Az európai energiaunió mint a világ globális energiapiacának része

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Advertisements

Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
A HAZAI ÁRAMPIACRÓL Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Budapesti Corvinus Egyetem, REKK október 17.
ENERGIABIZTONSÁG 2009 Földgáz és energiabiztonság Rahóty Zoltán E
Az Európai Unió és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok 2010.július 30. Eger Aranyi Péter Nemzetgazdasági Minisztérium Fogyasztóvédelmi Osztály.
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
A hazai energetika fejlődésének társadalmi, gazdasági feltételei, jövőképe Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Erőmű Fórum, Velence, október 7.
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
A földgázpiac szabályozása, az átalakulás tapasztalatai Budapest, október 8. Zarándy Tamás főosztályvezető.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
A NEM KONZISZTENS VERSENYMODELL VESZÉLYEI A HÁLÓZATOS KÖZSZOLGÁLTATÁSOKBAN Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Budapesti Corvinus Egyetem, REKK.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
A GÁZSZOLGÁLTATÓK JOGI SZÉTVÁLASZTÁSA MIATTI VÁLTOZÁSOK
Reinhard Reibsch az EMCEF volt főtitkára.  1. Fúziók/összeolvadások napirenden – országos és európai szinten  2. Európai szövetségek ágazati szinten.
Horváth J. Ferenc elnök Magyar Energia Hivatal Jubileumi Szakmai nap szeptember 16. A VEZETÉKES ENERGIAIPAR SZABÁLYOZÁSÁNAK 10 ÉVES TAPASZTALATAI,
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Versenyképes képzés Versenyképes képzés Energetikusok és vállalati versenyképesség Előadó: Solti Károlyné tanácsadó Budapest, február 23.
NÉMETH MÁRTA BIOLÓGIA BSC, 3. ÉVFOLYAM Energiapolitika
Környezettudatos közlekedés 2030 – Nemzeti Energiastratégia 2030
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Felsmann Balázs Budapesti Corvinus Egyetem kutatóközpont-vezető
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Az Európai Unió.
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Fenntarthatóság Hol tart Európa a cselekvésben? Herczog Edit Európai parlamenti képviselő Magyar Fenntarthatósági Csúcs II. Budapest, november 24.
MIT TEHETÜNK A GÁZFÜGGŐSÉG CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN?
Indulnak az új, kkv-k versenyképességét segítő EU-pályázatok
Energiahatékony épületgépész rendszerek, rendszerelemek és alkalmazásuk Az EU energiahatékonysági rendeletének hatása a hazai gázkészülékek installációs.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
LNG lehetséges import beszerzési forrásai. A világ LNG piaca 2015-ben a globális nemzetközi LNG kereskedelem volumene elérte a 244,8 millió tonnás értéket,
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Külkereskedelem és EU jog Dr. Marosi Zoltán Rein és Társai Freshfields Bruckhaus Deringer Iroda október 18.
A megújuló energiaszabályozás növekvő szerepe a magyar energiarendszerben „Mivel pótolhatók a következő évtizedben kieső erőművi kapacitásaink?” GAZDÁLKODÁSI.
INDULNAK AZ ÚJ, KKV-K VERSENYKÉPESSÉGÉT SEGÍTŐ EU- PÁLYÁZATOK MÁTHÉ PÉTER VEZETŐ TERVEZŐ, DDRFÜ.
GÁZPIACI HELYZETKÉP A FÖLDGÁZIPAR STRATÉGIAI KÉRDÉSEI 2007 május.
A FÖLDGÁZELLÁTÁS HELYZETE Dr. Magyari Dániel Budapest 2011 MÁRCIUS.
Az Európai Unió energiapolitikája Gyürk András Az Európai Parlament képviselője Ipari, kutatási és energiaügyi bizottság.
Energiatervezés Trendek és folyamatok. Energiafelhasználási trendek.
Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi időszaka. 2 Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (FM) es időszaka Támogatási összeg: mintegy 153.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Megújuló energia alkalmazása
Dr. Stróbl Alajos (ETV-ERŐTERV)
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
A hazai erőműpark és a villamosenergia-ellátás helyzetéről
Vállalkozások – versenyképesség – monopóliumok A magyar valóság
Energetikai gazdaságtan
Lóránt Károly: Energetikai unió az EU-ban
Kerekasztal beszélgetéshez
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Közbeszerzési Hatóság
Előadás másolata:

Az európai energiaunió mint a világ globális energiapiacának része Felsmann Balázs Budapest, 2015. április 20.

Az energiaunió terve és az európai energiaszabályozás fő irányai „I want to reform and reorganise Europe’s energy policy in a new European Energy Union” Jean-Claude Juncker (2015. március 19.)

Klíma és energiacélok 2030-ig Az Európai Tanács 2014. október 23-án elfogadta a 2030-ig előretekintő fő célkitűzéseket 2030-ra az 1990-es szinthez képest legalább 40%-kal csökkenteni kell az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az Unióban. Az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszerbe tartozó ágazatok 43%-os, az azon kívüli ágazatok pedig 30%-os csökkentést fognak elérni. Az Unió célkitűzése az, hogy 2030-ra a területén felhasznált energia legalább 27%-a megújuló energiaforrásokból származzon. Ez a célkitűzés kötelező érvényűvé válik uniós szinten. Teljesítése a tagállamok hozzájárulásával fog történni, amelyeket ezen uniós cél közös elérésének szükségessége határoz meg. Ez azonban nem gátolja a tagállamokat sem abban, hogy saját magukra nézve ambiciózusabb nemzeti célokat határozzanak meg… Az energiahatékonyság javításának irányadó uniós célkitűzése az aktuális kritériumok alapján 2030-ra előre jelzett energiafogyasztáshoz képest 27%. Ennek megvalósítására költséghatékony módon kerül sor, teljes mértékben tiszteletben tartva azt a szempontot, hogy az ETS-nek hatékonyan kell hozzájárulnia az átfogó éghajlat-változási célok megvalósításához.

Helyzetkép 1. Végső energiafelhasználás az EU-28 országaiban Mtoe A végső energiafelhasználás nem nő, miközben a GDP, ha kis mértékben is, de emelkedni tudott az elmúlt években Európában.

Helyzetkép 2. Az európai és egyéb régiós árak összehasonlítása Az európai árak átlaga nem a legmagasabb a vezető gazdaságokkal összehasonlítva, bár jelentősen meghaladja a világ egyes régióit. Az Európán belüli különbségek jelentősebbek, mint a régiók közöttiek, ami az EU országok közötti árszabályozás eltérésére és a közös európai energiapiac részleges hiányára illetve elégtelen működésére utal.

Helyzetkép 3.

Helyzetkép 4. Négy ábra a versenyképesség és az energiaárak összefüggéséről

Helyzetkép 5. Az árfolyamhatás alapjaiban változtathat a cserearányokon Egy év alatt 34%-ot gyengült az euró a dollárhoz képest. Ez a változás alapjaiban változtatja meg a korábbi cserearányokat a nemzetközi kereskedelemben. Drágul a dollárbázisú import (pl. orosz hosszú távú szerződéses földgáz), ugyanakkor a gyenge euró kedvez az európai magas hozzáadott értékű exportnak. www.marketwatch.com

Az EU Bizottság válasza a kihívásokra Az európai energiaunió programja Az energiaunió célkitűzései A rendelkezésre álló erőforrások közös kezelése, hálózatok összekapcsolása és az erők egyesítése a közösségen kívüli országokkal történő tárgyalások során. Az energiaforrások diverzifikációja – a keletről jövő energia leváltása, amennyiben annak ára más forrásokkal összevetve drágának bizonyul Az importfüggőség csökkentése Legyen az EU a világ elsőszámú megújuló-energia használója és a globális felmelegedés elleni küzdelem élharcosa

Az importfüggőség csökkentése és a forrásdiverzifikáció Energiafüggőség az egyes energiaforrásoktól

Az importfüggőség csökkentése és a forrásdiverzifikáció Gáz- és olajszármazékok importja az EU-ban

Egységesülő infrastruktúra, a gázhálózatok összekapcsolása

Az EU szabályozás aktuális iránya: gázpiaci hozzáférési szabályok egységesítése A BIZOTTSÁG 984/2013/EU RENDELETE (2013. október 14.) a földgázszállító rendszerekben alkalmazott kapacitásallokációs mechanizmusokat szabályozó üzemi és kereskedelmi szabályzat létrehozásáról és a 715/2009/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet kiegészítéséről Részlet a Preambulumból: (2) Párhuzamos földgázszállító rendszereket kiépíteni a legtöbb esetben nem gazdaságos és nem hatékony. A földgázpiaci verseny feltétele éppen ezért az, hogy valamennyi rendszerhasználó átlátható és megkülönböztetésmentes módon férhessen hozzá a gázinfrastruktúrához. Az Unió nagy részén ugyanakkor a szállítási kapacitáshoz való egyenlő és átlátható hozzáférés hiánya továbbra is komoly akadályt állít a hatékony verseny útjába a nagykereskedelmi piacon. A tagállamonként eltérő nemzeti szabályozás ugyancsak gátolja a jól működő belső gázpiac létrejöttét. (3) Az Unió nagynyomású vezetékrendszerének nem kellően hatékony módon történő használata és a korlátozott hozzáférés következtében a piaci feltételek nem optimálisak. Az Unió nagynyomású gázvezeték-hálózatain a jelenleg korlátozottan rendelkezésre álló szállítókapacitások átláthatóbb, hatékony és megkülönböztetésmentes allokációs rendszerét kell kialakítani ahhoz, hogy a határokon átnyúló verseny tovább fejlődhessen…

