Monadikus predikátumlogika, szillogisztika, Boole-algebra

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Predikátumok Dr. György Anna BMF-NIK Szoftvertechnológia Intézet.
Advertisements

Boole Algebra Felhasználása
Átváltás decimális számrendszerből bináris számrendszerbe.
Preferenciák, rendezések, reprezentálhatóság
Algebrai struktúrák.
Természetes számok 0, 1, 2, 3, ..., 24, 25, ..., 1231, 1232, ..., n, ...  = {0, 1, 2, 3, ..., n,...} a természetes számok halmaza Műveletek: összeadás.
Adatbázis rendszerek I Relációs kalkulus Általános Informatikai Tsz. Dr. Kovács László.
Miről szól a Katégoriák? Cat.3: „Amikor valamit másvalamiről, mint alanyról állítunk, mindaz, amit az állítmányról mondunk, az alanyról is mondható. Pl.
Eseményalgebra Eseményalgebra.
Félévi követelmény (nappali)
Halmazok, műveletek halmazokkal
Matematikai logika A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
A Halmazelmélet elemei
Műveletek mátrixokkal
Euklidészi gyűrűk Definíció.
Algebrai struktúrák 1.
Csoport részcsoport invariáns faktorcsoport részcsoport
Boole- féle algebra Készítette: Halász Rita I. István Szakképző Iskola szeptember 19.
Logika Érettségi követelmények:
Számhalmazok.
Logikai műveletek
Algebra a matematika egy ága
Halmazok, relációk, függvények
Bevezetés a digitális technikába
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Fejezetek a matematikából
A Halmazelmélet elemei
Logika 5. Logikai állítások Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék március 10.
A TERMÉSZETTUDOMÁNYOK ALAPJAI 1. Matematika
Lineáris algebra Mátrixok, determinánsok, lineáris egyenletrendszerek
Valós számok Def. Egy algebrai struktúra rendezett test, ha test és rendezett integritási tartomány. Def. Egy (T; +,  ;  ) rendezett test felső határ.
Reprezentációs függvény. Adva egy adattípus absztrakt és konkrét specifikációja: d a = ( A, F, E a ); d c = ( C, G, E c ); A = {A 0,..., A n };C = {C 0,...,
Halmazelmélet és matematikai logika
Halmazok Összefoglalás.
*** HALMAZOK *** A HALMAZ ÉS MEGADÁSA A HALMAZ FOGALMA
Relációk.
Halmazműveletek.
Kifejezések a Pascalban Páll Boglárka. Ismétlés: Ahogy algoritmikából láttuk, a kifejezések a Pascal nyelvben is operátorokból és operandusokból állnak.
Az abszolút értékes függvények ábrázolása
Boole-algebra (formális logika).
Operátorok Értékadások
Gazdaságstatisztika 10. előadás.
2. A logika története Gregor Reisch  1503  Typus logice Premissae
I.7: „Világos az is, hogy mindegyik alakzatban, amikor nincs szillogizmus, és mindkettő állító, avagy tagadó, akkor egyáltalán semmi nem lesz szükségszerű.
Szillogisztika = logika (következtetéselmélet)? Az An.Post.-ban, és másutt is találunk olyan megjegyzéseket, hogy minden helyes következtetés szillogizmusok.
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
A kvantifikáció igazságfeltételei
„Házasodj meg, meg fogod bánni; ne házasodj meg, azt is meg fogod bánni; házasodj vagy ne házasodj, mindkettőt meg fogod bánni; vagy megházasodsz, vagy.
Koncepció: Specifikáció: e par exp i = eb imp bod ib Specifikáció elemzése: tulajdonságok felírása a koncepció alapján + tulajdonságok bizonyítása.
Lineáris algebra.
A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.
Logikai műveletek és áramkörök
Az informatika logikai alapjai
Műveletek, függvények és tulajdonságaik Mátrix struktúrák:
Algebrai struktúrák: csoport, gyűrű, test. RSA Cryptosystem/ Titkosítási rendszer Rivest, Shamir, Adelman (1978) RSA a neten leggyakrabban használt.
előadások, konzultációk
A természetes számok szorzása
Felosztási tétel Legyen R ekvivalenciareláció: reflexív, azaz tetsz. a-ra aRa, szimmetrikus, azaz tetsz. a, b-re ha aRb, akkor bRa, tranzitív, azaz tetsz.
Algebrai logika Leibniz folytatói a 18. században: Lambert, Segner és mások. 19. sz., Nagy-Britannia: Aritmetikai és szimbolikus algebra. Szimbolikus algebra:
A középkor után A filozófia változása: metafizika helyett az ismeretelmélet a központi diszciplína. Logika: A középkori logika továbbélése: reneszánsz.
2. gyakorlat INCK401 Előadó: Dr. Mihálydeák Tamás Sándor Gyakorlatvezető: Kovács Zita 2015/2016. I. félév AZ INFORMATIKA LOGIKAI ALAPJAI.
Kvantifikáló kifejezések a természetes nyelvben: ̒minden’, ̒némely’, ̒̒három’, stb. Ezek determinánsok, predikátumból (VP-ből) NP-t képeznek. Az elsőrendű.
3. óra Algebrai kifejezések nagyító alatt
Valószínűségszámítás és statisztika előadások
Fordítás (formalizálás, interpretáció)
óra Algebra
Algebrai struktúrák 1.
Bevezetés a matematikába I
Csoport, félcsoport, test
Vektorok © Vidra Gábor,
Előadás másolata:

Monadikus predikátumlogika, szillogisztika, Boole-algebra De Morgan Formal Logic, 1847 Tárgyalási univerzum (universe of discourse) Motívum: negatív („kontrárius”) terminusok. „[A logikáról írók] meghatározatlan negatív jelleget adtak a kontráriusnak, például Arisztotelész, amikor azt mondta, hogy nem-ember nem neve semminek sem.” Egy terminus kontrárius párja: adott univerzumra vonatkoztatva a komplementer terjedelmű terminus. Jelölés: X kontráriusa x. A szillogisztikát négy, terminusok közötti reláció elméleteként tárgyalja: Minden X, az Y: X)Y = X.y = y)x Némely X nem Y: X:Y = Xy = y:x Egy X sem Y: X.Y = X)y =Y)x Némely X, az Y: XY = X:y = Y:x

Jevons Boole algebrájának egy interpretációja: terminus  halmaz (Másik két interpretáció: kijelentés, esemény.) x + y csak akkor van értelmezve, ha xy = 0. Erre a +-műveletre az a + x = b egyenletnek van egyértelmű megoldása, ha a < b (azaz ab = a, azaz halmazok nyelvén a  b). (Különben nyilvánvalóan nincs megoldás.)

W. S. Jevons: Pure logic … (1864) ‘+’: a megengedő ‘vagy’-nak (úniónak) felel meg. (Jevons eredeti interpretációja: nem terjedelmek, hanem tartalmak. [?!]) Van szorzás (egymás mellé írás), összeadás (+), komplementum (not-), ellentmondás (0) Törvények: Kommutativitások, idempotenciák, ellentmondás: Anot-A=0 „dualitás”: A = AB + Anot-B not-(AB) = Anot-B + not-AB + not-Anot-B (= not-A + not-B) not-notA = A stb. Helyettesítési szabályok: pl. A = B  AC = BC További nevezetesség: automatizált érvelés („logikai zongora”)

C. S. Peirce 1864, 1870 Megkettőzi a műveleteket: „logikai” és „aritmetikai” összeadás, szorzás, kivonás. Kimondja a „logikai” összeadás és szorzás kettős disztributivitását. Bevezeti a tartalmazási relációt (illetve, kijelentéslogikai interpretációban, a kondicionálist.) E Schröder Der Operationskreis des Logikkalküls (1877) Az osztálylogika (Boole-algebra) axiomatizálása (összeadás, szorzás, komplementum, egység, zérus).

A relációk algebrája De Morgan (1860-as évek) Alapgondolat: általánosítsuk az egyenlőséget. y = f(x) : y az f-je x-nek Tehát „__= f(...)” a reláció kifejezése. Ebből még elhagyhatjuk az egyértékűséget. yRx : y egy R-je x-nek Relációk szorzata (kompozíció): yRSx  z(yRz  zSx) Kiolvasás: y x egy S-jének R-je. Másik két művelet: y(R+’S) x  z(zSxyRz) Azaz y x összes S-ének R-je. y(R+”S)x  z(yRzzSx) y csak x S-einek R-je. Reláció konverze: xR˘y  yRx Összefüggések: (RS)˘ = S˘R˘