Könyv-és könyvtárhasználat 8. osztály. Könyvtári katalógusok Könyvtári katalógus Könyvtári katalógus 1. leíró betűrendes katalógus - szerző szerinti leíró.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Iskolai Könyvtári Világnap
Advertisements

Számítógépes katalógusok
Keresés a számítógépes katalógusokban
könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
Könyvtárismeret Könyvtárak.
Az információ feldolgozása: tudományos munka készítése
Tájékoztatás a gyakorlatban avagy a gyors információtól az irodalom kutatásig Behálózott irodalom Érd, szeptember 24.
ETO kereshetőségének és böngészhetőségének problémái az ALEPH-ben
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
A tájékoztató eszközök egyik nagy típusát alkotják a szakirodalmat vagy annak egy részét számbavevő eszközök: a bibliográfiák és a bibliográfiai adatbázisok.bibliográfiák.
A DOLGOZATÍRÁS TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI Tanulásmódszertan
Általános könyvtárismeret
Információ feldolgozása
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR II.
Egyetemes Tizedes Osztályozás
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
Hagyományos és nem hagyományos dokumentumok a könyvtárban
Könyvtárhasználat.
Tudományos dolgozatírás
Az Internet kultúra népszerűsítését szolgáló, világméretű programsorozatot, az Internet Fiestát évente rendezi meg az Internet Society ben az Internet.
Műszaki tudományok az interneten
Hogyan írjunk szemináriumi és diplomadolgozatot?
Raktári jelzet a könyvtárakban
Miskolci Egyetemi Publikációs Adatbázis Egy új szolgáltatás születése és bevezetésének problémai Kiss Andrea, Miskolci Egytem,
A könyvtárak és a könyvek osztályozása
Tájékozódás a könyvtárban
Történelemtanár képesítési követelményei Kaposi József szeptember.
A SZAKDOLGOZAT.
A dokumentumrögzítés története:
A könyvtárak rendje Hozzáférhetőség szempontjából a könyvtárakban megkülönböztethetünk zárt raktárat és szabadpolcos tárolást. A zárt raktárhoz csak a.
Kutatási terv A kutatási téma megjelölése - a kutatás alapvető kérdésfeltevései A kutatás témájával kapcsolatos elméleti összefoglalás A kutatás hipotézisei.
A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium könyvtára
KÖNYVTÁRISMERET.
A tezaurusz alkalmazása a BME- OMIKK ALEPH rendszerében.
Kommunikáció írásban és szóban
ELŐADÁS, REFERÁTUM KÉSZÍTÉSE
Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv
Könyvtárak.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
Oktatóprogram Szakrend, betűrend
Könyvtárhasználat, tájékozódást segítő eszközök
Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Irodalomkutatás.
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Bibliográfiai adatfeldolgozás Bibliográfiai adatfeldolgozás Bevezető előadás Távoktatásos tagozat.
PsycINFO és az APA Style Csajbók Edit Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár február 15. Klinikai Szakpszichológus képzés Könyvtári.
Dokumentumok, ismerethordozók … (20. tétel) Takács Barbara.
Dokumentumtípusok. Dokumentum Fizikai egység - lejegyzett, rögzített információ tudás ismeret gondolat történet esemény.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Keresési módszerek könyvtári katalógusokban. A könyvtári katalógus funkciója A könyvtár állományában meglévő dokumentumok feltárása Az egyes példány adatainak.
Online nyilvános katalógusok orvosi területen Vasas Lívia 2015.
Tájékozódás a könyvtárakban
Online nyilvános katalógusok orvosi területen
Számítógépes katalógusok
PsycINFO és az APA Style
Hasznos tanácsok kedvenc témádból készítendő ppt elkészítéséhez
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB)
DOLGOZATKÉSZÍTÉS TECHNIKÁJA (TARTALMI és FORMAI SZABÁLYOK)
Online nyilvános katalógusok orvosi területen
Vasas Lívia, PhD 2017 Online nyilvános katalógusok orvosi területen Mozilla Firefox vagy Google Chrome Vasas Lívia, PhD.
A HIVATKOZÁS SZABÁLYAI ÉS MÓDSZEREI
Osztály neve, száma Oktató Csapattagok
Elektronikus szótárhasználat
Az előadás témája: DIGITÁLIA: Ahogy egyre jobban öregszem...
INFORMATIKAI ÉS KÖNYVTÁRI SZABVÁNYOK
Az információ feldolgozása: tudományos munka készítése
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
Online nyilvános katalógusok orvosi területen
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv
Előadás másolata:

