Készítette:Kereszti Laura

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Georg Simon Ohm ( ).
Advertisements

Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
HELYÜNK A VILÁGEGYETEMBEN
ISAAC NEWTON ÉLETE.
Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij
Az általános tömegvonzás törvénye és Kepler törvényei
Készítette: Tóth Enikő 11.A
Lencsék és tükrök képalkotásai
Az olasz természettudós és a dán csillagász
NEWTON IDEI TUDOMÁNYOS FELFEDEZÉSEK
Arisztotelész életútja.
Homorú tükör.
1900 Párizs-első matematikai világkonferencia Hilbert híres előadása, melynek hatására tág teret kapott az absztrakt gondolkodásmód széleskörű alkalmazása.
Newton mechanikája gravitációs elmélete
2. Előadás Az anyagi pont dinamikája
EÖTVÖS LORÁND ÉLETE ÉS MUNKÁSSÁGA
Művelődés és életmód a kora újkorban
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
Pázmány Péter 22/A. 1. Életútja 1570-ben született (Nagy)Váradon Nemesi család sarja: apja, Pázmány Miklós bihari alispán Családja református, de anyja.
Egyenletesen változó mozgás
Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
FÉNYTAN Összeállította: Rakovicsné Erdősi Katalin 2008.
A lencsék gyakorlati alkalmazása Využitie šošoviek v praxi
Csillagászati műszerek
A csillagászat keletkezése
Georg Simon Ohm Életrajza..
Felekezeti statisztika Irányító tanár: Hasas Tünde Szerz ő k: Szabó Katalin Kertész Erika Veres Janka Eszter Szent László Római Katolikus Gimnázium Nagyvárad.
Nagysági relációk projekt Híres emberek Híres épületek Állatok, melyeket mindannyian ismerünk.
Készítette :Varga Sára
A fizika története az ókortól Newtonig (folytatása lesz: Newton, A fizika története Newtontól napjainkig, Az atombomba története)
Itália egyik ékessége, a pisai Dóm épületcsoportja, a
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Kultúra a török hódoltság korában
Milétoszi filozófusok
Föld körüli keringés fizikája
OPTIKAI LENCSÉK 40. Leképezés domború tükörrel és szórólencsével.
Evangelista Torricelli
Newton és gravitációs törvénye
Galilei-féle relativitási elv
Nikolausz Kopernikusz
Galileo Galilei élete és munkássága
Galilei és a csillagászat
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
Galileo Galilei élete Kelemen Dávid 9/c.
Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
Czene Alexandra 9.b.
Galilei és az inkvizíció
Készítette: Czagány Krisztián
OPTIKAI TÜKRÖK ÉS LENCSÉK
René Antoine Ferchault de Réaumur (1683. február 28. –1757. október 17
Kepler-féle távcső fejlődése
William Thomson (Lord Kelvin)
A MŰ TARTALMA: A politikai hatalom és a tudomány összeütközése A drámának két ellenfele van: A pápa által képviselt egyházi hatalom A lelkiismeret.
Galilei és az Inkvizíció
Ernst Karl Abbe Tarkó Bence 12.c. Élete (Eisenach, január 23. – január 14.) német matematikus, fizikus, egyetemi tanár. Abbét 1870-ben kinevezték.
William Thomson Lord Kelvin
Alessandro Volta Oláh Szófia 10.b.
Galileo Galilei élete és munkássága
Isaac Newton élete.
Készítette: Topp István Dániel
Készítette:Longo Paolo
Készítette: Kereszti Laura Viktória
Fiatalon!!! Időssebben!!!!! Id. Markó Károly a Felvidék egyik akkori szellemi központjában, Lőcsén született. Fiatalon is festőnek készült, de pályája.
A reformáció.
A fizika mint természettudomány
A felvilágosodás előfutárai
Készítette: Varga Boglárka
Galileo Galilei Készítette : Adorján Bezaló. Élete: Galilei az olasz Pisában született ben.Orvosnak készült a pisai egyetemen de anyagi okok miatt.
Galileo Galilei Készítette: Bezalló Adorján Nagy Árpád.
Előadás másolata:

Készítette:Kereszti Laura Galileo Galilei Készítette:Kereszti Laura

Élete Galileo Galilei 1564. február 15-én, Pisában született. Édesapja a kor másként gondolkodói közé tartozott. Nem fogadta el a betokosodott és a katolikus egyház által hirdetett arisztotelészi megállapításokat . Galilei apja magatartását követte. Következetesen fellépett a dogmatikus gondolkodásmód ellen. A tudomány területére is jelentős hatást gyakoroló reneszánsz eszmeiség meghatározó egyénisége lett.  17 évesen került szülővárosa egyetemére, ahol beleszeretett a matematikába. 1583-ban – egy templomban látott lengő csillár megfigyelése után – elsőként írta le az ingamozgás alaptörvényét. Megállapította: a lengésidő a kilengés nagyságától független, kizárólag a fonál vagy a rúd hosszától függ. Az ő felismerése tette lehetővé, hogy nagy pontosságú ingaórákat lehessen készíteni.  Pisáról mindenkinek a ferde torony jut eszébe. Galilei ennek tetejéről végezte el híres ejtési kísérletét.

Távcső A XVII. sz. elején Németalföldön egy addig nem látott újdonság született, a távcső. Galilei 1609-ben, Velencében egy barátjától (Paolo Sarpi) értesült az újdonságról. A hírek szerint ezek a távcsövek csak két-háromszoros nagyításra voltak képesek, a kép minősége pedig gyatra volt.  Galilei azonnal hozzáfogott egy tökéletesebb optikai eszköz elkészítéséhez. A lencséket saját kezűleg, maga csiszolta, majd ezeket illesztette pontosan a tubusba. Az első távcsöve kilencszeres nagyítású, egyenes állású, jó képalkotást adó műszer lett.  Velence akkori uralkodója az elkészített távcső kapcsán csábító ajánlatot tett Galileinek. Élete végéig az udvarban dolgozhat, ha számára egy kiváló távcsövet készít. 

TÁMADÁSOK ÉS MEGALÁZTATÁSOK Felfedezései, új gondolatai és népszerűsége miatt számos irigye akadt, akik kétségbe vonták kutatásai hitelességét.  Ellenfelei az egyházi hatóságokhoz fordultak: követelték, hogy vonják felelősségre Galileit felelőtlen kijelentései miatt! Egy fiatal pap prédikációjában Galileit hitetlennek és a katolikus egyház ellenségének nevezte, holott a tudós egész élete során vallásos emberként viselkedett. 1615-ben az Inkvizíció Rómába rendelte. Követelték, hogy vonja vissza tanait! Galilei kénytelen volt a vizsgálóbizottság előtt megtagadni a napközéppontú világképről alkotott nézeteit.1618-ban, amikor rövid idő alatt három üstököst lehetett az égbolton látni, Galilei ismét a kopernikuszi rendszer helyességét hirdette. A pápa újból Rómába rendelte vizsgálatra, ahol bár nem ítélték el, kénytelen volt írásba adni, hogy soha többé nem fogja nyilvánosan hirdetni Kopernikusz elméletét . Időskori vaksága ellenére megírta a „Két új tudomány” című könyvét, amelyben a fizika területén tett legújabb felismeréseit tette közzé. Ez volt az a mű, amely Isaac Newton munkásságának alapköve lett. Galileinek köszönhetjük, hogy megszülettek a klasszikus fizika alapvető mozgástörvényei.

Köszönöm a figyelmet ! Kereszti Laura 7/b