Az időben állandó mágneses mező

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váltakozó feszültség.
Advertisements

Az egyenáram hatásai.
Gyakorló feladatsor – 2013/2014.
Elektromos mező jellemzése
Elektrotechnikai lemezek mágneses vizsgálata
Az elektromos mező feszültsége
IV. fejezet Összefoglalás
Elektromos alapismeretek
Váltakozó áram Alapfogalmak.
Váltakozó áram Alapfogalmak.
A villamos és a mágneses tér
Elektrotechnika 7. előadás Dr. Hodossy László 2006.
A „tér – idő – test – erő” modell a mechanikában
Elektrosztatikus és mágneses mezők
MÁGNESES ALAPJELENSÉGEK
12. előadás Elektrosztatikus és mágneses mezők Elektronfizika
Elektromágneses indukció, váltakozó áram
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
Mágneses kölcsönhatás
Kölcsönhatások.
Feszültség, ellenállás, áramkörök
Történeti érdekességek
A mágneses indukcióvonalak és a fluxus
Elektromos alapjelenségek, áramerősség, feszültség
Összefoglalás Dinamika.
Áramköri alaptörvények
A váltakozó áram keletkezése
Coulomb törvénye elektromos - erő.
Elektromos áram.
állórész „elektromágnes”
A dinamika alapjai III. fejezet
Mágneses mező jellemzése
Villamos tér jelenségei
A betatron Az időben változó mágneses tér zárt elektromos erővonalakat hoz létre. A térben indukált feszültség egy ott levő töltött részecskét (pl. elektront)
Az elektromos áram.
Elektromos áram, áramkör, ellenállás
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Mágnesesség, elektromágnes, indukció
Készítette: Gáspár Lilla G. 8. b
Ohm-törvény Az Ohm-törvény egy fizikai törvényszerűség, amely egy elektromos vezetékszakaszon átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefüggését.
Mágnesesség, indukció, váltakozó áram
a mágneses tér időben megváltozik
Készítette: Juhász Krisztián.  Egy tekercsben folyóáramot változtatjuk, akkor egy másik, például az eredeti köré csévélt, de attól elválasztott másik.
A dinamika alapjai - Összefoglalás
Mágneses mező jellemzése
Newton gravitációs törvényének és Coulomb törvényének az összehasonlítása. Sípos Dániel 11.C 2009.
Villamosságtan 1. rész Induktiv úton a Maxwell egyenletekig
Elektromos áram, áramkör
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Járművillamosság-elektronika
Villamos töltés – villamos tér
Munka, energia teljesítmény.
Az elektromágneses indukció
A villamos és a mágneses tér kapcsolata
Az ókori görögök fedezték fel, hogy a kisázsiai Magnesia közelében bányászott vasérc, más vasérceket vonz. Innen ered a mágnes elnevezés. Milétoszi Thalész.
A mértékegységet James Prescott Joule angol fizikus tiszteletére nevezték el. A joule a munka, a hőmennyiség és az energia – mint fizikai mennyiségek.
A MÁGNESES TÉR IDŐBEN MEGVÁLTOZIK Indukciós jelenségek Michael Faraday
Elektromosságtan.
A mágneses, az elektromos és a gravitációs kölcsönhatások
Az egyenáram hatásai.
EGYENÁRAM Egyenáram (angolul Direct Current/DC): ha az áramkörben a töltéshordozók állandó vagy változó mennyiségben,
Mágneses kölcsönhatás
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Az ellenállás Ohm törvénye
Elektromágneses indukció
Elektromos alapjelenségek, áramerősség, feszültség (Összefoglalás)
Az elektromágneses indukció
Az elektromos áramnak is van mágneses hatása
A mágneses, az elektromos és a gravitációs kölcsönhatások
egymáson elgördülve (diffúzió!)
Előadás másolata:

Az időben állandó mágneses mező Összefoglalás

Alapjelenségek: A rúd mágnesnek két pólusa van. Az azonos pólusok taszítják egymást, az ellentétes pólusok vonzzák egymást. A mágneses pólusokat nem lehet szétválasztani. (Mágneses monopólus nincs.) Északi pólus: a mágnes északi irányba mutató pólusa 1820-ban mutatta meg Hans Christian Oersted (1777-1861) a Koppenhágai egyetem fizika professzora, hogy az áramjárta vezető közelébe vitt iránytű kitér. Ezzel beigazolódott, hogy az elektromosság és a mágnesesség ugyanazon jelenségkörbe tartozik. A kísérlet óriási port vert fel.

Mi a mágneses mező? Az olyan mezőt, amelyet mozgó töltés kelt, és amely csak mozgó töltésre fejt ki mágneses erőt, mágneses mezőnek nevezzük. Mi legyen a próbatest? A próbatest: Ismert erősségű áram által átjárt körvezető vagy N menetű lapos tekercs. A tekercs pólusait a tapasztalat szerint a jobb kéz szabály adja meg. A jobb kéz ujjait az áram irányában begörbítve a kinyújtott hüvelykujjunk iránya az iránytű északi pólusának felel meg. Az ilyen tekercs neve magnetométer.

