Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Arany János élete és munkássága
Advertisements

Dafen - Kína A "hamisítók" városa.
Móricz Zsigmond Családi háttere Iskolái Foglalkozása, munkája Művei.
Van Gogh Művészete.
Kossuth-díjas magyar festő
Bevezetés Az orosz realista festészet elméleti alapját a forradalmi demokrata filozófusok és írók megvetették, és ez párhuzamos jelensége volt az orosz.
Pablo Diego José Santiago Francisco de Paula Juan Nepomuceno Crispín Crispiniano de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz Picasso október.
RÁD GONDOLUNK... Emlék - Megemlékezés - Kiállítás El Kazovszkij festőművész kiállítása
Erzsébet Amália Eugénia
Bodó Sándor (Szamosszeg 1920 –.
Audrey Hepburn kiállítás – Berlin „Egy élet és egy ruhásszekrény kitárulkozása” Énekel Audrey Hepburn ( „Álom luxuskivitelben” – Moon river )
Puskin: Anyegin.
A szecesszió látnoka: Alfons Mucha 1860-ban született egy morva kisváros szegény családjában, s miután nem jutott be a prágai képzőművészeti akadémiára,
Animáció: Dr. Surányi István Képváltás: kézi vezérléssel
AZ AVANTGÁRD új művészeti törekvések a XX. század elején
Friedrich Hölderlin 1770.március június 7.
Ismered?.
Munkácsy: Krisztus-trilógia. Munkácsy Mihály életművében kétségkívül a Krisztus-trilógia jelenti az egyik csúcspontot, még akkor is, ha a három mű együttes.
CAMILLE PISARRO Zene: Clayderman automata képváltás.
A század legnagyobb hatású regényírója. Vágyott a hírnévre. A nagy irodalmi mű megalkotásáról álmodott – így jött létre a 7 részes regényfolyama.
Pjotr Iljics Csajkovszkij
(1543) ifj. Hans Holbein (1497/8-1543) Önarcképek (1542)
Van Gogh. (Japán fametszet nyomán)
B arokk, mint művészettörténeti stílus
A barokk, mint művészeti irányzat
Moliere 24/B.
Puskin 8/B.
Precízné Aranyossy Ildikó.  Eredeti neve Jean-Baptist Poquelin.  Párizsi királyi kárpitos fiaként született.  A jezsuitáknál megtanult latinul, eredetiben.
T.
A FAUVOK nyomában Témahét: 2010.
A SZÜRREALIZMUS.
Az avantgárd művészeti irányzatok
A korai avantgárd és a film
Voltaire és Rousseau 23/B.
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Alfons Mucha A csehországi Ivančicében született polgár szülők gyermekeként ben Bécsbe költözött, és ott színpadi díszleteket készített.
Diego Rodriguez de Silva y Velazquez
Árpád-házi Szent Erzsébet
1833. december 16. – október 13.) festőművész
5. AVANTGARDE FILMES IRÁNYZATOK
Major János ( ) grafikus Panyik Sára. Életrajz 1939-ban született zsidó kispolgári családban Apja munkaszolgálatosként eltűnt a doni átkelésnél.
Szecesszió Készítette: Ecseri István.
A NDRÉ M ARIE A MPÉRE Balogh Beatrix 10.b. É LETE : 1775-ben született Lyontól alig 10 km-re fekvő kis faluban Apja: -jómódú kereskedő volt -jártas volt.
KIHÍVÁS A bemutatót készítette: kihivasottak_6: Zsámboki Csilla Tóth Judit Fári Anna.
René Antoine Ferchault de Réaumur (1683. február 28. –1757. október 17
ABA - NOVÁK (1894 – 1941) a barbár zseni Életmű - kiállítás MODEM Debrecen
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
LOUIS MARIE DE SCHRYVER
Isaac Newton élete.
S ZENT CSALÁD A ÉV M áté M áté 2, Miután ők elvonultak, íme, az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában és így szólt:
11863 február 27-én született Valenciában, SSzülei korán meghaltak, ezért nagybátyja nevelte. 111 éves korában beiratkozott a School.
HALÁL a művészetben Készítette: Barna Eszter 9.a.
Robert Capa KÉSZÍTETTE: TALLÉR FRUZSI „ Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel. ”
Készítette: Jekő Kata és Tornyi Zita
Vincent van Gogh ( ).
Fiatalon!!! Időssebben!!!!! Id. Markó Károly a Felvidék egyik akkori szellemi központjában, Lőcsén született. Fiatalon is festőnek készült, de pályája.
a kubizmus kubus = kocka
Téma: CSALÁD.
A valóságig és tovább. A kubizmus Picasso Braque Gris Léger Delaunay Metzinger Duchamp Laurens Lipchitz González Duchamp- Villon Archipenko Gaudier- Brzeska.
Schönberger Armand Nézzük együtt….  Schönberger Armand magyar festőművész, grafikus  Született:1885 Galgóc  Meghalt:1974 Budapest, Magyarország.
Kép- és film a művészetben, eljárások, irányzatok 1. témakör:
AZ AVANTGÁRD (francia avant garde: előőrs) azoknak a XX. századi irányzatoknak a közös neve, amelyek a művészi forma radikális megújítására törekedtek.
Poltrona di Proust | 1978 Alessandro Mendini Fiktusz Lilla.
Készítette: Bogdán Petra
Zala okt Szentpétervár február 28.
PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.
Mikszáth Kálmán novellái
Árpádházi Boldog Jolán
Alfons Mucha
Előadás másolata:

Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula Pablo Picasso Pablo Diego José Santiago Fransisco de Paula Juan Nepomuceno Crispín Crispiniano de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz Picasso Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula

Élete 1881 október 25-én megszületett a spanyolországi Malagában. Apja, José Ruiz Blasco festő és művészetpedagógus és andalúziai anyja Dona Maria Picasso y Lopez első gyermekeként.

Munkássága 15 évesen felvették a képzőművészeti akadémiára,de ő inkább Párizsba utazott és ott kezdte tanulmányait. 1904-ben letelepedett Párizsban: ahol koldusokat, nőket, cirkuszi artistákat festett.

Korszakai A kék korszak 1) Kék korszak: 1901 és 1904 közötti kék korszakot a szegények világának ábrázolása uralta.

A vasaló nő

A rózsaszín korszak Bűvészcsalád 1) 1906 után a rózsaszín periódusból származó vásznaira a könnyedebb, lírai hangvétel jellemző, témáit ekkor gyakran merítette a cirkusz világából. "Kék" festmények átalakulnak "rózsaszín" képekké.

A kubizmus korszak (1907-1914) Mi is az a kubizmus? Picasso és Braque által alapított művészeti irányzat, amely arra az ellentmondásra irányította a figyelmet, hogy a festészet háromdimenziós formákat jelenít meg kétdimenziós képfelületen. A három muzsikus

További kollázsai

Primitivista időszak Avignoni kisasszonyok

Magánélete A művész keze alól néhány lágyabb neoklasszikus alkotás is kikerült, miután megismerkedett Szergej Gyagilevvel és társulatával. Az Orosz Balett egyik balerináját, Olga Koklovát feleségül is vette, s bekerült a felső tízezer világába. Gyorsan kiderült azonban, hogy a nagyvilági táncosnő és a bohém Picasso nem illenek össze, de a házasság - papíron - egészen Koklova 1955-ben bekövetkezett haláláig fennmaradt. Ennek prózai okai voltak, válás esetén ugyanis az asszony igényt tarthatott volna férje vagyonának felére. Picasso több szerelmi kapcsolatba bonyolódott és több gyermeke is született:

Egyik sikeres alkotása Guernica: 1937, olaj, vászon. A mű három művészeti irányzat jellegzetességeit is magán viseli. A figuratív elemek gazdag szimbolikája miatt a szürrealizmushoz míg a kilátó szenvedélytől heves emberalakok révén az expressionizmushoz kapcsolható. Az újságpapír esetenként előbukkanó textúrája a kubista stílust tükrözi.

A Guernica előzményei A spanyol polgárháború (1936-39) egyik eseményét jeleníti meg. 1937 ápr. 26-án a fasiszta Franco tábornok diktatorikus rendszerét támogató német Kondor-légió földig bombázta Guernica városát. Az áldozatok számát kb. 2000-re becsülték ennek a szomorú eseménynek hatására született meg a festmény .

Öregkor 1965-ben műtéten esett át, ezután készült művein ott volt a kétségbeesés bélyege. Az avantgárd művészvilággal lévő kapcsolatát kezdte elveszíteni. Élete utolsó kiállítását 1970-ben tartotta Avignonban, a Palais des Papesban.

Neo-impressionizmus Élete utolsó korszakát a stílusok folyamatos változása, keveredése jellemezte, lényegében már ekkor felfedezte a neo-impresszionizmust.

Köszönjük a figyelmet! 