A pénz időértéke Gazdasági és munkaszervezési ismeretek 2., 1. ea. Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HALADÓ PÉNZÜGYEK 1. előadás
Advertisements

Dr. Pintér Éva PTE KTK GTI
Makroökonómia gyakorlat
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
Gazdasági informatika
Állóeszköz-gazdálkodás
A diákat készítette: Matthew Will
Környezeti hatások közgazdaságtan előadás. Egy kis kitérő... •A pénz jelen értéke •Mennyit ér ma Ft ?
KAMAT ÉS JÁRADÉK Schiberna Endre.
Alapvető pénzügyi számítások
Pénzügyi alapszámítások
Kamatszámítás.
Gazdasági informatika 2001/2002. tanév II. félév Gazdálkodási szak Nappali tagozat.
Ingatlanbefektetések elemzése
Beruházások elemzése Beruházás: tárgyi eszközök létesítésre, a tárgyi eszköz állomány bővítésére irányuló műszaki – gazdasági tevékenység. Jellemzői: Nagy.
Gazdasági Informatika II. 2006/2007. tanév 2. félév.
Gazdasági Informatika II.
KÖTVÉNYEK pénzáramlása és árazása
Vállalati pénzügyek alapjai
Bankszámla és bankkártya MEGTAKARÍTÁSOK avagy Sok kicsi sokra megy!
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
A példák cash-flow számítására :
A kamatlábak lejárati szerkezete és a hozamgörbe
Bank- és biztosítástan
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
Beruházási döntések meghozatalának folyamata
Pénzügyi-számviteli mutatók
Rózsa Andrea – Csorba László
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
A kötvény árfolyama és hozama
Ingatlanértékelés matematikai eszközei
Ingatlanértékelés II..
A diákat készítette: Matthew Will
Tőkepiaci és vállalati pénzügyek
Vállalati pénzügyek I. Előadás Jelenérték-számítás
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
1. Példa: Melyiket választaná, ha r=12%? A) F 3 = 7000$ B)
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
Program kamat Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
IV. Terjeszkedés 2..
Összefoglaló gyakorlati feladatok
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
PÉNZÜGYI ALAPISMERETEK 3. előadás
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 6. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A kamatszámítás módszereinek elméleti összefüggései
Kamatszámítás, jelenérték, jövőérték
Az annuitás Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás
A háztartások pénzügyi döntései 2. Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 5. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
A pénz időértékének további alkalmazásai Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
A tananyag a Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központja és a Polányi Károly Alapítvány támogatásával készült Beruházási projektek értékelése Gazdasági.
Vállalati pénzügyek alapjai
19–20. A befektetésekhez kapcsolódó pénzügyi számítások A. Mit jelent a pénz időértéke? B. Mit jelent a kamatszámítás, és hogyan fordíthatod a hasznodra?
Fixed Income Bohák András BEFEKTETÉSEK III.. KÖTVÉNY ALAPOK.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
Speciális pénzáramlás-sorozatok
Számtani sorozat Számtani sorozatnak nevezzük azokat a sorozatokat, amelyekben ( a második elemtől kezdve ) bármelyik tag és az azt megelőző tag különbsége.
Származtatott termékek és reálopciók
Gazdasági informatika
II. Határidős árfolyamok
Tisztelt Hallgatók! Az alábbi példamegoldások segítségével felkészülhetnek a vizsgafeladatra, ahol azt kell majd bizonyítaniuk, hogy a vállalati pénzügyek.
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
Gazdasági informatika
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
Pénzügyek Dr. Solt Eszter BME
Diszkontpapírok árfolyam és hozamszámításai
1. Példa: Melyiket választaná, ha r=12%?
A TUDATOS MEGTAKARÍTÓI MAGATARTÁS KORLÁTAI
Előadás másolata:

A pénz időértéke Gazdasági és munkaszervezési ismeretek 2., 1. ea. Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék

A pénz időértéke Mai 2000Ft többet ér, mint jövőben várt 2000Ft bevétel, mivel: a mai pénzünket befektethetjük és így a jövőre kamattal növelt értéke fog rendelkezésre állni (pl. banki betétben) a pénz vásárlóereje változhat az infláció hatására, így a jövőbeni 2000Ft kevesebbet ér, mint ma a jövőbeni pénz mindig bizonytalan

1. Kamatos kamat A kamatos kamat számítás révén tudunk kapcsolatot teremteni egy mai pénzösszeg jelenértéke (PV) és jövőbeni értéke között (FV) Gyakorlatilag annak a kiszámítását igényli, hogy a jelenbeli pénzösszeg mekkora értékre növekszik az adott kamatláb mellett befektetve

Példa: $5 befektetése Fektessünk be $5-t 10%-os kamaton, ekkorFektessünk be $5-t 10%-os kamaton, ekkor

Összegezve Az alábbi jelöléseket alkalmazzuk: i : kamatláb n : a beruházás élettartama PV : jelenértéke FV : jövőbeni értéke

Jövőérték és kamatos kamat

Egyszeri összeg jövőértéke

Példa: egyszeri összeg jövőértéke Bankjában 3%-os kamaton tudja lekötni megtakarítását 5 évre. A jelenlegi megtakarítása $1,500, mennyit fog ez érni 5 év múlva?

72-es szabálya Az alábbi hüvelykujj-szabály révén gyorsan kiszámíthatjuk, hogy befektett összegünk kb. hány év múlva fog megduplázódni. Ehhez az éves kamatláb nagyságával kell elosztani 72-t: Duplázódási idő = 72 Kamatláb Miért?

Tipp: kerekítési szabályok A pénzügyi számítások nemlineáris jellegéből fakadóan kismértékű kerekítés gyakran jelentős különbségeket tud eredményezni a számításokban. Ezért a kerekítést a végeredmény prezentálására kell hagyni és addig, amennyire csak lehetséges, kerülni kell. Azaz ne töröljük ki számológépből az eredményt, azzal dolgozzunk tovább használjuk a számológép memóriáját használjuk a zárójeleket, stb

Egyszeri összeg jelenértéke

Példa: Egyszeri összeg jelenértéke Nyomdaüzeméért $40,000-t ajánlottak, amely két év múlva lesz esedékes. Az adott kockázatok mellett legalább 8%-os hozamot vár el. Mekkora lesz az ajánlat jelenértéke?

Egyösszegű kifizetés kamatlába

Példa: egyösszegű befektetés kamatlába Az alábbi ajánlat érkezik Önhöz. Ha befektet $15,000-t 10 évre, végül $30,000-t kap vissza. Mekkora a befektetésének éves hozama?

Futamidő

2. A kamatjóváírás gyakorisága Tegyük fel, évente m kamatjóváírás történik (mikroperiódus). Az éves névleges kamatláb i. Az egyes kamatjóírásokkor alkalmazott kamatláb tehát i/m. Az év elején befektetett 1Ft egy év múlva ezért 1*(1+i/m) m forintot ér, az éves effektív kamatláb tehát (1Ft * ( 1+i/m) m – 1 ) / 1Ft = (1+i/m) m - 1

Példa: Hitelkártya Ha egy hitelkártya éves névleges kamatlába (APR=annual percentage rate) 18%, és a kamatokat havonta terhelik rá a számlára, akkor a havi kamatláb 18%/12 = 1,5%, és az éves effektív kamatláb (1+0,015) = 0,1956 = 19,56% Két azonos APR kamatlábbal de különböző kamatjóváírási gyakorisággal rendelkező befektetés effektív kamatlába eltér egymástól.

Példa 18%-os éves nominális kamatozású befektetés effektív hozama az éves jóváírási periódusok számának függvényében

A kamatjóváírás gyakorisága (kiegészítő anyag) Vegyük észre: ahogyan növekszik a kamatjóváírás gyakorisága, úgy kapunk egyre nagyobb effektív rátát Mi történik, ha a gyakoriság tart a végtelenbe? ún. folytonos kamatozás

A kamatjóváírás gyakorisága Egy bank kiszámítja, hogy 12%-os effektív kamatbevételre van szükséges a gépjárműhitelek után. Mekkora éves névleges kamaton kínálja hiteleit?

A kamatjóváírás gyakorisága