ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSBAN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Adatbázis gyakorlat 1. Szerző: Varga Zsuzsanna ELTE-IK (2004) Budapest
Advertisements

Dokumentáció dr. Gál Lívia.
Minőségbiztosítási ismeretek
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis I. Alapfogalmak.
MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 2011.
Adatbázis kezelés. Hierarchikus modell Legrégebbi modell, ma már nem használatos. Az adatokat fákban tároljuk, ahol minden pont a szegmens adatokat, és.
MINŐSÉGMENEDZSMENT 3. előadás
BME VEGYÉSZMÉRNÖKI ÉS BIOMÉRNÖKI KAR
MinőségIrányítási Rendszer (MIR)
Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország
16. Tétel. Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az adatokhoz való hozzáférést,
Minőségbiztosítás. A minőségügy A minőségügy alapjai A minőséget meghatározó tényezők A minőségrendszer Minőségrendszer felépítése Tanúsítás.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
MinőségIrányítási Rendszer (MIR) elektronikus dokumentációjához
Minőségirányítás a felsőoktatásban
Adatbázis-kezelés ACCESS program:
HACCP az élelmiszer-higiéniában
Adatbázis-kezelés Papp-Varga Zsuzsanna. Elérhetőségek    as.
Ferenci László És Viniczai Zsófia Előadásában.  A vizsgázónak tisztában kell lennie az adatbázis-kezeléssel kapcsolatos legfontosabb fogalmakkal, és.
INFORMATIKA E-management E-business E-gyártás. Információ alapú gazdálkodás E-management E-business E-gyártás – E-minőségirányítás.
Gyógyszerek minőségbiztosítása GMP alapelvek
Brachmann Ferenc PTE-TTK/KTK A kurzus szerepe és célja A minőségbiztosítás általános alapelveire történő folyamatos hivatkozással áttekinti a szoftverminőség.
Brachmann Ferenc PTE-TTK/KTK 2009
Microsoft Access Jelentések.
A LOGISZTIKAI RENDSZEREK MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
Ipari középvállalat projektvezetőjének tapasztalatai az integrált vállalatirányítási szoftver bevezetési szakaszában Projektmenedzsment Fórum A kis-
Statisztika, kutatásmódszertan I.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Alapfogalmak.
Lekérdezések Páll Boglárka A lekérdezés az adatbázisban szereplő adatok kinyerésének leghatékonyabb és legsokrétübb módja A lekérdezés tulajdonképpen.
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
BEVEZETÉS Szellőné Fábián Mária. A minőség fogalma, értelmezése 1. Az értelmező kéziszótár szerint a minőség filozófiai értelemben a dolgok lényegét je-
Nézzük, mit tudunk…. Mire gondoltam? Megjeleníti az adott adatbázishoz kapcsolódó összes objektumot : adatbázis ablak.
SQL-Structured Query Language. Parancs(utasítás) csoportok CREATE - táblák létrehozása ALTER – táblák módosítása DROP – táblák törlése DDL –Data Definition.
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
Adatbázis kezelés.
Adatbázis-kezelés Probléma: az excel kezelhetetlen túl sok adat esetén
Adatbázis alapfogalmak
Adatbázis-kezelés. Alapfogalmak Adat: –észlelhető, felfogható ismeret –jelsorozat –valakinek, vagy valaminek a jellemz ő je –tény, közlés Információ:
Adatbázis-kezelés a gyakorlatban
ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSBAN ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSBAN A MINŐSÉG egy termék vagy szolgáltatás.
Minőségbiztosítási ismeretek
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
 Adatbázis:  Valamilyen szempont szerint rendszerezett adathalmaz.  Adatbázis kezelés:  Adatok tárolása  Műveletek végzése az adatbázison; (Adatok.
Projekt dokumentáció A dokumentumok között vannak a projekt irányításával összefüggő dokumentumok, és vannak műszaki dokumentumok.
Az ISO 9001:2008 MinőségIrányítási Rendszer (MIR) dokumentumai A dokumentáció lehet bármilyen alakú vagy típusú adathordozón.
Milyen lesz a csoportos feladat és a diger? 1.Egy “cég” kitalálása 3-4 tevékenységgel, 4-10 munkatárssal. MKEljárás-utasítások HTMLForm 2.A MK és az Eljárás-utasítások.
MinőségIrányítási Rendszer (MIR) elektronikus dokumentációjához
Minőségirányítás 1. Dr. Dénes Levente
Mit láthatunk a honlapon? Az előző ISO 9001 szabvány szerint kiadott tanúsítványok (várhatóan) az új ISO 9001 szabvány kiadását követő 24 hónapig.
ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSBAN ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSBAN A MINŐSÉG egy termék vagy szolgáltatás.
MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. előadás
ACCESS ALAPOK Alapfogalmak
PTE PMMIK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. ELŐADÁS.
A zöld közbeszerzés lépései Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSBAN ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSBAN A MINŐSÉG egy termék vagy szolgáltatás.
A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZERT TÁMOGATÓ SZOFTVEREK FELADATAI Adatbázisok Word dokumentumok PDF dokumentumok HTML dokumentumok Szövegszerkesztés Szövegszerkesztés.
Készítette: Kiss András
Lekérdezések.
ACCESS ALAPOK Alapfogalmak
Az ISO 9001 jelenlegi helyzete
Kovács Gergely Péter Bevezetés
ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSBAN
Adatbáziskezelés.
ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSBAN
Logisztikai projekt - gyakorlat Adatbázis-elmélet
ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSBAN
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSBAN ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSBAN A MINŐSÉG egy termék vagy szolgáltatás azon jellemzőinek összessége, amelyek befolyásolják képességét, hogy meghatározott és elvárt igényeket kielégítsen. A MINŐSÉGSZABÁLYOZÁS azokat az operatív eszközöket jelenti, amelyek a minőségi követelmények teljesítését biztosítják. A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS célja az, hogy a szerződés szerinti minőség megvalósulása iránt bizalmat keltsen a rendszeren belül és a külső partnerekben. MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS = MINŐSÉGSZABÁLYOZÁS + MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS

PARAMÉTEREINEK meghatározása és standardizálás AZ IPARI TERMELÉS CÉLJA: Lehető legkisebb költség Értékarányos minőség Időben állandó minőség Termék PARAMÉTEREINEK meghatározása és standardizálás Technológiai keverési méret gyártó sor csomagolás komponens szám ütemszám SPECIFIKÁCIÓK Minőségi szavatosság tápérték érzékszervi jellemzők kémiai ~ mikrobiológiai ~ Logisztikai gyűjtő csomagolás palettázás címkézés belső szavatosság Pénzügyi alapanyag árak előállítási ktsg. transzfer ár

Paraméterek Terméket jellemzi Gyártást jellemzi Az adott gyár technológiai utasításait és egyéb gyártási előírásait tartalmazza. Nem feltétlenül csak egy termékre jellemző. Specifikáció, amely a gyártási helytől függetlenül mindig igaz kell, hogy legyen a termékre. tárolása tárolása helyi (Access) adatbázisban InterSpec = Intercompany Specifications SAP = Systems, Applications and Products

Receptek RM1 RM2 RM3 RM4 RM5 RM6 RM7 RM8 RM9 RM10 RM11 RM12 MIX1 InterSpec: Komponens arányok Tápérték Elkészítés Érzékszervi jell. Törvényi előírások Allergének Árak Belső szav.idő MIX3 MIX4 MIX2 Consumer Unit Content PM1 PM2 Consumer Unit SAP: Töltősúlyok EAN kódok Csomagolási egységek Késztermék ár Routing Szavatossági idő PM3 Trading Unit PM4 Distribution Unit PM5

Miért van szükség a MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZEREKRE? A tendereken való részvétel előfeltétele az esetek többségében (nem véletlenül) a tanúsított MIR léte! Miért kell a dokumentációt elektronikusan kezelni? Másképpen “megfulladunk” a papírokban…

Különböző minőségügyi rendszerek: ISO 9001 (Minőségirányítási Rendszer: MIR) ISO 14001 (Környezetirányítási Rendszer: KIR) HACCP (Élelmiszerbiztonsági Rendszer) BRC IFS EUREPGAP ISO 22000 (Integrált MIR + HACCP) GMP (Good Manufacturing Practice) TQM (Total Quality Management) Alap: HACCP + nyomonkövethetőség, MIR + KIR elemek Valamilyen szinten mindnél fontos az azonosíthatóság és nyomonkövethetőség

megtartás, visszavonás, módosítás, felülbírálat Az ISO 9001:2000 szabvány a „Minőségbiztosítás” kategória helyett a „Minőségirányítás” fogalmat használja, ezzel is kiemelve a benne támogatott folyamatszemléletet, amelynek legfontosabb Input / Output elemeiként a vevői követelményeket ill. a vevői megelégedettséget jelöli meg. Változások az ISO 9001:2008 szabványban Az ISO szabványok (immár 22 éve) minden 5. évben felülvizsgálatra kerülnek Az ISO 9000-es család felülvizsgálata megtörtént 2005-ben; ekkor csak a 9000-es szakszótárban történt néhány kisebb változtatás. A célok közt szerepelt, hogy a rendszerdokumentáció változtatásai legyenek kisebbek, mint az auditálási módszerek változtatásai. A felülvizsgálat lehetséges eredményei: megtartás, visszavonás, módosítás, felülbírálat Az ISO 9001:2000 szabványban túlságosan a termék minősége volt a fókuszban; ehelyett most a termék és a termék megfelelése a követelményeknek van az értelmezés középpontjában.

Példa egy oktatási rendszerből: Alapfogalmak (1) Példa egy oktatási rendszerből: A Minőségügyi rendszer pl. egy laboros tárgy oktatására készült… A rendszer folyamatai (eljárásai) az egyes kurzus-típusok A munkautasítások az egyes laborok szerveren levő feladatlapjai A feljegyzések órai jegyzetek, programok, zh-eredmények… Ha a dokumentumok egy szintjén változtatás történik, a kapcsolatok szerinti változtatásokat minden szinten végre kell hajtani!

Alapfogalmak (2) MS Access = Windows alatt futó relációs adatbázis-kezelő alkalmazás Adatbázis = egymással kapcsolatba hozható adatállományok összessége (Pl. hallgatói adatbázis: Neptun) Relációs adatbázis = a különböző jellegű, de mégis egymással kapcsolatba hozható adathalmazokat “önállóan” tároljuk, közöttük egy azonos adatot tartalmazó “mező” tartja a kapcsolatot (Pl. Neptun-kód, tantárgy-kód) Az adatok “rekord”-jaiból épülnek fel az adat-”Táblák”. A “Lekérdezések”-kel válogatjuk adatainkat a megfelelő “Szempont”-ok szerint. A szempontok megfogalmazására szolgál az SQL (Structured Query Language) nyelv. Az “Űrlap”-ok megkönnyítik az adatbevitelt, a “Jelentés”-ek megjelenítik adatainkat.

Access - rekord, tábla, lekérdezés Az OKTAT tábla rekordjai Az OKTAT tábla két lekérdezése Azok a munkatársak, akik az első két oktatáson részt vettek A 2. és 3. csoport azon tagjai, akik a 3. oktatáson részt vettek

Tematika és követelmények Access adatbázisok ISO 9001 MK készítés MS Word-ben Tábla importálása Excelből Lekérdezések, jelentések Táblák kapcsolata Táblakészítő lekérdezés Űrlap Vázlat nézet, címsorok Fájlok beszúrása Élőfej és élőláb, kapcsolatok Szakasztörések, oldalszámozás Hivatkozás, kereszthivatkozás Access HF (A) beküldési határidő: 2010. okt. 15. MK feladat beküldési határidő: 2010. nov. 30. Követelmény: A  20 ; B  20 Jegyekhez ponthatárok: Jegy: 5 4 3 2 (A+B)min 90 72 55 40 Beszámoló (B) Határidő: 2010. dec. 7.