TÉREY JÁNOS: ÁTKELÉS BUDAPESTEN (2014) Arató László 2015.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Móricz Zsigmond Családi háttere Iskolái Foglalkozása, munkája Művei.
Advertisements

Témahét a 3. b osztályban október
Tutori tevékenység a gyakorlatban
Steven Saylor texasi születés ű, amerikai író történész diploma, ókortudományi érdekl ő dés mindig regényírónak készült, nem akart kutató vagy akadémikus.
Hirdetésfeladás, vásárlás az interneten, aukciós oldalak.
Dr. Tihanyi Miklós r. őrnagy..
Fanfiction. fanfiction fan fiction „rajongói irodalom”,,fanfic’’ A fanfiction vagy fan fiction szó a magyar nyelvben is meghonosodott angol kifejezés.
A holokauszt tanítása iskolámban
A programokra vonatkozó általános szervezési ajánlások.
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
Kosztolányi Dezső: Esti Kornél
Polgári szellem és értékrend Márai Sándor művében
Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig
Speciális erők, erőtörvények
A MŰNEMEK ÉS A MŰFAJOK RENDSZEREZÉSE
Az én Budapest-térképem Tájékozódás vidéki szemmel Szűcs Eszter – P3N3CH.
KOMPETENCIA- FEJLESZTÉS. 1. Milyen programra hív a plakát? 2. Melyik napon lesz? 3. Mi lesz óra között? 4. Hol lesz a nagy versmondás? 5.
HATÉKONY EGYÜTTMŰKÖDÉS – CSOPORTFOGLALKOZÁS BEMUTATÁSA AZ INTÉZETBEN
Novellaelemzési szempontok
Szóbeli érettségi tétel (középszint) Témakör: Portrék Tétel: A felvilágosodás Csokonai Vitéz Mihály költészetében A tétel forrása: SÍPOS Jenőné – SZÉLLNÉ.
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
A romantika irodalmából
POSZTEREK KÉSZÍTÉSE.
„ ÉN NEM BŰVÉSZNEK, DE MINDENNEK JÖTTEM …„
Munkácsy: Krisztus-trilógia. Munkácsy Mihály életművében kétségkívül a Krisztus-trilógia jelenti az egyik csúcspontot, még akkor is, ha a három mű együttes.
Szakdolgozat címe Készítette: X.Y Miskolci Egyetem
Éneklő ifjúság tehetség segítő és kutató programja Fontos tudnivalók.
A pedagógus külső kapcsolatokat kialakító és fenntartó kommunikációja Készítette: Veress Boglárka.
A Titanic első útjára indult a látóhatár fel és senki sem tudta előte, hogy sosem látják viszont.
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
Algoritmikus munkafolyamatok az irodalomórán Valaczka András, 2009.
George Gordon Byron 26/A. Élete Született: London, 1788 Apai ágon főnemesi családból származott Apja,,Jack Byron kapitány’’, elszórta vagyonát, Franciaországban.
A Nyugat 30/C.
Katona József 16/A.
A szövegértés tanítása II.
Külső instruktorok felkészítése Érintett területek A hátrányos helyzetűekkel történő foglalkozás kérdései Minőségbiztosítási elvárások, előírások.
Daniel Keyes Virágot Algernonnak
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24.
Összeállította: Dóber Valéria
Dráma Irodalmi mű.
Petőfi és a média 27/A.
Borbély Szilárd NINCSTELENEK
Az anyanyelvtanítás alapozásától a tudatos nyelvhasználatig
Az epikus művek elemzésének lehetséges szempontjai
Benedek Szabolcs: Focialista forradalom. Benedek Szabolcs 1973-ban született Budapesten 1975-től az érettségi Szolnokon élt A budapesti Közgazdaság-tudományi.
Az egyik legnagyobb előnye hogy magyar nyelvű és ezáltal egyszerűen használható. További nagy előnye az hogy ingyenesen használható és letölthető. A Gimp.
A postás, aki egy ujjal tudott fütyülni MŰNEME: epika MŰFAJA: novella
Bekezdések formázása 1..
Hogyan készítsünk előadást?
A tavalyi évben a nemzetközi játék keretei között diákjaink kedvenc meséinek kiválasztását, angol nyelvre történő fordítását és továbbítását kérték tőlünk,
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
TIOK IKT – összefoglaló Nagy Regina Sulinet Programiroda tartalomfejlesztési szakértő.
2013/14.. A megvalósítás éve számokban  11 partnerintézmény  összesen 330 óra  iskolánként 3x10 óra  kísérletek 4 természettudományos tárgyból  40.
Gyakorló óra 5/12.
Hogyan tanulok otthon? 5/2.
Színes. SzínesSzíne s * Evangélikus címer Szín Szórakoztatva tanító történeteket szinte minden protestáns író írt, ezek tárgya azonban bibliai vagy.
Tóth Krisztina ben született Budapesten Képzőművészeti Szakközépiskola, Budapest ELTE magyar-történelem szak két évig Párizsban ösztöndíjas
Závada Pál: Természetes fény Magvető, Budapest, 2014 Készítette: Pfeiffer Tamás István.
A népköltészet A nép közösen alkotott, megőrzött, szájhagyomány útján terjedő költészete. A népköltészeti alkotások szerzője ismeretlen. A szóbeli terjedés.
Szabó Magda : Abigél.
Filmezés alapjai, ötlet-forgatókönyv 6. témakör. A forgatókönyv játékfilmek és dokumentumfilmek írásban rögzített anyaga. Hasonló a szövegkönyv, amely.
SZVOREN EDINA AZ ORSZÁG LEGJOBB HÓHÉRA (2015) Arató László 2016.
1. Balladák.
LÍRA – EPIKA - DRÁMA.
Vida Gábor Kisjenő (Románia)
Kvíz Híres magyar írókról.
Az ember tragédiája színdarab
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
~Paulay Ede rendezésében~
Előadás másolata:

