Háttértárak By: TR .

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Háttértárak ismertetése
Advertisements

Hardver eszközök II. rész
Hardver ismeretek Háttértárolók
Adattárolási technológiák
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Háttértárolók Mágneses tárolók 2.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak mûködési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
DISZKréten az adathordozókról
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
Minden,amit az adathordozókról tudni kell
Az információtárolás módjai
Háttértárak.
Régen és most. Háttértárolók.
Optikai tárolók A digitális adatok optikai tárolására alkalmas egyik eszköz a kompakt lemez (CD = Compact Disk) amelynek legismertebb formája a csak olvasható.
12. Óra Háttértárak.
A számítógép elvi felépítése és működése
Készítette: Simon Anett 9.c
Háttértárak Papír alapú Mágneses elvű Optikai Memóriák Lyukkártya ROM
Merevlermezek.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell!
Amit az adathordozókról tudni kell
Készítette: Solymosi Roland EHA-Kód: SORSSAI.ELTE
Háttértárak Informatika tananyag.
Optikai meghajtók. CD (Compact Disc) 1978 Philips – LaserVision –Filmek optikai tárolón –Kevés siker 1982 – Philips+Sony –audio tárolásra –Bakelit leváltása.
Vincze Alexandra Napjaink háttértárolói Felkészítő tanár: Bartha Katalin Kossuth Zsuzsa Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium 3300 Eger, Bem tábornok.
Napjaink háttértárolói
Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest.
Damjanich János Általános Iskola
Napjaink háttértárolói
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
Háttértárolók Ki és beviteli periféria. A számítógép kikapcsolása után is hosszú ideig képesek megőrizni az adatokat.
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Mágneses háttértárolók
Háttértárak.
Háttértárak és adathordozók
A számítógép tárolóeszközei
A háttértárak felépítése és működése
A számítógép részei Ismétlés-gyakorlás.
 Rajtuk keresztül kerülnek az információk a központi egységbe.  Néhány példa: Billentyûzet, egér scanner, trackball, fényceruza, digitalizáló tábla,
Háttértárak.
5. osztály Háttértárolók
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,
Mai számítógépes perifériák
A számítógép felépítése
Minden amit az adathordozókról tudni kell. Történelmi áttekintés.
Háttértárak. Csoportosítás zMágneses elvű yFloppy yWinchester yszalagos egységek zOptikai elvű yCD yDVD zEgyéb ylyukkártya.
Háttértárak csoportosítása
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
Információ.
Napjaink háttértárolói
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Optikai háttértárolók. Háttértárolók Olyan adattároló eszközök, melyek a tápfeszültség kikapcsolása után is megőrzik a rá írt adatokat. Optikai háttértárolók:
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
Háttértárak.
Háttértárak.
A számítógép tárolóeszközei
Tároló perifériák.
Papír alapú Mágneses elvű Optikai Egyéb
Információtechnológiai alapismeretek
Előadás másolata:

Háttértárak By: TR 

Háttértárak Mágneses elvű háttértárak Optikai elvű háttértárak Szalagos (streamer, DAT-magnó) Lemezes (floppy, winchester) Optikai elvű háttértárak CD DVD

A mágneses elv Mágnesezhető felület kis területein tárolja a nullás és egyes biteket É ill. D mágnesezettséggel. Mivel a felület átmágnesezhető így az ilyen háttértárakra szabadon írhatunk, ill. törölhetünk rajtuk.

A mágnes szalag A mágnesszalag kazettában van elhelyezve. Előnyei: - nagy mennyiségű - akár több gigabájtnyi olcsó tárolás Hátrányuk: - Soros elérés: a szalagot oda kell pörgetni, ahol a keresett információ található, így lassú. Ezért a teljes merevlemez tartalom biztonsági mentésére szokták őket használni, elsősorban nagyobb intézményeknél. Streamer: az áruk a winchesteréhez hasonló, de a kazettáik olcsók. DAT (Digital Audio Tape)-meghajtó: itt egy gyufásdoboz méretű kazettán nagyon nagy mennyiségű információ fér el, mivel korszerűbb technikát használnak.

