Római étrend,étkezés
Változatos étrend, kifinomult ízlés Sokféle háztartási eszköz, és nyersanyag használat
Nem válogattak az alapanyagok közül halak kagylófélék
az egyszerű emberek gyakran kenyérhez sem jutottak. A fennmaradt irodalmi alkotások csak a lakomákról beszélnek.
Kezdetben az ebéd CENA Vacsora VESPERNA Reggelire könnyű ételeket ettek. Ebédre, melyet délben fogyasztottak, szintén könnyű, tápláló és egyszerű ételeket ettek. → ez a „korai ebéd” volt a prandium
A főétkezés, az „estebéd” volt a CENA A főétkezés, az „estebéd” volt a CENA. Ez késő délutáni órákban kezdődött és előfordult, hogy éjszakába nyúló lakomába, ivászatba torkolt. Az étrendet egyszerűség jellemezte: tönkölykása, kecske- és juhsajt, olívaolaj, zöldség és gyümölcs került az asztalra. (gazdagabbaknál még hús és hal is)
Tejet nem ittak, a vaj fogyasztását barbárságnak tartották. Sört nem ittak, a bort vízzel keverték. A jómódú rómaiak kedvelték a csemegeként tenyésztett osztrigát és homárt. Divatos ínyencfalat volt a szarvasgomba is.
Nagyon sok olyan fűszert használtak, amely a mediterrániumban őshonos és napjainkban is használunk. Pl.: oregánó, bazsalikom, menta A Római korból származik a napjainkban is használatos agyag sütőedény, a római tál.