Az energiahatékonyság finanszírozása a 2014-2020-as programozási időszakban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közoktatási fejlesztések, pályázati lehetőségek
Advertisements

Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
Határon átnyúló pályázati lehetőségek, változások január 1-től
Nyugat-Pannónia – határon átnyúló együttműködések, és a as fejlesztési időszak előkészítése Készítette: Győrffy László Gábor.
Úton a ‚zöld’ Olimpia-, és a Smart-City-vé válás felé
Winkler Gyula, európai parlamenti képviselő
DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Dr. Nyikos Györgyi. ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket.
Az Európai Unió fenntartható környezeti és energetikai szakpolitikái Derjanecz Anita DDRIÜ Brüsszeli Iroda CIP Intelligens Energia Európa Nemzeti Információs.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
GINOP 3. Infokommunikációs fejlesztések prioritás
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Foglalkoztatási Programok Főosztály
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
Előnyt a gazdaságnak, a munkának, a legális foglalkoztatás növelésének Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár.
Strukturális és Kohéziós Alapok
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Erdély2020 Fejlesztési Terv Az EU költségvetési időszakának vezető irányvonalai Winkler Gyula európai parlamenti képviselő Kolozsvár, november.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Magyar Útügyi Társaság
A magyar-szlovák program tervezésének állása Tata, február 21.
1 ANDOR László az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa „Az Európai Unió jövője” konferencia.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Mitől innovatív egy vállalkozás? Pályázati lehetőségek önkormányzatok számára.
Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
Program és Projektfelügyeleti Főosztály
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Ibrányi András – Dorogi Zoltán Tervezési menedzserek
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
A „Smart Specialisation” indokoltsága, háttere
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Vállalkozásfejlesztés Operatív programokról részletesen
Mitől innovatív egy vállalkozás?
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Eu-s források súlypontja a KKV fejlesztés és Innováció Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP
Az új Vidékfejlesztési Program
ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia A megújuló energia jövője a Közép-dunántúli régióban Edutus Főiskola,
Az innovációs projektek támogatási lehetőségei a Gazdaságfejlesztési és Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban Pecze Tibor Csongor elnök.
Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP Pályázati lehetőségek – jövő évi pályázatok.
Mérhető-e a fenntarthatóság? – Az Európa 2020 stratégia példája Fenntarthatóság és Magyarország 2025-ben SJTB Tudományos ülés, november 19.
ELENA Program – energetikai beruházások előkészítésének finanszírozási lehetősége Szabó Valéria Nemzetközi projektmenedzser.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Őszi Attila főigazgató. ELŐZMÉNYEK A szakképzés kezdetei városunkban  Dunaújváros – új, tervezett, város  A szakképzés kezdete 1953 Technikum/(1969)Főiskola.
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
Eu-s források súlypontja a KKV fejlesztés és Innováció
12 ezer milliárd forintos keret
ELÉRHETŐ TOP FELHÍVÁSOK
A határtérség.
Erdély2020 Fejlesztési Terv
Winkler Gyula, európai parlamenti képviselő
Magyar Útügyi Társaság
Erdély2020 Fejlesztési Terv Az EU költségvetési időszakának vezető irányvonalai Winkler Gyula európai parlamenti képviselő Kolozsvár, 2012.
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
Előadás másolata:

Az energiahatékonyság finanszírozása a as programozási időszakban

Európai Unió 2020-as Stratégiája - Célok Intelligens növekedés: – az EU teljesítményének javítása az oktatás, kutatás/innováció és digitális társadalom területein Fenntartható növekedés: – erőforrás-hatékonyabb, környezetbarátabb és versenyképesebb gazdaság Inkluzív növekedés: – a gazdasági, szociális és területi kohéziót előmozdító, magas foglalkoztatási arányt biztosító gazdaság

2020-as Célkitűzések 1. Foglalkoztatás –Biztosítani kell, hogy a 20–64 évesek körében a foglalkoztatottság aránya elérje a 75%-ot. 2. K+F –Az Európai Unió GDP-jének 3%-át a kutatásba és a fejlesztésbe kell fektetni. 3. Éghajlatvédelem és fenntartható energiagazdálkodás –Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 20%-kal csökkenteni kell az 1990-es szinthez képest (vagy akár 30%-kal, ha adottak az ehhez szükséges feltételek). RO – 20% –A megújuló energiaforrások arányát 20%-ra kell növelni. RO – 24% –Az energiahatékonyságot 20%-kal kell javítani. RO – 19% 4. Oktatás –A korai iskolaelhagyók arányát 10% alá kell csökkenteni. –El kell érni, hogy a 30 és 34 év közötti uniós lakosok legalább 40%-a felsőfokú végzettséggel rendelkezzen. 5. Küzdelem a szegénység és a társadalmi kirekesztés ellen –Legalább 20 millióval csökkenjen azok száma, akik nyomorban és társadalmi kirekesztettségben élnek, illetve akik esetében a szegénység és a kirekesztődés reális veszélyt jelent.

Kiemelt kezdeményezések 2020 Európai Digitális Menetrend Innovatív Unió Mozgásban az Ifjúság Erőforrás-hatékony Európa Iparpolitika a Globalizáció Korában Új kézségek és Munkahelyek Menetrendje Szegénység Elleni Európai Platform

Tematikus célkitűzések 1) A kutatás, a technológiai fejlesztés és az innováció megerősítése 2) Az infokommunikációs technológiákhoz való hozzáférés és minőségi szolgáltatások javítása 3) A kis- és közepes vállalkozások versenyképességének növelése 4) Az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaságra történő átállás támogatása 5) Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elősegítése 6) Környezetvédelem és az erőforrások hatékonyságának növelése 7) A fenntartható közlekedés elősegítése és a kulcsfontosságú hálózati infrastruktúrák előtti akadályok elhárítása 8) A foglalkoztatás és a munkavállalói mobilitás ösztönzése 9) A társadalmi befogadás előmozdítása és a szegénység elleni küzdelem 10) Beruházás az oktatásba, a készségekbe és az egész életen át tartó tanulásba 11) Az intézményi kapacitások és a közigazgatás hatékonyságának fejlesztése

Programozási dokumentumok Partnerségi Megállapodás (2014 augusztus 6) = alapdokumentum. Magába magába foglalja az összes alapot és programot. Elősegíti az uniós források stratégiailag szervezettebb és egymást jobban kiegészítő felhasználását.