TÉREY JÁNOS: ÁTKELÉS BUDAPESTEN (2014) Arató László 2015

A szerzőről Térey János szeptember 14-én született Debrecenben. Eddig kilenc verseskötete, egy novellás- kötete, két verses regénye és négy drámai vállalkozása (hét drámája) jelent meg. )

Az életműről Az Átkelés Budapesten a Termann hagyatéka (1997,2012) után Térey második – de ezúttal versben íródott – novelláskötete. A szerző következetesen kísérletezik – a korszerűtlennek tartott -. verses epika újrateremtésével, ahogyan a drámai költemény és a társalgási dráma műfajának megújításával is. Eddig két verses regényt írt, a Paulust (2001) és a Protokollt (2010). Megjelentek már részletek a harmadikból, A Legkisebb Jégkorszakból is. Korábbi műveiről kicsit részletesebben a 2008-ban Aegon- díjat nyert Asztalizenéhez készült oktatási segédanyagból a diasor nyújthat tájékoztatást:

Írjatok történetet a képekhez! A) Képeket fogtok látni/kapni. Kik élnek, kik fordulnak meg ezen a helyen, mi történt itt velük? Adjatok a képen látható vagy hozzá kitalált szereplő(k)nek nevet! Mondjatok el róluk egy történetet! B) (Akiknek kép sem kell, csak emlékkép) Írjatok le egy helyszínt lakhelyeteken, iskolátokban, amelyhez történet, városi, családi vagy iskolai legenda kapcsolódik! Hat-nyolc mondatban írjátok le a helyhez kapcsolódó történetet! A képek mind a fortepan.hu archívumból vannak.

1. ? Adom á nyoz ó az Angyalf ö ldi Helyt ö rt é neti Gyűjtem é ny

2. ?

3. ?

4. ?

5. ?

6. ?

7. ?

8. ?

9. ?

10. ?

11. ?

12 ?

Cím és borító Négyes csoportokban vegyétek szemügyre a kötet borítóját! Írjátok le pontosan és hozzátok kapcsolatba a címmel! Értelmezzétek önmagában és a kötetre vonatkoztatva az „átkelés” szót!

Az Átkelés interaktív térképen A kötethez Google-alkalmazás is készült. Linkje a lap alján található! Nyissátok meg! Kattintsatok rá egymás után mind a 14 fejezet címére! Nyissátok ki az összes helyszín ablakát! Olvassátok el a novellákból vett nyúlfarknyi idézeteket, nézzétek meg a képeket! Esetleg döntsetek arról, hogy, melyik szöveg alaposabb megismeréséhez lenne leginkább kedvetek!

Kompozíció – a novellák viszonya Ezt a feladatot szakértői csoportokban végezzétek!  A) Nézzétek meg a tartalomjegyzéket és a térképet! Mennyire indokolt az Átkelés Budapesten cím?  Milyen kapcsolat van az egyes novellák között? A narrátor milyen térbeli mozgást végez Budapesten? Teljességre törekszik-e a Budapest-ábrázolás?  B) Kimutatható-e valamiféle időbeli előrehaladás a novellák között a kötetben? Például mikor játszódik az első, mikor az utolsó novella? És a közbülsőkben megfigyelhető-e valamilyen időbeli egymásutániság?  C) Milyen társadalmi rétegeket, foglalkozásokat jelenít meg a kötet? Érzékelhető-e ebben a teljességre törekvés?  D) Mely novellák között van szorosabb kapcsolat, hol térnek vissza szereplők vagy azok rokonai?

Képek és szövegek  E) Nézzétek végig a novellák előtt található képeket! Fogalmazzátok meg az utánuk következő szövegekhez való viszonyukat! A kötet legvégén is van egy zárókép. Értelmezzétek azt is! Early Winter (13.)

A Átkelés novelláinak szövege próza vagy vers? Érveljetek! Próza, mert…Vers, mert…

Novellaelemzés csoportmunkában Dolgozzatok négyes csoportokban! Válasszatok ki a kötetből egy-egy novellát, vagy fogadjátok el a sorsolás, a tanári választás eredményét! A következőkben tíz csoportban fogtok dolgozni. Döntsétek el az órán közösen, hogy öt művel dolgoztok 2- 2 csoportban, vagy a tíz csoporthoz tíz különböző novellát rendeltek. A csoportok a feladatok segítségével csomagolópapírra készítsenek egy-egy gondolattérképet, ami elkészülte után kerüljön a falra. 12 novellához az írott tananyagban találtok feladatsorokat.

Poszterek és tárlatlátogatás  Az elkészült poszterekhez – legkésőbb a kötettel foglalkozó negyedik óra elején – álljon oda a csoport egy tagja és az érdeklődő látogatóknak magyarázza el a posztert, értelmezze számukra a novellát. Két-három csoport látogatása után a tárlatvezető váljon nézővé és helyét vegye át a csoport egy másik tagja!  A „tárlatlátogatás” után álljanak össze az eredeti csoportok és cseréljék ki értesüléseiket, beszéljék meg, mit tudtak meg más novellákról! !

JÓ MUNKÁT! Térey János írói facebook-oldala: