"NYITOTTABB HŐS UTCÁT" KÖZÖSSÉGFEJLESZTÉSSEL A SZEGREGÁTUMBAN ÉLŐK HÁTRÁNYAINAK MÉRSÉKLÉSÉÉRT PROJEKTBEMUTATÓ.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Advertisements

„Csellengő fiatalok” komplex bűnmegelőzési projekt
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
CIVIL SZERVEZETEK A civil szervezetek gyakorlatilag az élet minden területén jelen vannak: A civilek egyesületeket, klubokat hoznak létre Lehetőség az.
 ember él az Avason, egymástól elszigetelve, panelházak magányában  Nincsenek találkozási lehetőségek  Nincsenek közösségi terek (nincs művelődési.
Bemutatkozik a Kecskeméti Ifjúsági Kerekasztal
S IROKI R OMA - M AGYAR E GYESÜLET. A Z EGYESÜLETRŐL ban alakult - Székhelye: a Közösségi Ház és Információs Központ (volt Tűzoltó szertár) Szervezeti.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
„ Hogyan tovább?.
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
TÁMOP A/ projekt:„SZIGET, AMELY BEFOGAD” – AZ INKLUZÍV ELLÁTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ, EGYMÁSRA ÉPÜLŐ MODELLJE SZOLNOKON.
TÁMOP / „Önkéntes (Pont) Te magad légy!”
„A BAKONYÉRT” Egyesület fejlesztése a TÁMOP projekt keretében.
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Bemutatás Ü Adatok Ü Az Alapítvány célja Ü Működésmódja Ü Célterületei Ü Eddigi programok Ü További programtervek.
Közösségfejlesztés és közösségi munka
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében január 15.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
„Környezet- és egészségtudatos iskola” Magyar Bioetikai Társaság 20. Nemzetközi Konferenciája szeptember 21.
1 A Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Programtól a Legyen jobb a gyerekeknek Nemzeti Stratégiáig MEH–MTA 2006–2007. évi kutatások beszámolója május.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Települési mediációs modellprojektek tapasztalatai Benedek László Június 19.
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Régió
BIZTONSÁGOS MÓRAHALOMÉRT Főpályázó: Mórahalom Város Önkormányzata.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
 Alapító tagjai az ELTE jogász, szociális munkás, szociológus, szociálpolitikus hallgatói, akik az ELTE ÁJK Pártfogói.
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében.
Pécs-Somogy Bányatelep és a keleti városrész Rehabilitációja
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
HEKS = Hilfswerk der Evangelischen Kirchen der Schweiz Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete.
Iskolai közösségi szolgálat
Találkozásaim a szülőkkel Együttműködések, párbeszédek a fogyatékkal élők családjaival Szász Emese, Gyulafehérvári Caritas – Szociális gondozás fogyatékkal.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Sásdi Faodu Egyesület 2001 – től napjainkig. A kezdetektől vállaljuk a sásdi térségben élő hátrányos helyzetű fiatalok összefogását és támogatását, a.
Köszöntjük kedves vendégeinket!. A projekt az Európai Unió támogatásával, A z Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. ELŐZMÉNY Társadalmi.
Sári Gusztáv Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola TÁMOP B „Közoktatási intézmények esélyegyenlőségi alapú fejlesztéseinek támogatása”
Létérdek TÁMOP /2 „Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért”
A reintegráció lehetőségei
Pillanatképek a Hős utcából Előzetes eredmények a júliusában lefolytatott szociológiai kutatásból Vigvári András ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi.
Kik vagyunk? A szervezet alapítói elsősorban az ELTE szociális munkás, szociológus, szociálpolitikus, pszichológus és jogász hallgatói közül kerültek.
Kistérségi gyerekesély programok MTA GYEP Iroda SZMI április 21.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv szociális vonatkozásai Korózs Lajos Politikai Államtitkár Ifjúsági Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
TÁMOP / „GYÖNGYÖSSOLYMOS ÖSSZEFOG A CSALÁDOKÉRT, A MUNKÁÉRT!”
„ÍVELJETEK CSILLAGOK!” ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROJEKT A II. RÁKÓCZI FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI-BAN TÁMOP B
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
„Helló barátom!" - közösségi szolgálatra felkészítő tréning sorozat „Tanévzáró Suli – Buli” „Helló nyár, helló barátom!” - komplex nyári vakáció „Viszlát.
A PAKSI BŐVÍTÉS LEHETSÉGES HATÁSAI TOLNA MEGYÉRE: KAPCSOLÓDÁSI PONTOK, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A TELLER-LÉVAI PROJEKTEKHEZ NASZVADI BALÁZS TERÜLETFEJLESZTÉSI OSZTÁLYVEZETŐ.
TÁMOP B TELEP-PROGRAMOK ELNÉPTELENEDŐ FALVAK LANGERNÉ VICTOR KATALIN.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi időszaka. 2 Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (FM) es időszaka Támogatási összeg: mintegy 153.
Vakok és Gyengénlátók Közép- Magyarországi Regionális Egyesülete Cím: 1146 Budapest, Hermina út 57. Tel: (1) Web:
A helyi identitás és kohézió erősítése TOP TOP
Zöld óvodák és Ökoiskolák a köznevelési intézményekben
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
Szécsényi Gyerekesély Program gyerekeket érintő szolgáltatásai
A TÁMOP szerepe a büntetés-végrehajtási szervezet életében
Tájékoztató a csillagfény tanodáról toborzó Győr, Széchenyi Egyetem február 07. efop
Ifjúsági feladatok az IKSZT-ben
Előadás másolata:

