A Duna-Tisza közi Homokhátság vízgazdálkodási kérdései speciális területi FÓRUM Fejlesztési elképzelések a Duna-Tisza közi Hátság térségében a.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Advertisements

A Velencei-tó vízgazdálkodásának aktuális kérdései Kumánovics György Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság április.
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
A Duna-Tisza közi hátság vízgazdálkodás-fejlesztése a fenntartható vízügyi politika alapelvei szerint Dr. Madarassy László c. docens BME Vízépítési és.
Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Turizmuspolitika Turizmus irányítási eszközei: Turizmuspolitika
Társadalom bevonás a vízgyűjtő- gazdálkodási tervezésbe Ereifej Laurice és Vári Anna Öko Zrt. vezette konzorcium VKI fórumok, április ÖKO.
Dél-Alföldi régió Ivóvízminőség-javító Program Mórahalom, július 02.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
A homokhátsági tanyák természeti környezete IX. ALFÖLD FÓRUM Kecskemét Városháza augusztus 25.
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
KEOP / A barlangokban egykor kialakított világítási rendszerek energiatakarékos, a lámpaflóra kialakulását és terjedését minimalizáló.
LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.
Géczi Glória III.évf.geográfus ELTE TTK
Tájékoztató az ÉÁOP vízrendezési pályázatainak szakmai véleményezéséről.
Környezeti szemléletformálás
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Vízkárelhárítási főosztályvezető
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Progresszív klímaszabályozás
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Felszín alatti vizek minősítése
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
MTA Regionális Kutatások Központja A Duna-Tisza köze mezőgazdasága és a DTCS Madari Jenő tanulmánya alapján Farkas Jenő Zsolt MTA RKK Alföldi Tudományos.
Néhány ökológiai szempont a tervezett Duna-Tisza csatorna kapcsán (A fő cél a csatorna vagy a vízpótlás?) Dr. Molnár Zsolt és Dr. Biró Marianna botanikus,
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Szent József Katolikus Általános Iskola
A CIVAQUA program jelentősége, megvalósításának feltételei Nagyerdő Konferencia szeptember 16. Előadó: Orbán Ernő osztályvezető TIKÖVIZIG.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
Sík- és dombvidéki vízrendezés
„VÍZÁRPOLITIKA A KÖLTSÉGMEGTÉRÜLÉS ÉRVÉNYESÍTÉSÉRE ÉS EGYÉB GAZDASÁGI ÖSZTÖNZŐK A VÍZ KERETIRÁNYELV CÉLJAINAK ELÉRÉSE ÉRDEKÉBEN, GAZDASÁG-SZABÁLYOZÁSI.
GAZDASÁGI ELEMZÉS A KÖLTSÉGMEGTÉRÜLÉS ÉRTÉKELÉSÉRE GAZDASÁG- SZABÁLYOZÁSI KONCEPCIÓ TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÚJDONSÁGOK A VGT2 INTÉZKEDÉSI PROGRAMJÁBAN.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A KÖZÉP – TISZA - VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA A RÁBA ALSÓ SZAKASZ ÉS A HANSÁG TÉRSÉGÉBEN SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM Természeti értékek a Rába alsó szakasz.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA
A Vízgyűjtő-gazdálkodási terv felülvizsgálata a Rába alsó szakasz és a Hanság térségében SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM PROBLÉMÁKRA ADHATÓ VÁLASZOK,
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM A KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
A VGT MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI - VIZEK MENNYISÉG VÉDELME, VÍZHASZNOSÍTÁS, BELVÍZGAZDÁLKODÁS” ORSZÁGOS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Éghajlatváltozás – víz Nováky Béla a Nobel-békedíjas IPCC tagja Budapest, április 11. Tiszai Alföld Jövőkép Építés (TÁJ-KÉP) MTA Talajtani és Agrokémiai.
A klímaváltozás hatása és ellensúlyozása a mezőgazdaságban Fehér Ferenc okleveles építőmérnök (Budapesti Műszaki Egyetem) c. egyetemi docens (Szent István.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
Simonffy Zoltán* - Rákosi Judit*: Vízgazdálkodási célok és a vízgyűjtő-gazdálkodási terv.
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
HVS felülvizsgálat 6/2011. (II. 04.) IH közlemény.
2017. július 5..
Nemzeti Fejlesztési Terv, operatív programok és pályázati lehetőségek
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
ÉRTÉKELEMZÉS ÉS VÍZGAZDÁLKODÁS
Előadás másolata:

A Duna-Tisza közi Homokhátság vízgazdálkodási kérdései speciális területi FÓRUM Fejlesztési elképzelések a Duna-Tisza közi Hátság térségében a klímaváltozásból eredő hatások enyhítésére, a vízhiányos ökológiai állapot javítására Magyar Emőke 2015. 08.27. Baja

A Feladat: VÍZKÉSZLET GAZDÁLKODÁSI PROJEKT ELŐKÉSZÍTÉSE A DUNA-TISZA KÖZI HÁTSÁG VÍZHIÁNYOS ÖKOLÓGIAI ÁLLAPOTÁNAK JAVÍTÁSA ÉRDEKÉBEN OVF közbeszerzési kiírás - KEOP-7.9.0/12-2013-0011 - nyertes Homokhátság 2014. Konzorcium: Stratégiai projekt előkészítő dokumentáció (Koncepció) SKV (ÖKO Zrt.) Elvi vízjogi engedélyes tervek Előzetes Megvalósíthatósági Tanulmányok Engedélyek beszerzése Pályázat elkészítése (KEHOP) A hátságnál nagyobb terület (két folyóvölgy is része) – 171 település

A Koncepció alapcélja: A Homokhátság ökológiai állapotának javítása Az alapcél mellett az alábbi szempontokat kellett vizsgálni: térség megtartó képessége természetvédelem, környezetvédelem hagyományos tájgazdálkodás modernizációja vízgazdálkodás (belvízelvezetés, belvíztározás stb.) mezőgazdasági vízhasznosítás (öntözés, talajvízdúsítás, tógazdaságok stb.) lakossági- ipari vízellátás és esetleges katasztrófa helyzeti víztározás rekreáció, üdülés, sport vízerő hasznosítás Tisza-völgyi vízpótlás vízi közlekedés

Homokhátság legfontosabb Vízgazdálkodási Jellemzői Vizsgálandó terület = Homokhátság: az Alföld Duna-Tisza közötti része, Budapest és Szeged között egy 120-150 km hosszú és mintegy 90 km szélességű téglalap alakú terület A két folyó közének közepét a magas hátság foglalja el, a hátság északi és déli vége magasabb, a középső része nyeregszerűen behajlik A Homokhátság önálló beszivárgási egység, természetes talajvízkészlete kizárólag a csapadékból származik A Homokhátságnak természetes víz- folyásai nincsenek, vízrendszerét alap- vetően a mesterséges belvíz-levezető csatornák alkotják

A szárazodás Jelei és okai Klímaváltozás Emberi beavatkozások: a hátság magasabb részéinek belvízrendezése vizes élőhelyek eltűnése (a szikes tavak száma 1951-2001 között 230-ról 37-re csökkent ) Vízkitermelés (legális, illegális) Nem adekvát, túlzott vízfogyasztású tájhasználatok Aszály szélsőséges kártételei Homok-hátság gerincközeli területein, ugyan-akkor a belvízkárok növekedése az alacsonyabb területeken, a folyó-völgyekben Talajvízszint süllyedés és ennek tartós fennmaradása a meteorológiai viszo-nyok, az emberi beavatkozások együttes, egymást erősítő hatása Talajvízszintek

Talajvízszint változás tendenciája Magasabb területeken jelentősebb talajvízszint csökkenés, FAVÖKO károsodása

jelenlegi állapot, mint a kezelendő probléma

Alapvetések a beavatkozásokhoz Az állapotjavítás természeti, gazdasági és emberi erőforrások egyidejű alkalmazásával – illetve szempontjainak figyelembevételével – lehet eredményes; Bármilyen intézkedés és beavatkozás csak a fenntarthatósági szemlélet bázisán történhet; a VKI elveivel összhangban; Évtizedek hibás gyakorlata következményeinek csökkentése, a természeti rendszerek önszabályozó képességének helyreállítása csak hosszú időszak (évtizedek) alatt lehet megoldható; A természeti rendszerek működésének helyreállítása növeli a térség ökoszisztéma-szolgáltatásának mértékét, javítja a természetes rendszerek változásokhoz való alkalmazkodóképességét, ezáltal növeli a térség eltartóképességét; A jó ökológiai állapot meghatározója az ember, így az állapot javulása az érintett lakosság számára is érzékelhető, és értékelhető kell, hogy legyen.

A Koncepció CÉLjai 1.

A Koncepció CÉLjai 2. A projekt előkészítő dokumentáció célja a Duna-Tisza köze, vízhiánnyal összefüggő problémáinak feltárására alapozva olyan Koncepció kidolgozása, ami a természeti, gazdasági és társadalmi fenntartható-ságot középpontba emelve szolgálja a megélhetési feltételek javítását, a térségi felzár-kóztatást, a jobb társadalmi kohézió megteremtését, a vízgazdálkodás által biztosított lehetőségek optimális kihasználása révén

Ökológiai vízhiány Az ökológiai vízhiány alapvetően két részből tevődik össze: a természetes- (pontosabban már csak természetszerű-) és a mesterséges- (kultúr-, agrár -) ökoszisztémáknál mérhető vízhiányból Célunk az így meghatározott – tágabban értelmezett - vegetációs vízhiányt csökkenteni, illetve megszüntetni. A Homokhátság problémája nem alapvetően - és főként nem kizárólag - vízgazdálkodási probléma. A Koncepció nem tudja megoldani a terület összes társadalmi-gazdasági problémáját, csupán a problémák egy szegmensének - a vízgazdálkodási gondok, feszültségek - enyhítését tűzheti ki célul, ezzel is elősegítve a Homokhátság társadalmi-gazdasági fejlődését és megtartó képességének javítását.

lehetséges beavatkozási FOKOZATOK 1. Víztakarékosság, a természeti adottságokhoz alkalmazkodó tájhasználat kialakítása (ésszerű víz és tájhasználat, nem lehet cél a pazarló vízgazdálkodás támogatása, konzerválása – nem szerkezeti beavatkozások: jogszabály módosítás, támogatási és ösztönző rendszer változtatása, víztakarékos műszaki megoldások szorgalmazása, stb.) II. Vízvisszatartás (a belvízelvezetés kedvezőtlen hatásainak területileg differenciált korrekciója) III. Vízpótlás (külső vízforrásból, mivel ez eddigi tapasztalatok szerint a takarékosság és visszatartás önmagában nem elegendő) Víztakarékosság, vízmegőrzés emberi beavatkozások következmé-nyei befolyásolhatók Természeti okokra visszavezethető problémák külső vízpótlás RUGALMAS TÉRSÉGI MEGOLDÁS KERESENDŐ !víztakarékosság, -visszatartás a teljes területre! !vízpótlás a legproblémásabb területekre = célterületek!

lehetséges beavatkozási FOKOZATOK 2.

Célterületek - Probléma oldalról fókuszterületek Ökológiai Célterületek - Probléma oldalról fókuszterületek Ökológiai Agroökológiai

Célterületek – Lehetőség oldalról vízgazdálkodási szempontok Vízpótlási források lehetősége: vízbeszerzés forrás távolság, tengerszint feletti magasságkülönbség, rendelkezésre álló vízmennyiség – Duna és Tisza (mennyiségi oldalról inkább a Duna) Koncepció: regionális – Duna, lokális Duna, de alapvetően Tisza (keleti mintaterület, Gerje-Perje rendszer, VIZIG ROP projektek) Vízszétosztási lehetőségek: rendelkezésre álló csatornák felhasználása, kiegészítése, új csatorna hossz minimalizálása Koncepció: vízszétosztó Hátsági-főcsatorna (Északi és Déli ága) Víztározási potenciál növelésének lehetősége: természetes, vagy mesterséges tározási lehetőség rendelkezésre állása Koncepció: minden rendelkezésre álló és lehetőséget biztosító korábbi tó, mélyület igénybe vétele Vízminőségi szempont: a vízszétosztás teremtsen lehetőséget a mennyiségi problémák mellett minőségiek megoldására is Koncepció: előnyben részesülnek az olyan vízpótlási lehetőségek, melyek esetleges terhelések esetén hígítóvizet biztosíthatnak Hatékony elszivárogtatás szempontja: homoktalaj miatt a tározott, illetve pótolt víz egy része eleinte jórészt elszivárog – közvetlen talajvízutánpótlást jelent Koncepció: az elszivárogtatás a leghatékonyabban a legmagasabb, a peremektől távol levő területek valósítható meg, illetve ahol az elszivárogtatott víz egy része a felszínre kerül (peremi belvízöblözetek, kapcsolódó síkvidéki felszínek) Kapcsolódó hatásterületek: ne csak a célterületekre legyen víz juttatható, hanem minél nagyobb más területekre is (kapcsolódó terület)

A beavatkozások konkrét célkitűzései A Koncepcióban kijelölésre került célterületeken és mintaterületeken lehetőség szerint minden természetes (illetve természetszerű) ökoszisztéma, továbbá minden ésszerű (táji adottságoknak megfelelő) kultúrökoszisztéma vízigényének kielégítése A célterületekhez közvetlenül kapcsolódó területek vízigényének részleges és időszakos kielégítése, fontossági sorrendben, a rendelkezésre álló készletek mértékéig A célterületeken az ésszerű tájhasználatra való áttérés előrehaladtával egyre több víz maradhat a közvetlen kapcsolódó területek vízpótlására A célterületekhez közvetetten kapcsolódó területek számára pótvíz biztosítása kivételes esetekben, alapvetően a vízminőségi kárelhárítás érdekében. Ez a harmadik célkitűzés - prioritás tekintetében - esetenként akár meg is előzheti az elsőt.

A választott megoldás alapjai A legnagyobb hiány a gerincen azonosítható Megoldás: É-D-i irányú főcsatorna A nyereg miatt, két önálló szakaszból (É-i és D-i) kell állnia A Ny-K-i irányú csatorna (DTCS) nem oldaná meg a magas-hátság vízhiányát és környezeti szempontból súlyosan kifogásolható (esetleges egyéb előnyei ugyanakkor nem aktuálisak: vízerő hasznosítás, Tisza vízpótlás, hajózás) Vizsgálandók a pótvízként alkalmazható források (ne exportáljuk a vízhiányt, vízminőség, beruházási igény és energiaköltség) – megfelelő mennyiségű és minőségű víz rendelkezésre állása a vízpótlási időszakokban Lehetőség szerint olcsó villamos energia rendelkezésre állása (5 – 6 MW - cca. 1,1 milliárd Ft/év), mivel jelentős a szükséges vízemelés (gerinc 140,0 - 145,0 mBf, vízforrás 76,0 - Tisza-dél, 96 mBf - Dabas)

Koncepció Célterületei 1. célterület: Részben a Bugaci pusztát, részben a Dong-ér térségének alacsonyabb és vízben gazdagabb térszíneit foglalja magába (Bugac-pusztaháza, Bugac, Móricgát, Szank, Jászszentlászló, Petőfiszállás és Csengele, érintve Kiskunfélegyháza és Pálmonostora határainak kis részét) - elsődleges célja az ex lege lápokon és szikes tavakban való vízvisszatartás. 2. célterület: Kiskunhalas és Baja között, a Homokhátság déli magasabb vonulatának gerince (Imrehegy, Császártöltés, Hajós, Érsekhalma, Érsekcsanád, Csávoly, Rém, Borota, Jánoshalma, Kunfehértó és Kiskunhalas határát érintve), ahol a legjelentősebb a talajvízszint-csökkenés - elsődleges cél a vízgazdálkodási helyzete további romlásának megakadályozása 3. célterület: Homokhátság határán Turjánvidék és Őrjeg találkozásánál (Fülöpszállás, Dunatetétlen, Soltszentimre, Harta, Akasztó, Dunapataj, Szakmár, Öregcsertő és Homokmégy – elsődleges cél az értékes, védett területek élő-helyeinek megőrzése, fejlesztése vízpótlás nélkül, csak vízvisszatartás figyelembe vételével (mintaként szolgálhat a sok vízzel való megfelelő bánásmódra is) 4. célterület: Homokhátság északi, magasabb vonulatának gerince (Hernád, Pusztavacs, Mikebuda, Örkény, Táborfalva, Felsőlajos, Lajosmizse, Csemő, Ladánybene és Nagykőrös) – elsődleges cél itt is a további talajvízcsökkenés megakadályozása, továbbromlás megállítása

Koncepció által elérhető területek Célterületek (sötét narancssárga) Mintaterületek (zöld) Közvetlen kapcsolódó területek (világos narancssárga) Közvetetten kapcsolódó, integrált (VIZIG ROP projektek) területek (világos kék) – Homokháti vízpótlás II. és III. ütem (ATIVIZIG); Körös-éri-főcsatorna tározási lehetőségeinek bővítése; Gerje-Perje belvízöblözetek főmű-veinek természetbarát, vízvissza-tartáson alapuló vízrendezése; Peitsik-éri belvízcsatorna mederfej-lesztése az 1+250-2+045 szelvények között (KÖTIVIZIG); Baja-Bezdáni csatorna rekonstrukció; Bácsborsódi-tározó fejlesztése (ADUVIZIG)

regionális vízpótlás Műszaki elemei: Gerinc környezetében kialakítandó vízszétosztó főcsatorna (északi szakasz: Kecskemét felett; középső szakasz Dánszentmiklós – Kecskemét között; déli szakasz Kecskemét – Csávoly között) Betáplálás: DTCS keleti végpontja Dabas térségében és DVCS Hajós környéki vízkivételi szivattyúteleppel Meglévő tavakban és mélyületekben történő vízvisszatartás-víztározás (60 tó – közel 40 M m3 – 15 M m3 a célterületeken )

Koncepció vízpótló megoldása hátsági főcsatorna Tározórendszer

Műszaki adatok Alapvetően a felszíni vízhiány csökkentése Új létesítmények azonban - a fejlesztő szándékától független módon – a beavatkozási területek felszín alatti vízháztartását (főként az első 3-5 évben, igen intenzív szivárgás által), és mikroklímáját (főként nyári időszakban párolgás által) is kedvezően fogják befolyásolni A szerkezeti beavatkozások keretében: kb. 12,0 m3/s többletvizet emelünk a hátságra ebből 7,5 m3/s nagytérségi rendszerek (É-i = 2,5 m3/s, D-i 5 m3/s) 4,5 m3/s lokális rendszerek keretében (főként a Tiszából, a keleti és délkeleti középmagas területekre

Az északi vízszétosztó rendszer 2,5 m3/s

Hátsági főcsatorna Északi ága

A déli vízszétosztó rendszer 2,5 m3/s

Hátsági főcsatorna Déli ága

A tervezett fejlesztések eredménye 1. Aszályos évben is pótolható a hiányzó csapadék-mennyiség 60-70%-a.

A tervezett fejlesztések VÁRT eredménye 2. A vízhiány csökkenése Aszályos évben a hiány kb. 60%-ka pótolható a célterületeken, ami nem rossz eredmény, annál is inkább, mert ez az ökológiai vízigény 85%-os kielégítését jelenti (természet + vízpótlás). Ökológiai hatások A beavatkozással kiemelten érintett Natura 2000 területek esetében várható: a jelölő élőhelyek kiterjedése csökkenésének megállítása. a jelölő élőhelyek természetessége csökkenésének megállítása. a jelölő és védett fajok állományainak stabilizálódása. Vízminőség javító hatások (Haváriák esetén higítóvizek biztosítása, átöblítés lehetősége) A kezdeti beszivárgás és a vízpótlás talajvízszintekre gyakorolt emelő hatása Mezőgazdasági hatások: Javíthatja a talaj agro-ökológiai potenciáljának, illetve a terület aszálytűrő képességét Egyéb: turizmus, emberi egészség, foglalkoztatás stb.

Stratégiai Környezeti Vizsgálat értékelése Környezeti és fenntarthatósági szempontból kedvező a kép A Koncepció megvalósulása a hátság vízgazdálkodási helyzetét feltétlen javítja, ökológiai szempontból legalábbis mozaikosan és hosszabb távon jobb állapot alakulhat ki Ennek azonban számos előfeltétele van, amit a Koncepció és az SKV-ban megfogalmazott nem szerkezeti intézkedések – elsősorban a víztakarékosság és a tájhasználatváltás – elindítása Tassi zsilip elkészüljön (RSD a megfelelő vízmennyiséget tudjon biztosítani, üzemeltetés, vízpótlás folytonosságát garantálni lehessen) szükséges energia a lehető legolcsóbban, megújuló energiaforrásokból rendelkezésre álljon

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!