Római étrend,étkezés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
Szeretteim! Nemsokára elérkezik a születésnapom. Nagyon sok ember vásárol ilyenkor és készülnek már külön erre az alkalomra szóló rádió- és TV-műsorok,
EGÉSZSÉGKONYHA PROGRAM FŐ TÉNYEZŐK: -SAJÁT SZOKÁSAIM -KÖRNYEZETI HATÁSOK.
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
Sertéshús helye az egészséges táplálkozásban
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Mindennapi élet Shakespeare korában
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
Konyhai kerámiaedények
A táplálkozás rendje.
Konyhai kerámiaedények
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Mese a tejről.
Az ókori görög étkezési szokások
Az ókori egyiptomi étkezési szokások
Az ókori sumér étkezési szokások
Franciaország gasztronómiája
A nyersanyagban rejlő veszélyek
Reformtáplálkozás.
Változások az utóbbi évtizedekben
Étkezési szokások az ókori Hellászban
Étkezési szokások az ókori Rómában
Étkezés szokások az ókori Mezopotámiában
Startolj Reggelivel! iskolareggeli program
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Az ókori római étkezési szokások
A helyes táplálkozás.
Ruis Zsuzsanna dietetikus augusztus 26.
Arabok Németh Anna. Az arab étkezési szokások befolyásoló eleme a Korán.
FRANCIA KONYHA Az élet stílusa.
Francia Köztársaság.
Étkezési szokások az ókori Rómában
Testi - lelki egyensúly
Angliai élménybeszámoló. Paul barátommal Szakmai gyakorlatom alatt Paul volt az aki mindenben segített A tapasztalatom hogy az emberek segítőkészek és.
Készítette:Bogdán Dorottya és Kiss Bernadett Sára 9.B
Német étkezési szokások
Lakóhelyem Gasztronómiája Szentgotthárd és az őrség.
Tápanyagaink.
Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Mátyás Étterem Étlapunk.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Vérzékenységben szenvedő és gyenge látású űrhajósok számára
Erzsébet királyné étrendje és edzésterve
Élelmiszer lábnyom.
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 40.hét Október 2-6. Hétfő Kedd Szerda
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
ÉTELEK A BIBLIA KORÁBAN
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Élelmiszer lábnyom.
Előadás másolata:

Római étrend,étkezés

Változatos étrend, kifinomult ízlés Sokféle háztartási eszköz, és nyersanyag használat

Nem válogattak az alapanyagok közül halak kagylófélék

az egyszerű emberek gyakran kenyérhez sem jutottak. A fennmaradt irodalmi alkotások csak a lakomákról beszélnek.

Kezdetben az ebéd  CENA Vacsora VESPERNA Reggelire könnyű ételeket ettek. Ebédre, melyet délben fogyasztottak, szintén könnyű, tápláló és egyszerű ételeket ettek. → ez a „korai ebéd” volt a prandium

A főétkezés, az „estebéd” volt a CENA A főétkezés, az „estebéd” volt a CENA. Ez késő délutáni órákban kezdődött és előfordult, hogy éjszakába nyúló lakomába, ivászatba torkolt. Az étrendet egyszerűség jellemezte: tönkölykása, kecske- és juhsajt, olívaolaj, zöldség és gyümölcs került az asztalra. (gazdagabbaknál még hús és hal is)

Tejet nem ittak, a vaj fogyasztását barbárságnak tartották. Sört nem ittak, a bort vízzel keverték. A jómódú rómaiak kedvelték a csemegeként tenyésztett osztrigát és homárt. Divatos ínyencfalat volt a szarvasgomba is.

Nagyon sok olyan fűszert használtak, amely a mediterrániumban őshonos és napjainkban is használunk. Pl.: oregánó, bazsalikom, menta A Római korból származik a napjainkban is használatos agyag sütőedény, a római tál.