A Vízgyűjtő–Gazdálkodási És az árvízi kockázat kezelési tervek összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM VGT2 és Az ÁKK Tervezési Háttér Összehangolása Tahy Ágnes.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Advertisements

Vízgazdálkodási fejlesztések a Felső-Tisza- vidéken ( )
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
MHT Országos Vándorgyűlés
A folyóvizek.
Társadalom bevonás a vízgyűjtő- gazdálkodási tervezésbe Ereifej Laurice és Vári Anna Öko Zrt. vezette konzorcium VKI fórumok, április ÖKO.
ORSZÁGOS VÍZGAZDÁLKODÁSI TANÁCS 3. ülése
A VGT 2. ütemtervének és munkaprogramjának közzététele, tartalma, határidői Tahy Ágnes Nemzeti Környezetügyi Intézet Budapest, december.
Tóth Erika Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi Intézet
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
MAGYARORSZÁG ÉGHAJLATA
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
Szügyiné Simon Hajnalka NeKI Közép-dunántúli Kirendeltsége KDT TVT Veszprém Megyei Albizottsági ülés Beszámoló a Nemzeti Környezetügyi Intézet.
A VÍZ KERETIRÁNYELV VÉGREHAJTÁSÁNAK AKTUÁLIS PROBLÉMÁI Magyar Hidrológiai Társaság Szegedi Területi Szervezet Szeged, január 24.
Regionális fejlesztés és Víz Keretirányelv Az EK-nak a 70-es évek közepétől születtek vízvédelmi jogszabályai, de a vizek állapota nem javult a várt mértékben,
Felszín alatti vizek minősítése
Szügyiné Simon Hajnalka NeKI Közép-dunántúli Kirendeltsége KDT TVT Fejér Megyei Albizottsági ülés Beszámoló a Nemzeti Környezetügyi Intézet.
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
Miskolc, március 20. Az Európai Unió Víz Keretirányelvének végrehajtását szolgáló KEOP A sz. Vízgyűjtő- gazdálkodási tervezési projekt bemutatása.
Árvízi veszély- és kockázati térképezés
Vízgyűjtő-gazdálkodási tervek felülvizsgálata, VGT2
Dr. Perger László Országos Vízügyi Főigazgatóság
A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés, Balaton részvízgyűjtő A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezésről általában dr. Tombácz Endre ÖKO ZRt.
KISVÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI MEDERRENDEZÉSE
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Társadalom bevonás stratégia és módszertan Ereifej Laurice vizes élőhelyek programvezető Siófok, november for a living planet© ÖKO ZRt. vezette.
„VÍZÁRPOLITIKA A KÖLTSÉGMEGTÉRÜLÉS ÉRVÉNYESÍTÉSÉRE ÉS EGYÉB GAZDASÁGI ÖSZTÖNZŐK A VÍZ KERETIRÁNYELV CÉLJAINAK ELÉRÉSE ÉRDEKÉBEN, GAZDASÁG-SZABÁLYOZÁSI.
MONITORING FELADATOK A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
VíZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI ÉS ÁRVÍZKOCKÁZAT-KEZELÉSI TERVEK összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM A VGT2 és AZ ÁKKT1 ÖSSZEHANGOLÁSA Simonffy Zoltán.
GAZDASÁGI ELEMZÉS A KÖLTSÉGMEGTÉRÜLÉS ÉRTÉKELÉSÉRE GAZDASÁG- SZABÁLYOZÁSI KONCEPCIÓ TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÚJDONSÁGOK A VGT2 INTÉZKEDÉSI PROGRAMJÁBAN.
FELSZÍNALATTI VIZEK A 2. VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM A FELSZÍN ALATTI VIZEK KÉMIAI ÁLLAPOTA, MÓDSZERTANI KÉRDÉSEK SZŐCS TEODÓRA MAGYAR.
A VÍZGYŰJTŐ–GAZDÁLKODÁSI ÉS AZ ÁRVÍZI KOCKÁZAT KEZELÉSI TERVEK ÖSSZEHANGOLÁSA ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
A vízgyűjtő-gazdálkodási terv értelmezése és alkalmazása a napi gyakorlatban MAGYAR HIDROLÓGIAI TÁRSASÁG XXXIII. ORSZÁGOS VÁNDORGYŰLÉS VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁS.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSRA VONATKOZÓ EU IRÁNYELVEK ÉS INTÉZKEDÉSI TERVEK ÉRVÉNYESÍTÉSE A GYAKORLATI TERVEZÉSI FELADATOKBAN ERŐSEN MÓDOSÍTOTT ÉS MESTERSÉGES.
JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI PROBLÉMÁK ÉS SZEREPÜK A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SORÁN A módszertan és a feltárt jelentős vízgazdálkodási problémák.
A MÁSODIK ORSZÁGOS VÍZGYŰJTŐ -GAZDÁLKODÁSI TERV STRATÉGIAI KÖRNYEZETI VIZSGÁLATA ORSZÁGOS FÓRUM VGT2 BEMUTATÁSA Tahy Ágnes.
„A Tisza tó vízgazdálkodásának jelene és jövője” VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A Tisza tó tervezett intézkedéseinek.
Árvízi sajátosságok és tervezett fejlesztések a TIVIZIG területén Az
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM A VGT1 végrehajtásának tapasztalatai és a VGT2 eredményei.
DUNA RÉSZVÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS AZ ÉSZAK- DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG SZAKMAI FÓRUMA FELSZÍNI.
A VKI SZERINTI MENTESSÉGEK ALKALMAZÁSA A VKI 4
A VGT végrehajtása – A felszín alatti vizekkel kapcsolatos lehetséges intézkedések.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS ENERGIAIPART ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS SZAKMAI FÓRUM VÍZERŐMŰVEK HATÁSA A VIZEK ÁLLAPOTÁRA,
Maller Márton árvízvédelmi előadó Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS AKTUALITÁSAI A KÖVIZIG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN.
A duna RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM hidromorfológiai problémák megoldása a vgt-BEN, az árvízvédelemmel és a ???
A BALATON RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA Az Országos Vízügyi Főigazgatóság ÉS A közép dunántúli vízügyi igazgatóság SZAKMAI FÓRUMA.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA - VÍZMINŐSÉG-VÉDELEM,
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A KÖZÉP – TISZA - VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TERMÉSZETVÉDELMET, VÉDETT TERÜLETEKET ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM A FELSZÍNI VIZEK ÖKOLÓGIAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA
Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A Vízgyűjtő-gazdálkodási terv felülvizsgálata a Rába alsó szakasz és a Hanság térségében SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM PROBLÉMÁKRA ADHATÓ VÁLASZOK,
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM A KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
A VGT MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI - VIZEK MENNYISÉG VÉDELME, VÍZHASZNOSÍTÁS, BELVÍZGAZDÁLKODÁS” ORSZÁGOS SZAKMAI.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VGT INTEGRÁCIÓS SZEREPÉNEK ÉRVÉNYESÍTÉSE ÁRVÍZVÉDELMI ÉS BELVÍZ-GAZDÁLKODÁSI.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
Simonffy Zoltán* - Rákosi Judit*: Vízgazdálkodási célok és a vízgyűjtő-gazdálkodási terv.
VKI teszt és Natura 2000 hatásbecslés
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
FELSZÍNI VÍZMINŐSÉGGEL ÉS A HIDRO-MORFOLÓGIAI ÁLLAPOTJAVÍTÁSSAL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEK TERVEZÉSE A VGT-BEN FELSZÍNI VIZEK HIDROLÓGIAI ÁLLAPOTÉRTÉKELÉSE.
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
Előadás másolata:

A Vízgyűjtő–Gazdálkodási És az árvízi kockázat kezelési tervek összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM VGT2 és Az ÁKK Tervezési Háttér Összehangolása Tahy Ágnes

Tervezési Alapegységek VGT jogalap 2000/60/EK Víz Keretirányelv 221/2004 (VII.21.) Korm. rendelet a vízgyűjtő-gazdálkodás egyes szabályairól ÁKK jogalap 2007/60/EK ÁKK irányelv 178/2010. (V. 13.) Korm. rendelet a vizek többletéből eredő kockázattal érintett területek meghatározásáról, a veszély- és kockázati térképek, valamint a kockázatkezelési tervek készítéséről, tartalmáról VGT tervezési alapegység: víztest és közvetlen vízgyűjtője (felszíni és felszín alatti víztestek) VGT tervezési terület: Duna vízgyűjtőkerület, Magyarország, rész-vízgyűjtők: Duna, Tisza, Dráva, Balaton Tervezési alegységek: 42 db ÁKK tervezési alapegység: kezelési egység (árvízi öblözet és védelmi szakasz, belvízi öblözet és védelmi szakasz) ÁKK tervezési terület: Tervezési (kezelési) egységek: 8 db

Tervezési Alapegységek

Tervezési szervezet VGT2 szervezet ÁKK szervezet OVF Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Főosztály szakmai koordináció KEOP-7.9.0/12-2013-0007 KJT&VGT2 projekt szakértő vállalkozók ÖKO-UTIBER-AQUAPROFIT Konzorcium ÁKK szervezet OVF Árvízvédelmi, Folyógazdálkodási és Közfoglalkoztatási Főosztály szakmai koordináció KEOP-2.5.0/B/09-12-2013-0001 ÁKK-III. projekt szakértő vállalkozók: ÁKK 2014 Konzorcium (Viziterv Environ – KSK Mérnöki Vállalkozási Iroda – DIGI-MAP) Közös informatikai platform Közös munkaértekezletek OVF-VIZIG Szakértő vállalkozói konzorciumok közötti egyeztetés