Mágnes lemez A lemezfelületek logikailag koncentrikus körökre oszlanak: sáv. Egy-egy sávra egyforma adatmennyiség írható fel, függetlenül attól, hogy a lemez szélén, vagy a közepén helyezkedik-e el. A sávok szektorokra oszthatók, ezek azonos számú byte-ot tartalmaznak (ált. 512 byte). A sávok és a szektorok címezhetők, ami azt jelenti, hogy az író-olvasó fejet a megfelelő sávra és szektorra lehet pozícionálni, így a mágneslemezek gyors adatelérést biztosítanak. A sávra történő pozícionálást általában a fej mozgatásával érik el, míg a szektorra való ráállást a lemez forgása biztosítja .

A forgó lemez fölött mozgó író/olvasó fej ír, vagy olvas. Mágneslemez A forgó lemez fölött mozgó író/olvasó fej ír, vagy olvas.

A floppy Meghajtó és lemez külön található. FD: Floppy Disk: hajlékony lemez FDD: Floppy Disk Drive hajlékony lemezes meghajtó

A floppy Írásvédő kapcsoló hub ablak műanyag tok papír védőborítás mágneslemez szektor

A floppy Jelenleg a 3,5”-os, DS, HD lemezeket használnak. DS: dupla oldalú HD: nagy sávsűrűségű 1,44 MB tárolókapacitás Előnye: könnyen cserélhető, hordozható (mobilis) Hátránya: megbízhatatlan (ami floppy-n van meg nincs meg sehol) kis mennyiségű adat: 1,44 MB lassú írási, olvasási sebesség: 40-60 KB/sec 135 TPI 360 RPM

Winchester Meghajtó és lemezek egybeépítve. HDD: Hard Disk Drive: merev lemezes meghajtó (winchester) 1956 IBM laboratórium: napjaink legfontosabb háttértárolója! Mivel a lemez merev, így sokkal sűrűbben írhatoak rá az adatok!

Winchester Előnye: hatalmas tároló kapacitás: 500-1000 GB megbízható gyors írás-olvasás: 40-60 MB/s Kb. 58000 TPI 5400, 7200 RPM Elérési idő: 6-10 ms Hátránya: „nehéz” hordozhatóság (floppyhoz képest)

Az optikai elv Az optikai elv lényege, hogy a lemezfelületről visszaverődő fény erőssége alapján (sok: 1-es bit, kevés: 0-ás bit) állapítja meg a biteket. A kevesebb fény visszaverődése 2 féle módon oldható meg: Land-pit (sikok-gödrök) Fényes-matt felületek

Az optikai elv A gyári, préseléssel készült lemezek felületén sík területek (land) és apró gödrök vagy lyukak (a lézer szemszögéből nézve - mivel a lemezt alulról olvassák - dudorok) (pit) találhatók. Ezek váltakozása kódolja a tárolt információt. A lézer a landról jól visszaverõdik (a szabvány legalább 70%-ot ír elõ), a pitekrõl azonban jóval kevesebb fény jut a detektorba (kb. 30%), ugyanis a pitek úgy vannak kialakítva, hogy (a lézer szemszögébõl) magasságuk a lézer hordozóbeli hullámhosszának (kb. 500 nm) kb. az egynegyede (kb. 125 nm).

CD Az adathordozó általában egy 12 cm átmérőjű és 1,2 mm vastag korong, amelyre az adatok spirál (óramutató járásával ellentétes) formában kerülnek felírásra. A spirál körbefordulásainak száma kb. 22 000 (CD-ROM-nál), ami "kihúzva" kb. 4,5 km hosszú lenne.

CD CD-k többféle alakban, és méretben léteznek. Alakok: kör, fenyőfa, névjegykártya, szív, körfűrészlap stb… Méret (MB) (perc) 184 (8cm) 21 650 (12 cm) 74 700 (12 cm) 80 790 (12 cm) 90 870 (12 cm) 99

CD mellette méretarányosan a DVD CD-DVD CD mellette méretarányosan a DVD