Eötvös Loránd élete és munkássága ( Pest, 1848. július 27. – Budapest, 1919. április 8.)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Georg Simon Ohm ( ).
Advertisements

KLEBELSBERG KUNO Miniszter: Kultuszminisztersége
Tarczy Lajos Alapiskola Hetény
Magyar Oktatók és Kutatók Nyugaton A nyugati magyar szellemi potenciál feltérképezése és reintegrációjának lehetősége a magyar tudományos életbe Magyar.
Katona József élete ( ) Kecskeméti polgárcsalád fia. Apja takácsmester, aki fia taníttatására nem sajnálja az anyagi áldozatot (pesti, kecskeméti.
Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij
Eötvös Loránd élete és munkássága
MŰSZEREK.
Eötvös Loránd élete és munkássága
EÖTVÖS LORÁND ÉLETE ÉS MUNKÁSSÁGA
Az áprilisi törvények és a Batthyány-kormány működése
Magyar nyelvészek,nyelvművelők
Nemes Nagy Ágnes Született Budapesten január 3-án, ugyanitt halt meg augusztus 23-án.
Nemes Nagy Ágnes.
Készítette: Sümegi Dániel
Klauzál Gábor Pest, november 18. – Kalocsa, augusztus 3
DR. Lovász László Matematikus. Dr. Lovász László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Matematikai Intézetének igazgatója 1948-ban született Budapesten. Fő.
Élete és munkássága Készítette: Illés Szabolcs
Jedlik Ányos Élete és munkássága.
Georg Simon Ohm Életrajza..
Budapest Fasori Evangélikus Gimnázium
Alakja, mozgásai, bizonyítékai
CSAPODY VERA március 29. – Budapest, november 6. "Az én hivatásom, hogy másoljam le a természet szépségeit. Mindegyiket, amennyire csak lehetséges."
Charles Augustin de Coulomb
Készítette: Gál Patrik (9.c)
Hermann von Helmholtz Kerekes Evelin 11.c. Hermann Ludwig von Helmholtz  augusztus 31.-én Potsdamban született  szeptember 8.-án Charlottenburgban.
Készítette: Győrik Viktor
Készítette:Povázsony István!
Galileo Galilei élete és munkássága
Heike Kamerlingh Onnes
Ludwig Boltzmann.
Készítette: Bakos Vanessza, 9.a
Eötvös Lóránd élete Készítette:Bráder Amanda 9.b.
Czene Alexandra 9.b.
Készítette: Czagány Krisztián
Készítette: Nagy Fruzsina,Czinege Ágnes,Habuczki Milán
Heike Kamerlingh Onnes
Christiaan Huygens a csillagász
Készítette: Zsiros Ádám 10.d
William Thomson (Lord Kelvin)
Eötvös Loránd és az ingája
Heinrich Rudolf Hertz.
Alessandro Volta Oláh Szófia 10.b.
Eötvös Loránd és a gravitáció
Lénárd Fülöp ( ).
Készítette : Kovács Máté 10.d
Készítette: Prumek Zsanett
Jurij Vega Készítette : Zsemlye Márk március szeptember 26.
Eötvös Lóránd: Gravitáció
Heike Kamerlingh Onnes
Teleki Pál
Simonyi Károly Élete Bognár Beáta 11.D. Tartalom Életrajz Családja Díjai Könyvei Források.
A mértékegységet James Prescott Joule angol fizikus tiszteletére nevezték el. A joule a munka, a hőmennyiség és az energia – mint fizikai mennyiségek.
Szerző : Vörösmarty Mihály Mű címe: Csongor és Tünde Előadás helye: Budapest Nemzeti Színház Bemutató dátuma : 1941 Rendező: Németh Antal CsongorésTünde.
Coulomb torziós ingája Misák Laura 9.a. Charles Augustin de Coulomb 1736(Angouleme)-1806(Párizs) Francia fizikus,hadmérnök Iskolái:1761-ben a mezieres-i.
Gábor Dénes KEREKES EVELIN 12.C. A fizikusról Születési név: Günszberg Dénes Született: Budapest, Terézváros, június 5. Elhunyt: London, február.
Nagy magyar tudósok Neumann János ( ) „Neumann észjárását ismerve néha eltűnődöm, hogy nem egy magasabb rendű faj egyik képviselőjével állok-e.
Wilhelm Conrad Röntgen Készítette: Kunkli Tímea 11.a.
  Würzburg, december 5. – München, február 1.  Nobel-díjas német fizikus, a kvantummechanika egyik megalapítója. Munkássága a modern fizikában,
Az Eötvös-inga Készítette: Virágh Máté 9. c EÖTVÖS LORÁND
Természettudományi mérések. Tudományos hőmérő Mára már nem higanyos hőmérőt alkalmaznak, tudományos hőmérésnél, hanem Termoelemmel.
Meghívó ! Agykutatás Napjai Budapesten március 17-18
AZ UNIVERZUM GEOMETRIÁJA
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
A kezdetektől…. …”napjainkig” ( )
Budapest Fasori Evangélikus Gimnázium
Szegedi Tudományegyetem
A felvilágosodás előfutárai
AZ ERŐ FAJTÁI.
Török János és Balásházy János munkássága
Előadás másolata:

Eötvös Loránd élete és munkássága ( Pest, július 27. – Budapest, április 8.)

