2015. 07. 01.A Szabadság gazdasági függetlenség nélkül nem tart soká. 1 Olgyay Szabó Attila Energia és ami azon túl van...

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyedül a zsákutcában A paksi néhány ezer helyett százezer zöld munkahelyről szól az április választás.
Advertisements

Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Energetikai projektek előkészítése, finanszírozása M27 ABSOLVO Consulting.
GreenTech Megújuló Energia Klaszter 1. Konferencia
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
Út a napenergia hasznosítás felé, avagy sikerek és nehézségek az önkormányzatokkal való együttműködésben.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Állami (minisztériumi) feladatok beszállítói területen
NYF-”VEKTOR” Versenyképes Kutatás, Technológia, Oktatás a Régiónkban c. projekt nyitókonferenciája június 27. Badak Béla okl. könyvvizsgáló
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Az informatika szerepe a vállalati kultúra és versenyképesség javításában Dr. Kornai Gábor AAM Tanácsadó.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
2013. október 10. Bogsch Erik A gyógyszeripar válasz a kihívásra.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Minőségmenedzsment 1. előadás
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
Gazdaságinformatikai és kapcsolódó fejlesztések
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Intézményi CO 2 menedzsment – Magyarország lehetőségei az emisszió kereskedelemben avagy a Karbon-hitelezés megvalósításának lehetősége a CO 2 csökkentést.
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Kisvállalkozások alkalmazkodás és versenyképesség Kállay László GKM.
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár kutatásvezető, GKI Zrt. Fejlesztéspolitika válságban és válság után.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Vállalatérték-élet pálya szakaszok
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
TÁMOP A távhőszolgáltatás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Miért pont Magyarország? avagy Hogyan szerezzünk külföldi befektetőt?
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
Környezettudatos közlekedés 2030 – Nemzeti Energiastratégia 2030
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
ÚJ EURÓPAI KIHÍVÁSOK AZ ENERGIAPOLITIKÁBAN MAGYARORSZÁGON Hatvani György helyettes államtitkár.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és a minőségi üzletvitel érdekében.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és
Mitől innovatív egy vállalkozás?
Egészségügyi intézményekben végzett energia hatékonysági beruházások
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
Hungary-Romania Corss-border Co- operation Programme „The analysis of the opportunities of the use of geothermal energy in Szabolcs- Szatmár-Bereg.
Tőkés Napenergia hasznosítási körkép ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia szeptember 12–13., Tatabánya EUSOL.
A megújuló energiaszabályozás növekvő szerepe a magyar energiarendszerben „Mivel pótolhatók a következő évtizedben kieső erőművi kapacitásaink?” GAZDÁLKODÁSI.
NAPELEM MINT ALTERNATÍV ENERGIAFORRÁS. MIRE VALÓ A NAPELEM? Hiedelem = melegvíz termelés Valódi alkalmazás = elektromos áram termelés Felhasználás: közvetett,
Energetikai tanácsadás Tervezés Energetikai tanúsítás Komplex kivitelezés Megvalósítási tanulmány Projekt finanszírozás Több mint 400 db kivitelezés több.
1 Kockázati tőke a megújuló energia finanszírozásában Zsembery Levente HVCA Oktatási Bizottság.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
1 III. GREENNOVÁCIÓS NAGYDÍJ PÁLYÁZAT Nevezés kategóriája: Greennovatív gyártó, termelő Pályázati anyag címe: Biomassza kazánokkal a fenntartható termelésért.
12 ezer milliárd forintos keret
Innováció, vagyis kitörés a Minden- napokból.
Vállalati terv bemutató
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989
Állóeszköz-gazdálkodás
A telephelyválasztást, letelepedését befolyásoló tényezők
Előadás másolata:

A Szabadság gazdasági függetlenség nélkül nem tart soká. 1 Olgyay Szabó Attila Energia és ami azon túl van...

Cégek, vállatok helyzete  Energia hordozóktól való függés  Az állami túlszabályozás és a szabályzók esetlegessége (esetleges lemaradás)  Ellenérzések a modern technológiákkal szemben  Lemaradás az innovációs versenyben A Szabadság gazdasági függetlenség nélkül nem tart soká. 2

Mi a versenyképesség?  Előny  Hatékonyság  Mozgás szabadság  Biztonság Jövőkép A Szabadság gazdasági függetlenség nélkül nem tart soká. 3

Financiális kérdések avagy a gazdasági függetlenség  Gazdasági függetlenség fogalma  A lehetőség a cselekvésre  A eszközök rendelkezésre állása a cselekvésre  A magyar (vállalati) gazdálkodás jellemzői  Függés az állami piaci intervenciótól  Függés a szolgáltatóktól – magas közüzemi kiadások  Kiszolgáltatottság a piaci környezet változásainak A Szabadság gazdasági függetlenség nélkül nem tart soká. 4

A világot valóságosan látni … A Szabadság gazdasági függetlenség nélkül nem tart soká. 5

A világ a valóságban … A Szabadság gazdasági függetlenség nélkül nem tart soká. 6

A Szabadság gazdasági függetlenség nélkül nem tart soká. 7 Gáz függőség Oroszországtól

Tanulságok …  Az energia ára piaci versenyképességet meghatározó tényező  Az energia fogyasztók hatásfoka ami a költséghatékonyságot meg fogja határozni  Hazánk a kiszolgáltatott ütköző területen van – kompország – az ütköző állam frontország  Nagy a külső befolyás az energia politikára Kitettség csökkentésére van szükség a termelésben A Szabadság gazdasági függetlenség nélkül nem tart soká. 8

Kitörési pont a függetlenség megteremtése  Függetlenség a monopóliumoktól  Önellátás (részben vagy teljesen) A Szabadság gazdasági függetlenség nélkül nem tart soká. 9

Függetlenség: Zöld épület? Nem vicc ami annak látszik! A Szabadság gazdasági függetlenség nélkül nem tart soká. 10

Körülvevő „ ingyen”energiák A Szabadság gazdasági függetlenség nélkül nem tart soká. 11

Megújuló, Alternatív Energiák (rossz a fogalom – csak energia van!) „Zöldenergia” alkalmazása a gazdaságban  Korátlan, belátható időn belül korlátozás nélkül felhasználható természeti energiák  Egyszeri, vagy ütemezetten tervezett beruházás  Alacsony üzemeltetési költségek  Függetlenedés, költségcsökkentés  Bevételi forrás növekedés  (Hozzájárulás a fenntartható környezethez) A Szabadság gazdasági függetlenség nélkül nem tart soká. 12 Bla… bla… bla… Megéri vagy sem?

Folyamat Energetikai beruházás Kezelt kockázat Azok a kockázatok, melyek feltártak és ellenintézkedéssel megszüntethetők Intézkedést igénylő kockázatok Menedzser kontroll Folyamat módosítása, megváltoztatása, fokozott ellenőrzése Bevállalt kockázat Az a kockázat, melyet „nem éri meg” kezelni vagy nem lehet kezelni. Mit és miért változtassak? Csak ha van kiinduló állapotom akkor tudok beavatkozni…

ISO és ami mögötte van… A Szabadság gazdasági függetlenség nélkül nem tart soká. 14  Energia alapállapot  A bevezetés előtti állapotot rögzíteni kell a szervezet sajátosságaihoz igazítva. Ha nincs megfelelően és reálisan kirajzolt energia alapállapot, minden viszonyítás csorbát fog szenvedni. Folyamatok Energiahordozók Költség Megtérülés alapú technológia kiválasztás

Épület rehabilitáció vagy korszerűsítés? Rehabilitáció: a meglévő elemek felújítása a kor színvonalnak megfelelően Szigetelés korszerűsítés Ablak és ajtó csere Homlokzat, oldalfal, tető és pincefödém szigetelése Gépészeti korszerűsítés Kazán csere Hőcserélő csere Radiátor csere Korszerűsítés Korszerűsítés : a meglévő elemek lecserélése az elérhető legjobb rendszerekre

Megtakarítások beruházási Elemenként Rehabilitációs elemek és hatásuk a megtakarításra  Legalább 12 cm széles kőzet- gyapot szigetelés  Meleg víz biztosítása nyári hónapokban  Az elszívó rendszer hő veszteségének csökkentése Komplex felújításnak van értelme!

Válasz: Korszerűsítés

Megoldások, javaslatok, finanszírozás  Vállalkozói parkok kialakítása alternatív energia felhasználásra alapozva  Piacra jutást segítő beruházások  magas feldolgozottságot elősegítő beruházások  Hűtőházak  Fagyasztók  Vágóhidak meleg víz igénye  közösségi beruházások (tároló kapacitás )  Költség csökkentések (azaz a megújuló energiára alapozva elősegíteni a költség csökkentését) A Szabadság gazdasági függetlenség nélkül nem tart soká. 18

Szigetüzemű beruházások gazdaságos telepítése energia igény vs. távolság Villamos energia igény/évTávolság a villamos hálózattól 50 KWh60 m 100 kWh110 m 200 KWh210 m 500 KWh520 m 1000 KWh1000 m 5000 KWh5000 m A Szabadság gazdasági függetlenség nélkül nem tart soká. 19

Versenyelőny az Versenyképesség A Szabadság gazdasági függetlenség nélkül nem tart soká. 20 Versenyképesség az versenyelőny Hugo Boss Logisztikai központ

Versenyelőny az Versenyképesség A Szabadság gazdasági függetlenség nélkül nem tart soká. 21 Versenyképesség az versenyelőny Hugo Boss Logisztikai központ

Mitsubichi - Olaszország A Szabadság gazdasági függetlenség nélkül nem tart soká. 22

NFL stadion és mellette színház A Szabadság gazdasági függetlenség nélkül nem tart soká. 23

Orlandó egyetem és kutató központ A Szabadság gazdasági függetlenség nélkül nem tart soká. 24

A Szabadság gazdasági függetlenség nélkül nem tart soká. 25 Működött ez a valaha nálunk a gyakorlatban??? Minőségi termék – „Lángliszt” A termelést kiszolgáló gépipar A malomipart kiszolgáló gépipar A termék értékesítését kiszolgáló szállítmányozás Folyamatos innováció a versenyelőny megtartásáért Váltóáram Egyenáram Fém megmunkálás – Ganz (MÁVAG) Ábrahám - Weiss Manfred Kandó Kálmán

Kaposvár cukorgyár A Szabadság gazdasági függetlenség nélkül nem tart soká. 26 A kaposvári gyárban saját know-how alapján 2007 óta állítanak elő a cukortermelés melléktermékeként keletkező répaszeletek felhasználásával biogázt.

Fenntarthatóság  Stabil költség környezet  Stabil felvevő piac  Tudás átadás + Folyamatos innováció A Szabadság gazdasági függetlenség nélkül nem tart soká. 28 Ökológiailag fenntartható vállalkozás Versenyképes vállalat

Energetikai célú beruházások megtérülése (összefoglalás)  Nem a megtérülési idő számít, hanem az azt követő élettartam és a megtérülés/élettartam arány azaz hosszú távú tervezés!!!!  A technika készen áll, elérhető áron  A technológiai váltás megkezdődött  Banki finanszírozás – fedezeti elvvel A Szabadság gazdasági függetlenség nélkül nem tart soká. 29

A Szabadság gazdasági függetlenség nélkül nem tart soká. 30 A Szabadság gazdasági függetlenség nélkül nem tart soká … (John Lukács)