A történelmi városszerkezet megújításának súlyponti kérdései – a belvárosok, az örökségelemek potenciáljának növelése az akciótervezés eszközeivel XX.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. „Változtatni nehéz, a közigazgatást.
Advertisements

A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
e-NIVÓ zárókonferencia Jászfényszaru szeptember 23.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Kis- és középvállalkozások finanszírozása Készítette: Gál Judit Pálos Attila.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
A TELEPÜLÉSFEJLESZTÉS ÉS A VÁLTOZÓ KÖZIGAZGATÁS A TELEPÜLÉS, A JÁRÁS, A MEGYE ÉS A RÉGIÓ ÁTALAKULÓ SZEREPE II.PLAN-NET.HU TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONFERENCIA.
Tudatos lépések a költséghatékony épületüzemeltetés felé Tóth Nelli energetikai tanácsadó MN6 Energiaügynökség EHÖSZ Konferencia Tatabánya.
Szekszárd Megyei Jogú Város településfejlesztési koncepciójának és integrált városfejlesztési stratégiájának aktualizálása Partnerségi egyeztetés.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Településmarketing Értékaudit.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
Az IKTA/ számú pályázat alapján: Ügyfélbarát ügyintézést támogató informatikai rendszer prototípusának kialakítása (Elektronikus Polgármesteri.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Sponsorare necesse est
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Bikal, október 18. Közösségi alapú tervezés az uniós finanszírozású területfejlesztésben Péti Márton NTH Október 28.
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
2011 május 4.Budapest Települési stratégiai energiatervezés a Coach BioEnergy projekt keretében Budapest, május 4.
A befektetőbarát önkormányzat 2011 szeptember 23. Lunk Tamás.
Hódmezővásárhely Megyei Jogú
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
Közlekedésbiztonságra fordítható források
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Mitől innovatív egy vállalkozás? Pályázati lehetőségek önkormányzatok számára.
Klaszterek, Akkreditált Klaszterek pályázati lehetőségei Okos Jövő Innovációs Klaszter O KOS J ÖVŐ I NNOVÁCIÓS K LASZTER K LUBEST február 10. NOS.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Regionális operatív programok ma és holnap Lunk Tamás ügyvezető Vitál Pro Kft.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
Az önkormányzatok településfejlesztési
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
A szerkezetfejlesztés résztvevői körének létrehozása – márkaépítés és városkommunikáció a vonzó városrészekért XX. Országos Főépítészi Konferencia Miskolc,
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
A LENERG a Hajdú-Bihar megyei önkormányzatok szolgálatában Előadó: Vámosi Gábor, igazgató Energia Infónap Debrecen,
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
A befektetők nem maguktól jönnek, és nem is az autópálya hozza őket! Egy jó hír, és ami abból következik Márkaépítés 2015 Konferencia Budapest,
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
Az autóbuszos turizmus támogatásának fontossága az EU tagállamaiban Stephen Smith Elnök Autóbuszos Turizmus Európai Szövetsége.
Dr. Bienerth Gusztáv prezentációja 2016.december 12.
Ongjerth Richárd Egy TAK, és más semmi?
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Körforgásos gazdaságfejlesztés
Előadás másolata:

A történelmi városszerkezet megújításának súlyponti kérdései – a belvárosok, az örökségelemek potenciáljának növelése az akciótervezés eszközeivel XX. Országos Főépítészi Konferencia Miskolc, Ongjerth Richárd Dobd fel az ITS- edet!

1.Egyre kevesebb vissza nem térítendő EU-s támogatás érkezik az országba (az EU támogatáspolitikájának természetéből fakadóan, ld. KMR-VEKOP). 2.Ennek nyomán a finanszírozható városfejlesztési projektek a döntéshozók szemében felértékelődnek. 3.A még megszerezhető támogatások olyan felhasználása szükséges, amely alkalmas további (magán)beruházások kiváltására, az adóbevételek növelésére. A helyzet

Honnan lesz pénz a fejlesztésre? Visszatérítendő támogatások Privát beruházások (munkahelyteremtés) Ingatlanokat felértékelő beruházások Integrált megközelítés! A városfejlesztés a gazdaságfejlesztés része (legalább részben) A történeti belvárosokban a fizikai keretek változtatása korlátozott – hangsúly a tartalmon, funkciókon, gazdaságon A városfejlesztési akciótervezés reneszánsza következik – a (gazdaságilag) fenntartható magánberuházásokat generáló közberuházások érdekében Új szempontok

A kulcsfontosságú (integrált) akciók tervezése: Helyi Központfejlesztési Program Örökséggazdálkodási és Turizmusfejlesztési Terv Befektetés-ösztönzési és Partnerkapcsolat-építési Stratégia Fenntartható Energia Akcióterv (SEAP) Melyik mit tud? A gazdaságtudatos akciótervezés fő típusai

A helyben meglévő vásárlőerő a bevásárlóközpontok helyben tartására – versenyképesség a bevásárlóközpontokkal – lehet drága, ha megéri! Az ingatlanok értékének – és a bérleti díjaknak – a növelése Partnerségben a tulajdonosokkal Kulcselemek Megfelelő üzleti mix (profilban, minőségben és méretben) Vonzó környezet (közterületek, megközelíthetőség, parkolás, utcabútorok, üzletportálok, cégtáblák, stb.) Összehangolt nyitva tartás Közös brand, márkázás, PR, marketing Közbiztonság, biztonságérzet Eseménymarketing Helyi Központfejlesztési Program

Az örökségelemek attraktivitásukkal embereket (turisták, beköltözők), és beruházásokat is vonzhatnak. Az örökségelemek szerepét, funkcióját nem önmagukban, hanem a települési és térségi adottságokkal, beavatkozásokkal együtt kell meghatározni. Három munkaszakaszban, a helyi érintettekkel egyeztetve Helyzetkép, helyzetértékelés Célrendszer, célcsoportokkal A szükséges lépések, beavatkozások Feltételrendszer: kapcsolatrendszer, ütemezés, költségigény, gazda, források Örökséggazdálkodási és Turizmusfejlesztési Stratégia

A városi attraktivitás gazdasági erővé konvertálása márkaalkotó kommunikációs folyamat nyomán vonzó célponttá válik a hazai és nemzetközi ingatlanberuházók, köreiben. Tartalma Helyzetkép, helyzetértékelés Célrendszer Marketing stratégia Kommunikációs stratégia Feltételrendszer, szervezeti, pénzügyi Befektetésösztönzési és Partnerségépítési Stratégia

Az energiatudatos beruházások egységes EU-standardok szerinti települési szintű stratégiai tervezése 5-10 százalékos megtakarítást jelenthet, számottevő befektetés nélkül megalapozza a közvetlen EU-s források megszerzését Polgármesterek Szövetsége - a tagországok önkormányzatai csatlakozhatnak, Vállalás: a település CO2- kibocsátásának 2020-ig legalább 20 százalékos csökkentése Finanszírozás: megtakarítás, ELENA, ESCO, TOP, KEHOP, GINOP (JESSICA?) A Fenntartható Energia Akcióterv (SEAP)

Bővebb információért: Ongjerth Richárd ügyvezető igazgató Magyar Urbanisztikai Tudásközpont NKft. Köszönöm a figyelmet!