A BALATON RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA Az Országos Vízügyi Főigazgatóság ÉS A közép dunántúli vízügyi igazgatóság SZAKMAI FÓRUMA.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Advertisements

A Velencei-tó vízgazdálkodásának aktuális kérdései Kumánovics György Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság április.
Vízgazdálkodási fejlesztések a Felső-Tisza- vidéken ( )
A vízminőségi modellezés tanulságai
Társadalom bevonás a vízgyűjtő- gazdálkodási tervezésbe Ereifej Laurice és Vári Anna Öko Zrt. vezette konzorcium VKI fórumok, április ÖKO.
ORSZÁGOS VÍZGAZDÁLKODÁSI TANÁCS 3. ülése
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi Intézet
VÍZMINŐSÉGSZABÁLYOZÁS ESZKÖZEI
Dr. Clement Adrienne Felszíni vizek minősége és terhelhetősége: a vízminőség-szabályozás új feltételrendszere a VKI tükrében BME VÍZI KÖZMŰ ÉS KÖRNYEZETMÉRNÖKI.
Ezerarcú Balaton Tények és tervek „A Balaton nemzeti természeti kincsünk. A tó és környéke tartós ökológiai egyensúlyára törekedve, az emberek javára,
A Víz-Keretirányelv és a felszíni és felszín alatti vizek állapota
Tavak vízminőségének javítása Eutrofizáció szabályozása
TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI
Szügyiné Simon Hajnalka NeKI Közép-dunántúli Kirendeltsége KDT TVT Veszprém Megyei Albizottsági ülés Beszámoló a Nemzeti Környezetügyi Intézet.
Szügyiné Simon Hajnalka
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Vízminőség-védelem –15. ea.
Balatoni Önkormányzati Fórum Dr. Varga Miklós vízügyi helyettes államtitkár október 2. Siófok Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Vízminőség-szabályozás műszaki eszközei
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Tavak, tározók rehabilitációja
A Víz-Keretirányelv lényege, célja és a felszíni és felszín alatti vizek állapota Clement Adrienne BME.
Felszín alatti vizek minősítése
Szügyiné Simon Hajnalka NeKI Közép-dunántúli Kirendeltsége KDT TVT Fejér Megyei Albizottsági ülés Beszámoló a Nemzeti Környezetügyi Intézet.
Beérkezett Tanácstagi vélemények Fejér megye területére.
Környezetvédelmi és közlekedési infrastruktúra prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
Koordináció az egyes környezetvédelmi projekteknél Kis András Térségfejlesztési és Külügyi Iroda irodavezető-helyettes Szolnok szeptember 26.
A Balaton Régió környezeti állapotának értékelése
A balatoni negyedidőszaki üledékek kutatási eredményei
Beruházásokhoz kapcsolódó Környezetvédelmi tervezés és engedélyeztetés
Miskolc, március 20. Az Európai Unió Víz Keretirányelvének végrehajtását szolgáló KEOP A sz. Vízgyűjtő- gazdálkodási tervezési projekt bemutatása.
A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés, Balaton részvízgyűjtő A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezésről általában dr. Tombácz Endre ÖKO ZRt.
Hasznosítás ÁLDÁSÁTOK ÖntözésÁradás MosásPazarlás Szürkevíz öblítésSzikkesedés.
KISVÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI MEDERRENDEZÉSE
Felszíni vizek minősége és terhelhetősége: a vízminőség-szabályozás új feltételrendszere a VKI tükrében Dr. Clement Adrienne BME VÍZI KÖZMŰ ÉS KÖRNYEZETMÉRNÖKI.
Lehatárolási irányok: Árvízvédelem Vízgazdálkodás Természetvédelem, Natura 2000 Energiahatékonyság növelése Megújuló energiaforrások alkalmazása Hulladékkezelés.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Sík- és dombvidéki vízrendezés
A nemzeti programokon kívüli szakmai kihívások
„VÍZÁRPOLITIKA A KÖLTSÉGMEGTÉRÜLÉS ÉRVÉNYESÍTÉSÉRE ÉS EGYÉB GAZDASÁGI ÖSZTÖNZŐK A VÍZ KERETIRÁNYELV CÉLJAINAK ELÉRÉSE ÉRDEKÉBEN, GAZDASÁG-SZABÁLYOZÁSI.
A Vízgyűjtő–Gazdálkodási És az árvízi kockázat kezelési tervek összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM VGT2 és Az ÁKK Tervezési Háttér Összehangolása Tahy Ágnes.
VíZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI ÉS ÁRVÍZKOCKÁZAT-KEZELÉSI TERVEK összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM A VGT2 és AZ ÁKKT1 ÖSSZEHANGOLÁSA Simonffy Zoltán.
GAZDASÁGI ELEMZÉS A KÖLTSÉGMEGTÉRÜLÉS ÉRTÉKELÉSÉRE GAZDASÁG- SZABÁLYOZÁSI KONCEPCIÓ TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÚJDONSÁGOK A VGT2 INTÉZKEDÉSI PROGRAMJÁBAN.
A Balaton vízháztartásának a közelmúlt években tapasztalt szélsőségei Varga György:
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI PROBLÉMÁK ÉS SZEREPÜK A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SORÁN A módszertan és a feltárt jelentős vízgazdálkodási problémák.
„A Tisza tó vízgazdálkodásának jelene és jövője” VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A Tisza tó tervezett intézkedéseinek.
DUNA RÉSZVÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS AZ ÉSZAK- DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG SZAKMAI FÓRUMA FELSZÍNI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS ENERGIAIPART ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS SZAKMAI FÓRUM VÍZERŐMŰVEK HATÁSA A VIZEK ÁLLAPOTÁRA,
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS AKTUALITÁSAI A KÖVIZIG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN.
A duna RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM hidromorfológiai problémák megoldása a vgt-BEN, az árvízvédelemmel és a ???
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA - VÍZMINŐSÉG-VÉDELEM,
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A KÖZÉP – TISZA - VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
Clement Adrienne BME A Víz-Keretirányelv és a felszíni és felszín alatti vizek állapota.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM A KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
A VGT MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI - VIZEK MENNYISÉG VÉDELME, VÍZHASZNOSÍTÁS, BELVÍZGAZDÁLKODÁS” ORSZÁGOS SZAKMAI.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VGT INTEGRÁCIÓS SZEREPÉNEK ÉRVÉNYESÍTÉSE ÁRVÍZVÉDELMI ÉS BELVÍZ-GAZDÁLKODÁSI.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Éghajlatváltozás – víz Nováky Béla a Nobel-békedíjas IPCC tagja Budapest, április 11. Tiszai Alföld Jövőkép Építés (TÁJ-KÉP) MTA Talajtani és Agrokémiai.
Simonffy Zoltán* - Rákosi Judit*: Vízgazdálkodási célok és a vízgyűjtő-gazdálkodási terv.
Talajok konkrét természetvédelme
Felszíni vízminőséggel és a hidromorfológiai állapotjavítással kapcsolatos intézkedések tervezése a VGT-ben VÍZMINŐSÉGI MODELL ALKALMAZÁSA PONTSZERŰ.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
Előadás másolata:

A BALATON RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA Az Országos Vízügyi Főigazgatóság ÉS A közép dunántúli vízügyi igazgatóság SZAKMAI FÓRUMA Felszíni vizek minősége és terhelés csökkentési intézkedések a Balaton részvízgyűjtőn Clement Adrienne (BME)

ÖKOLÓGIAI ÁLLAPOT ÉS VÍZMINŐSÉG

A BALATON VÍZMINŐSÉGÉNEK VÁLTOZÁSA Hipertróf Eutróf Mezotróf Oligotróf Beavatkozások előtt Beavatkozások után

Tápanyagterhelés változása Zala Összes P anyagáram idősora a torkolatnál (Fenékpuszta, 1977-2013)

Kommunális Szennyvízbevezetések Kommunális szennyvíztisztítók 36 db. szennyvízbevezetés a részvízgyűjtőn Tisztított szennyvíz kivezetések (Siófok – Sió, Balatonlelle – Koppány, Balatonfüred, Balatonfűzfő – Veszprémi-Séd, Balatonfőkajár – Cinca) Terhelés – hatás elemzés (vízminőségi modell): 1 jelentős terhelést okozó (+ átvezetések) 10 fontos terhelés Alap: szennyvíztelepek bővítése, korszerűsítése 5 KEOP (2015) 3 25/2002 kr. szerinti bővítés (2015) Kieg. alap: P határérték szigorítás (7 telep)

Kommunális Szennyvízbevezetések SZENNYVÍZTISZTÍTÁS (FOKOZOTT P ELTÁVOLÍTÁS) ÉS A SZENNYVIZEK KIVEZETÉSE A VÍZGYŰJTŐRŐL Szennyvíz eredetű P terhelés (tonna/év) 1980-85 2002 2012 2027 (cél) Közvetlenül a tóba 30 1 0,9 1,1 Vízfolyásokon keresztül 45 10 9,7 5,8 Kivezetés a vízgyűjtőről Fokozott P eltávolítás

