínformái A felszínformák a sík térszín és a lejtők kombinációjából alakulnak ki. A lejtő a vízszintessel szöget bezáró felszín. A vízszintessel bezárt szög a lejtőszög.

Síkság Vízszintes vagy közel vízszintes felszín, ahol a szintkülönbség nem haladja meg a 200 métert, a lejtés pedig a 6 ‰-et. Típusai: Feltöltött síkságok: külső erők által épített, folyóvízi hordalékkal, morénával, szél által lerakott anyaggal, tengeri vagy tavi üledékkel feltöltött síkságok. (Pl. Alföld, Kínai-alföld, Hindusztáni-alföld, Amazonas- medence) Táblás síkságok: általában homokkő, mészkő vagy bazalt vízszintes réteglapjain kialakult síkságok. (Pl. Préri-tábla, Brazíliai tábla, Arab tábla) Letarolt síkságok: külső erők által lepusztított, általában tökéletlen síkságok - tönk, nyesett felszín. (A prekambriumi hegységképződések során keletkezett egykori lánchegységek a külső erők által hullámos felszínű síksággá (tönkké) lepusztított maradványai, az ősmasszívumok is ide tartoznak.)

Völgy A lejtő irányát követő hosszanti mélyedés, melyet egymással szembeforduló lejtők határolnak. Kezdete a völgyfő, a lejtő irányába eső vége nyitott. Keletkezhet:  belső erők hatására pl: tektonikus árok külső erők hatására pl: folyóvízi erózióval V keresztmetszetű, glaciális erózióval U keresztmetszetű völgy jön létre

Medence Befelé forduló lejtőkkel határolt zárt térszíni mélyedés. Keletkezhet:  belső erők hatására pl: tektonikus medencék külső erők hatására pl: szárazföldi jégtakaró által mélyített medencék

Hegy Minden oldalról kifelé forduló lejtőkkel határolt térszíni kiemelkedés. Magassága szerint megkülönböztetünk halmot, dombot és hegyet. Keletkezhet:  belső erők hatására pl: vulkáni hegyek külső erők hatására pl: eróziós szigethegyek (folyó kanyarulatai között az épen maradt eredeti felszín darabja)

Hegység Környezete fölé magasodó, összetett formaegyüttes, melyben hegy, völgy, medence lépcső és síkság is előfordulhat. Magassága szerint: alacsony- (500 m-ig),  közép- (500-1500 m) és  magashegységet (1500 m fölött) különböztetünk meg. Kialakulásának ideje szerint: lánchegység: fiatal gyűrt vagy vulkáni hegység, melyet a külső erők viszonylag rövid idő óta alakítanak. röghegység: az óidei lánchegységek (Kaledóniai, Variszkuszi) külső erők által hosszú idő óta alakított, lepusztított maradványa.

Lépcső Két különböző magasságú, nagyjából vízszintes felszínt többé-kevésbé meredek lejtő köt össze. Keletkezhet: belső erők hatására: szerkezeti lépcsők pl. töréslépcsők (törések mentén függőleges elmozdulással kialakult lépcsők) külső erők hatására: réteglépcsők (Ha ellenállóbb és lazább kőzetek váltakozva rétegződnek egymásra, a peremük szelektíven lepusztulva lépcsőt alkothat)

Part A szárazföld és a tenger érintkezési sávja. Típusai: • Pusztuló part (meredek part, általában erős hullámveréssel) • Épülő part ( lapos, általában homokos part)

Abráziós formák

Abráziós formák