Az EU szabályozás aktuális iránya: kereskedelmi szerződések átláthatóságának biztosítása (REMIT) REMIT végrehajtási részletszabályok: A BIZOTTSÁG 1348/2014/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2014. december 17.) a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 8. cikke (2) és (6) bekezdésének végrehajtására irányuló adatszolgáltatásról Az Európai Energiaügynökség (ACER) felértékelődése Transzparencia Sztenderdek meghatározása Szinte minden gazdasági szereplőre kiterjed, de indoklással további szegmensekre is kiterjeszthető az adatszolgáltatás . Pl. az ACER kérheti az alábbi szerződéseket is: csoporton belüli szerződések egy legfeljebb 10 MW kapacitású önálló termelési egység vagy legfeljebb 10 MW összesített kapacitású termelési egységek által előállított villamos energia fizikai átadására vonatkozó szerződések; egy legfeljebb 20 MW termelési kapacitású önálló földgáztermelő létesítmény által előállított földgáz fizikai átadására vonatkozó szerződések; a villamos energiával és földgázzal kapcsolatos kiegyensúlyozási szolgáltatásokra vonatkozó szerződések.

Versenyjogi eljárások a piac tisztulása érdekében Az EU versenyjogi eljárást indított a Gazprom ellen a piaci erőfölénnyel való visszaélés miatt 2015 április 22-én. Az okok: 1) Magyarországon és további hét régiós országban területi korlátozásokat tartottak fenn, ezzel korlátozták az országok közötti gázáramlást; 2) 5 országban a bizottság szerint tisztességtelenül áraztak (Bulgária, Lengyelország és a 3 balti) 3) Lengyelországban és Bulgáriában a gázszállítást a vezeték-fejlesztéssel kapcsolatos feltételekhez kötötték, pl. Bulgáriában a Déli Áramlatban való részvételhez.

Innovációs célok – legyen az EU piacvezető a megújulók terén Az európai megújulóenergia-alapú áramtermelés fejlődése GWh

Innovációs célok Megújulóenergia-támogatások a világban

Innovációs célok Áramtermelés költsége (LCOE) eltérő technológiákkal

A technológiák közötti átrendeződés Csökkenő zsinórtermelés (baseload) igény 2025-ben 1700, 2035-ben 2700, 2045-ben 3700 óra „ingyen” áram lesz elérhető a német piacon a jelenlegi előrejelzések szerint. Ez lehetetlenné teszi a baseload technológiák piaci megtérülését. Csúcserőművek (főleg gáz) Csak megújulók

Paradigmaváltás az energiarendszerekben a smart grid működési modellje Forrás: Ruggero Schleicher-Tappeser, 2012

Az energiaunió politikai dimenziói Az EU-Oroszország viszonyrendszer. Nyilatkozatok az EU vezető politikusaitól „I want to keep our European energy market open to our neighbours. However, if the price for energy from the East becomes too expensive, either in commercial or in political terms, Europe should be able to switch very swiftly to other supply channels. We need to be able to reverse energy flows when necessary.” – Jean-Claude Juncker “It is totally unacceptable [that Russia is using gas as a political weapon]. The time for a European Energy Union has clearly come.” – Maroš Šefčovič “Europe should confront Russia’s monopolistic position with a single European body charged with buying its gas.” – Donald Tusk

Kérdőjelek az energiaunió jövőjével kapcsolatban a Juncker és részben Tusk által kezdeményezett erős központú Energiaunió irányába fejlődik az európai intézményrendszer vagy más irányba? Erősen átpolitizált az európai közbeszéd, jelentősek a véleménykülönbségek. A Bizottság 2015. február 25-én nyilvánosságra hozza az energiaunió részletes programját. Az Európai Tanács 2015. március 19-én tárgyalta a programot. A tárgyalás fókuszában az energiabiztonság és a gázszerződések átláthatósága állt.

Magyar álláspont a brüsszeli csúcs után "Magyar szempontból a legfontosabb az az energia ára. Nem minden ország van ezzel így. Ebben a szövegben, amit most elfogadtunk, és ami az energiaunió alapelveit rögzíti, abban az ár kellő súllyal szerepel. A második fontos dolog, hogy egy adott ország energiaforrásainak összetételét azt nemzeti hatáskörben kell tartani. Tehát senki nem mondhatja meg például Magyarországnak, hogy hány százalék legyen gáz, mennyi legyen nukleáris, mennyi legyen szén, és így tovább, hanem ezt mi dönthetjük el. Ez szintén garantálva van." A tervek szerint a tagországoknak minden külső szerződés megkötése előtt tájékoztatási kötelezettségük lesz az Unió felé, a pontos szabályozást a Bizottság dolgozza ki. Orbán Viktor azt mondta, Budapest számára az elfogadhatatlan lenne, ha előzetes jóváhagyáshoz kötnék a szerződések megkötését, illetve ha szabályoznák a különböző energiaforrások arányát. Forrás. Inforadio.hu, 2015. március 20.