Programozási dokumentumok

Regionális Operatív Program 2. PRIORITÁSI TENGELY: KKV-K VERSENYKÉPESSÉGÉNEK JAVÍTÁSA Nem mezőgazdasági tevékenységet folytató mikró vállalkozások és KKV-k termelői, szolgáltatási egységeinek létrehozása, modernizálása, bővítése, eszközbeszerzés: pl. különböző eszközök, felszerelések beszerzése, melyek segítségével a megpályázott működési területen kisebb energiafelhasználást lehet elérni, vagy megújuló/alternatív energiát lehet felhasználni.

Mikró vállalkozások (min. 1 éve működő, max. 9 alkalmazott, forgalom/mérlegfőösszeg max. 2 m. EUR): – EUR ERFA vissza nem térítendő támogatás 70%-os támogatási intenzitás Kis vállalkozások (10-49 alkalmazott, forgalom/mérlegfőösszeg max. 10 m. EUR): – EUR ERFA vissza nem térítendő támogatás, vagy – EUR ERFA vissza nem térítendő támogatás és kölcsön 70% - os támogatási intenzitás Közepes vállalkozások ( alkalmazott, forgalom max. 50 m EUR/mérlegfőösszeg max. 43 m. EUR): – EUR ERFA vissza nem térítendő támogatás, vagy – EUR ERFA vissza nem térítendő támogatás és kölcsön 60% - os támogatási intenzitás

Korrelációs tábla versenyképes szektorok ( Versenyképesség Stratégia) - intelligens specializálódás területek ( K+F+I Stratégia) Intelligens specializálódás területek Versenyképes szektorok Biogazdaság Információs és kommunikációs technológia, tér és biztonság Energia, környezet és klímaváltozá s Öko-nanó technológiák és fejlett anyagok Egészsé gügy Fontos gazdasági és munkaerőpiaci hatás Turizmus és öko-turizmus √√√ Textil- és bőripar √ Fa- és bútoripar √ Kreatív ipar √√√ Versenyképes dinamika Autóipar és autóalkatrészek √√ Információs és kommunikációs technológia √ Élelmiszeripar és italok √√√ Innováció, technológiai fejlesztés és hozzáadott érték Egészségügy és gyógyszeripari termékek √√√ Energia és környezetmenedzsment √√√ Biogazdaság (mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat és haltenyésztés), bio- gyógyszerészet és bio- tehnológia √√√√

Regionális Operatív Program 3. PRIORITÁSI TENGELY: ALACSONY CO2 KIBOCSÁTÁSÚ GAZDASÁGRA VALÓ ÁTTÉRÉS Középületek energiahatékonysága: burkolatok, tetőszerkezetek hőszigetelése, nyílászárók cseréje, struktúra megerősítése, fűtési és hűtési rendszerek korszerűsítése, megújuló energiák használata, energia- menedzsment rendszerek bevezetése, energiahatékony égők használata, lift és energiahálózat csere, energiahatékonysági stratégiák, stb. Önkormányzatok, – EUR ERFA Lakóépületek energiahatékonysága: u.a. mint fent Városi önkor. és lakóközösségek, – EUR ERFA lehetséges a pénzügyi eszközök használata Energiahatékonyság a közvilágításban: energiahatékony égők használata (pl. LED), oszlopok, hálózatok felújítása, távvezérlésű rendszerek bevezetése, megújuló energiák használata, energiahatékonysági stratégiák, stb. Városi önkormányzatok, – EUR ERFA

Nagy Infrastruktúra Program 6. PRIORITÁSI TENGELY: TISZTÁBB, HATÉKONYABB ENERGIA AZ ALACSONY CO2 KIBOCSÁTÁSÚ GAZDASÁGÉRT Megújuló energiák előállítása: biogáz, biomassza, geotermális. - Önkormányzatok és megújuló energia előállításával foglalkozó cégek Ipari felhasználók energiafelhasználását monitorizáló rendszerek bevezetése - Nagy ipari felhasználók Intelligens elosztási rendszerek bevezetése a nem ipari felhasználók körében - Energia szolgáltatók (intelligens leolvasó rendszerek bevezetéséhez kötött) Magas hatásfokú (8MWe) kapcsolt energiatermelő központok létrehozása (természetes gáz és biomassza), kapcsolt energiatermelő központok létrehozása (égési gázak) - Ipari vállalatok/Ipari parkok

7. PRIORITÁSI TENGELY: VÁROSOK HŐKÖZPONTJAINAK ENERGIAHATÉKONYSÁGA Elosztó rendszerek korszerűsítése, bővítése, eszközbeszerzés, menedzsment rendszerek bevezetése, stb. - 8 nagyváros, köztük Nagyvárad is 8. PRIORITÁSI TENGELY – INTELLIGENS ÉS FENNTARTHATÓ GÁZ ÉS ENERGIA ELOSZTÓ HÁLÓZATOK Energiahálózat modernizálása a megújuló forrásokból származó energia átvétele céljából (D, DK)

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!