"NYITOTTABB HŐS UTCÁT" KÖZÖSSÉGFEJLESZTÉSSEL A SZEGREGÁTUMBAN ÉLŐK HÁTRÁNYAINAK MÉRSÉKLÉSÉÉRT PROJEKTBEMUTATÓ

Nyitottabb Hős utcát című projektünk  Projekt időtartama: április április 30.  Együttműködő konzorciumi partnerünk: CIKK Egyesület (integrációs táborért felelős)  Kontúr Egyesület alkalmaz egy 20 órás Közösségi koordinátort és egy 8 órás projektmenedzsert  A projekt össz költségvetése: euró  A projekt támogatása: euró

A projekt fő céljai – Hős utca Közösségfejlesztésünkkel célunk, hogy a gyerekes családok közös érdekeire alapozva, többnyire a gyerekek szükségleteiből kiindulva, a helyi közösségi kapcsolatok revitalizálásával és fejlesztésével tegyük képessé a felnőtt korú lakosságot, illetve más segítő szervezetek bevonásával tegyük elérhetővé a szükséges szolgáltatásokat A lakók közösséggé kovácsolása, a közösség cselekvésre való képességtétele, a lakók társadalmi kirekesztésének és hátrányainak csökkentése Az aktivizált lakosság bízzon a kiépült segítő hálóban, képessé váljon megfogalmazni a felmerülő problémákat, s azt képes legyen közvetíteni az őket körülvevő védőhálónak

A projekt fő céljai – Hős utca A lakók identitásának erősítése, képviselni tudják a közösség illetve saját érdekeiket Helyi lakosok önkéntesként különböző programokat képesek legyenek megvalósítani (Közös Lábas) Hős utcához kötődő negatív címkék semlegesítése a helyi társadalom és a média érzékenyítése A helyi civil, önkormányzati és egyházi szervezetekből segítő háló alakuljon Kialakítsuk az intézmények, szervezetek, és a helyi közösséggel együtt a projekt végére a közösen megfogalmazott cselekvési tervet

Projekt főbb elemei Közösségfejlesztés 20 órás közösségi koordinátor segítségével KutatásKözösségi tér kialakításaSegítő háló kiépítése a Hős utcában Gyermek és felnőtt foglalkozások Helyi és a lokális környezet érzékenyítése

Szakmai megvalósítás elemei - Közösségfejlesztés Közösségfejlesztésünkkel célunk, hogy a gyerekes családok közös érdekeire alapozva, többnyire a gyerekek szükségleteiből kiindulva, a helyi közösségi kapcsolatok revitalizálásával és fejlesztésével tegyük képessé a felnőtt korú lakosságot Szülők bevonása egyesületünk tevékenységébe akik szeretnének változtatni jelenlegi élethelyzetükön, környezetükön. Mindezzel aktivizálódnak, amely magával hozhatja a HASZNOSSÁG érzést, amely megindíthatja őket a 0- pontról Ennek elemei többek között: Önkéntes tréning a Hős utcai lakóknak – aktív részvétel a közösség munkájában, közösségi beszélgetések (lakossági fórumok), lakókörnyezet rendbetétele