Könyv-és könyvtárhasználat 8. osztály

Könyvtári katalógusok Könyvtári katalógus Könyvtári katalógus 1. leíró betűrendes katalógus - szerző szerinti leíró betűrendes katalógus - cím szerinti leíró betűrendes katalógus - sorozatok címe szerinti leíró betűrendes katalógus - kereszt-katalógus (minden betűrendes katalógus egy katalógust alkot)‏ 2. tárgyi katalógus - szakkatalógus - tárgyszó-katalógus

Tárgyi katalógusok Ha egy adott témáról szeretnél tájékozódni, akkor kétfajta katalógus nyújt segítséget: Ha egy adott témáról szeretnél tájékozódni, akkor kétfajta katalógus nyújt segítséget: 1. a szakkatalógus - a besorolás alapja a művek tartalma, amelyet számjelzetek fejeznek ki (ETO). - a szakkatalógus egy-egy könyv többszempontú megközelítését teszi lehetővé 2. a tárgyszó-katalógus - a besorolás alapja a tárgyszó, amely a dokumentum tartalmát fejezi ki röviden, egyértelműen - egy dokumentum esetén több tárgyszó is előfordulhat Pl.(Rácz Endre: Kis magyar nyelvtan – szakjelzete: –tárgyszava: magyar nyelv, nyelvtan) Pl.(Rácz Endre: Kis magyar nyelvtan – szakjelzete: –tárgyszava: magyar nyelv, nyelvtan)

ETO( Egyetemes Tizedes Osztályzás )‏ 0- Általános összefoglaló könyvek. 0- Általános összefoglaló könyvek. 1- Filozófia, lélektan, etika, esztétikai. 1- Filozófia, lélektan, etika, esztétikai. 2- Vallástudomány. 2- Vallástudomány. 3- Társadalomtudomány. 3- Társadalomtudomány. 4- Jelenleg üres 4- Jelenleg üres 5- Természettudomány. 5- Természettudomány. 6- Alkalmazott tudományok, technika 6- Alkalmazott tudományok, technika 7- Művészetek, sport. 7- Művészetek, sport. 8- Nyelv- és irodalomtudomány. 8- Nyelv- és irodalomtudomány. 9- Földrajz, történelem és életrajzok. 9- Földrajz, történelem és életrajzok.

Szóbeli, írásbeli beszámoló készítése 1. Információgyűjtés -a)a források kiválasztása(könyv, folyóirat, Internet, adatbázis, stb.) Itt segíthetnek a mutatók, tartalomjegyzék. -a)a források kiválasztása(könyv, folyóirat, Internet, adatbázis, stb.) Itt segíthetnek a mutatók, tartalomjegyzék. b)a források kijegyzetelése, cédulázás b)a források kijegyzetelése, cédulázás - egy-egy cédulára csak egy gondolat kerüljön - egy-egy cédulára csak egy gondolat kerüljön - a cédula tetején jelöljük a témakört - a cédula tetején jelöljük a témakört - lejegyezzük a felhasznált forrás legfontosabb adatait (ld. Irodalomjegyzék)‏ - lejegyezzük a felhasznált forrás legfontosabb adatait (ld. Irodalomjegyzék)‏ - megfigyelések, következtetések lejegyzése - megfigyelések, következtetések lejegyzése - az idézés szabályainak betartása (idézőjel, lábjegyzet)‏ - az idézés szabályainak betartása (idézőjel, lábjegyzet)‏ 2. Az információ feldolgozása a) Válogatás a jegyzeteink között (fontos, kevésbé fontos, stb.)‏ b) Jegyzetek rendezése (témakörök)‏ c) Vázlatkészítés Bevezetés, tárgyalás (fejezetek, alfejezetek) és a befejezés a) Szövegalkotás Helyesírás, bekezdések, fő-és alpontok, nyelvhelyesség, idézés, irodalomjegyzék, tartalom, melléklet. A lapoknak csak az egyik oldalára írunk. 3. Irodalomjegyzék elkészítése

Irodalomjegyzék A könyv adatainak jelölése: - ha egy kiadvány egy művet tartalmaz Szerző neve:Mű címe.Kiadás helye, kiadó neve, kiadás éve. - ha a könyvnek háromnál több szerzője van Mű címe(ha van:szerkesztő, összeállító).Kiadás helye, kiadó neve, kiadás éve. - ha a könyvnek csak bizonyos részeit használtad Szerző neve:Mű címe. Kiadás helye, kiadó neve, kiadás éve. p. oldaltól-oldalig - ha több szerző műveit tartalmazó tanulmánykötetet használtunk A részfejezet írójának a neve:a Részfejezet címe=(azt is írhatod:In:)A könyv főcíme.Kiadás helye, kiadó neve, kiadás éve.p.oldaltól-oldalig A tételeket betűrendben soroljuk fel. A tételeket betűrendben soroljuk fel.