Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyenlőbb és egészségesebb társadalom
Advertisements

Készítette:Dobák Lídia
Táplálkozási alapfogalmak
Alap Termékek.
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Body Mass Index vagyis Testtömeg index
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Az emberi szervezet legfontosabb része Készítette: Skultéty István
Az elhízás.
A köszvény Arthritis urica.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Az egészséges táplálkozás irányelvei
A magyar lakosság táplálkozásának jellemzői
A helyes táplálkozás.
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Osteoporosis (csontritkulás)
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
A szervezet energiaforgalma
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
Magyarország lakosságának életmódja és egészségi állapota
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, 2012
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
A szervezet energiaforgalma
Testi - lelki egyensúly
A magyar mezőgazdaság szerkezete
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
A kenyér szerepe a helyes táplálkozásban. Werli József főtitkára Magyar Pékszövetség főtitkára.
A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
Tápanyagaink.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
Egyedi mérések összegzése
Önkormányzati Egészségügyi Napok
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
Magyarország lakosságának életmódja és egészségi állapota
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Dr. Seregi János állatorvos, egyetemi tanár
Az éhezés.
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban ?

A táplálkozás és a betegségek összefüggései Lakossági megbetegedés struktúrája: Forrás: ÁNTSZ: Magyarország Nemzeti Táplálkozáspolitikája

Forrás: ÁNTSZ: Magyarország Nemzeti Táplálkozáspolitikája

Szív-és érrendszeri betegségek Becslés: Európában szív és érrendszeri megbetegedés 1/3-át okozza helytelen táplálkozás „Finn példa”: 3 évtizede kedvező változások táplálkozásban Összes zsír, telített zsír és só csökkentése

Következmények: Koleszterin szint, szisztolés vérnyomás csökkent 35-64 éves férfiak körében szív és érrendszeri megbetegedés okozta halál 65%-al csökkent

Daganatos és egyéb táplálkozással összefüggő megbetegedések Becslés: daganatos megbetegedés 30-40%-al csökkenthető lenne az egészséges táplálkozás betartásával Egyéb betegségek: Elhízás, cukorbaj, csontritkulás, idült májbetegség, epekő, hiánybetegségek (szegény rétegek - hiánybetegség, gazdagok - túlsúly, de új tendenciák)

Magyar Statisztikai Hivatal:Élelmiszermérlegek (vásárlás alapján) Bizonyos élelmiszertípusokból mennyi szükséges

Zöldség, gyümölcs

Zöldség, gyümölcs Szív és érrendszeri:meggyőző bizonyíték Daganatos megbetegedés:valószínű Kockázatcsökkentő!! 400 g/nap fogyasztás ajánlott Piacra kerülő:380-440 g/nap DE: NAGY KÜLÖNBSÉGEK! Alsó kvintilisben levő: 190g/nap

Gabonafélék Teljes kiőrlésű és teljes gabonamagot tartalmazó gabonaféle Meggyőző bizonyossággal csökkenti elhízást Valószínűleg csökkenti a 2-es diabétesz valószínűségét Valószínűleg csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések valószínűségét Negyven éve csökken a fogyasztás mértéke ’90-es évektől növekedés, de még mindig hátul Európához képest

Burgonya ’80-as évektől folyamatosan nő inkább chips-ek, zsiradékban sült fajták A só, zsír fogyasztás is nő párhuzamosan

Cukor természetes cukorforrások (tej, gyümölcsök, zöldségfélék) nélkülözhetetlen részei az egészséges táplálkozásnak Üres kalória: nagy zsiradék és/vagy cukortartalmúak, de mikro-tápanyagokban szegények

Tej nyolcvanas évek közepétől jelentősen, mintegy 40 l/fő/év mennyiséggel csökkent 2001-ben egy főre jutó napi mennyiség 395 g 80 l/fő/év mennyiséggel kisebb volt az EU átlagnál napi fél liter javasolt (1,5%-os) legkisebb jövedelmű kvintilisben csaknem 30 %-kal kisebb az egy családtagra jutó napi tejmennyiség elégtelen és kiegyenlítetlen bevitel

