A Duna régió stratégia célkitűzései

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
Advertisements

DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
Vízgazdálkodás- Duna stratégia
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
1 Svájci Hozzájárulás – Információs Nap Miskolc és Debrecen, május Szalóki Flórián Főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Megújuló energia előállítás marginális területeken Az M2RES projekt Kéri Zsuzsanna REC for CEE március 21.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Magyarország részvétele az Európai Területi Együttműködési
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A nem EU-tagállamok lehetőségei és korlátai az Európai Unió Duna Régió Stratégiájában Lőrinczné Dr. Bencze Edit.
Intézményi fejlettség a Duna-stratégia makrorégióban
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Magyarország- Szlovénia Határon Átível ő Vegyes Bizottság 4. ülése 4. Seja Mešane Komisije Za Č ezmejno Sodelovanje Mad ž arska - Slovenija Szentgotthárd,
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
EURÓPAI DUNA STRATÉGIA Parkoló pálya vagy gyorsítósáv – Napi Gazdaság Logisztikai konferencia 2010 április 27 Budapest Dr.Doór Zoltán Elnök Magyar Logisztikai.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
S OUTH E AST T RANSPORT A XIS D ÉL - KELETI K ÖZLEKEDÉSI T ENGELY SETA Közlekedési Fórum Szombathely november 15.
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Az INTERREG III programok Magyarországon. Phare CBC Programok Magyarországon prog. AUSTRIA 62 MEUR Au-Slovenia 3 MEUR Au-Slovakia.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Az EU Duna Régió Stratégia (EUDRS) és az energia prioritási terület
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
Érd, június 7. Tájékoztató az EUSDR előrehaladásáról (A vizek minőségének javítása és fenntartása) Dr. Perger László.
Közösségi internet-hozzáférési pontok hálózata, mint a digitális Kárpát-medence alapinfrastruktúrája Molnár Szilárd program-koordinációs referens Nemzetstratégiai.
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében Ricz András Regionális Tudományi Társaság,
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
DUNA STRATÉGIA … Szilvássy István, Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége Nagymegyer, október 19.
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Nemzetközi feladatok Kovács Péter
A Tisza szerepe és fontossága Kárpátalja szempontjából
Diplomáciai kihívások a V4 észak-déli közlekedési magas szintű munkacsoport felállításában Budapest, május 6. Szabó István L. V4 közlekedési koordinátor.
A DUNA RÉGIÓ STRATÉGIA, MINT FORRÁSKOORDINÁCIÓS KERETRENDSZER ETT műhely Mórahalom.
1 A kémiai biztonság új stratégiája. Európai Unió: Fehér Könyv. REACH. Globális Stratégia: Globális harmonizáció. SAICM. Prof. Dr. Ungváry György.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
A határmenti programok aktuális állása
A GWP KKE régió aszálykezelési útmutatója Dr. Gayer József GWP Magyarország „Dr. Szalai György kerekasztal beszélgetés” - Új utak a hazai aszálykezelés.
Európai és regionális integrációs folyamatok magyar szemszögből
A határtérség.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
A széchenyi Programiroda szerepe a régióban
Az EU Duna Régió Stratégia (EUDRS) és az energia prioritási terület
Előadás másolata:

A Duna régió stratégia célkitűzései Joó István miniszteri biztos Duna Régió Stratégia Külgazdasági és Külügyminisztérium Budapest, 2014. november 5.

Regionális együttműködés jelentősége Balti-tengeri Stratégia 2009 Duna Régió Stratégia 2011 Adria-Ión Stratégia 2014

„A világ legnemzetközibb folyója” A soros magyar EU-elnökség egyik kiemelkedő eredményeként, 2011 júniusában végső jóváhagyást kapott az Európai Unió második makro-regionális stratégiája. 9 EU tag: Ausztria Bulgária Csehország Horvátország Magyarország Németország (Bajorország és Baden-Württemberg) Románia Szlovákia Szlovénia 5 EU-n kívüli ország: Bosznia és Hercegovina Montenegró Moldova Szerbia Ukrajna 14 ország 100 millió lakos Az EU területének 1/5 része Potenciális új országok: Macedónia Albánia

A Duna régió jellegzetességei ? Kihívás vs. Potenciál Gazdasági, szociális, földrajzi, kulturális sokszínűség Egy főre jutó GDP, 2013-as adatok alapján (USD)

Fejlesztéspolitikák összehangolása 4 pillér mentén A Duna régió összekapcsolása a többi régióval PA 1/a Mobilitás - belvízi hajóutak Ausztria és Románia PA 1/b Mobilitás– vasúti, közúti és légiközlekedés Szerbia és Szlovénia PA 2 Fenntartható energia Csehország és Magyarország PA 3 Kultúra és a turizmus Bulgária és Románia A jólét megteremtése a Duna régióban PA 7 Tudásalapú társadalom Szerbia és Szlovákia PA 8 Versenyképesség Baden-Württemberg és Horvátország PA 9 Emberi erőforrás és képesség Ausztria és Moldova Környezetvédelem a Duna régióban PA 4 Vízminőség Magyarország és Szlovákia PA 5 Környezeti kockázatok Magyarország és Románia PA 6 Biodiverzitás, táj, levegő- és talajminőség Bajorország és Horvátország A Duna régió megerősítése PA 10 Intézményrendszer és intézményi együttműködés Bécs városa (Ausztria) és Szlovénia PA 11 Biztonság Bulgária és Németország

Külgazdasági és Külügyminisztérium céljai Az Európai Unióban hazánkban legyen a legmagasabb az ipar hozzájárulása a GDP-hez; Az Európai Unióban hazánkban legyen a legmagasabb az export GDP-hez mért aránya; Közép-Európában nálunk legyen egy főre vetítve a legmagasabb a külföldi közvetlen működő tőke aránya. Nemzeti érdekérvényesítés regionális keretben

Magyar célkitűzések Külső: I. A régió gazdaságának összehangolt fejlődését és versenyképességének növelését ösztönző projektek kidolgozásának támogatása. II. A nem EU-s országok integrációs törekvéseinek támogatása, a magyar tapasztalatok átadásával. III. Magyar vízdiplomáciai törekvések segítése.

Duna Régió Stratégia létrehozása 2011 Elvárások vs. Valóság Új hidak? Hajók? Vízi utak? 2007-2013-as ciklus vége Duna Régió Stratégia létrehozása 2011 Beruházási igények 3 NEM elve: Nincs új forrás; Nincs új intézmény; Nincs új szabályozás; Változás Új lehetőségek a 2014-2020-as pénzügyi periódusban

Eredmény: A régió összehangolt, közös fejlesztése „A régió ereje az országok közötti intenzív együttműködésben rejlik.” Cél: 2014-2020-as fejlesztési időszak lehetőségeinek hatékony kihasználása első 3 év Felkészülés Projektek Legfőbb kihívások feltérképezése Régiós kapcsolatrendszer kialakítása Megszilárdult együttműködések Tervezett projektek megvalósítása, konkrét eredmények Hatékony forrás allokáció Eredmény: A régió összehangolt, közös fejlesztése

A Duna Régió Stratégia eszköztára 2014-2020 Európai Területi Együttműködési Programok Nemzeti Operatív Programok Twinning tapasztalatcsere Egyéb források: TAF, START EIB hitelek és szolgáltatások EU központi programok 4 db interregionális LIFE+ 7 db határ menti Central Europe HORIZON 2020 2 db transznacionális Duna OP BDKP Gazdasági Vegyes Bizottságok (pl.:HU-MD, HU-HR,HU-BW…) CÉL: Magyar vezetésű és részvételű nemzetközi projektek maximalizálása

A térség transznacionális fejlesztési programjai 2007-2013 Central Europe Programme

A térség transznacionális fejlesztési programjai 2007-2013 2007-2013 South-East Europe

PA4 - Vízminőség prioritási terület célkitűzések Fő célkitűzés: a vizek minőségének helyreállítása és megőrzése; Négy fő problémakör: a szerves- és tápanyagszennyezés, a veszélyes anyagok okozta szennyezés, illetve a hidromorfológiai változások okozta elváltozások Végrehajtás eszközei: pénzügyi programozásban való részvétel, koordináció már meglévő szervezetekkel, projektek ösztönzése, eredmények publikálása Magyar koordináció Szlovák koordináció Hatékony együttműködés

PA4 - Vízminőség prioritási terület Eredmények és Jövőkép Megvalósított tanulmányok: Tanulmány a pufferzónák helyzetéről; Tanulmány a kistelepülések hulladékgazdálkodásáról; Tanulmány a kistelepüléseken használt alternatív szennyvízkezelési és -gyűjtési technikák használatáról; Tanulmány a szabályozás megfelelő szinten történő kialakításáról a tisztítószerek foszfáttartalmának korlátozására; Korai vízminőségi riasztó rendszer megvalósíthatósági tanulmány; Az OP programozásban történő aktív részvétel, ‘Finanszírozási prioritások’ c. dokumentum jóváhagyása PA4 ICPDR PA5

PA4 - Vízminőség prioritási terület Projektek Hordalék projekt Cél: Tisza vízgyűjtő projekt Early Warning System Hordalék egyensúly témakörben nyitott kérdésekre választ adjon a jogszabály alkotóknak és érdekelt szakembereknek, megfelelő alapot biztosítson a további intézkedésekhez. Projektek megvalósítása a 2014-2020-as pénzügyi periódusban 2004 óta folyó Tisza vízgyűjtő együttműködés intézményesített megerősítése. A korai előrejelző rendszer célja a folyamatos visszajelzés biztosítása a vizek állapotáról az egész vízgyűjtő területre vonatkozóan.

Tisza vízgyűjtő együttműködés Tisza Iroda átadása 2014. november 4. Szolnok Előzmények: 2004 Tisza országok szándéknyilatkozata; 2013 Magyar koordináció megerősítése; Az Iroda céljai: Tisza-völgyi vízügyi szakmai együttműködés feltételeinek megvalósítása; A Tisza Csoport munkájának koordinációja; Vízgazdálkodási feladatok összehangolása regionális szinten; Tisza Részvízgyűjtő Vízgazdálkodási Tanács (TRVT) szakmai és tudományos szempontú támogatása; ICPDR Tisza Csoport megalakulása Forrás: https://www.facebook.com/jnszm/posts/852220311476976

„Víztöbblet” a régióban „A májusi szerbiai árvíz nagyobb kárt okozott Szerbiának, mint a ’90-es évek eleji balkáni háború bombázásai, körülbelül 20 évvel vetette vissza Szerbia gazdaságát.” „1945 előtt a Duna vízszintje Budapesten soha nem haladta meg a nyolc métert, az elmúlt tíz évben ez már négyszer bekövetkezett.” „60 nap alatt 250 milliméter feletti eső hullott, árvíz, belvíz, talajvíz egyszerre jelentkezik, és a vízelvezető rendszer nem győzi elvinni a vizet.” (HU) „Az árvíz okozta kár 2 milliárd euróra tehető, többek között 11 ezer lakóház és 355 helyi út teljes felújítása vált szükségessé” (BiH) „13 000 embert sújtott az árvíz, a teljes kár megegyezik az éves GDP 0,15%-val.” (MD) „A 13 évvel ezelőtti tiszai árvíz során, a folyó vízszintje 24 óra leforgása alatt hat métert emelkedett, az okozott kár 32 milliárd forint volt.”

PA5 - Környezeti kockázatok kezelése prioritási terület „…kizárólag az összehangolt vízgyűjtő-gazdálkodás, árvízvédelmi tervezés és egyeztetett intézkedések teremthetik meg a magas szintű árvízi biztonság feltételeit.” Eddigi törekvések: Az egész Dunára kiterjedő árvízkockázat kezelési tervek megvalósítása – 2015-ben esedékes az Árvízi Irányelvvel összhangban – Baleseti Kockázati Pontok Adatbázisának frissítése Felső-Tisza ukrán-magyar árvízvédelmi együttműködés Új kezdeményezés: Vízügyi képzési együttműködés a Duna Régió Stratégia keretei között

PA5 – Környezeti kockázatok kezelése prioritási terület - Operatív Árvízkezelési és Együttműködési Program a Duna Régióra Előzmény: 2013-as extrém árvizek Magas szintű politikai támogatás Regionális egyetértés: A katasztrófák elkerülésének megfelelő keretet ad

Operatív Árvízkezelési és Együttműködési Program Szakmai szempontok: Az országok szükségleteinek felmérése a medence-szintű árvízvédelem elősegítéséhez; Duna régió szintű fejlesztési programok kidolgozása és harmonizációja; Javaslattétel vízgyűjtő-szintű árvízvédelem fejlesztésére és az együttműködés megteremtésére.

Operatív Árvízkezelési és Együttműködési Program A felmérés 2013. május-2014. szeptember: 15 helyszín, 15 szakértői egyeztetés Magyarország, Budapest 2013/05/30 Csehország, Prága 2013/08/02 Baden-Württemberg, Stuttgart 2013/10/10 Bajorország, München 2013/10/11 Ausztria, Bécs 2013/11/27 Horvátország, Zágráb 2014/02/06 Szlovénia, Ljubljana 2014/02/06 Szlovákia, Pozsony 2014/02/26 Szerbia, Belgrád 2014/03/05 Bulgária, Szófia 2014/03/17 Ukrajna, Nyíregyháza 2014/04/29 Románia, Budapest 2014/06/04 Bosznia-Hercegovina, Szarajevó 2014/08/19 Montenegró, Podgorica 2014/09/03 Moldova, Kisinyov 2014/09/24 Több, mint 70 érintett intézmény: DG ENV,DG REGIO, DG ECHO Minisztériumok Vízgazdálkodási hatóságok Előrejelző intézmények Polgári és katasztrófavédelmi szervek ICPDR szakértői csoportjai

Operatív Árvízkezelési és Együttműködési Program Tapasztalatok: a lakosság nagyobb fokú védelmet érez, mint ami a valóságban van; az árvizek karakterisztikája megváltozott ; védekezés során a szerencse szerepe kiemelkedő; A fejlesztéshez szükséges anyagi háttér gyakran hiányzik; Bilaterális egyezmények sok esetben elavultak; Jobban koordinált adatcsere elengedhetetlen;

Operatív Árvízkezelési és Együttműködési Program Konkrét projekt igények: Előrejelző rendszerek összehangolása Megvalósítás lépései: I. Jelszóval védett Internet alapú adatcsere-felület létrehozása; II. Kutatási Program kidolgozása modellek fejlesztésére; Műtárgyak koordinációja Megvalósítás lépései: I. Műtárgyak működtetési szabályzatának és valósidejű adatainak elérhetővé tétele a nemzeti előrejelző intézmények számára; Közös árvízi kockázati tervek készítése a határt metsző vízfolyásokra Megvalósítás lépései: I. Floord Risk Management Plan végrehajtásához segítség; II. Pilot projektek létrehozása; Operatív árvízvédelmi módszerek harmonizációja Megvalósítás lépései: I. speciális képességek megosztása; Operatív árvízkezelési tervek koordinációja Megvalósítás lépései: I. Árvízkezelési és polgári védelmi tervek koordinációja az elérhető források jobb kihasználása érdekében;

Duna Régió Stratégia „….nem egy varázsszer, amely a régió minden problémájára megoldást kínál, ugyanakkor, ha elvárásainkat reálisan fogalmazzuk meg, rengeteg potenciált rejt magában.„

Köszönöm a figyelmet! http://dunaregiostrategia.kormany.hu/ DunaStrategia@mfa.gov.hu