Tanulás Könnyítő Program

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
EURÓPA MAGYARORSZÁG.
SZÜLŐI IGÉNY- ÉS ELÉGEDETTSÉG-MÉRÉS
Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
Az iskolai szociálismunka
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
„Ezt egy életen át kell játszani”
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
„SZAKMÁVAL AZ ÉLHATŐBB JÖVŐÉRT”
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Nem a tudás mennyisége a fontos, hanem a képességek fejlettsége
IKT eszközök az oktatásban, digitális pedagógia
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
NYME-AK Neveléstudományi Intézet Gyógypedagógia Intézeti Tanszék Állatasszisztált terápiák a gyógypedagógiai rehabilitációban Témavezető: Taufer Ildikó.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Külső instruktorok felkészítése Érintett területek A hátrányos helyzetűekkel történő foglalkozás kérdései Minőségbiztosítási elvárások, előírások.
Készítette: Bertalan Istvánné A többszörösen hátrányos helyzetű fiatalok szakiskolai képzésének tapasztalatai.
A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.
Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda Nagy Attila
Évzáró értekezlet 2006 Minőségbiztosítás Önértékelés 2006 mérés.
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
„Az esztétikai aktivitás az, ami életben tart bennünket” Antal- Lundström Ilona Mälardalen University Sweden.
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
TÁMOP / jelű Együtt, hogy jobb legyen című projekt Kettős mentorálás Készítette: Bagi Lászlóné február 24. Hódmezővásárhely.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Kaposvári Általános Iskola II. Rákóczi Ferenc Tagiskola
Integráló iskolák a közoktatásban
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
Kompetencia bevezetésének tapasztalatai egy” integrált” 1. osztályban
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
A szaktanácsadó segítő szerepe
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
PROJEKTNYITÓ május 18. MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA 4400 Nyíregyháza, Fazekas János tér 8. TÁMOP / Referencia-intézmények országos.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Út a sikeres tanuláshoz
LEGO Dacta program.
A éves gyermekek támogatása a tanulásban - szülői szemmel Prigl Ágnes szülő Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti.
Minden iskola alapvető érdeke, hogy eredményes és sikeres legyen! Mert:  Vonzónak kell lennie  Láthatóan jó eredményeket kell produkálnia  Az alapdokumentumokban.
Sajátos nevelési igényű tanulók a szakiskolai programban Kapcsáné Németi Júlia.
Dalton-tervvel a tehetségekért Kisalföldi Tehetségsegítő Tanács „Fókuszban a tehetségek”
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába Egyházközség neve: Hittanoktatást végzi:
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
Barcsák Marianna - KPSZTI
DARUS a gyermekekért.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Előadás másolata:

Tanulás Könnyítő Program KÁRPÁTI TANULÁS KÖNNYÍTŐ PROGRAM - HOGY A TANULÁS ÖRÖM LEGYEN I. Nyugat- magyarországi ADHD Konferencia Győr 2015. Április 11. Tanulás Könnyítő Program Vadvirág Alapítvány Kaposvár, Németh István fasor 27. www.vadviragalapitvany.hu info@vadviragalapitvany.hu

A Tanulás Könnyítő Program célja, hogy öröm legyen a tanulás!

A Tanulás Könnyítő Program előzménye:

Tanulási motivációval kapcsolatos felmérésem eredménye 4.-5. osztályos gyermekeknél Mit szeretnek a gyermekek legjobban az iskolában? 15% a tanárokat 20% a tanulást 60% barátok, közösség 5% ebéd

Mit NEM szeretnek a gyerekek az iskolában? 78% a tanulást 16% a tanárokat 5% a társaikat 1% egyéb Az iskolai tanulást unalmasnak és fárasztónak tartják a diákok.

Flow élmény sávja

Miért fontos, hogy a gyermekek szeressenek tanulni? Dopamin kulcsfontosságú neurotranszmitter a motiváció tekintetében. Milyen ingerekre termelődik: Semleges cselekmények, melyekhez örömélményt társít Bizonyos szenvedélyek (drog, játék, alk., stb.) Szex, szerelem Étkezés

A gyermekeket veszélyeztető jelenségek Bulikultúra, extrém élmények hajszolása Szenvedély betegségek Korai szexuális élet Étkezési zavarok Ha a gyermek nem találja meg a tanulásban az örömét, máshol fogja pótolni!!!

Mennyi időt tölt egy kisdiák az iskolában ?

Tanulás és értékelés Értékelési tölcsér

Az oktatás kihívásai Nemzetközi kompetencia felmérés adatai szerint a magyar tanulók európai átlag alatt teljesítenek! A tantervi reformok az oktatás eredményességén nem tudtak változtatni. Tanulási motiváció hiánya. Tanulói énkép romlása.

Egyéb kutatási területek eredményei, amelyet az oktatás jelenleg figyelmen kívül hat. Neurobiológia (Freund Tamás, Joachim Bauer, Arvid Carlsson) Neuropszihológia (Csépe Valéria, Páli Judit) Neurokognitív kutatások (Csapó Benő, Józsa Krisztián) Flow élmény kutatás (Csíkszentmihályi Mihály) PISA kutatások (Lannert Judit, D. Molnár Éva) ADHD kutatások (Richard A. Friedman)

Célkitűzések Olyan hatékony tanulási módszer kidolgozása, mely segíti az iskolai tanulás folyamatát Fejleszti a tanuláshoz szükséges képességeket Javítja eredményességét Az iskolában megszerzett tudás bármikor előhívható, gyakorlatban alkalmazható legyen Előmozdítja és fenntartja a tanulási motivációt a gyermekben Szívesen és örömmel végezzék a gyermekek a programot

Elvárások a módszerrel szemben: Hipotézis Ha a gyermek a tanulás folyamatához jó élményeket társít, motivált lesz a tanulásra, akkor tanulása hatékonyabbá és eredményesebbé válik. Elvárások a módszerrel szemben: Segítse elő a gyermek idegrendszeri érését Motiválja a gyermeket Igazodjon az életkori sajátosságokhoz Vegye figyelembe a NAT követelményrendszerét

A Tanulás Könnyítő Program egy órájának bemutatása Beszélgetés; mert fontos, hogy mit érzel Bemelegítés: mozogj és gondolkodj (változatos, játékos, zenés) Főrész: kis tudósok játéka (sok cselekmény, asszociáció, memória, logika, kombinatorika, szövegértés, kommunikáció, stb.) Befejezés: játék és jutalom

A TKP motivációs eszközei Külső motivációs tényezők: Barátságos, biztonságos környezet Zene Mozgás Játék Jutalom (dicséret, bíztatás, pozitívumok kihangsúlyozása)

Belső motivációs tényezők: Öröm Siker Kihívás Kudarc legyőzése Saját kompetencia erősítése Flow élmény Humor

A Tanulás Könnyítő Program lényege: Mozgásos és játékos gyakorlatokkal olyan ingereket közvetít a gyermekek felé, melyek a tanuláshoz szükséges képességeiket fejlesztik, motiválják őket a tanulás örömére, sikerélményt adnak és közben az alapvető tudásanyagot erősítik meg.

A kidolgozott Tanulás Könnyítő Program tartalmazza az iskola előkészítő: mozgás, játék, zene és gyakorlat anyagát Az 1.-2.-3.-4. osztályos tananyaghoz kapcsolódó program: mozgás, játék, zene és gyakorlat anyagát (évfolyamonként bontva)

A Tanulás Könnyítő Program eszköztára Általános eszköztár: pad, zsámoly, bordásfal, gördeszka, futópad, stb. Gyurma, kréta, ceruza, gyöngyök, puzzle, könyvek, füzetek, pálcikák, stb. Speciális eszköztár: általunk kifejlesztett és készített segédanyagok és játékok Nincs olyan eszköz, vagy játék, amit ne tudnánk felhasználni!

A Tanulás Könnyítő Program sikeresen alkalmazható Szorongó, gátlásos gyermekeknél Tanulási nehézséget mutató Hiperaktív, magatartás zavaros Sérült, alacsony tanulási motivációt mutató gyermekeknél Halmozottan hátrányos helyzetűeknél Tanulásban akadályozott gyermekeknél Értelmileg akadályozott gyermekeknél Valamint minden gyermeknél! S.O.S.

A Tanulás Könnyítő Program alkalmazásának lehetőségei Önálló foglalkozásként (óvodákban, iskolákban, fejlesztő központokban) Részeit iskolai tanórákba integrálva Kiscsoportos formában, szakkör vagy korrepetálás keretében Fejlesztő terápiás foglalkozások során

A Tanulás Könnyítő Program eredményei A gyermek motivált lesz a tanulásra Kudarc helyett a feladat kihívás lesz Problémamegoldó képessége javul Önbizalma erősödik Javul az iskolai teljesítménye Használható tudást szerez Személyisége egészségesen fejlődik

Nem várt eredmények Iskola előkészítő csoportoknál spontán olvasás tanulás Rendkívül jó matematikai képességek Több gyermeket segítettünk hozzá, hogy megtalálja „tehetség vonalát” Sok-sok tapasztalat, amely új gondolatokat indított el bennünk.

Egyedülállósága a felsorolt eszközök, gyakorlatok és játékok nem szokványos alkalmazásában rejlik.

Egyéb eredményeink 2010 NEsST különdíj 2010-12 Portfólió tagság 2012-től TKP oktató képzés 2012-től a TKP levédett oktatási módszer 2013 a TKP-hoz kapcsolódó kutatási terv előkészítése 2014 TKP hatékonyság kutatás megkezdése

Küldetésünk Öröm legyen a tanulás! Szeretnénk elősegíteni azt, hogy az oktatási rendszer gyermekközpontú és használható tudás alapú legyen! Öröm legyen a tanulás!

Köszönöm a figyelmet!