Hús szintén a nyolcvanas évek közepén kezdődött a vásárlás csökkenése egy főre számított mennyiség nagyobb az ideálisnál, de lényegesen kisebb, mint az EU átlag Legkisebb jövedelmű családokban az egy főre jutó húsmennyiség 40 %-kal kisebb,mint a legnagyobb jövedelműek esetén megfelelne az egészséges táplálkozás irányelveinek Vannak koleszterinszegény, egészségesebb húsok(pl.: mangalica, szürkemarha) de költségesek

A tojás értékes fehérje- és vitaminforrás, zsírtartalma kicsi egészséges táplálkozásban jelentős szerepet játszó egyszer telítetlen zsírsavak aránya nagy 2001-ben 15,8 kg/fő/év mennyiséget (naponta háromnegyed tojás) EU átlag fölötti magyar tojásvásárlás az ötödik legmagasabb volt 2000-ben Európában

Zsiradék zsiradékvásárlás 1989-ben érte el a 39,2 kg/fő/év csúcsot Kedvező jelenség azonban, hogy az állati eredetű zsír vásárlása 1990-től csökken, a növényi eredetűek vásárlása pedig 1970-től folyamatosan növekszik

Magyarország táplálkozási helyzete ’85-’87 Első Magyarországi Reprezentatív Táplálkozási Vizsgálat } Felnőtt férfiak: 1/4-e nők: 1/3-a Szükségesnél több energia-bevitel Zsír, cukor, só, állati fehérje nagyon sok Vitaminok, szénhidrát elégtelen bevitele

Második táplálkozási vizsgálat ’92-’94 nem reprezentatív és kisebb mintán Átlagos energia-bevitel túl nagy volt mind a férfiak, mind a nők esetében (3280, ill. 2400 kcal/fő/nap) fehérjebevitel a férfiak esetében csaknem kétszer,a nők esetében másfélszer nagyobb volt az ajánlottnál Hozzáadott cukor jelentősen meghaladta a nemzetközi ajánlást túlsúly és elhízás gyakorisága a második vizsgálat során nagyobb volt

Az alkohol szerepe átlagos mennyiség meglehetősen nagy, meghaladja a férfiak számára meghatározott határértéket Alkoholizmus ’90-es évek eleji csúcsa Mai napig kiugró érték alkoholfogyasztásban

Forrás: Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet Főzéshez állati zsírt használók aránya (%) Naponta gyümölcsöt/zöldséget fogyasztó nők aránya (%) Naponta gyümölcsöt/zöldséget fogyasztó férfiak aránya (%) Hetente testmozgást végző férfiak aránya (%) Hetente testmozgást végző nők aránya (%) Túlsúlyos nők aránya(%) Túlsúlyos férfiak aránya(%) Közép-Magyarország 16,62 75,37 67,58 69,3 62,89 27,68 37,59 Közép-Dunántúl 17,96 75,31 65,05 69,98 59,59 27,96 37,14 Nyugat-Dunántúl 18,3 79,75 67,31 60,71 44,68 28,28 39,36 Dél-Dunántúl 27,41 80,96 62,72 64,97 58,46 27,17 46,28 Észak-Magyarország 27,52 78,85 70,17 70,77 57,79 29,95 38,64 Észak-Alföld 27,51 76,23 70,41 66,75 55,93 30,45 38,28 Dél-Alföld 39,74 79,96 66,17 70,8 61,82 28,65 35,22 Forrás: Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet http://hawk.eski.hu:8080/IMEA/Report/Report_index.jsp?report=MEA&indicator=30287

Mediterrán országok Már kezdetektől kapcsolat környező országokkal→változatos Leginkább növényi eredetű Sok gabonaféle, rizs, friss gyümölcs, zöldség Kevesebb vörös hús→halfogyasztás olivaolaj→többszörösen telítetlen zsírsavtartalma magas

Irodalomjegyzék: ÁNTSZ: Magyarország Nemzeti Táplálkozáspolitikája Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet http://hawk.eski.hu:8080/IMEA/Report/Report_index.jsp?report=MEA&indicator=30287 OECD 2004 HFA 2004 EUROBAROMETER 2005