Síkbarajzolható gráfok, rúdszerkezetek, transzformátorok Recski András Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lineáris egyenletrendszerek
Advertisements

Síkbarajzolható gráfok
Lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss elimináció, Cramer-szabály Dr. Kovács Sándor DE GVK Gazdaságelemzési és Statiszikai Tanszék.
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
Nemlineáris és komplex rendszerek viselkedése
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Az elektromágneses indukció. A váltakozó áram.
Kalman-féle rendszer definíció
Elemi bázistranszformáció
Műveletek mátrixokkal
Geometriai Transzformációk
Geometriai transzformációk
Dualitás.
Vektormező szinguláris pontjainak indexe
Illeszkedési mátrix Villamosságtani szempontból legfontosabb mátrixreprezentáció. Legyen G egy irányított gráf, n ponton e éllel. Az n x e –es B(G) mátrixot.
Illés Tibor – Hálózati folyamok
Dr. Balikó Sándor: ENERGIAGAZDÁLKODÁS 5. Mérlegek (folytatás)
Gyűrűk Definíció. Az (R, +, ·) algebrai struktúra gyűrű, ha + és · R-en binér műveletek, valamint I. (R, +) Abel-csoport, II. (R, ·) félcsoport, és III.
STATIKAILAG HATÁROZATLAN SZERKEZETEK
Elektrotechnika 7. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 3. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 4. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Lineáris programozás Modellalkotás Grafikus megoldás Feladattípusok
Számítógépes grafika, PPKE-ITK, Benedek Csaba, 2010 Geometriai modellezés 2. előadás.
A GEOMETRIA MODELLEZÉSE
Lineáris algebra Mátrixok, determinánsok, lineáris egyenletrendszerek
Elektromágneses indukció, váltakozó áram
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
MATEMATIKA ÉS INFORMATIKA I.
Lineáris egyenletrendszerek (Az evolúciótól a megoldáshalmaz szerkezetéig) dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém /' /
dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém
Lineáris algebra.
Koordináta-geometria
2. Koordináta-rendszerek és transzformációk
2. Koordináta-rendszerek és transzformációk
Lineáris egyenletrendszer megoldása MS Excel Solver segítségével
Másodfokú egyenletek megoldása
Lineáris programozás.
Lineáris programozás Elemi példa Alapfogalmak Általános vizsg.
Kerület, terület, felület, térfogat
Villamos energetika III.
Analitikus geometria gyorstalpaló
Alapsokaság (populáció)
GRÁFELMÉLET.
Nemdeterminisztikus tulajdonság tesztelés László Lovász Katalin Vesztergombi.
Lineáris egyenletrendszerek, leképezések, mátrixok
Vektorterek Definíció. Legyen V Abel-csoport, F test, továbbá
Lineáris algebra.
SZABÁLYOS TESTEK A szabályos testek vagy platóni testek, olyan konvex testeket jelentenek, melyek oldalait egybevágó szabályos sokszögek határolják, minden.
1 Vektorok, mátrixok.
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
előadások, konzultációk
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Zárthelyi előkészítés október 10.
Számítógépes grafika, PPKE-ITK, Benedek Csaba, 2010 Geometriai modellezés 2. előadás.
Elektromos áram, áramkör
Áramkörök : Hálózatanalizis
Elektronika 9. gyakorlat.
Adalékok egy véges összegzési feladathoz
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében Az információtechnika fizikája III. Előadás Stacionárius és kvázistatcionárius áramkörök Törzsanyag.
A villamos és a mágneses tér kapcsolata
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Termikus hatások analóg integrált áramkörökben Esettanulmány:
Az Erős Perfekt Gráf Tétel
1  BME Híradástechnikai Tsz komhal20.ppt Kommunikációs hálózatok tervezése 20. előadás Izsó Tamás Híradástechnikai tanszék 2000 Budapesti Műszaki.
Lineáris programozás Elemi példa Alapfogalmak Általános vizsg.
Ellenállások soros és párhuzamos kapcsolása
Lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss elimináció, Cramer-szabály Dr. Kovács Sándor DE GVK Gazdaságelemzési és Statiszikai Tanszék.
A mesterséges neuronhálók alapjai
Előadás másolata:

Síkbarajzolható gráfok, rúdszerkezetek, transzformátorok Recski András Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

A végtelen sokféle szabályos sokszög közül csak hárommal lehet a síkot „parkettázni” vagy „csempézni”.

Paolo Uccello ( ) Mozaikpadló (1425 körül), Szent Márk- székesegyház, Velence

M. C. Escher ( ) Zwaartekracht (1952)

M. C. Escher ( ) Zwaartekracht (1952)

Luca Pacioli De Divina Proportione 1509

Mióta ismerjük a dualitás elvét? I.e. 500 körül – szabályos poliéderek 17. szd. – analítikus geometria 19. szd. eleje – konvex poliéderek 19. szd. közepe – gráfok színezése 19. szd. vége – rúdszerkezetek, villamos hálózatok, Boole-algebrák 20. szd. eleje – 2-izomorfia, matroidok 20. szd. közepe – lineáris programozás

Mióta ismerjük a dualitás elvét?

I.e. 500 körül – szabályos poliéderek

A szokásos bizonyításban

Mióta ismerjük a dualitás elvét? I.e. 500 körül – szabályos poliéderek 17. szd. – analítikus geometria

R. Descartes,

Mikor merőleges két egyenes?

Mióta ismerjük a dualitás elvét? I.e. 500 körül – szabályos poliéderek 17. szd. – analítikus geometria 19. szd. eleje – konvex poliéderek

S. A. J. Lhuilier,

Mióta ismerjük a dualitás elvét? I.e. 500 körül – szabályos poliéderek 17. szd. – analítikus geometria 19. szd. eleje – konvex poliéderek 19. szd. közepe – gráfok színezése

Robin Wilson, Four Colors Suffice: How the Map Problem was Solved, Princeton University Press, 2002 (Notices of the AMS, February 2004) Heawood példája arra, hogy Kempe bizonyítása hibás volt (1890)

Kölcsönösen egyértelmű megfeleltetés A gráf lapja – a duálisban pontnak felel meg. Az él – a duálisban is élnek felel meg. A kör – a duálisban vágásnak felel meg. A feszítő fa – a duálisban egy feszítő fa komplementerének felel meg.

Mióta ismerjük a dualitás elvét? I.e. 500 körül – szabályos poliéderek 17. szd. – analítikus geometria 19. szd. eleje – konvex poliéderek 19. szd. közepe – gráfok színezése 19. szd. vége – rúdszerkezetek, villamos hálózatok, Boole-algebrák

Luigi Cremona (1830 – 1903)

Gustav Kirchhoff,

Mióta ismerjük a dualitás elvét? I.e. 500 körül – szabályos poliéderek 17. szd. – analítikus geometria 19. szd. eleje – konvex poliéderek 19. szd. közepe – gráfok színezése 19. szd. vége – rúdszerkezetek, villamos hálózatok, Boole-algebrák 20. szd. eleje – 2-izomorfia, matroidok 20. szd. közepe – lineáris programozás

A 2 kivezetésű alkatrészeket (például az ellenállásokat, a feszültségforrásokat) egy gráf éleivel modellezzük.

A 2 kivezetésű alkatrészeket (például az ellenállásokat, a feszültségforrásokat) egy gráf éleivel modellezzük, a feszültségeik és áramaik közti kapcsolatokat a gráf köreivel, ill. vágásaival írjuk le.

i 3 = (R 4 u 1 +R 2 u 5 ) / (R 2 R 3 +R 2 R 4 +R 3 R 4 )

Kirchhoff, A hálózat gráfjának a körei mentén a feszültségek (előjeles) összege zérus. A hálózat gráfjának a vágásai mentén az áramerősségek (előjeles) összege zérus.

Kirchhoff, 1847

Kirchhoff, A hálózat gráfjának a körei mentén a feszültségek (előjeles) összege zérus. A hálózat gráfjának vágásai mentén az áramerősségek (előjeles) összege zérus.

A villamos hálózatok dualitási elve A G gráf helyett vegyük a G* duális gráfot A feszültségforrások helyett vegyünk áramforrásokat és megfordítva Az ellenállások helyett vegyük a ‘reciprok’ ellenállásokat A kapacitások helyett vegyünk induktivitásokat és megfordítva

Így egy N hálózat helyett egy duális N* hálózatot kapunk N* akkor és csak akkor oldható meg egyértelműen, ha N egyértelműen megoldható. Ha N és N* tartalmaznak kondenzá- torokat és/vagy tekercseket, akkor a két hálózat szabadsági fokainak a száma megegyezik.

A villamos hálózatok dualitási elve A G gráf helyett vegyük a G* duális gráfot A feszültségforrások helyett vegyünk áramforrásokat és megfordítva Az ellenállások helyett vegyük a ‘reciprok’ ellenállásokat A kapacitások helyett vegyünk induktivitásokat és megfordítva

A villamos hálózatok dualitási elve A G gráf helyett vegyük a G* duális gráfot A feszültségforrások helyett vegyünk áramforrásokat és megfordítva Az ellenállások helyett vegyük a ‘reciprok’ ellenállásokat A kapacitások helyett vegyünk induktivitásokat és megfordítva Minden u betű helyett vegyünk i betűt az egyenletekben és megfordítva

Mi a síkbarajzolható irányított gráf duálisa?

Síkbarajzolható G gráfG* duális gráf FeszültségforrásÁramforrás Feszültségforrás Ellenállás‘Reciprok’ ellenállás TekercsKondenzátor Tekercs

A klasszikus eredmény általánosítása Kirchhoff idejében csak 2-lábú alkatrészek voltak. Ha egy hálózat feszültség- és áramforrások, és ellenállások mellett komplexebb alkatrészeket is tartalmaz (pl. ideális transzformátorokat, girátorokat, műveleti erősítőket), akkor mi mondható?

Síkbarajzolható G gráfG* duális gráf FeszültségforrásÁramforrás Feszültségforrás Ellenállás‘Reciprok’ ellenállás TekercsKondenzátor Tekercs Lineáris sokkapu ?

Lineáris n-kapu A·u + B·i = 0 ahol u = (u 1, u 2,..., u n ) T, i = (i 1, i 2,..., i n ) T és (A | B) egy n X 2n méretű, n rangú mátrix vagyis n darab független egyenlet kapcsolja össze a 2n darab ismeretlent

1. példa – Ideális transzformátorok u 2 = k·u 1, i 1 = −k·i 2

1. példa – Ideális transzformátorok u 2 = k·u 1, i 1 = −k·i 2 k k

Egy mátrix duálisa (E | A) altér (-A T | E) az altér ortogonális komplementere R. Descartes,

Egy mátrix duálisa (E | A) (-A T | E) Vagyis ha az első mátrix kXn –es és a sorai függetlenek, akkor az n-dimenziós térnek egy k-dimenziós alterét határozzák meg; a második mátrix (n-k)Xn –es és a sorai az első altér ortogonális komplementerét határozzák meg.

Egy mátrix(-szal reprezentált matroid) duálisa (E | A) (-A T | E) Vagyis ha az első mátrix kXn –es és a sorai függetlenek, akkor az n-dimenziós térnek egy k-dimenziós alterét határozzák meg; a második mátrix (n-k)Xn –es és a sorai az első altér ortogonális komplementerét határozzák meg.

1. példa – Ideális transzformátorok u 2 = k·u 1, i 1 = −k·i 2 k k

1. példa – Ideális transzformátorok u 2 = k·u 1, i 1 = −k·i 2 k k 1 k k -1

1. példa – Ideális transzformátorok u 2 = k·u 1, i 1 = −k·i 2 k k 1 k k -1 u 1 = - k·u 2, i 2 = k·i 1

1. példa – Ideális transzformátorok u 2 = k·u 1, i 1 = −k·i 2 u 1 = - k·u 2, i 2 = k·i 1

1. példa – Ideális transzformátorok u 2 = k·u 1, i 1 = −k·i 2 u 1 = - k·u 2, i 2 = k·i 1

Síkbarajzolható G gráfG* duális gráf FeszültségforrásÁramforrás Feszültségforrás Ellenállás‘Reciprok’ ellenállás TekercsKondenzátor Tekercs Lineáris sokkapu ?

Síkbarajzolható G gráfG* duális gráf FeszültségforrásÁramforrás Feszültségforrás Ellenállás‘Reciprok’ ellenállás TekercsKondenzátor Tekercs Lineáris sokkapuCseréljük fel u és i sze- repét, vagy képezzük a matroidelméleti duálist?

Síkbarajzolható G gráfG* duális gráf FeszültségforrásÁramforrás Feszültségforrás Ellenállás‘Reciprok’ ellenállás TekercsKondenzátor Tekercs Lineáris sokkapu ?

Masao Iri – R., A kétféle eljárásnak (u és i felcserélése vagy matroidelméleti duális képzése) ugyanaz a hatása?

Masao Iri – R., A kétféle eljárásnak (u és i felcserélése vagy matroidelméleti duális képzése) ugyanaz a hatása reciprok alkatrészek esetén, de általában nem.

Reciprok n-kapuk Az Au+Bi=0 (*) egyenletrendszerrel megadott n-kapu teljesíti a reciprocitási feltételt, ha u 1 T i 2 = u 2 T i 1 teljesül bármely két olyan (u 1, i 1 ) és (u 2, i 2 ) vektorra, mely kielégíti a (*) egyenletet

2. példa – Feszültségvezérelt feszültségforrás (VCVS) u 2 = k·u 1, i 1 = 0 u és i felcserélése duális matroid képzése i 2 = k·i 1, u 1 = 0 u 1 = –k·u 2, i 2 = 0 CCCS VCVS

Masao Iri – R., A kétféle eljárásnak (u és i felcserélése vagy matroidelméleti duális képzése) ugyanaz a hatása reciprok alkatrészek esetén, de általában nem. Tehát a villamosságtanban kétféle áram- feszültség szimmetria létezik.

n-kapukat és (áram- és/vagy feszültségforrásokat össze- kapcsolva kapunk egy áramkört — vagy n-kapukat összekapcsolva kapunk (egyetlen nagy) N-kaput.

n-kapukat és (áram- és/vagy feszültségforrásokat össze- kapcsolva kapunk egy áramkört — vagy n-kapukat összekapcsolva kapunk (egyetlen nagy) N-kaput. „terminal solvability”

Az előzőkhöz hasonlóan itt is kétféle áram- feszültség szimmetria található.

Köszönöm a figyelmet