Készletezési modellek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Temelésmenedzsment Production Management
A Szállítási feladat megoldása
Másodfokú egyenlőtlenségek
Készletgazdálkodás.
Adatelemzés számítógéppel
Forgóeszköz-gazdálkodás
Készletezési modellek Ferenczi Zoltán
ÁRUFORGALOM FINANSZÍROZÁSA II.
Készlet késztermékek, alkatrészek, kiegészítő termékek,
Készletgazdálkodás és anyagszükséglet tervezés
Készletek - Idő-vezérelt rendelési pont - 1
Partner kiválasztási feladat modellezése Virtuális vállalat 8. gyakorlat Dr. Kulcsár Gyula.
AGGREGÁLT TERVEZÉS, MRP
1. A vállalat működésében Ön anyaggazdálkodással foglalkozik
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing
A beszerzés-ellátás logisztikája
KÉSZLETEZÉS MENEDZSMENTJE
Készletgazdálkodás 5. Előadás.
V. A készletezés logisztikája
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Forgóeszköz-gazdálkodás
Értékesítési csatornák
MI 2003/ A következőkben más megközelítés: nem közvetlenül az eloszlásokból indulunk ki, hanem a diszkriminancia függvényeket keressük. Legegyszerűbb:
Készítette / Author: Tuska Katalin
Kalman-féle rendszer definíció
Forgóeszköz-gazdálkodás
Csoportosítás megadása: Δx – csoport szélesség
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Készletgazdálkodás 7.előadás.
Készletgazdálkodás Miért az egyik legfontosabb feladat a vállalatoknál? Logisztika kontra pénzügy kapcsolata a VSZ-szel.
Miért keletkeznek készletek?. A készletezés 5 célja 1. lehetővé teszi a méretgazdaságosság elérését (Ikea távol-keleti termékek) 2. kiegyenlíti a keresletet.
Mekkora készletet tartsunk?
Feladatmegoldás Készletgazdálkodás.
A marketing és a logisztikai költségek közötti kölcsönhatások Lipák Mária BGF, KVIFK, 2009.
Közúti és Vasúti járművek tanszék. Célja:az adott járműpark üzemképes állapotának biztosítása. A karbantartás folyamatait gyakran az üzemeltetést is kiszolgáló.
A számviteli információs rendszer Jellemzők Modellje
Just in Time.
Hálótervezés Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Hálótervezés Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Termelésmenedzsment Production Management
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Lineáris programozás.
Költségek, költségfüggvények
Költségminimalizálás, profitmaximalizálás
Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október
Gazdasági viszonyszámok képzése IKT eszközök felhasználásával
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
Adatelemzés számítógéppel
Innovációval kapcsolatos módszertani technikák
Forgóeszköz Azok az eszközök, amelyek várhatóan egy évnél rövidebb ideig szolgálják a vállalkozási tevékenységet Főbb csoportjai: a) készletek b) követelések.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
A termelési függvény.
Elektronikus tanulási forráskezelő keretrendszer, kompetencia-fejlesztő program adatbázis létrehozása Calderoni program.
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 11. Dr. Tarnóczi Tibor
Kenyér kihűlése Farkas János
Gazdasági és logisztikai feladatok
Készletgazdálkodás és logisztika
Szimuláció.
Az annuitás Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás
Szállításszervezés.
A készletezés irányítása
A készletezés alapjai Készítette: Kincses László.
Kockázat és megbízhatóság
Készletgazdálkodás mesterképzés.
Készletek - Idő-vezérelt rendelési pont - 1
Készletek – Állandó felhasználási mennyiség (folyamatos)
Készletek - Rendelési tételnagyság számítása -1
Készletek – Állandó felhasználási mennyiség (folyamatos)
Előadás másolata:

Készletezési modellek Készítette: Kincses László

A modellek csoportosítása Ezek a matematikai modellek az operációkutatás fejlődésével jelentős szerepet kaptak. Ma már több száz készletezési modell létezik, ezek között csoportosítással tudunk eligazodni. A modellek lehetnek: optimalizáló modellek; megbízhatósági modellek és leíró modellek. Az optimalizáló típusú modellek a rendszer legkedvezőbb költséggel történő működtetésének meghatározására szolgálnak. Ezt valamilyen feltételrendszer teljesülése esetén egy költségfüggvény minimumának meghatározásával érik el. A megbízhatósági modellek esetén a korlátozást egy előírt valószínűség jelenti, ami a hiány fellépésének valószínűsége; a cél olyan feltételrendszer megtalálása, amely mellett ez teljesülhet. Ezek általában nem tartalmaznak költségtényezőket. A leíró modellek nem közvetlenül problémamegoldásra, inkább az adott rendszerállapot leírására szolgálnak.

I. A gazdaságos rendelési tételnagyság modellje Az első készletezési modell volt. Nagyon erős megkötéseket tartalmaz, ezért a gyakorlatban alig alkalmazható, de a modellépítés logikáját jól be lehet mutatni rajta. Az input determinisztikus és diszkrét: megadott időközönként állandó mennyiséget rendelünk, és az azonnal, hiánytalanul beérkezik. Az output szintén determinisztikus, de állandó és folyamatos, r felhasználási rátával. A modellben nincs megengedve a hiány. Két költségtényezővel számol: c1 a készlettartási, c3 pedig az utánpótlási költség. Optimáló készletezési modell, olyan rendszerparamétereket keresünk (T rendelési időköz, q rendelési tétel), amelyek megvalósulása esetén a rendszer működtetésének összköltsége minimális. A számításban felhasznált illetve meghatározandó mennyiségek tehát: felhasználási ráta [egység/idő]: r készlettartási költség [Ft/(egység*idő)] c1 utánpótlási költség [Ft/rendelés] c3 azonnali beérkezés (t=0) és nincs hiány azonos rendelési időköz T optimális rendelési tétel q

Grafikon és képlet Modellünkben tehát folyamatosan és egyenletesen fogy a készlet, T időszakonként ugyanakkora mennyiséget rendelünk (q), ami azonnal beérkezik. idő készlet q T 2T felhasználási ráta [egység/idő]: r készlettartási költség [Ft/(egység*idő)] c1 utánpótlási költség [Ft/rendelés] c3 azonnali beérkezés (t=0) és nincs hiány azonos rendelési időköz T optimális rendelési tétel q A levezetés mellőzésével a gazdaságos rendelési tételnagyság (EOQ: Economic Order Quantity) a következőképpen számítható ki: Mivel r = q/T → T = q/r. Rövid számolás után: Természetesen, ha q-t kiszámítottuk, akkor T-t célszerűbb a T = q/r összefüggésből számolni.

Az EOQ modell hiányköltséggel Egyetlen módosítást hajtunk végre az előző modellen: most megengedjük a készlethiányt. Föltesszük, hogy a kereslet megmarad, vagyis nem mondják vissza a rendelést. A korábbi jelölések mellett újakat vezetünk be. felhasználási ráta [egység/idő]: r készlettartási költség [Ft/(egység*idő)] c1 utánpótlási költség [Ft/rendelés] c3 azonos rendelési időköz T maximális készletszint (!) q hiányköltség [Ft/idő] c2 a hiány ideje [idő] Th idő készlet q T Th T-Th Az optimális rendelési időköz: Ebből q és Th kiszámítható:

Folyamatos készletfeltöltés Az eddigiekben a készletfeltöltés pillanatszerű volt. Ha a készletfeltöltést folyamatosnak vesszük (és a feltöltés üteme nagyobb mint a kivété), akkor a készlet az alábbiak szerint alakul. idő készlet (gy-r)*Tgy T 2T Tgy T-Tgy Az optimális rendelési időköz képlete: A modell változói: felhasználási ráta [db/idő]: r készlettartási költség [Ft/(db*idő)] c1 utánpótlási költség [Ft/alkalom] c3 a gyártás beindításának ciklusideje T gyártási ráta [db/idő] gy gyártási idő [idő] Tgy

Számolási feladat gazdaságos rendelési tételnagyság Egy benzinkútnál nagyjából egyenletesen 150 l benzin fogy óránként. A benzin tárolási költsége 2 fillér literenként és óránként. Egy rendelés díja 100.000 Ft. Milyen időközönként rendeljünk, hogy a költségeket minimalizáljuk? felhasználási ráta [egység/idő]: r=150 l/h készlettartási költség [Ft/(egység*idő)] c1=1 Ft/(l*h) utánpótlási költség [Ft/rendelés] c3=100.000 Ft/rendelés azonos rendelési időköz T= optimális rendelési tétel q= felhasználási ráta [egység/idő]: r=150 l/h készlettartási költség [Ft/(egység*idő)] c1=1 Ft/(l*h) utánpótlási költség [Ft/rendelés] c3=100.000 Ft/rendelés azonos rendelési időköz T=36,51 h optimális rendelési tétel q=5477,23 l felhasználási ráta [egység/idő]: r=150 l/h készlettartási költség [Ft/(egység*idő)] c1=0,02 Ft/(l*h) utánpótlási költség [Ft/rendelés] c3=100.000 Ft/rendelés azonos rendelési időköz T=258,20 h optimális rendelési tétel q=38 729,83 l felhasználási ráta [egység/idő]: r=150 l/h készlettartási költség [Ft/(egység*idő)] c1=0,02 Ft/(l*h) utánpótlási költség [Ft/rendelés] c3=100.000 Ft/rendelés azonos rendelési időköz T= optimális rendelési tétel q= A képlet: , illetve: Nézzük meg, hogyan változik a végeredmény, ha pl. a készlettartási költség megnő!

Vége