Szakmai megvalósítás elemei - Kutatás Élő kutatási terephely biztosítása egyetemisták számára Pillanatfelvételt kaphatunk az itt élők társadalmi korrajzáról, problémáiról és szükségleteiről, belső erőforrásaikról Felmértük, hogy a közösség mit szeretne a közösségi térben Alapot nyújthat egy lehetséges városrész rehabilitációs vagy a telep-felszámolási programhoz

Szakmai megvalósítás elemei - Közösségi tér kialakítása, közösségi koordinátor Önkormányzati tulajdonú bérlakás felújítás, amely által ki tudnánk alakítani egy hiánypótló közösségi teret Itt szeretnénk megvalósítani a közösségépítéshez kapcsolódó gyermek és felnőtt programjainkat, illetve a 20 órás közösségi koordintorunk fő bázisa A közösségi koordinátor aktív segítő jelenlétet tud biztosítani az itt élők számára, amely által hatékonyabban tudná segíteni az itt élőket, illetve a helyiek aktiválása a fő feladata

Szakmai megvalósítás elemei – Szakmai műhely Fő cél, hogy a helyi civil, önkormányzati és egyházi szervezetekből segítő háló alakuljon ki. Ennek érdekében a kerületi közintézményekkel, civil szervezetekkel, illetve gyülekezettel és a Hős utcai lakosokkal elindítsunk egy 6 alkalmas szakmai műhelyet, melynek célja, hogy az első 3 alkalommal alakítson ki: Problématérképet A projekt végére megfogalmazzunk együtt egy hosszú távú közösségi cselekvési tervet, amely aktivizálva a helyi erőforrásokat

Segítő hálózat szerepe Felismerésünk: Egy fecske nem csinál nyarat, csak közös összefogással lehet a helyi közösséget segíteni, illetve a Hős utca körül kialakuló probléma halmazt kezelni Együttműködési megállapodásokban rögzítjük a felajánlásokat, hogy ki mit és hogyan kíván hozzájárulni ezen tevékenységhez. Amit a hálózat nyújtani tud: Interprofesszionális együttműködés kialakítása Információáramoltatás közös levelező lista által 6 alkalmas szakmai műhelyen való részvétel Kutatási tanulmány és projekt záró tanulmány

Segítő hálózat tagjai Törökőri Református Gyülekezet és a Református Cigánymisszió BÁRKA Kőbányai Humánszolgáltató Központ CIKK Egyesület Baptista Szeretetszolgálat (előkészítés alatt áll) Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium (előkészítés alatt áll)

Szakmai megvalósítás elemei – Gyermekeket támogató készségfejlesztő programok Alapvetésünk: minél több egészséges kapcsolata van egy gyermeknek, annál nagyobb a valószínűsége, hogy új és más mintát is tud látni, mint ami körülveszik. A változást az emberi kapcsolatok idézik elő és a leghatékonyabb terápia maga a szeretet. Nyári alkotótábor augusztus napos integrációs tábor augusztus Drámacsoport szeptember vége Zsonglőr Klub szeptember közepe Filmklub szeptember vége Kamaszklub szeptember vége

Szakmai megvalósítás elemei –Szülőket támogató készségfejlesztő programok Közösségi megmozdulásaink_Közös Lábas, közöségi tér felújítása, rendben tartása, foci pálya bontása, szemétszedés stb. Közösségépítő tréning szeptember végétől Asszertivitást fejlesztő tréning Munkaerőpiaci szolgáltatás tréning

Szakmai megvalósítás elemei –Helyi és a lokális környezet érzékenyítése 6 szakmai műhely Bizonyos projektelemek nyilvánossága Közös megmozdulások a Hős utcai emberekkel Turay Balázs fotókiállításai a Hős utcai emberekről, ennek első állomása a Hős utcai Közösségi Tér átadási napján megtartandó fotókiállítás, melynek várható időpontja, szeptember vége

Köszönöm a figyelmet!