A uniós versenyhatóság szerepe az integrációs folyamatok támogatásában A uniós versenyhatóság szerepe az integrációs folyamatok támogatásában. Egy hazánkat (is) érintő friss hír „Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen a hazai energiaszabályozás több elemének az uniós szabályokkal való összeférhetetlensége miatt. Az Európai Bizottság az eljárás első lépcsőjeként pénteken hivatalos felszólító levelet küldött Budapestnek. A kötelezettségszegési eljárás előzményeként Brüsszel még 2013 augusztusában kezdett egyeztetést (úgynevezett előzetes eljárás keretében) a magyar hatóságokkal több szabályozási kérdésben, a hálózati tarifák szerkezetétől kezdve a szabályozó hatóság függetlenségén át az ausztriai Baumgartent Magyarországgal összekötő gázvezeték határkeresztező kapacitásainak – a Bizottság szerint – diszkriminatív elosztási gyakorlatáig. Mielőtt még bárki is félreértené: az eljárásnak nincs köze a hatósági árszabályozáshoz, így a rezsicsökkentéshez sem. A Bizottság figyelmét felkeltő témák esetében egytől-egyig olyan szabályozási kérdésekről van szó, amelyek kapcsán a 2011 márciusában hatályba lépett harmadik energiapiaci liberalizációs csomag rendelkezései mérvadók.” Forrás: Bruxinfo.hu, Brüsszel, 2015. február 27. | Gyévai Zoltán

2) Az árszabályozás és az energiaárak összefüggései európai kitekintésben

Az ÁFA százalékos mértéke, bár nem szektorális adó, jellemzően alacsonyabb azokban az országokban, ahol magasabbak az energia- és hálózati díjak; Csupán két országban, Magyarországon és Bulgáriában nem fizettek energiaadót a háztartások a vizsgált időszakban.

Sikeresebb-e a központilag vezérelt rezsicsökkentés, mint a piaci koordináció? A lakossági (H3) áramárak alakulása 2010-től a régióban Az öt közép-kelet európai ország közül Csehország és Szlovénia teljesen liberalizálta a lakossági piacot. Az öt ország közül a magyar árak csökkentek legnagyobb mértékben, de nominálisan alig alacsonyabbak, mint a teljesen liberalizált cseh áramárak.

A lakossági és az ipari fogyasztói árak trendje eltérően alakult a régióban - átlagos ipari fogyasztói (I3) áramárak 2010-től* A régióban legkevesebbet egy cseh ipari fogyasztó fizet az áramért, de a magyar áraknál Szlovákiát leszámítva minden régiós ország árszintje alacsonyabb. A keresztfinanszírozás és a szektorális adók kizárólagosan az ipari fogyasztói szegmensre terhelése versenyképességi áldozattal jár, ami visszavetheti a hazai gazdaság teljesítményét. *500 MWh és 2000 MWh közötti fogyasztók. Az adatok a visszaigényelhető adókat (ÁFA) nem tartalmazzák. Forrás: EUROSTAT

A lakossági gázárak a régióban - átlagos lakossági gázárak 2010-től* A régióban Magyarországon következett be a legnagyobb mértékű lakossági gázárcsökkenés. *20-200 GJ közötti lakossági fogyasztók. Forrás: EUROSTAT

A lakossági és az ipari fogyasztói árak trendje eltérően alakult a régióban - átlagos ipari fogyasztói gázárak 2010-től* A régióban a magyar árak csupán a szlovén áraknál alacsonyabbak, ráadásul a legnagyobb mértékben növekedtek 2010 óta. *10.000 és 1000.000 GJ közötti fogyasztók. Az adatok a visszaigényelhető adókat (ÁFA) nem tartalmazzák. Forrás: EUROSTAT

Ha az olcsóbb árak hátterében a kisebb orosz kitettség van, akkor mivel magyarázható, hogy a cseh és szlovák végső ipari gázárak alacsonyabbak a magyaroknál? Forrás: Gurulohordo.blog.hu

3) Néhány ábra a hazai árampiaci helyzetről

Importszaldó havi bruttó részaránya részarány = importszaldó / összes felhasználás 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015

Bruttó villamosenergia-termelés 29,2 TWh Negyed évszázada nem termeltünk ilyen kevés villamos energiát.

A villamosenergia-termelés összetétele 2030 Magyarország Németország 3-column text and 2-column image atom megújulók földgáz szén olaj és egyéb Forrás: Stróbl

Köszönöm a figyelmet! balazs.felsmann@uni-corvinus.hu