Tanulmányai 1860-ig a szülői házban tanult Majd a pesti piarista gimnáziumban érettségizett (kitűnően, bár fizikából csak elégséges osztályzatot kapott) Ezután 2 évig a pesti egyetemen jogot tanult, de emellett magánúton természettudományokat is hallgatott 1867-ben iratkozott be a heidelbergi egyetemre június 8-án „summa cum laude” fokozattal tette le doktori szigorlatát

Betöltött tisztségei 1871-től a pesti egyetemen az elméleti természettan c. tárgykör magántanára 1878-ban, Jedlik Ányos nyugalomba vonulása után, a kísérleti fizikai tanszék vezetőjévé nevezték ki között az egyetem rektora volt 1873-tól az Akadémia levelező, 1883-tól a rendes tagja 1894 júniusától a vallás-és közoktatásügyi miniszteri posztot töltötte be Wekerle Sándor kormányában között a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt

Munkássága Eleinte kapilláris jelenségekkel foglalkozott, ennek során 1886-ban állította fel a róla elnevezett törvényt, amely a folyadékok felszíni feszültsége és a molekula-térfogat közötti összefüggést fejezi ki. A felületi feszültség mérésére új módszert is kidolgozott (Eötvös-féle reflexiós módszer) A Föld gravitációs terének vizsgálatával vált világhírűvé 1888-ban kezdte meg vizsgálatait, és ehhez szerkesztette meg azt a műszert, amelyet ma Eötvös- ingának nevezünk Az első mérőműszer 1891-ben készült el

1909-ben igazolta (az ingára támaszkodva), hogy a gravitációs erő lényegében független a tömeg anyagi minőségétől Az inga a nyersanyagkutatásban is hatékony eszköznek bizonyult, és világszerte gyorsan elterjedt Az első sikeres olajkutatásokat 1926-ban végezték a segítségével az Amerikai Egyesült Államokban 1913-ban az MTA a Nobel-bizottság elé terjesztette a munkásságát, de a díjat egy holland fizikus kapta

Ezen kívül aktívan részt vett a hazai turista mozgalom szervezésében is A Magyar Turista Egyesületnek 8 évig elnöke volt Az Alpok több, addig meg nem hódított hegycsúcsát is megmászta.

Hozzá köthető elnevezések, róla elnevezett intézmények 1950-ben róla nevezték el a Budapesti Tudományegyetemet Krenner József egy Macedóniában talált tallium-, arzén- és kéntartalmú ásványt Eötvös Loránd tiszteletére loránditnak nevezett el A Nemzetközi Csillagászati Unio által 1970-ben a Hold túlsó oldalán feltérképezett alakzatok és kráterek közül nyolc neves magyar tudósok nevét kapta: az egyik Eötvös Loránd nevét viseli. Celldömölkön Ság hegyi kísérleteinek emlékére ben emlékoszlopot állítottak fel, amelyet Antal Károly szobrászművész készített.

A korábbi 2. számú általános iskola 1972-ben vette fel Eötvös Loránd nevét Tudományos eredményeiért, szervezõ tevékenységéért számos külföldi elismerésben részesült A francia kormány Becsületrenddel, a magyar király a Ferenc József renddel, a szerb király a Szent Száva renddel tüntette ki Számos akadémia kültagjává illetve tiszteletbeli doktorrá fogadta

Művei CímKiadás helyeKiadás ideje A rezgések intenzitása, tekintettel a rezgési forrásnak és az észlelőnek mozgására Budapest1874 A folyadékok felületi feszültségeinek összefüggése a kritikus hőmérséklettel Budapest1884 Vizsgálatok a gravitatio és a mágnesesség köréből Budapest1888 A nehézség és a mágneses erő nívófelületeinek és változásainak meghatározása Budapest1900 A Balaton nívófelülete s azon nehézség változásai Budapest1908

2 művének eladási mutatója A rezgések intenzitása, tekintettel a rezgési forrásnak és az észlelőnek mozgására: Vizsgálatok a gravitatio és a mágnesesség köréből :