A mágneses indukció az egységnyi mágneses nyomatékú keretre ható maximális forgatónyomaték mérőszáma. A mágneses indukció iránya az az irány, amelybe a tekercs szimmetriatengelye befordul, és amit a jobbkéz szabály ad meg. A mértékegysége: 1 Tesla A magnetométerre ható forgatónyomaték:

A mágneses mező szemléltetése A mágneses mezőt a mágneses indukcióvonalakkal szemléltetjük. Ezek érintői a tér bármely helyén megadják a mágneses indukció irányát. A vasreszelék kirajzolja az indukcióvonalakat. A mágneses mező egy olyan kicsiny A területén keresztül, ahol a mező homogén, és az indukció merőleges a felületre,  = BA számú indukcióvonalat húzunk. Ekkor az indukcióvonalak sűrűsége megadja a mágneses indukció nagyságát. A  = BA mennyiséget indukció fluxusnak nevezzük.

Áramvezetők mágneses tere Biot-Savart törvény: Az áramelem által keltett mágneses indukció egyenesen arányos az áram erősségével, a vezetékszakasz hosszával, a vezetékszakasznak és a vezetékszakasztól a vizsgált pontba mutató r vektor szögének a szinuszával, és fordítottan arányos az áramelemtől mért távolság négyzetével. A μo állandót vákuumpermeábilitásnak nevezzük. A vizsgálatok szerint az értéke: μo= 4π·10–7Vs/Am. A mágneses indukció irányát a jobbkéz-szabály adja meg.

Áramvezetők mágneses tere vákuumban A mágneses indukció egy körvezető középpontjában: Egy v sebességgel mozgó töltés mágneses tere: Hosszú egyenes vezető mágneses tere: Hosszú egyenes tekercs mágneses tere: Rk középkörsugarú, N menetű toroid belsejében az indukció: Ezek a kifejezések csak vákuumban érvényesek. Ha a mágneses mezőbe valamilyen anyagot helyezünk, az indukció értéke megváltozik. Fe, Ni, Co esetén akár több ezerszeresére növekszik. Amennyiszeresére növeli az anyag a mágneses indukciót, annyi az anyag relatív permeábilitása (μr).

A mágneses mező szerkezete: Láthattuk, hogy a mágneses indukcióvonalak mindig önmagukba záródó zárt görbék. A mágneses mező forrásmentes és örvényes. Ez Maxwell harmadik törvénye. Maxwell IV. törvénye Ampere-féle köráramok: Az acélmágnesnek és a köráramnak ugyanúgy viselkedő mágneses tere van. Vajon mi gerjeszti az acélmágnes mágneses mezejét? Hol folyik az az áram, ami a mágeses teret gerjeszti? Miért erősíti fel a tekercs mágneses mezejét a vasmag? Ampere: Az anyagban lévő atomokban köráramok folynak. Ha ezek rendezetlenül helyezkednek el, akkor az anyag nem mutat mágneses tulajdonságokat. Külső mágneses mező hatására ezek a köráramok rendeződhetnek, mint pl. a tekercs lágyvasmagjában. Curie-hőmérséklet

Az áramra ható Lorentz-erő Tapasztalat: A vezetőre ható erő iránya merőleges az áram irányára, erőssége arányos az áram erősségével és a mágneses indukció nagyságával. Ha a vezeték párhuzamos a mágneses mezővel, akkor a mező nem fejt ki erőt az áramra.

A töltésekre ható Lorentz-erő Mágneses mezőben mozgó pozitív pontszerű Q töltésre ható erő:

A mozgási indukció Ha mágneses mezőben mozgatunk egy fémdarabot, akkor a benne lévő szabad elektronok együtt mozognak a fémmel. A szabad elektronokra is hat a Lorentz-erő. A szabad elektronok elkezdenek vándorolni a fém egyik végébe, ezért ott elektrontöbblet alakul ki, míg a másik végén elektronhiány lesz. Az elektromos töltések között létrejön egy elektromos mező. Az elektromos mező által az elektronokra kifejtett erő ellentétes irányú a mágneses mező által kifejtett erővel. Amikor a két erő kiegyenlíti egymást, akkor leáll a töltésszétválasztás és a fém két vége közötti elektromos mezőben egy állandó feszültség lesz. Ezt a feszültséget indukált feszültségnek nevezzük. Lenz-szabály: az indukált áram iránya mindig olyan, hogy akadályozza, az őt létrehozó változást.

A váltakozó áram Ha homogén mágneses mezőben egy tekercset forgatunk, akkor a tekercsre kapcsolt áram-erősségmérő váltakozó irányú és nagyságú áramot jelez. Az indukcióvonalakra merőlegesen mozgó vezetődarabokban feszültség indukálódik. A két vezetékdarab sorba kötött áramforrásként viselkedik. A kerületi sebesség merőleges komponensétől függ az indukált áram nagysága. Megállapodás, hogy az effektív áramerősség ill. feszültség annak az egyenáramnak a feszültsége és áramerőssége, amelyik ugyanabban az áramkörben ugyanannyi idő alatt ugyanannyi munkát végez, mint a mérendő váltóáram. Be lehet látni, hogy szinuszos váltóáram esetén: