Életciklus elemzés (LCA)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Advertisements

Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
Technológiai fejlesztés a hatékony ellátás szolgálatában
Élelmiszertermékek környezetterhelésének mérőszáma és annak érzékenysége az életciklus elemeire Environmental impact measurement of food products and its.
Versenyelemzés 8.fejezet.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
ERP Integrált vállalatirányítási rendszer
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Környezeti szemléletformálás
1 Gazdaság és környezet Előadó: Nagy Tamás. 2 Általános környezetvédelmi kérdések a vállalatoknál A gazdasági, piaci és környezeti körülmények miatt egyre.
A területi politika koncepcionális eszközei Dr. Aubert Antal tanszékvezető, egyetemi docens.
Megvalósíthatóság és költségelemzés Készítette: Horváth László Kádár Zsolt.
Melyik a legmegfelelőbb lótáp vemhes kancák számára?
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
Pénzügyi intézmények kontrollingja
Kontrolling a kutatás-fejlesztésben
TÁMOP /2/KMR Vezetői információs rendszer, Alumni, diplomás pályakövető rendszer és tehetséggondozás bevezetése a Budapesti Corvinus.
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
Műszaki szakfolyóiratok digitalizálása és archiválása a versenyképesség növelése érdekében ifj. Drótos László ifj. Drótos László OSZK MEK Osztály.
A TÁMOP / „FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt Az innovációs foglalkoztatási kezdeményezések tématerületen megvalósuló.
III. Témakör MISKOLCI EGYETEM LOGISZTIKA ANYAGMOZGATÁSI ÉS LOGISZTIKAI TANSZÉK III./1.
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
Műszerezett keménységmérés alkalmazhatósága a gyakorlatban
Logisztikai és Gyártástechnikai Intézet
IV. A munkaerő keresleti előrejelzés becslési módszere Kutatásvezető: Dávid János 3K Consens Iroda 2007.
Valorizáció a Leonardo programban Muradin Eszter december 2. Leonardo Nemzeti Iroda.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Kotulyák Tamás, Get Energy Magyarország Kft.
PHARE CBC Közös Kisprojekt Alap Miniszterelnöki Hivatal VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Bilaterális (magyar-szlovák) Innovációs Klaszter és Operatív.
Szimulációs eszközök alkalmazása a műanyag-termékek gyártástechnológiai modellezésében Beleznai Róbert Június 11. Miskolc-Tapolca.
Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány A projektgenerálás egy eszköze az EFOG elektronikus projektgerátor.
Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány Logisztikai és Gyártástechnikai Intézet István Zsolt osztályvezető „Folyadékkristályos kijelzők újrahasználata.
SZOFVERCENTRUM. Szimulációs WorkShop – Miskolc-Tapolca, június 3-4. Miskolci Egyetem Mechanikai és Mechanikai Technológiai TanszékSZOFTVERCENTRUM.
Mérjük, ne mérjük? Merjük, ne merjük? n Elektronikus források használatának mérése. Európai tapasztalatok és tervek. n Gödöllő, Október 15. n Billédiné.
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
„Innovációs folyamatok és lehetőségek a Közép-dunántúli régióban” Pannon Egyetem Innovációs Konferencia Veszprém október 2. Előadói napon elhangzott.
Seite Az újrahasználat jogi keretfeltételei Ausztriában.
CONNECT ”Az ITS rendszerek értékelési irányelveinek előkészítése, Magyarországi szempontok.”
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
COACH BioEnergy A biomassza energetikai célú hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
Polimerek újrahasznosítása
Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség - Innovációs tevékenységekhez felhasználható forrás lehetőségek augusztus 26. – dr. Nyiry Attila.
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány
Termék Műszaki kiszolgálás, karbantartás, javítás Rendszeresítés, üzembehelyezás Elosztás, tárolás Leselejtezés, kivonás, megsemmisítés.
Minőségköltségek.
ISO 9000:2000 A minőségügy rendszerének új
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
Ökocímke.
Fényforrások környezetvédelmi értékelése életciklus-elemzés
NORRIA Észak-Magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Közhasznú Kft Miskolc, Széchenyi u Tel.: , Fax:
„Interdiszciplináris kutatói teamek létrehozása és felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre környezetbiztonsági kutatási területeken” GEO-TEAM.
„Hatásvizsgálat” c. tanulmány szennyvíz és hulladék témakörben szerzett tapasztalatai „Fenntartható települések” workshop Tokaj, július Csillag.
Decsi Zoltán Kaposvár, március 01. Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés pályázat.
Energiabiztonsági klaszter Chlepkó Tamás osztályvezető Energetikai Osztály Miskolc, Június 29. CHANGE Konferencia.
Új innovatív beszerzési modellek (PcP – Pre-Commercial Procurement) és alkalmazásuk Fenntarthatóság és energiahatékonyság a közbeszerzési eljárásban Miskolc,
Baross Gábor Program – EM_ITN3_07 NAVENTER (Földcímke) NAVENTER
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
A BAYLOGI rövid bemutatása egyetemi tanár, igazgató
A határtérség.
Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári Campusán című projekt rövid bemutatása EFOP
BESZERZÉS A KATONAI LOGISZTIKÁBAN
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
Minőségbiztosítás.
Minőségbiztosítás.
Előadás másolata:

Életciklus elemzés (LCA) LCA Center BAY-LOGI, MISKOLCI EGYETEM, KM-PROJEKT KFT. közös projektje Készítette:Sőrés Eszter

Az LCA célja Az életciklus-elemzés (Life Cycle Assessment, LCA),életciklus-becslés, életciklus-értékelés, életciklus-vizsgálat egy termék, folyamat vagy szolgáltatás teljes életútja során vizsgálja annak környezetre gyakorolt potenciális hatásait. Bányászat-előészítés -a termék gyártása- termék -hulladék hasznosítása vagy kezelése anyag- és energiafelhasználást,folyamat környezeti hatásait vizsgálja

Az LCA célja Gyakran végzik:azonos funkciójú, de a környezetre eltérő mértékben ható termékek, folyamatok, szolgáltatások, illetve rendszerek között. figyelembe kell venni az emberi egészségre és az ökoszisztéma állapotára gyakorolt hatásokat, erőforrások felhasználását kilencvenes évektől Jelenleg: adatok hozzáférhetőségének és minőségének a javítása, egyre szélesebb körű adatbázisok létrehozása, az elemzés megbízhatóságának növelése

Hazai on-line LCA adatrendszer kialakítása a vállalkozások környezetbarát fejlesztésének támogatására A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Logisztikai és Gyártástechnikai intézete a Miskolci Egyetemmel 2004 on-line LCA adatbázis kialakítása magyarországi sajátságokat tükröző adatok az LCA elemzések készítéséhez eddig nem álltak rendelkezésre.

Hazai on-line LCA adatrendszer kialakítása a vállalkozások környezetbarát fejlesztésének támogatására Korábbi eredmények nem a hazai viszonyokat tükrözték A hazai adatbázis kiépítése hiánypótló. élelmiszer-feldolgozás területén adatbázis kiépítés Két fő probléma : a hazai energiarendszer környezeti hatása, és a hulladékgazdálkodásra vonatkozó sajátosságok

Hazai on-line LCA adatrendszer kialakítása a vállalkozások környezetbarát fejlesztésének támogatására ahány módszer (eco-indikátor 95, ecoindikátor 99, EDIP, eco-it, stb.), annyi értékelés és eredmény. Ezek viszont nem mérhetők össze.  A projekt kifejlesztett adatsorai a nemzetközi kutatásban eddig elért eredményekre épülnek,   hazai energiahatékonysági elemeket is tartalmazzák

Hazai on-line LCA adatrendszer kialakítása a vállalkozások környezetbarát fejlesztésének támogatására SimaPro és GaBi életciklus-elemző szoftverek alapján indult meg. csak angol nyelvű adatokat tud értelmezni eredmények energiaszektor eltérése miatt torzultak, nem a hazai viszonyokra érvényes környezetterhelést mutatják. Az adatsorok kifejlesztésével meggyorsul az életciklus elemzésen alapuló környezettudatos tervezés folyamata és alkalmazása

Forrás http://www.lcacenter.hu/eletciklus-elemzes-lca http://www.lcacenter.hu/altalanos/36-hazai-on-line-lca-adatrendszer

Köszönöm a figyemet!