Felosztási tétel Legyen R ekvivalenciareláció: reflexív, azaz tetsz. a-ra aRa, szimmetrikus, azaz tetsz. a, b-re ha aRb, akkor bRa, tranzitív, azaz tetsz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Deduktív adatbázisok.
Advertisements

Predikátumok Dr. György Anna BMF-NIK Szoftvertechnológia Intézet.
Események formális leírása, műveletek
Preferenciák, rendezések, reprezentálhatóság
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
Természetes számok 0, 1, 2, 3, ..., 24, 25, ..., 1231, 1232, ..., n, ...  = {0, 1, 2, 3, ..., n,...} a természetes számok halmaza Műveletek: összeadás.
Adatbázisrendszerek elméleti alapjai 2. előadás
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Determinisztikus programok. Szintaxis: X : Pvalt program változók E : Kifkifejezések B : Lkiflogikai kifejezések C : Utsutasítások.
Matematikai logika A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
Euklidészi gyűrűk Definíció.
Csoport részcsoport invariáns faktorcsoport részcsoport
Gyűrűk Definíció. Az (R, +, ·) algebrai struktúra gyűrű, ha + és · R-en binér műveletek, valamint I. (R, +) Abel-csoport, II. (R, ·) félcsoport, és III.
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
A sztoikus lektonelmélet avagy mi az igazság hordozója? Arisztotelész példái: időtlen mondatok: ‚Minden ló állat’, ‚Egy ember sem kő’. A jellegzetes sztoikus.
Logika Érettségi követelmények:
Algebra a matematika egy ága
Halmazok, relációk, függvények
Logika 5. Logikai állítások Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék március 10.
A digitális számítás elmélete
Differenciál számítás
1.3 Relációk Def. (rendezett pár) (a1 , a2 ) := {{a1} , {a1 , a2 }} .
1. előadás. 1.) Szoftverfejlesztés, mint mérnöki tevékenység. Számítási eszközfejlődés. Számítási eszközfejlődés: hazai viszonyok. Mérföldkő: Simula 67.Klasszikus.
1. előadás. 1.) Szoftverfejlesztés, mint mérnöki tevékenység. Számítási eszközfejlődés. Számítási eszközfejlődés: hazai viszonyok. Mérföldkő: Simula 67.Klasszikus.
A számfogalom bővítése
Asszimptotikus viszonyok. Asszimptotikus viszonyok számításánál felhasználható ismeretek: 1.Az asszimptotikus viszonyok reláció-tulajdonságai: A következő.
Halmazelmélet és matematikai logika
Halmazok Összefoglalás.
*** HALMAZOK *** A HALMAZ ÉS MEGADÁSA A HALMAZ FOGALMA
Relációk.
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
Logika 2. Klasszikus logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 17.
2. A logika története Gregor Reisch  1503  Typus logice Premissae
Érvelés, bizonyítás, következmény, helyesség
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
I.7: „Világos az is, hogy mindegyik alakzatban, amikor nincs szillogizmus, és mindkettő állító, avagy tagadó, akkor egyáltalán semmi nem lesz szükségszerű.
Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.
Atomi mondatok FOL-ban Atomi mondat általában: amiben egy vagy több dolgot megnevezünk, és ezekről állítunk valamit. Pl: „Jóska átadta a pikk dámát Pistának”
Szillogisztika = logika (következtetéselmélet)? Az An.Post.-ban, és másutt is találunk olyan megjegyzéseket, hogy minden helyes következtetés szillogizmusok.
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
Függvényjelek (function symbols) (névfunktorok) FOL-ban Névfunktor: olyan kifejezés, amelynek argumentumhelyeire neveket vagy in- változókat lehet írni.
A kondicionális törvényei
(nyelv-családhoz képest!!!
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
Vektorterek Definíció. Legyen V Abel-csoport, F test, továbbá
Számrendszerek kialakulása
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.
Az informatika logikai alapjai
Gottfried Wilhelm Leibniz sz. Filozófus Matematikus
Kijelentések könyve: mindegyik oldalon egy kijelentés. Egyes igaz kijelentések axiómák. Az axiómákból bizonyítható kijelentések mind igazak, és a cáfolható.
Az informatika logikai alapjai
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Henkin-Hintikka-játék szabályai, kvantoros formulákra, még egyszer: Aki ‘  xA(x)’ igazságára fogad, annak kell mutatnia egy objektumot, amire az ‘A(x)’
előadások, konzultációk
Algebrai kifejezések Nem tudod? SEGÍTEK!.
1 Relációs kalkulusok Tartománykalkulus (DRC) Sorkalkulus (TRC) - deklaratív lekérdezőnyelvek - elsőrendű logikát használnak - relációs algebra kifejezhető.
Algebrai logika Leibniz folytatói a 18. században: Lambert, Segner és mások. 19. sz., Nagy-Britannia: Aritmetikai és szimbolikus algebra. Szimbolikus algebra:
A középkor után A filozófia változása: metafizika helyett az ismeretelmélet a központi diszciplína. Logika: A középkori logika továbbélése: reneszánsz.
Monadikus predikátumlogika, szillogisztika, Boole-algebra
Hátralevő évek: Próbálkozás a paradoxon kiküszöbölésére a rossz úton – 1906 k. feladja. Vita Hilberttel a geometriáról: szélsőségesen konzervatív kantiánus.
2. gyakorlat INCK401 Előadó: Dr. Mihálydeák Tamás Sándor Gyakorlatvezető: Kovács Zita 2015/2016. I. félév AZ INFORMATIKA LOGIKAI ALAPJAI.
Kvantifikáció:  xA: az x változó minden értékére igaz, hogy…  a: értelmetlen. (Megállapodás volt: ̒a’, ̒b’, … individuumnevek.) Annak sincs értelme,
Az informatika logikai alapjai
Analitikus fák a kijelentéslogikában
Demonstrátorok: Sulyok Ági Tóth  István
II. konzultáció Analízis Sorozatok Egyváltozós valós függvények I.
A házi feladatokhoz: 1.5: Azonosság Jelölések a feladatszám alatt:
Atomi mondatok Nevek Predikátum
1.3 Relációk Def. (rendezett pár) (a1 , a2) := {{a1} , {a1 , a2 }} .
Előadás másolata:

Felosztási tétel Legyen R ekvivalenciareláció: reflexív, azaz tetsz. a-ra aRa, szimmetrikus, azaz tetsz. a, b-re ha aRb, akkor bRa, tranzitív, azaz tetsz. a, b, c-re, ha aRb és bRc, akkor aRc. R értelmezési tartománya: {x: van olyan y, hogy xRy} Tétel: R felosztja az értelmezési tartományát páronként diszjunkt és kimerítő módon, azaz generál olyan részhalmazokat (ekvivalenciaosztályokat), hogy az értelmezési tartomány minden eleme egy és csak egy osztályba tartozik bele. R a ={x: aRx} Ha aRb, akkor R a =R b. Ha  (aRb), akkor R a -nak és R b -nek nincs közös eleme. Minden elem beletartozik a saját osztályába. Egy osztályon belül bármely két elem R-ben áll egymással, különböző osztályba tartozó elemek között nincsenek relációk.

Példák: R: párhuzamosság, értelmezési tartomány: egy sík egyenesei. R: = R: a triviális reláció R: komposszibilitás, értelmezési tartomány: a lehetséges individuális fogalmak. Ekvivalenciaosztályok: a leibnizi lehetséges világok. Következmények: Semmi nincs jelen egyszerre két különböző világban. A lehetséges világok maximálisak (nem bővíthetők).

Szükségszerű igazságok: a szereplő fogalmak véges analízisével bizonyíthatók („visszavezethetők azonosságra”). Észigazságok, szemben a tényigazságokkal. Minden lehetséges világban igazak. Individuális (teljes) fogalom: tartalma minden kérdést eldönt. Ha I ilyen, akkor tetszőleges A attribútumra I tartalmazza A-t vagy non-A-t. Characteristica (universalis): olyan nyelv, amelyben a jelölések ki is fejezik ezt a tartalmat.

„Ha tudnánk megfelelő karaktereket vagy jeleket találni ahhoz, hogy összes gondolatunkat ugyanolyan tisztán és szigorúan kifejezzék ahogy az aritmetika a számokat vagy az analitikus geometria a vonalakat kifejezi, akkor nyilvánvalóan minden tárgy esetében, hacsak az alá van vetve az értelmes gondolkodásnak, megtehetnénk azt, amit az aritmetikában és a geometriában teszünk. Hiszen minden, az értelmes gondolkodástól függő kutatás megvalósulhatna ezen karakterek átalakítása és bizonyos számítás által … Ezen felül mindenkit meggyőzhetnénk arról, amire rátaláltunk vagy amit kikövetkeztettünk, mivel egyszerű volna megvizsgálni a számítást, akár úgy, hogy néhány olyanféle próbát hajtunk végre, mint az aritmetikában a kilencespróba. És ha valaki kételkedne abban, amit előadtam, azt mondanám neki: „Számoljunk, uram!”, és tollat meg tintát ragadva hamar kikeveredhetnénk a csávából.” (1677)

„A számítás [kalkulus]* avagy művelet abban áll, hogy relációkat** állítunk elő, ezt pedig a formulák*** bizonyos előre meghatározott törvényeknek megfelelő átalakításával hajtjuk végre. Minél több törvényt vagy feltételt írunk azonban elő a jövőbeni számolónak, annál összetettebb a kalkulus és kevésbé egyszerű a karakterisztika.**** A formulák (melyek közé a legegyszerűbben magukat a karaktereket is számíthatjuk), a relációk és a műveletek nyilvánvalóan úgy viszonyulnak egymáshoz, mint a fogalmak, kijelentések és szillogizmusok.” * Calculus: a konkrét számítás is, a rendszer is, amelyen belül a számításokat végrehajtjuk. Magyarul „kalkulus” csak az utóbbi. ** Reláció: konkrét állítás, amely terminusok közötti összefüggést, viszonyt állapít meg (pl. egy egyenlet). *** Formula: olyan kifejezés, amely szintaktikailag egy terminus (szubjektum vagy predikátum) szerepét játszhatja. Karakterek az egyszerű, konvencionális terminusok, a (többi) formula összetett. **** Karakterisztika tkp. a nyelv, ami a karaktereken alapul.

Az egyetemes karakterisztika célja (négy, egyre gyengébb megfogalmazásban): Legyen 1.minden kijelentés igazsága 2.minden kijelentés észigazság-volta automatikusan, számítással 3.minden következtetés helyessége eldönthető. 4.minden következtetési lépés helyessége 1. Leibniz szerint sem lehetséges, csak Isten lehet rá képes. 2. Leibniz utópiája: egyetemes enciklopédia, amelynek a karakterisztika csak a szerkezetét adja. Minden terminus olyan részletességgel van definiálva benne, ami biztosítja az eldönthetőséget. 3. szintén megvalósíthatatlan, de ezt csak 1936 óta tudjuk (Church-Turing-tétel). (Legalábbis, ha következtetésen a klasszikus elsőrendű logikában megfogalmazott következtetést értünk, számítási módszeren pedig rekurzív függvénnyel, ill. Turing-géppel reprezentálható eljárást. Az elsőrendű logikának vannak olyan töredékei, amelyekhez van eldöntési eljárás, pl. kijelentéslogika, az egyváltozós predikátumok logikája.) 4. alapvető követelmény minden formalizált nyelven kifejezett következményfogalommal szemben, Frege óta.

Nyelv és kalkulus, elvben: 1.Elemi terminusok (karakterek) rendszere. 2.Összetett terminusok (formulák) képzési szabályai. 3.Kijelentések (relációk) felállításának szabályai, általában: egy kétargumentumú predikátumot alkalmazunk két terminusra. 4.Kijelentések átalakításának, levezetésének szabályai (műveletek). 5.Igazságfeltételek: az inesse elven alapulnak. Zárójelben mindenütt Leibniz kifejezései. Négy kísérlet a gyakorlati megvalósításra: 1.Az első kettőben a terminusok a természetes számokon alapulnak, a második kettőben absztrakt algebrai entitások, betűkkel jelölve. 2.A képzési szabály eleinte csak a szorzás, később összeadás is, és mindig probléma, hogy mit csináljunk a terminusnegációval. 3.Mindig egyes csak egy kétargumentumú predikátum van, ez az első háromban azonosság, a negyedikben ez is absztrakttá válik. (Tehát egy kijelentés két terminus azonosságát, illetve „kongruenciáját” állítja.) 4.A levezetés mindig az algebrai egyenlet-átalakítás, ill. annak absztraktabb megfelelője. 5.Inesse = oszthatóság.