ÉDESÍTŐK-2
FINOMÍTOTT ÉS NYERS CUKOR11.1 FEHÉR CUKOR, (FINOMÍTOTT CUKOR, KRISTÁLYCUKOR) DEXTRÓZ (ANHYDROUS, MONOHYDRÁT), FRUKTÓZ PORCUKOR, PORÍTOTT DEXTRÓZ SOFT FEHÉR, SOFT BARNA CUKOR, GLÜKÓZ SZIRUP, NYERS NÁDCUKOR SZÁRAZ GLÜKÓZ SZIRUP (ÉDESIPAR) GLÜKÓZ SZIRUP (ÉDESIPAR) LAKTÓZ PLANTATION v. MILL WHITE CUKOR (NYERSANYAGA CUKORNÁD)11.1.5
KEMÉNYÍTŐ FORRÁSKEMÉNYÍTŐ DEXTRIN MALTÓZ GLÜKÓZ, FRUKTÓZ
ALKALMAZOTT ENZIMEK α-Amiláz: Keményítő hidrolízise 1-4 glükozidos kötés felbontásával (elfolyósodik), 85-95°C. pH 5-6, majd hőkezeléssel inaktiválják Amiloglükozidáz: lehűtött oldathoz adják, glükózig viszi a hidrolízist Glükóz-izomeráz: A glükóz oldatot immobilizált glükóz-izomeráz enzimmel feltöltött oszlopon átvezetik, a glükóz egy része fruktózzá izomerizálódik
ENZIMKÉSZÍTMÉNYEK
GLÜKÓZ SZIRUPOK JELLEMZŐ ÉRTÉKEI
FRUKTÓZ SZIRUPOK JELLEMZŐ ÉRTÉKEI
TERMÉKEK VÍZAKTIVITÁS ÉRTÉKE
ÉDESÍTŐK, MÉZ FINOMÍTOTT ÉS NYERS CUKOR11.1 BARNA CUKOR (KIVÉTEL ) 11.2 CUKOR OLDATOK ÉS SZIRUPOK (KIVÉTEL11.1.3), RÉSZLEGESEN INVERTÁLT VÁLTOZATAI, MELASZ, TREACLE11.3 EGYÉB CUKROK ÉS SZIRUPOK (PL. XYLÓZ, JUHARSZIRUP)11.4 MÉZ11.5 HÁZTARTÁSBAN HASZNÁLT (ASZTALI) ÉDESÍTŐSZEREK, BELEÉRTVE AZ INTENZÍV ÉDESÍTŐSZEREKET IS11.6