Hőtermelő és hőleadó rendszerek valósidejű mérése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Széchényi Ferenc Gimnázium
Advertisements

FÉNYI GYULA JEZSUITA GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM energetikai, rekonstrukciója megújuló energiaforrások felhasználásával 3529 Miskolc, Fényi Gyula tér 2-12.
ROBUR Gázbázisú abszorpciós Hőszivattyúk
K ÖZÖSSÉGEK FENNTARTHATÓ ENERGIAPOLITIKAI ESZKÖZEINEK FEJLESZTÉSE JÚNIUS JÚNIUS JÚNIUS JÚNIUS JÚNIUS
Depóniagáz, mint üzemanyag
Termálvizes fürdő bővítése
Üzemeltetési költségek csökkentése
A DVANCED E FFICIENT E NERGY S YSTEMS K ft. H-1124 Budapest, Fürj u. 31. Kálmán László Alternatív energetikai koncepciók készítése.
A fűtési költségmegosztás nemzetközi gyakorlata és hazai tapasztalatai
Passzívházak kompakt gépészete
A DÍJKÉPZÉS SZERKEZETE TEKINTETTEL AZ EU ÁLTAL TÁMOGATOTT BERUHÁZÁSOKRA, A TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉSBEN FOGLALT KÖTELEZETTSÉGEKRE Szabó IstvánnéMAVÍZ Közgazdasági.
Egy új fogyasztó: Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri elméleti tömbjének hőellátása.
Fűtéskorszerűsítési projektek energetikai befektetővel Magyar Fenntarthatósági Csúcs – 2012 Budapest, Szigeti László – Energetikai szaktanácsadó.
Régiók együttműködése a bioenergetikai tudástranszfer és az energiahatékonyság területén „REBE” Ausztria-Magyarország Határon átnyúló Együttműködési Program.
HMV-termelés, a fűtési melegvíz és a használati melegvíz elosztása
Hőszivattyús rendszerek
MÁV-TRAKCIÓ Vasúti Vontatási Zrt. A mozdonyfedélzeti berendezések
Napkollektor Kránicz Péter.
4.A fogyasztások elemzése
Levegő-levegő hőszivattyú
Belső hőforrások, hőtermelés-hőellátás
Passzívházak épületgépészeti rendszerei
Passzívház Készítette: Antal Laura Dominika
Passzívház Török Krisztián Kovács Kornél
DR. TAKÁCS LAJOS GÁBOR okl. építészmérnök, egyetemi adjunktus
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
ENERGIAGAZDÁLKODÁS 6. Energia és költségmegtakarítás tárolással dr. Balikü Sándor:
Hőigények meghatározása (feladatok) Hőközpontok kialakítása
Hőszállítás Épületenergetika B.Sc. 6. félév március 30.
Hőigények meghatározása Hőközpontok kialakítása
Épületgépészet B.Sc. 5. félév; Épületenergetika B.Sc. 5. (6.) félév
Napenergia.
TÁMOP A távhőszolgáltatás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
GEOTERMIKUS VÍZKÚTPÁROK TERVEZÉSE ÉS MŰVEZETÉSE HŐSZIVATTYÚS RENDSZERHEZ március 17. Ádám Béla Okl. bányamérnök, ügyvezető igazgató HGD Kft.
Energiamenedzsment Dr. Somogyvári Márta egyetemi docens Interregionális Megújuló Energia Klaszter Egyesület elnök Alsómocsolád 2011 június 29.
A MEGÚJULÓ ENERGIA FORRÁSOK ÉPÜLETGÉPÉSZETI HASZNOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEI
Nulla fűtésköltségű irodaház Előre látható előnyök: Biztonságos üzemelés Alacsony környezetszennyezés Számlák és rezsi csökkenése Felértékelődő ingatlanok.
A LEGTISZTÁBB ENERGIA AZ, AMIT FEL SEM HASZNÁLUNK !
A jövő az energia hatékony lakásoké nyílászáró csere, külső hőszigetelés és megtakarítási lehetőségek :19.
Schmidt Csaba polgármester október 24. Városi Fűtéskorszerűsítési Program Tatabánya.
Zuglói társasház energiahatékonysági felújításának tapasztalatai Dzsiki Ferenc Lagross Kft. Budapest,
Zrt All rights reserved. Szent István Egyetem, GK szakmai nap Az MSZ EN 15232:2012 épületautomatikai szabvány alkalmazása.
Energiahatékony épületgépész rendszerek, rendszerelemek és alkalmazásuk Az EU energiahatékonysági rendeletének hatása a hazai gázkészülékek installációs.
Dr. Gutay Zoltán – ügyvezető Kovács Sándor épültgépész-mérnök
Passzívházak valósidejű mérésére kifejlesztett műszerek alkalmazásának tapasztalatai Benécs József okl. gépészmérnök, épületgépész szakmérnök minősített.
A Knauf Insulation és kommunikációs területei. A Knauf Insulation Magyarországon  A Knauf Insulation önálló egységet képez a Knauf Csoporton belül 
Mitől innovatív egy vállalkozás?
Budapest, június Az MSZ EN 15232:2012 épületautomatikai szabvány alkalmazása új épületek tervezése és meglévők felújítása kapcsán.
Constantin Jurca Épületenergetika gazdaságosan 1 ÉPÜLETENERGETIKA GAZDASÁGOSAN Constantin Jurca.
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
Üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével.
Szigeteléstechnika, passzívház Hőnyereség maximalizálása, hőveszteség minimalizálása Benécs József okl.gépészmérnök Passzívház Kft. A Kárpát-medence Kincsei.
1 Szoláris épületek szerkezetei és méretezése Előadók: Csoknyai Tamás Egeressy Márta Simon Tamás Talamon Attila.
Energiatakarékossági szemlélet kialakítása 12. Megújuló energiaforrásokat is használó komplex hőtermelő rendszer családi házakhoz Mottónk: „ A korlátozott.
Optimális hőmérséklet-menetrend Esettanulmány: épületenergetikai korszerűsítés Fűtési rendszerekben jelentkező gravitációs hatások Épületüzemeltetés Épületenergetika.
A Dunaújvárosi Főiskola megújuló energiaforrás beruházásának elemzése Duhony Anita /RGW4WH.
Varga Pál elnök MÉGNAP Egyesület Napkollektoros hőtermelés jövője a napelemes áramtermelés mellett Egyetemek, főiskolák környezetvédelmi oktatóinak VIII.
Energetikai tanácsadás Tervezés Energetikai tanúsítás Komplex kivitelezés Megvalósítási tanulmány Projekt finanszírozás Több mint 400 db kivitelezés több.
0 Tervezési folyamatban megjelenő trendek, tendenciák. ( Felület hűtő-fűtő rendszerek ) „Koncepció választás”, a kiviteli terv készítése előtt döntés előkészítés.
Környezet és Energia Operatív Program Várható energetikai fejlesztési lehetőségek 2012-ben Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
„H” hőszivattyús tarifa előadó: Harsányi Zoltán E.ON Műszaki stratégiai osztály.
Energetikai célú pályázatok rövid áttekintése Gajzágó Gergő programmenedzser május 19.
Épületautomatika helye a hatékony energia-felhasználásban.
GoodWill Energy Kft. Megújuló jelen a jövőért!
GoodWill Energy Kft. Megújuló jelen a jövőért!
Bodó Béla, mesteroktató, energetikus
160 Mrd Ft energetika. Megjelent a KKV szektor megújuló épületenergetikai beruházásait támogató pályázati felhívás!
7. előadás Gépkocsi vizsgálati műveletek fogalma, fajtái és módszerei.
Fenntarthatósági témahét
Az ablakok és ajtók megfelelőség igazolása
Előadás másolata:

Hőtermelő és hőleadó rendszerek valósidejű mérése Tóth Gábor - Benécs József Passzívház Kft Gödöllő

A modern, korszerű berendezéseket meg kell tanulnunk használni, kezelni. Ahogyan az okostelefon és egyéb XXI.századi műszaki berendezés használata kihívást jelent egyeseknek, az épületgépészetben megjelenő újdonságokra sem elegendő rácsodálkozni, azokat szakszerűen kell betervezni, beüzemelni, üzemeltetni. Sokan megfeledkeznek arról, hogy nem elegendő egy eszközt megvásárolni, vagy megszerezni, legyen az hőszivattyú, vagy éppen egy laptop, alkalmazni, használni is tudni kell a rácsodálkozás pillanatnyi varázsa után.

A modern, korszerű berendezéseket meg kell tanulnunk használni, kezelni. Ahogyan az okostelefon és egyéb XXI.századi műszaki berendezés használata kihívást jelent egyeseknek, az épületgépészetben megjelenő újdonságokra sem elegendő rácsodálkozni, azokat szakszerűen kell betervezni, beüzemelni, üzemeltetni. Sokan megfeledkeznek arról, hogy nem elegendő egy eszközt megvásárolni, vagy megszerezni, legyen az hőszivattyú, vagy éppen egy laptop, alkalmazni, használni is tudni kell a rácsodálkozás pillanatnyi varázsa után.

L … ez így megfelelő ? 0,26 < 3,0

L Ha a visszatérő hőmérséklet magasabb, mint az előremenő, az több mint gyanús …

Hőtermelő vagy hő-elnyelő hőszivattyú ? Q = c * m * dT

Hőszivattyú HARMADIK üzemállapota: hőszivattyú, mint radiátor … (?)

Ugyanitt a gázkazán … ON/OFF szabályozás… (?) L

Vértestolnai passzívház J

Vértestolna, levegős hőszivattyú J ü

J

J 2015.03.12.

J 19 NAP = 1.618 Ft fűtési költség több, mint bíztató. (A havi átlag talán eléri a 2.700 Ft/hó értéket.)

Eszközök Tablet (programmal) 40.000,- Adatgyűjtő 80.000,- Térfogatáram mérő 3.500,- Hőmérő 1.250,- Összesen: 126.000,- Ft + 7 további impulzus bemenet + n db hőmérő csatlakozás + (Licenc-díj)

Fejlesztői környezet

Mérjük meg ! N GK T VK Mérőkörök (lehetséges) összeállítása: HMV HV www.emonitor.hu N HMV GK T VK HV

… mérésekkel mi ellenőrizhető ? www.emonitor.hu

Napkollektor energiahozama Premontrei Szent Norbert Gimnázium J

J A nyáriszünetben olyan magas az energiahozam, hogy gondoskodni kell az energiatermelés csökkentéséről. Ennek egyik eszköze a takarás, a másik, az éjszakai visszahűtés.

DABAS

J L Hőszivattyú (Kínai) 2014.október 16-án üzemeltetői kérésre a folyamatosan csökkenő hőszivattyú energiatermelés ellenőrzésére felszerelésre került az emonitor. A következő napokban kiderült, a csökkenő hőtermelés oka egy tömítetlenséget okozó hibás hollender volt, ami miatt megváltozott a gyártó által beállított klímagáz-munkapont. A gáztöltet cseréje után a készülék hozta a gyári paramétereket. Dabason az októberi fűtési hónap elején észlelték a folyamatosan csökkenő hatásfokot. Célszerűnek tűnt méréssel ellenőrizni, nyomon követni a változást. A terhelés hatására kialakuló folyamatos műszaki állapotváltozás beavatkozásra kényszerítette a résztvevőket:

L A terhelés hatására kialakuló folyamatos műszaki állapotváltozás beavatkozásra kényszerítette a résztvevőket: A kútvizes hőnyerő oldalra gyanakodva először kisavazták a készüléket A várt javulás elmaradása miatt újra kisavazták erősebb vegyszerekkel Ismételt hiábavaló beavatkozás után felkerestek egy specialistát aki elmondta: Két nyomásmérő van a rendszerben hollanderes csatlakozással Ezek képesek meglazulni, ereszteni Először az alacsonyabb forráspontú gáz fog elszökni, ezzel jelentősen megváltoztatva a gázkeverék munkapontját Aminek a készülék teljesítményére, működésére lesz drasztikus hatása Megoldás: le kell cserélni a gázkeveréket, tömíteni kell a nyomásmérőket, újra hozni fogja a paramétereit a hőszivattyú

A hőszivattyú működésének pillanatnyi értékei kirajzolódnak a grafikonon, azonban jelentősen elmaradnak az elvártaktól … L

2015.03.24.

J

J

2015.03.24.

2014.12.10. – 2015.03.25. 2015.01.10.

2015.01.10. Az egyes légállapotokhoz tartozó lefu-tási görbe értékelése lehetőséget bizto-sít a felhasználói szokások figyelemmel kísérésére, a hibás üzemviteli jellemzők meghatározására. 17:00 és 19:00 óra között egy nyitva felejtett ablak zavarta meg a precízen beállított (kialakított) hővisszanyerős szellőztető rendszert. Nagy bajt ugyan nem okozott, de ha ez rendszeresen visszatérő eleme az üze-meltetésnek, az így kialakuló hőveszte-ségek csökkentése érdekében érdemes feltárni és szükség szerint megszüntetni ezeket a nem tervezett eseményeket. L

Gödöllő, Béke utca x. (fotó: 2013.)

Építmény energiamérlege Átlagos hőtechnikai tulajdonságokkal rendelkező épület, 38 cm vtg. égetett kerámia falazóblokk ból építve 5 cm vtg. hőszigeteléssel (EPS) és kétrétegű üvegezéssel rendelkező műanyag nyílászárókkal. Az építmény 1999-ben épült.

L

L L Építmény éves energiamérlege Nyílászárók energiamérlege: Fűtési hőigény Szoláris nyereség

2015.03.24. egy napi fűtési energia bevitel az infrapanelekkel (megmértük) A március enyhének mutatkozik. Mégis 11 nap alatt 9.000 Ft volt a fűtési költség. Ebből várhatóan 25.000 Ft március havi fűtésköltség lesz. Az építményt a „gazdaságosnak” mondott elektromos-infrafűtéssel működtetik. Az előzőek alapján az éves fűtési költség 17.218 kWh * 37 Ft/kWh = 637.066 Ft lesz. Szerencsére még csak március közepétől működik az infrapaneles fűtési rendszer … Van még idő átgondolni az 540.00 Ft-os beruházási költséget és a működtetést …

L

emonitor = energiamonitor Szándékunk szerint a hőenergiatermelés-, hőszállítás és a hőleadás feladatok ellátása közben mérjük azokat a paramétereket, amelyek segítségével az energiaforgalom-, energiatranszport számszerűsíthető. Ezáltal lehetőség nyílik valamely berendezés vagy gépészeti rendszer állapotának, hatékonyságának, energiahasznosítás fokának meghatározására. A számadatok (grafikonok) ismeretében a szükséges beállítások, korrekciók, módosítások elvégezhetők, javítva a rendszerek hatásfokát, csökkentve azok energia-felhasználását (javítva az energiamegtakarítást).

Köszönöm Megtisztelő Figyelmüket ! Mérjük meg ! Köszönöm Megtisztelő Figyelmüket !