az egészséges táplálkozásról Az egészség és a tökéletes testsúly

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiválasztás.
Advertisements

Készítette:Dobák Lídia
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Táplálkozási alapfogalmak
2012 Március 22:A Víz világ napja.
Az A vércsoport.
Alap Termékek.
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Sportolás hatása szervezetünkre
Egészséges táplálkozás
Zöldségfélék.
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
Összeállította: Storchné Ildiko
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
A vitaminok és ásványi sók
Flavon max termékcsalád
A rák, a helyes táplálkozás és életmód
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Mese a tejről.
TÁPLÁLKOZÁS.
Élelmiszerek gyártása
Az egészséges táplálkozás irányelvei
A kiválasztás.
A helyes táplálkozás.
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Egészség Betegség.
Egészséges Táplálkozás
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Hogyan Működik? Normál körülmények között egyensúly van a savi és lúgos tulajdonságú vegyületek között. Az egyensúlyt a vér puffer rendszere, a tüdő és.
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Az egészséges életmód és a stressz
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A helyes táplálkozás.
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
Aktív, egészséges életmód
Az egészséges táplálkozás ismérvei
Növényi rostok Cellulóz
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Glutén-érzékenység, Lisztérzékenység
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
Gyomorsav és epe szerepe a szervezetben
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Méregtelenítés Gégényné Osztó Zsuzsanna Okleveles természetgyógyász, Reflexológus, arcdiagnoszta Biyovis megoldások a gyakorlatban.
Tápanyagaink.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Biyovis Egészség Koncepció a napi gyakorlatban A Biyovis összegyűjtötte az Ön számára, a modern tudományt, medicinát, és a múlt tapasztalatát amelyet ötvözött.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Egészségtudatos gasztronómia
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

az egészséges táplálkozásról Az egészség és a tökéletes testsúly Tények és tévhitek IGYA EGÉSZSÉGESRE MAGÁT ! az egészséges táplálkozásról Az egészség és a tökéletes testsúly elérésének titkai Azzá

HIPPOCRATES (i.e. 460-370) i.e. kb. 400 Görögország Hippocrates lefekteti a modern orvoslás alapjait

Azt tartotta, az emberi test öngyógyító tulajdonsággal rendelkezik „Először is: NE ÁRTS!” „Ételed legyen orvosságod, orvosságod ételed!” „Az, aki nem ismeri a táplálékokat, hogyan érthetné meg az ember betegségeit?”

Ma: minden bajra egy tabletta A mai orvosok semmi vagy nagyon kevés táplálkozás-élettani ismeretekkel rendelkeznek. (de sajnos a természetgyógyászok is !) A betegek nincsenek ellátva táplálkozási tanácsokkal, vagy ha mégis, az a legtöbb esetben nem helytálló. Gyógyszerek + eltorzult orvoslás+profitorientáltság = BETEGSÉGIPAR USA: évente 106 000 ember hal meg a gyógyszermellékhatások következtében

Mi határozza meg az egészségi állapotunkat? Életmód (táplálkozás, folyadékbevitel, mozgás, gondolkodás) Gondolkodás - Káros szenvedélyek (alkohol, drog, dohányzás, játékfüggőség…stb.) - Genetika (népfajra jellemző adottságok is) - Stresszfaktor (negatív- és pozitív stressz + feldolgozása, kezelése) - Környezeti méregterhelés (levegő, kozmetikumok, tisztítószerek …stb.) Táplálkozási méregterhelés (adalékanyagok, tartósítók, színezők, gyógyszerek, allergének…stb.) Szociális és anyagi körülmények (országos- és egyéni szinten is) - Földrajzi tartózkodás

Sokféle táplálkozási rendszer van. Ne a divat szerint válasszunk!! A helyes táplálkozás ismérvei: Teljes értékű (komplett fehérje, szénhidrát, zsírok, rostok, vitaminok, ásványi anyagok) Az egészség fenntartását, megőrzését szolgálja Nem esik túlzásokba A mindennapi életbe jól beilleszthető Hosszú távon (életmódszerűen) folytatható Anyagilag hosszú távon finanszírozható

Korunk embere egyre betegebb, és gyengébb immunitású Okok: Életmód (mozgás, táplálkozás) Környezeti ártalmak (sugárzás, légszenny.) Káros szenvedélyek (alkohol, dohányzás, drogok) Negatív gondolkodás

„Csak egy betegség létezik: a vér és a szövetek elsavasodása” ÚJ BIOLÓGIA Dr. Robert O. Young Kutató, Biológus, Táplálkozási szakértő A NASA munkatársa 8 könyv szerzője „Csak egy betegség létezik: a vér és a szövetek elsavasodása”

ELSAVASODÁS korunk népbetegsége, mely – kortól, nemtől függetlenül - 10-ből 8 embert érint

Mi az a pH érték ? pH / Power of Hydrogen/ = a Hidrogén ereje Egy vizes oldatban a Hidrogén ionok koncentrációját jellemzi savas semleges lúgos pH1 pH7 pH14

Mit jelent az ELSAVASODÁS? Szervezetünk csak meghatározott feltételek mellett tud működni. Bizonyos állandók fenntartásáért bármire képes Testhő: 36, 7 °C Vér pH: 7,35 – 7,45 Dr. Young szerint: szérum pH 7,365 Testünk alapvetően lúgos

A szervezet önszabályozó mechanizmusa mindent megtesz a sav-bázis egyensúly fenntartásáért Vér és szöveti pH eltolódás savas irányba oxigénszint lecsökkensejtanyagcsere leáll halál

A legrosszabb, nagyon savasító ételek: MITŐL SAVASODUNK? Egy táplálék savas vagy lúgos jellege azt jelenti, hogy a lebomlása során keletkező végtermékek inkább savasak, vagy inkább lúgosak. A legrosszabb, nagyon savasító ételek: Alkohol, Cukrozott gyümölcslé Fekete tea, Kávé, Bor, Sör, Szénsavas üdítők

Ecet, Lekvárok, Élesztő, Maláta, kakaó, Szárított, savanyított gyümölcsök, Árpa, Kukorica, Rizs, Zab,

Sertéshús, Borjúhús, Marhahús, Halak, Kagyló, Tenger gyümölcsei Szárnyasok húsa, tojás…………..Stb. Margarin Disznó zsír Telített zsírok Sajtok, Jégkrém, Joghurt Kecskesajt, Tejtermékek.

Földimogyoró, Krumpli (tárolt), Pisztácia, Kesudió, Kukorica, Édesítőszerek, szacharin, aspartam, fehér cukor, répacukor, kukorica szirup, maltóz szirup, fruktóz, juharszirup, méz… (Vízelvonók)

Lúgosító vagy semleges ételek Olívaolaj, Lenmagolaj Halolaj Pálmazsír Kókusz zsír… Mandula Szezámmag…

Avokádó Citrom, Éretlen banán, Meggy, Grapefruit,

Friss cékla, Endívia, Fejes saláta, Fokhagyma, Paradicsom, Friss uborka, Spenót, Brokkoli, Zeller, Sóska, Káposztafélék, Snidling, Retek, Zöldbab….stb. CSÍRÁK

Milyen savak keletkeznek SAVAK-ból SÓKÉPZŐDÉS = SALAKANYAGOK Stressz, zaj, félelem, düh: sósav Sport: tejsav Édességek: ecetsav, szénsav, alkohol Fekete tea, kávé: csersav Nikotin, gázosodás (puffadás): kénhidrogén (sav) Hús, sajt: kén- és salétromsav Gyógyszerek: acetilszalicilsav SAVAK-ból SÓKÉPZŐDÉS = SALAKANYAGOK

A SZERVEZET SAVRAKTÁRAI Mindenkinél máshol van (genetika, öröklött hajlam) Nem a betegséget örököljük, hanem szervezetünk gyenge pontjait. Testünk genetikailag túlélésre van programozva ! Savak: vérbe, majd kötőszövetbe innen vese , tüdő De: a savakat semlegesíteni kell: ásványi anyagok K, Na, Ca, Mg (onnan vesz el, ahol talál: izmokból, csontokból  csontritkulás , infarktus, agyvérzés… stb. A vvs-ek elvesztik rugalmasságukatösszecsapzódnak csökkent oxigénkötő kapacitás, pl. trombózis…

Normális, egészséges vér Fekete kristályok Dohány, marihuána, vegyi anyag, gyógyszer, ha barna, lehet fehérje bomlástermék

Vörösvérsejt összecsapzódás A felszíni negatív töltés elvesztése; A plazmában lévő savak molekuláris ragasztóként viselkednek Céltábla sejtek Erjedő, bomló vörösvérsejtek. Fehér foltok vagy gomba formációk a vvs-ken belül. Az étrend sok szénhidrátot tartalmaz. Cukor intolerancia és/vagy hormonális egyensúlyvesztés, stressz, vashiány

Gombák Echinociták Gomba túlszaporulat, baktérium, penész. Nagyon mérgező. Echinociták Ω3 zsírsav hiány Sejten belüli parazitózis

Rollni képződés Elégtelen fehérjebontás, megváltozott pH, a sav-bázis egyensúly zavara. Ezek megváltoztatják a vvs-ek membránjának negatív töltését, emiatt azok összetapadnak

A szervezetünk olyan, mint egy akvárium Túl sok vagy nem megfelelő minőségű étel  rothadás, erjedés Mérgező kemikáliák gyógyszerek, élelmiszer-adalékanyagok („E-számok”), környezeti mérgek Mérgező, savas vegyi anyagok Megváltozik a környezet pH-ja Le kell cserélni a vizet

Ennek hiányában a testben felszaporodnak a méreganyagok Ideális körülmények között a sejtanyagcsere végtermékei a - tüdőn, - vesén, - bőrön - végbélen keresztül ürülnek ki a szervezetből. A mérgező salakanyagokat semlegesíteni és hígítani kell ! Ca, Mg, K, Na és VÍZ Ennek hiányában a testben felszaporodnak a méreganyagok szövetek és a vér pH-ja savas irányba tolódik ( a szervezet elsavasodik)

A sejtek működése függ: - milyen tiszta a kötőszövetben lévő folyadék A sejtek nem érzik jól magukat a savas környezetben  alkalmazkodnak 1./ Ha megfelelő ellátottsága van a tápanyagokból, akkor nagyobb energia befektetés mellett ugyan, de ellátja funkcióját. 2./ Nem tud megküzdeni az őt ért hatásokkal elpusztul = tovább savasítva környezetét. 3./ Genetikailag alkalmazkodik (ez az evolúció alapja) Számára előnyös mutációkat hoz létre, túlnövi a többi kevésbé alkalmazkodó sejtet  kialakul a TUMOR.

A SZERVEZET SAVASSÁGÁNAK MÉRÉSE Vérből :vérben mért pH és a vérben oldott széndioxid és oxigén koncentrációból kiszámított paraméterek alapján történik. Normál érték: 7.365 Vizelet pH: megmutatja, hogy a szervezet milyen mértékben képes hasznosítani az ásványi anyagokat Normál tartomány: 6,8-7,2 Nyál pH: az emésztőenzimeink hatékonyságáról kapunk képet

A mikroorganizmusok és a sav-bázis egyensúly kapcsolata L. Pasteur (1822-1895) francia mikrobiológus és kémikus: - betegségek elsődleges oka a szervezetbe kívülről bejutó kórokozók, - az emberi vér teljesen steril,megfertőződni csak kívülről képes, - ezek a kórokozók okozzák a betegségeket, s ezeket elpusztítani csak gyógyszerrel lehetséges.

Antoine Bechamp (1816-1908) és követői: - a betegségek elsődleges okai nem a kórokozók, hanem a szervezetünk egészségi állapota, belső egyensúlya - savas környezetben a baktériumok és más organizmusok könnyen tudnak szaporodni, és a saját sejtjeinkből is képesek kialakulni.

A környezettől függ, hogy mivé fejlődik: Parányi sejtalkotó: mikrozyma Minden leépülés és felépülés (a sejteké is) a mikrozymákból indul el. A környezettől függ, hogy mivé fejlődik: Savas belső környezetben gombák, baktériumok Lúgos belső környezetben: pl. vörösvértestekké izom-, agy-, máj-, vese- stb. sejtekké Dr. Young: mikrozyma baciluscoccusélesztőgombapenészgomba mikrozymabaciluscoccusélesztőgomba

A kórokozók szaporodásának feltétele a savas belső környezet Semmi a kórokozó, minden a táptalaj ! A mikroorganizmusok és toxinjaik jelenlétének oka, hogy a legegyszerűbb alkotórészeinkre - mikrozymákra – bontsák a testet Mikroorganizmusok túlszaporodása az élő testben Idő előtti rothadás, erjedés, penészedés CÉL: a sav-bázis egyensúly helyreállítása és megszabadulni a fölösleges kórokozóktól !

Az elsavasodás fázisai 1.) Általános érzékenység: bőrtünetek, krónikus fáradtság, aluszékonyság

2.) Allergia, ételintolerancia, emésztési zavarok.

3.) Hurutok 4.) Gyulladások 5.)szöveti keményedések, göbök, myomák

6.) Fekélyek

7.) Csontritkulás, degeneratív betegségek,

Az elsavasodás tünetei Elhízás, túlsúly Adott mennyiségű zsírsejttel születünk életünk során számuk nem változik a zsírsejtek nagyra nőnek, felveszik a savat és még több zsírt, hogy semlegesítsék azokat NEM TÚLSÚLYOS, hanem TÚL SAVAS Az elhízás fő oka a savak lerakódása a zsírszövetben !

A sovány, de savasan étkező emberek még nagyobb veszélyben vannak. Pl. - állandó megvonásos diéta, - sportolók

Cukorbetegség, Magas koleszterin szint Szív-érrendszeri betegségek Fejfájás, migrén, Depresszió, Idegrendszeri tünetek, Emésztési zavarok, Krónikus fáradtság, Alacsony energiaszint, Epekő, Vesekő, Fogszuvasodás

Candida és egyéb gombás betegségek

Bőrtünetek: száraz bőr, ekcéma

Akne

Psoriasis (pikkelysömör)

A pH EGYENSÚLY HELYREÁLLÍTÁSA MÉREGTELENÍTÉS 1.) Májtisztítás és béltisztítás 2.) Böjt 3.) Megfelelő mennyiségű lúgos víz bevitele ( testsúly 20 kg-onként 1 liter)

Testünk 70%-a VÍZ Szervezetünk minden funkciójához víz szükséges: Szállítja tápanyagokat az emésztőrendszertől a sejtekig. A bomlástermékeket a sejtektől a kiválasztó szervekig. A légzésben fontos szerepe van. Hőszabályozás. Elektrokémiai folyamatok (idegrendszer).

Napi 2-2,5 liter vízveszteség, amit pótolni kell !! Már 1 % folyadékvesztésnél szomjúságot érzünk. NE VÁRJUK MEG! Sokszor ivás helyett eszünk. Hiány Lassulnak az anyagcsere folyamatok Felhalmozódnak a savak Agyműködés, emlékezőképesség csökken Állandó fáradtság

ÉLETFORMA LÚGOSÍTÓ TÁPLÁLKOZÁS A lúgosító táplálkozás 70-80 %-ban lúgos ételek fogyasztása 20-30 %-ban savas ételek fogyasztása A lúgosító táplálkozás NEM egy kúra NEM fogyókúrás program ( mert komplex, teljes értékű táplálkozás) NEM egy közönséges méregtelenítő eljárás NEM vegetáriánus táplálkozás ÉLETFORMA

Mit mivel helyettesítünk? Húsok: tofu, szejtán, szója Tejtermékek: gabona tejek, szójasajt, tofu Joghurtok, kefir: szójajoghurt, zab-, szójatejszín Margarin, vaj: biomargarin (nem hidrogénezett, növényi) Búzaliszt: tönkölybúza-, rozs-, hajdinaliszt Tojásos száraztészták: durum tészta, tönkölytészta Gabonák: köles, hajdina, rozs, barnarizs Májkrémek: növényi pástétomok Szalámik, felvágottak: gabonakolbász, szójafelvágottak Állati zsírok: pálma-, kókusz zsír, növényi olajok Cukrok, édesítők: stevia, xilit,eritritol Kávé, fekete tea: gabonakávé, gyümölcs-, herbateák

/testsúly 20 kg-onként 1 liter/ LÚGOSÍTÁS Béltisztítás (3-4-5 kg salakanyag) Májtisztítás (letölthető: www.auretiel.hu/hazi-praktikak menüből) Olajok Oxigén Ásványi sók, vitaminok (rendszeresen pótolni kell !) Rendszeres testmozgás Sok lúgosító étel  70-80 % Kevés savasító étel 20-30 % Megfelelő MENNYISÉGŰ és MINŐSÉGŰ víz bevitele! /testsúly 20 kg-onként 1 liter/

Normális, egészséges vastagbél Toxikus vastagbél

A helyes étkezés meghatározza egész szervezetünk egészségi állapotát Fontos a helyes ételtársítás Fehérje, szénhidrát, zsír, rost, vitaminok, ásványianyagok Tts. 20 kg/1 liter tisztított (lehetőleg ) lúgos víz/nap Az étrend 51 %-a nyers táplálék legyen Lehetőleg vegyszermentes táplálékot fogyasszunk Amit csak lehet, magunk készítsünk el

Ne együnk jóllakásig Alapos rágás Kerüljük a gyorséttermi és félkész ételeket Ételallergiák szűrése (glutén, laktóz, kazein, tojás, szója) Ülve együnk, nyugodtan, ne habzsoljunk Becsüljük és tiszteljük a tiszta, éltető táplálékot.

Mennyibe kerül? Mennyi ideig kell csinálni? Mennyi időbe telik megtanulni az ételek elkészítését? Mennyi ideig kell csinálni?

Akinek most nincs ideje az egészségére, annak később annál több időt és pénzt kell fordítania a betegségére!

ELSŐ: A MEGELŐZÉS „Gyógyszert adni a betegség elkezdődése után olyan, mintha akkor ásnánk csak kutat, amikor megszomjazunk, vagy akkor kovácsolnánk fegyvereket, amikor a harc már elkezdődött.” Nei Jing

AZ EGÉSZSÉGÉNEK MEGŐRZÉSE MINDEN EMBER SAJÁT FELELŐSSÉGE !

"Ha nem vagy kész változtatni az életeden, nem lehet segíteni rajtad!" /Hipokrates/