Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GoodWill Energy Kft. Megújuló jelen a jövőért!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GoodWill Energy Kft. Megújuló jelen a jövőért!"— Előadás másolata:

1 GoodWill Energy Kft. Megújuló jelen a jövőért!
Hogyan csökkentheti önkormányzati épületek energiaköltségeit FENNTARTHATÓ GÉPÉSZETI KORSZERŰSÍTÉSSEL 1162 Budapest, Timur utca 72.

2 A projekt keretében megvalósítandó tevékenységek
Önállóan támogatható tevékenységek: Önkormányzati tulajdonú épületek külső határoló szerkezeteinek korszerűsítése Ha az épület energetikai jellemzőinek tanúsítása szerint ,,DD-korszerűt megközelítő” kategóriába esik: Fosszilis energiahordozó alapú hőtermelő berendezések korszerűsítése cseréje és/vagy a kapcsolódó fűtési HMV rendszerek korszerűsítése, Napelem vagy napkollektor vagy hőszivattyú telepítése Választható önállóan NEM támogatható tevékenységek Ha az épület energetikai jellemzőinek tanúsítása szerint NEM esik ,,DD-korszerűt megközelítő” kategóriába Itt lehet beszélni kicsit a Ginporól, meg a Vekopról a kettő közti különbségről, nyomtatunk hozzá az összes kizáró tényezőről, meg ki lehet nyomtatni azt is ami leírja milyen épületek nem tarartoznak a TNM rendelet alá.

3 Az épületek ,,becsomagolása” után…
Gépészeti korszerűsítés lehetőségei Az épületek ,,becsomagolása” után… Főbb épületgépészeti rendszerek (megfelelő projekt esetén) Fűtési rendszer+10% többletköltség = +15% megtakarítás Használati melegvíz (HMV) előállítás+10% többletköltség = +5% megtakarítás Szellőztető rendszer+20% többletköltség = +20%megtakarítás (bizonyos esetekben szükséges) Fontos kihangsúlyozni, hogy megfelelő projekt esetén. Mint például, hogy nagy legyen a gázfogyasztás, ne legyen szigetelve az épület, esetleg a nyílászárók ki lehetnek cserélve, de ha nem is jó. Plusszba még megemlíteni, hogy a fatüzelés nem jó, mert nem hoz megtakarítást. A hűtési rendszerek kialakítása a Ginopnál és a Vekopnál csak akkor lehet, ha már volt kialakított hűtési rendszer. Ezek a számok csak a legideálisabb projektnél valósulhatnak meg, ezek egy elméleti projektnél valósulhatnak meg.

4 Gépészeti korszerűsítés szükségessége 1.
Magyarországon jellemző elavult fűtési rendszerek: Nyílt égésterű (őrlángos) rossz hatásfokú gázkazánok.. Szelepek nélküli radiátorok… Konvektorok…. Vegyes tüzelésű kazánok (ami „mindent megeszik” ) PUFFER TARTÁLY NÉLKÜL. > szauna majd jégverem. Nyílt égésterű sötét sugárzók A képeken elavult fűtési rendszerek láthatóak. Ha ilyeneket látni, azokkal lehet mit kezdeni gépészeti szempontból. Sőt van amivel kötelező is, mert a törvény nem engedi hogy ott hagyjuk. Pl a nyílt égésterű gázkészülékeket, ha hozzányúlunk rendszerhez nem szabad bent hagyni.

5 Átfolyós gáztüzelésű vízmelegítő Elavult gázbojlerek
Gépészeti korszerűsítés szükségessége 2. Magyarországon jellemző elavult melegvíz-termelő rendszerek: Átfolyós gáztüzelésű vízmelegítő Elavult gázbojlerek Itt el lehet mondani, hogy vannak elavult rendszerek, hogy például a gázbojelerek. A villanybojlereknek ugyan jó a hatásfoka, viszont az egyik legnagyobb a fogyasztásúak. De külön ezért nem éri meg csak ezért hozzányúlni a rendszerhez, de mondjunk egy hmv tárolót rákötni a kondenzációs kazánra, máris megvan a melegvízünk.

