Számítógépes hálózatok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Makroökonómia gyakorlat
Advertisements

Grafikus felhasználó felület Windows alatt
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
Hálózati és Internet ismeretek
Főbb változások, újdonságok
Hálózati ismeretek 5 Hálózati, szállítási és alkalmazási réteg
ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection Ez a.
A Windows használata Bevezetés.
Számítógépes hálózatok
Virtuális méréstechnika Hálózati kommunikáció 1 Mingesz Róbert V
Aktualitások a háztartási méretű kiserőművek hálózatra csatlakoztatásával kapcsolatban előadó: Harsányi Zoltán E.ON Műszaki stratégiai osztály.
Az internet és a web A HTML alapjai.  „Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni.” (Thomas Watson, az IBM elnöke,
A TCP/IP hivatkozási modell
Hálózatok.
INTERNET.
1 Informatikai Szakképzési Portál Hálózati és Internet ismeretek Hálózati menedzsment.
WordLearner.com -- Learn or Teach Words in Almost Any Language WordLearner.com online és offline nyelvoktatás mobiltelefonon és interneten Benedek Balázs.
Majó Zoltán, egyetemi adjunktus SZTE GTK Üzleti Tudományok Intézete Minőségbiztosítás és PR „Vajon befér-e egy elefánt a hűtőbe?”
Feltűnt nekem, milyen zavarba ejtő tud lenni ez a kérdés: „Mit jelent: szeretni?”.
A feladatokat az április 14-i Repeta-matek adásában fogjuk megoldani
Rétegelt hálózati architektúra
Sávszélesség és adatátvitel
Számítógépes hálózatok GY
Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 1 Számítógépes hálózatok 6.gyakorlat Adatkapcsolati réteg MAC alréteg, ALOHA, CSMA Laki Sándor
Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 1 Számítógépes hálózatok 4.gyakorlat Adatkapcsolati réteg Hamming távolság, hiba javítás/felismerés, bit-/bájtbeszúrás.
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
Windows felhasználói felület Az felhasználó és a operációs rendszer közötti kapcsolatot az úgynevezett héj (shell) valósítja meg.
Hálózati ismeretek 4 Az adatkapcsolati réteg
CELLACÍMZÉSI MÓDOK A TÁBLÁZATKEZELŐ PROGRAMBAN
A TCP/IP cím.
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
Számítógépes Hálózatok GY 2. Gyakorlat Réteg modellek, alapfogalmak 2/23/2012Számítógépes hálózatok GY1.
Számítógépes Hálózatok GY
Számítógépes Hálózatok GY
Számítógépes hálózatok I.
Számítógépes Hálózatok
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
TCP Speed Mérésvezetők: Takács György Tihanyi Attila Előírt Laboratórium I., 2006, PPKE-ITK Készítette: Benyovszky Máté Bohó András.
Vényköteles gyógyszerek expediálásakor végzendő betegoktatás
A bemutató címe akár kétsoros is lehet, vagy még hosszabb. Szerzők, intézmények felsorolása tetszőleges sorrendben, okosan, szépen. A betűméret automatikusan.
Hálózati és Internet ismeretek
A protokollok határozzák meg a kapcsolattartás módját.
INTERNET.
Létező hálózatok Kapcsolat-orientált csomagkapcsolt adathálózat: X.25.
UDP protokollok User datagram protocol- Felhasználói datagrammprotokoll.
Az ASP.NET programozási modell Ez az előadó neve beosztása vállalata.
Tóth Gergely, október 27. HISEC’04, október , Budapest Keretrendszer anonimitási módszerek integrálására Tóth Gergely Budapesti Műszaki.
A kommunikáció eszközei Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A televíziós adás-vétel elve.
Hálózati alapismeretek
Házatok: egymással összekötött számítógépek. Ahhoz, hogy gépünket a hálózatra kapcsoljuk szükségünk van hálózati kártyára, és kábelre.
Deutschlansberg egy magyar mentőorvos szemével
Topológiák Hálózati eszközök
Az OSI modell 3. fejezet.
Alapfogalmak, módszerek, szoftverek
Rétegmodellek 1 Rendelje az alábbi hálózati fogalmakat a TCP/IP modell négy rétegéhez és a hibrid modell öt rétegéhez! Röviden indokolja döntését. ,
TCP jellemzői 1/3 „A TCP egy kapcsolatorientált megbízható szolgáltatás kétirányú bájt-folyamokhoz.” KAPCSOLATORIENTÁLT Két résztvevő, ahol egy résztvevőt.
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat Hálózati kommunikáció 1 Makan Gergely, Mingesz Róbert, Nagy Tamás V
Számítógépes Hálózatok 6. gyakorlat. Központi zárthelyi Időpont: , Kedd, 8:30-9:45 Helyszín: Konferencia terem (É ) Számonkérés módja:
Data Link I/O terület 4-4. Data Link terület A Data Link terület a CIO től CIO ig terjedő szavak tartománya. (CIO CIO ) A.
Energia, munka, teljesítmény
Számítógépes Hálózatok 9. gyakorlat. Gyakorlatok Nov 18,20 - Socket Nov 25,27 - Socket Dec 2,4 - ZH Dec 9,11 - pótZH Számítógépes hálózatok GY2 Gombos.
WireShark - Forgalom elemzés
Az alaplap Készítette: Z.Patrik.
A szállítási réteg az OSI modell 4. rétege. Feladata megbízható adatátvitel megvalósítása két hoszt között. Ezt úgy kell megoldani, hogy az független.
A TCP/IP protokoll. Az ARPANET eredeti protokollja: Network Control Protocol. 1974: Vinton G. Cerf és Robert E. Kahn: új protokollstruktúra fejlesztése.
Információ és kommunikáció Gellér Zoltán 2015 Számítógépes ismeretek.
HTE előadás BME TMIT I. 210 Az internet szolgáltatás mérése az NMHH gyakorlatában – a szolgáltatásminőség EU-s dimenziója Előadók: Torma Zsolt (NMHH)
Internet és kommunikáció
Hasznos billentyű kombinációk
Válasz a hálózatra, biztonságra, meg mindenre: 7
Előadás másolata:

Számítógépes hálózatok Negyedik gyakorlat – SSL/TLS, DNS, CRC, TCP Előadó: Ács Zoltán

CRC számításos feladatok Számolja ki a CRC kontroll összeget az 1000 1101 0001 0100 1000 0111 1101 bitüzenetre, ha a generátor polinom 𝑥 4 + 𝑥 3 + 𝑥 2 +1! Mutasson példát olyan bit-hibára, amit nem képes felismerni a fenti módszer! Történt-e hiba az átvitel során, ha a vevő a következő üzenetet kapja: 1011 0001 1101 1111 1100 0011 0101 110001 A generátor polinom 𝑥 6 + 𝑥 4 +𝑥+1. 1100 CRC 11101 többszörösei 101000 maradék, azaz történt hiba

Csúszó-ablakos protokollok Feltételezzük, hogy két hoszt az egymással való kommunikációban csúszó-ablakos mechanizmust alkalmaz. Milyen megszorításokat érdemes tennünk az ablakok méretének választásakor, ha azt tekintjük hibás működésnek, hogy ha elfoganunk egy olyan csomagot, amelyet vissza kellett volna utasítani? Mekkora lehet az adási ablak maximálisan, ha a vételi ablakunk mérete pontosan 1 és a sorszámaink 0 és 7 közül jönnek? (Go-Back-N változat) Mekkora lehet az adási és vételi ablak maximálisan, ha a vételi és adási ablakunk mérete is lehet tetszőleges és a sorszámaink 0 és 7 közül jönnek? (Szelektív ismétléses változat)

Vége Köszönöm a figyelmet!