ÁKK VGT - ÁKK adatcsere VGT2 Víztestek Vízhálózat Tipológia Iterációs folyamat eredményeként fejlődik Vízfolyások vonalas fedvénye és azok különböző szakaszolása (vízfolyás szegmens állomány) Állóvizek és felszín alatti víztestek csak VGT-ben érdekesek kivétel tározók Vízgyűjtő és elöntési területek lehatárolása a különböző kijelölésekre Vízrajzi monitoring állomások törzs és idősoros adatai VGT2 Víztestek Tipológia Védett területek PRTR és Seveso üzemek Pontszerű és diffúz szennyezés modellezése Vízkivételek és bevezetések Területhasználat (CORINE) Vízrajzi adatok feldolgozása kisvízi és leggyakoribb vízhozam ÁKK Vízhálózat Terepmodell Vízilétesítmények / műtárgyak Építmények (település rendezési tervek) Új (jövőbeli) infrastrukturális projektek Vízrajzi adatok feldolgozása nagyvízi vízhozam és vízállás (MÁSZ)

Felszíni víztestek Kijelölése 15 890 vízfolyás (70 950 km) 1321 vízfolyás 889 db víztestnek kijelölve (19 126 km – a vízhálózat 27%-a) 2008-ban 9800 vízfolyás (52 355 km), VGT1: 1031 vízfolyásból 869 db víztest 7 587 állóvíz (2 230 km2) 828 állóvízből 189 db víztestnek kijelölve (1180 km2 – közel fele a Balaton) 2008-ban 3805 állóvíz (1831 km2), ÁKK I. és ÁKK II. projektek VGT1: 296 állóvízből 213 db víztest eredményei beépültek a VGT2-be

morfológiai adatok köre Árapasztó Áteresz Zsilip/hajózsilip Bujtató Bukó/oldalbukó Duzzasztó Fenékgát Hallépcső Keresztgát Vízrajzi mérőszelvény Híd…. Surrantó Keresztirányú művek Hosszirányú művek Mederszabályozás Mederrendezés Fenntartás és üzemeltetés csésze, összetett csésze, trapéz, összetett trapéz, természetes, U alakú, tározótér, zárt szelvény, vegyes, héjcsatorna…. Természetes vonalvezetés Elfajulás elleni védelem Áthelyezett meder Kanyarlevágás Egyenesített meder Korrigált meder sarkantyú, terelőmű, partburkolat, nyárigát, lábazati kőszórás, kotrás, növényzet kezelése, növényzet eltávolítása kimélyülés, feliszapolódás

Víztest Kategóriák változása ÁKK morfológiai adatok figyelembe vételével pontosabb erősen módosított besorolás

VGT intézkedések értékelése ÁKK szemmel Pozitív, vagy negatív a hatás Hatás jelentősége jelentős közepesen jelentős nem jelentős Intézkedés jellege szerkezeti nem szerkezeti vegyes Intézkedés finanszírozása állami önkormányzati gazdálkodó támogatással ÁKK szempontból is pozitív VGT intézkedés Árterek helyreállítása töltések/depóniák elbontásával, áthelyezésével, illetve mentett oldali vízkivezetéssel Erózió-érzékeny területekre vonatkozó művelési mód és művelési ág váltás Csapadék-gazdálkodás és vízvisszatartás Belvíz-rendszer módosítása a vízvisszatartás szempontjait figyelembe véve Mentett oldali holtmedrekhez, mélyárterekhez, egyéb mélyfekvésű területekhez kapcsolódó élőhelyek vízpótlása, vízellátása, ártér lokális rehabilitációja Ökológiai és vízminőség-védelmi célú vízkormányzás, átvezetések, gravitációs kapcsolatok helyreállítása Üledék egyszeri eltávolítása vízfolyásokból

VGT – ÁKK intézkedés összehangolás módszere VKI 4.7 cikkely szerinti hatásvizsgálat az ÁKK intézkedésekre (SKV keretében) Kedvezőtlen hatás mérséklésére mindent megtettek (kompenzációs intézkedések) ÁKK intézkedés okát a VGT tartalmazza és a célkitűzést 6 évente felülvizsgálják (árvízvédelem, vagy belvízvédelem hidromorfológiai változtatásokat igényel) Közérdekűség és környezeti előnyöket meghaladják a társadalmi-gazdasági előnyök bizonyítása (pl. lakosság létbiztonsága, gazdasági tevékenységeknek okozott vízkár) Környezeti szempontból nincs jobb megoldás, vagy az aránytalanul költséges lenne (pl. magasabb gátak – árvízi levezetősávban a növényzet szabályozása)

Időbeli ütemezés összehangolása Fő konfliktus oka A tervek elkészítésének határideje azonos: 2015. december 22. Társadalmi véleményezés előírások: VGT - hat hónap aktív konzultáció a társadalommal ÁKK - nincs kötelező időtartam előírás, csak ajánlás a VGT-vel összehangolt ütemezés, de elvárt az aktív konzultáció a társadalommal Összehangolt fórumok (tervezet) 06.17. szerda - országos - Budapest 07.20. hétfő – területi - Szombathely 07.21. kedd – területi - Pécs 07.23. csütörtök – területi - Budapest 07.27. hétfő – területi - Debrecen 07.28. kedd – területi - Nyíregyháza 07.30. csütörtök – területi - Baja 08.03. hétfő – területi - Szolnok 08.04. kedd – területi - Gyula 08.05. szerda – területi - Szeged 08.10. hétfő – területi - Miskolc 08.12. szerda – területi - Székesfehérvár 08.13. csütörtök – területi - Győr

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!