6 Magyarországon jellemző szellőzési problémák:
Gépészeti korszerűsítés szükségessége 3. Magyarországon jellemző szellőzési problémák: Dohos áporodott levegő+penész Konyhai elavult, nem megfelelő szellőző berendezések A szellőztetés fontos, mert a WC-kben bepárásodhat a levegő és a falak bepenészesednek. És a konyhák, fontos, hogy azt törvény írja elő hogy a gáztüzelésű főzőberendezések esetén megfelelő szellőzést kell biztosítani. Ha olyan konyhában jár valaki ahol leginkább csak az ablak nyitásával van meg a a megfelelő szellőzés, vagy olyan rendszereket látni, ami régi látszik h elhasználódott, ütött kopott,az nem maradhat, azt is ki kell cserélni, viszont nagy mértékben megnöveli a beruházás költségeit, ebben az esetben nehezen lesz meg a BMR, vagy mondani kel nekik, hogy cseréljék le a gáztűzhelyeket.

7 Fűtéskorszerűsítés Hőleadói oldal
Hőtermelői oldal (pl. kazán, hőszivattyú…) Szabályozás (pl. a radiátorok cseréje fajlagos megtakarítást nem eredményez, csak a költségeket növeli, hacsak nem szükséges…) El lehet mondani, hogy a fűtéskorszerűsítésnek három része van. A hőleadói oldal, amikor a radiátorokat cseréled mondjuk, ami csak plusz költség de fajlagos megtakarítást nem hoz. De van olyan eset, hogy szükséges, ha olyan állapotban van. De mondjuk a termofejek felszerelése már hoz megtakarítást, így az szükséges plussz a beszabályozás miatt is. Szabályozás fontos, főleg ha netán több kazánt is rakunk be. És a hőtermelői oldal Lásd későbbiekben.

8 Fűtéskorszerűsítés 1. Kis belmagasságú épületek fűtéskorszerűsítési lehetőségei: (pl.: polgármesteri hivatal épülete) Hőszivattyús rendszer kialakítása Levegő-levegő hőszivattyú Levegő-vizes hőszivattyú Víz-víz hőszivattyú Talaj szondás hőszivattyú Talaj kollektoros hőszivattyú Nagyon szuper jó dolog a hőszivattyú, van több fajtája is. Lásd képeken meg szépen felsorolni. Elmondani, hogy milyen esetekben jó a hőszivattyú, mint pl az irodaházakban. Autószalonokban, és olyan épületekben ahol kicsi a belmagasság.

9 Fűtéskorszerűsítés 2. Levegő-víz hőszivattyú ELŐNYEI:
Nem kell talajköri szerelés, így alacsonyabbak a beruházási költségek - Nincs gázterv, gázvezeték, füstcső, kéményseprés és a gázkazán nem tud hűteni HÁTRÁNYAI: - Csak alacsony hőmérsékletű fűtésre alkalmas (max.45-50°C) - magasabb beruházási költségek

10 Fűtéskorszerűsítés 3. Levegő-víz hőszivattyú:
A berendezés hűteni is képes, amennyiben megfelelő felületfűtés vagy ún. fan-coil hőleadók vannak beépítve a hőladói oldalon. NEM KELL KÜLÖN KLÍMA! Ha fan-coilokat rakunk a hőszivattyúhoz, abban az esetben hűteni is tudunk majd az épületben, ez irodákban például teljesen praktikus, mivel nyáron hűteni is tudunk.

11 Fűtéskorszerűsítés 4. 2. Kondenzációs gázkazán:
A régi hőtermelőt, pl. „hagyományos régi gázkazánt” meg kell szüntetni Helyette korszerű ún. KONDENZÁCIÓS GÁZKAZÁNT javasolt felszerelni, és kötelezően új kéményrendszert. A kazánokon kívül kötelező kiépíteni márka függetlenül szűrő, és iszap leválasztó berendezéseket >> GARANCIA, KARBANTARTÁS, VÍZMINŐSÉG A kazán ára a teljes korszerűsítésnek kb. 1/3-a.

12 Használati melegvíz (HMV) ellátás 1.
1. Melegvizet villanybojlerrel a legdrágább készíteni. Akár kondenzációs gázkazán és a levegő-víz hőszivattyú is tud HMV-t készíteni, ún. előny kapcsolásban. Azaz először a HMV, utána fűt tovább. Komfortos melegvíz ellátáshoz tartály kell. Ha szükséges a melegvíz ellátást korszerűsíteni, az egyik megoldás hogy a kazánhoz, vagy esetleg hőszivattyúhoz HMV tárolót kötni, és arról biztosítani a meleg vizet.

13 Használati melegvíz (HMV) ellátás 2.
2. Napkollektoros rendszer telepítése melegvíz előállításra ( az esetben, ha nyáron is nagy a melegvíz igény, pl:iskolák konyhai melegvíz igénye; bölcsödéknél) Napkollektoros rendszer előnyei: A telepítési költség után ,,ingyen van” Nincs káros anyag kibocsátás Nyáron lefedi a HMV szükségletet Napkollektoros rendszer hátrányai: Télen nem fedi le a HMV igényt Nyáron fölösleges melegvíz is készül, ha nincs akkora melegvíz igény Ha nagy az épület melegvíz igénye, mint például autómosók. Azoknál megéri napkollektoros rendszerrel számolni. De csak azokban az esetekben, mert különben nyáron nem tudunk mit csinálni a melegvízzel.

14 Szellőztetés 1. MINIMUM megoldás:
WC-k, öltözők helyi elszívása (villanykapcsolóról működtetve) Nyílászárókba ún. higroszabályozású légbeeresztőket kell beépíteni. Az iroda épületekben is fontos a megfelelő szellőztetés a WC-kben. Esetleg ha van egy öltöző zuhanyzó annak a szellőztetése is nagyon fontos.

15 Szellőztetés 2. A TÖKÉLETES MEGOLDÁS:
Hővisszanyerős központi szellőztető rendszer, és elszívás Törvényi előírás Megfelelő komfortérzet szükségessége (polgármesteri hivatal irodái) Ezekben a pályázatokban csak meglevő központi szellőző és hűtő berendezések cseréje, korszerűsítése engedett. Hővisszanyerős berendezés korszerűsítése kizárólag gépi szellőztetéssel rendelkező épületrészekben támogatható.

16  Összesítés 1. Mikor? Mit tehetünk?
1. Kis belmagasságú épületek Hőszivattyú (Ha fan-coil, padlófűtés van, esetleg nincs gáz) Olyan épületekben ahol kis belmagasságú az épület, ahol már van fan-coilos rendszer, esetleg padlófűtés, vagy igény és keret van hőszivattyús rendszer kialakítására, netán még hűtésre is, ott a legjobb megoldás a hőszivattyús rendszer kialakítása.

17  Összesítés 2. 2. Kisbelmagasságú épületek Kondenzációs-gázkazán
(Ha régi gázkazán, radiátorok vannak.) És végül ha semmi más nem lehetséges: Ahol régi gázkazánok vannak, kisebb felületű régi radiátorok, és nincs igény és keret hőszivattyús rendszerre, ott pedig a kondenzációs kazán beépítését tudjuk javasolni. Sokkal hatékonyabb és nagyobb a megtakarítás, mint egy régi hagyományos, nem kondenzációs gázkazán esetén.

18 Összesítés 3. 3. Kisbelmagasságú épületek Biomassza;faelgázosító kazán
(Ha régi vegyes tüzelésű kazán és radiátorok vannak.) (Puffertartály fontos!)

19 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "GoodWill Energy Kft. Megújuló jelen a jövőért!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések