Szerbia – Szerb Köztársaság

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A spanyol világbirodalom és a Németalföld
Advertisements

Pozsony 1919-től használt csehszlovák, majd szlovák elnevezéssel Bratislava) hagyományos magyar koronázó város, jelenleg az 1993-ban létrejött Szlovák.
Zene: Mireille Mathieu & Alain Barriere - Tu t'en vas.
Az évi szabadságharc és annak törvényi vonatkozásai
A Balkán - múlt, jelen és jövő magyar szempontból Lőrincze Péter - a VOSZ Európai Uniós Csatlakozási Munkabizottsága vezetője - előadása 2004 március 31-én.
Róma az örök város.
EUROPA A DUNA hosszában A Duna, mint a második legnagyobb folyó földrészünkön(az els ő a Volga) kilométer hosszan nyújtózik. A Fekete-erd ő ben.
A balkáni „puskaporos hordó”
1848/49-es szabadságharc nemzetiségi, kisebbségi vonatkozása
A délszláv válság.
FÖLDRÉSZEK.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
Deli Zsófia, Pálfi Ágnes
Budapest turisztikai marketingje
Készítette:Szőke Gréta
JERUZSÁLEM Zene : El Violinista.
Világ legrégebbi még lakott városa
BELLEZAS DE PERSIA IRAN.
Victoria.
SZÖUL 서울 특별시.
Ukrajna.
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
Budapest nevezetességei!
Barcelona Hamar Márk.
Európa vallásai.
A turizmus szerepe és fejlesztési lehetőségei a határmenti területeken INNOAXIS project Pap Ági „Jó szomszédok a közös jövőért” Szabadka, november.
Forrás: San Marino.
Délszláv államok.
Olaszország.
A háború és következményei Magyarországon
Szerbia két tartománya a Vajdaság (itt kb magyar él), illetve Koszovó, ahol a lakosság nagy többségét albánok alkotják. A Vajdaság termékeny.
Magyarország.
PAULÍK Szabolcs BELGIUM 8.A.
Ausztria 8.A Pongrácz Emese.
Liechtenstein Kováč Sofia 8.a.
Kelet-Közép-Európa értelmezése
Mexico.
Jugoszlávia utódállamai
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
Úticélunk: Szlovénia - Göntérháza
Európa regionális földrajza
Nemzeti, etnikai, kisebbségi helyzet az OMM-ban
Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága
Az államosodás és a közigazgatási térfelosztás kérdései a Balkánon 1990 után Hajdú Zoltán tudományos tanácsadó, MTA RKK DTI Pécs
Magyarország Magyarország Közép-Európában az Alpok és a Kárpátok által határolt Kárpát-medencében fekszik. Sok országgal határos:Ausztriával Szlovákiával.
A jugoszláv szocializmus sajátosságai
A balkáni etnikai konfliktusok háttere
Népek és népesség az Árpád-kori Magyarországon
Az Európai Unió bővítése Markovics Alexandra Földrajz Bsc 3. évfolyam
VAJDASÁGI VÁROSOK.
Készítette: Kállai Péter
Jeruzsálem Óváros, szikla mecset. Jeruzsálemről általában  Jeruzsálem Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja több kultúra találkozópontja,
2016. Március 3.. A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Keretében magyarországi.
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
A kommunista diktatúrák
© DKMT Tájékoztató a DKMT Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség – Nonprofit Közhasznú Kft. munkájáról Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés.
A bizalom szerepe Koreai Köztársaság.
Földrajzi helyzete Kütahya város Nyugat-Anatóliában
Közép-Európa társadalom-földrajzi vonásai
Kelet-Közép-Európa és a Balkán
Közép- és Kelet-Európa, a Balkán a XI-XIII. sz.-ban
IZRAEL ÉS AZ ARAB VILÁG Készítette: Mérő Dominika.
Kolozsvár.
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
Svédország és Balti államok
41. VAJDASÁG.
ANGOL-AMERIKA FELOSZTÁSA ÉS LAKOSSÁGA
1. A BALKÁN- FÉLSZIGET.
Kolozsvár.
Előadás másolata:

Szerbia – Szerb Köztársaság Szerbia állampolgárai 2009. december 22-én kérte felvételét az Európai Unióba amelynek külügyminiszterei 2010. októberében kérték fel a Bizottságot a tárgyalások megkezdésére. 2012. március 2-án hivatalosan is EU-tagjelölt lett.

Szerbia földrajza, történelme A Balkán-félsziget középső és északi részén, illetve a Kárpát-medence déli részén található. Legjelentősebb folyók: Duna, Tisza, Nagy-Morava. Klímája a kontinentális. Közigazgatási egységek: 2 autonóm tartomány –Vajdaság és Koszovó + 29 körzet, 122 község. Fővárosa Belgrád Népesség: 7 181 505 fő Nyelvek: szerb, albán Vallások: szerb ortodox, katolikus, iszlám, protestáns, ateista

Környezetvédelem Az 1999-es koszovói háború súlyos környezeti károkat okozott. A lebombázott ipari létesítményekből, vegyi üzemekből toxikus anyagok tömege került a környezetbe. A bombázások során használt grafit szálak súlyos károkat okoztak az élővilágban. A becsapódáskor elporló szegényített urán lőszerek bizonyos területeken komoly nehézfém szennyezést okoztak. Szerbia jelentős Európai Uniós támogatással több rehabilitációs programot is indított.

Történelem Szerbiát a görög időkben a trákok lakták. Az ország mai lakosai, a szerbek a 7. század második felében foglalták el a területet, valószínűleg bizánci hívásra. Az egységes állam 1929-ben a Jugoszlávia (jugoszláv = „délszláv”) nevet vette fel. A második világháborúban az állam megszűnt és Szerbia a Harmadik Birodalom illetve a Magyar Királyság (Bácska) megszállása alá került. A megszállt területeken a német és a magyar megszállók számos kegyetlenkedést követtek el a szerb lakosság ellen, a zsidó lakosságot pedig koncentrációs táborokba hurcolták. A délszláv háború során, 1992-re a korábbi szocialista Jugoszlávia felbomlott, a tagköztársaságokból független államok jöttek létre. Jugoszlávia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Horvátország és Szlovénia teljesen önállóan működtek tovább Köztársaság. Alkotmányát 2006-ban hozták.

Fontosabb adatok A népesség: 7 181 505 fő (2013. január), népsűrűség: 95 fő/km², városi lakosság aránya: 52% Nyelvek: szerb ( hiv.) albán ( hiv. Koszovóban ) Szerbia legnépesebb városai: a főváros Belgrád (Beograd) (lakossága 1 639 121 fő), Újvidék (Novi Sad ) (301 968), Priština(Prishtinë) (200 000), Niš (257 867), Kragujevac (147 281), Prizren(Prizreni) (121 000) és Szabadka (Subotica) (96 483). Vallások: szerb ortodox 84,59%, katolikus 4,97%, ateista 1,11%, protestáns 0,99%

Szerbia fővárosa - Belgrád

Látnivalói Nándorfehérvár vára

Miklós fejedelem kútja Királyi Palota

Nemzeti Múzeum Parlament

Zimony - Óváros Belgrád központjától 5 km-re északnyugatra, a Duna jobb partján, a Szerémségben fekszik, közigazgatásilag a főváros része.