Kistelepülések (< 2000 LE) szennyvízkezelése Kiemelt üdülőkörzet 180 településből: 136 település a Szennyvíz Programhoz kapcsolódóan 2015-ig; 44 település a NMP-be nem tartozik, ebből: 11 településen gyűjtőhálózat üzemel, 5 településen ROP keretében valósul meg a beruházás (Balatonhenye, Köveskál, Mindszentkálla, Monoszló, Szentbékkálla) 8 településen megvalósult a beruházás a Balatoni Kistelepülések Szennyvízkezelési Programjának keretében (Gétye, Nyim, Óbudavár, Balatoncsicsó, Dióskál, Szentjakabfa, Tagyon, Salföld), Hátralévő feladat: 20 db településen - BKSZP (2018)

TERÜLETHASZNÁLAT Zala Balaton közvetlen

diffúz terhelés: Moneris modell eredményei

Fokozottan erózió érzékeny terület a vízgyűjtőn: 18 ezer ha

Talajerózió Az Zalai dombvidéken és az eséssel rendelkező északi és déli vízgyűjtő kisvízfolyásain nagymértékű az erózió a talaj szerkezetének következtében. A vízgyűjtőn kiemelt szerepe van a szőlő- és bortermelésnek. A jelenleg magánkézben lévő művelt területeken a kedvezőtlen fekvés és nem megfelelő talajvédelmi beavatkozások miatt jelentős az erózió mértéke. A szőlőtermeléshez kapcsolódó intenzív műtrágya felhasználás az ország többi területeihez hasonló ütemben és mértékben változott, napjainkra a ’80-as évekbeli felhasználáshoz képest 80-90%-os a visszaesés. Balaton alegység VGT (VKKI, 2010)

diffúz terhelés csökkentése Terhelés hatása: 27 víztest vízgyűjtőn (30%) Intézkedések: Mezőgazdasági területeken erózióvédelem Természetes erózió csökkentése Belterületeken vízvisszatartás, tisztítás Belvíz visszatartás Partmenti védősávok Szabályozás Támogatások területi prioritása Jó gyakorlatok

KIS-BALATON TÁROZÓK KBVR I.: 1985, KBVR II. részlegesen: 1992 Teljes terület üzembe helyezése: 2014 (KEOP projekt) Vízminőségvédelem és természetvédelem Rugalmas üzemirányítás lehetőségének megteremtése Balaton Ingói-berek Hídvégi-tó (KBVR I.) Fenéki-tó (KBVR II.)

Belterületi csapadékvíz Mintavétel Víz-hozam Lefolyás: P terhelés: Árhullámok Lefolyással közvetített tápanyag terhelés Mintaterületi vizsgálatok (Clement és mtsai, 2004-2007) Csapadékvíz elvezetés → Csapadékvíz gazdálkodás (belterületi lefolyás szabályozás, vízvisszatartás figyelembe vétele a városrendezési tervekben) Torkolati művek, sankolók, szűrőmezők

Vízminőség javító kotrás (lepelkotrás) a keszthelyi medencében Időszak: 1992-2003 Összes terület: 1283 ha (terv: 2500 ha) Forrás: KDT Vizig A kotrás hatása – Hatékony volt-e a kotrás a belső P terhelés csökkentésére? Az erősen meszes balatoni üledékben a mozgékony P természetes elöregedésének sebessége meghaladta a lepelkotrásét, A hatékonyságot a lekotort terület gyors feliszapolódása is rontotta. Istvánovics és mtsai., 2003

Vízszintcsökkenés vízminőségi - ökológiai hatása Somlyódy és mtsai (MTA kut.csop. 2003): Szükséges-e a vízpótlás? Vízpótlás nem javasolt A tó vízháztartási mérlege hosszú távon pozitív (klímaváltozás!) Vízszintszabályozás módosítása (max. vízszint emelése) Nyomonkövetés, monitoring – felkészülés és alkalmazkodás MTA BLKI (2007): A vízszintváltozás hatása a Balaton ökológiai állapotára Ökológiai szempontból a vízpótlás nem szükséges A változó vízszint a tó élővilágára, különösen a nádas állományra kedvező Kotrás és hínárirtás szükség esetén Újragondolás a legfrissebb tudományos ismeretek alapján. Cladophora glomerata Vízállás változása (2000-2011) www.vizadat.hu

Konklúziók A terhelés csökkentését szolgáló intézkedések eredményeként a Balaton vízminősége jelentősen javult … de a jó állapot megőrzése és a távlati cél elérése érdekében a beavatkozásokat folytatni kell! Kistelepülések szennyvízprogramjának folytatása (a programszerűen telepített egyedi kisberendezések tapasztatait figyelembe véve!) Szigorú P határérték fenntartása a szennyvízkibocsátókra Diffúz terhelés további mérséklése: erózióvédelem (szántók, szőlő-gyümölcs és természetes erózió is!) Belterületi vízrendezés - csapadékvíz gazdálkodás (pályázati kritériumok módosítása szükséges) Kis-Balaton rugalmas üzemeltetése Kutatás és mérések

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!