Pszichológia előadás 2006./2007. tanév őszi szemeszter

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lukács Oktatási Központ -
Advertisements

Elhárító mechanizmusok (énvédő technikák)
Művészetterápia képzés, Pécs 2006/2007. őszi félév
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT A kapcsolatok természetrajza
A játék és a nevetés “Életünk napjai közül egyik sem annyira kárba veszett, mint az, amelyen nem nevettünk.” Szerkesztette: Dr. Hídvégi Márta pszichológus.
SZEMÉLYISÉGLÉLEKTAN.
A harmadik erő elméletei
BELÉPÉS A TUDAT ALATTIBA. meditáció kommunikáció tudat emelés.
A képzőművészet-terápia
A PSZICHOLÓGIA TÉMÁI, TÖRTÉNETE, NÉZŐPONTJAI, MÓDSZEREI
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
A személyiség Vagyok, mint minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség, Lidérces, messze fény. (Ady)
Sigmund Freud és a klasszikus pszichoanalízis
Bevezető előadás. Összegzően meghatározhatjuk úgy is a személyiséget, mint az egyén jellegzetes gondolkodási, érzelmi és viselkedéses mintáit, melyek.
Ferenczi Sándor.
Szociális tanulás formái
Csecsemőkortól az ifjúkorig.
Rokszin Mónika pszichológus
MOTIVÁCIÓ.
Marco Ferreri: „A nagy zabálás” című filmjében
Fenomenológiai megközelítés
A személyiség pszichikus struktúrája
A pszichoszociális fejlődés elméletei
Freud motivációs elmélete A strukturális modell
A pszichológiai fejlődés
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Személyiség- pszichológia II
A VEZETÉS mint RENDSZER
KONFLIKTUSPSZICHOLÓGIA
Harmadik előadás.
Negyedik előadás. Az emlékezés Fogalma: Korábbi tapasztalataink felidéződése a kiváltó inger szükségszerű jelenléte nélkül a megismerés a múltra is kiterjed.
Személyiség - lélektan
Életközép - krízis Tóth Sándor Pécs,
Általános lélektan Az észlelés.
CARL ROGERS
Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus
Krízis.
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
A csoportvezető nehézségeinek forrásai és jellemző formái  A TAGOK MŰKÖDÉSI MÓDJÁBÓL ADÓDÓ NEHÉZSÉGEK- (VÉDEKEZŐ- MECHANIZMUSOK)  Elfojtás  Tagadás.
A pszichikumról általában
Vádol a lelkiismeret Készítette: Pálhegyi Ferenc.
A pszichológia mint tudomány
Temperamentum, öröklés, szociobiológia
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Általános művészetpszichológia 1. I. rész Illés Anikó ELTE TáTK, Társadalmi Kapcsolatok Intézete, Szociálpszichológia Tanszék Művészetterápia.
Pszichológiai Ismeretek
A valószínűségi magyarázat induktív jellege
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
ÉLETKORI KRÍZISEK K. Németh Margit.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
Pedagógiai hét 18. kerület PIHGY Iskolasegítő munkacsoport
A harmadik erő elméletei
GÉNEK ÉS VISELKEDÉS.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Behaviorizmus Szociális tanuláselméletek
Személyiségfejlődési zavarok
Az iskolai zaklatás jelensége alapfogalmai. Az agresszió fogalma pszichológiai háttere Agresszió minden olyan szándékos cselekvés, amelynek indítéka,
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Strukturális modell I. Felettesén (superego, überich) –erkölcsi, szociális normákat tartalmazza (identifikáció, introjectio)utolsóként fejlődik ki (oedipális.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Freud motivációs elmélete A strukturális modell
A képzőművészet-terápia
A FEJLŐDÉSLÉLEKTAN TÁRGYA, JELENTŐSÉGE, MÓDSZEREI
Fenomenológiai megközelítés
A pszichoanalízis.
A SZEMÉLYISÉG FOGALMA, SZERKEZETE, MŰKÖDÉSE, ELMÉLETEI
Szociálpszichológia-2 Attitűd
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Előadás másolata:

Pszichológia előadás 2006./2007. tanév őszi szemeszter A nagy pszichológiai iskolák: Az alaklélektan (Gestalt) és pszichoanalízis

Ismétlés Introspektív (kísérleti pszichológia): Elementarista Tudatlélektan Behaviorizmus  Introspektív pszichológia Ellenőrízhető, mérhető, objektív vizsgálati módszer kell!

Alaklélektan Alaklélektan  Intospektív pszichológia Nem az elemi összetevőket kell vizsgálni, az egész a fontos! A pszichológiának azokat a szervezőelveket kell feltárni, ami az egészlegesség élményéért felelősek.

Szervezőelvek Zártság Közelség Hasonlóság

Szervezőelvek Jó folytatás elve: a periodikus mintázatot két összetett hullámformának látjuk. A látvány felbontásakor a legegyszerűbb elvvel élünk.

Szervezőelvek A közelség, hasonlóság, jó folytatás és közös sors elvei kiugró, pregnáns figuraalkotást tesznek lehetővé.

Rubin serleg .

A Rubin serleg Vagy serleget látunk, vagy két szembe néző arcot. E szerint változik az ábra maradék része (fizikailag ugyanaz az inger) háttérré vagy figurává. Nincs átmeneti állapot: vagy serleget látunk, vagy arcéleket. Az, hogy éppen melyiket az alak és a háttér viszonyán múlik. Figura-háttér szerveződés más esetei: - a zenében: kánon, - fogalomalkotásban.

Újabb példa az alak-háttér szerveződésre

A tanulás alaklélektani felfogásban Wolfgang Köhler (1887-1967) A Gestalt-pszichológia képviselői tanulás területen is az egészleges struktúrákat keresték. Köhler kísérletei alsóbbrendű állatokkal (tyúkok). Az állatok a világosságok viszonyaira, a struktúrára, mint egészre reagáltak. 1. 2. 3.

A tanulás alaklélektani felfogásban: belátásos tanulás Csimpánz kísérletek (ládák egymásra helyezése a banán eléréséhez): a belátásos tanulás egyik pillanatról a másikba ment végbe. Olyan átbillenéssel, mint az alak-háttér esetében. Az észlelési mező hirtelen szerveződik át, összefüggésben kezdi el látni a banánt és ládákat az állat.

A Gestalt szemlélet az emberi viselkedésben K. Lewin (1890-1947)

Lewin mezőelmélet A személyiség egy belső, pszichológiai tér. E térben megjelennek kváziszükségletek, melyek a viselkedést dinamizálják. A mező egyes összetevői (tárgyai, személyei) a kváziszükségletekhez viszonyítva más-más értéket vehetnek fel. Pozitívat vagy negatívat, s e szerint megközelítésre vagy távolításra sarkallnak. Tehát: a mezőben jelen levő tárgyak felszólító jellegeinek játéka adja meg azokat az erőket, amelyek a viselkedést együttesen fogják meghatározni.

A Lewin-féle pszichikus helyzetek

A Lewin-féle pszichikus helyzetek A pszichikus helyzetek a személy és mező viszonyának különböző konstellációi. Akadály nélküli helyzet: a + felszólító jellegű céltárgy elérhető, megközelíthető. Problémahelyzet: akadály az elérésben, de az út nem záródik el teljesen. (Belátásos tanulás.) Frusztrációs helyzet: az akadály áthághatatlan, megoldásként a rendszer magát kezdi el lebontani.

A Lewin-féle pszichikus helyzetek Konfliktushelyzetek: több, egymással ellentétes, de egyenlő erejű erő hat egyidejűleg. - Pozitív felszólító jelleg - Negatív felszólító jelleg - Ambivalencia-konfliktus

Egyéb példák Lewin kísérleteiből Zeigarnik-jelenség: a befejezetlen cselekvés nyomán fennmaradó feladati feszültség javítja a felidézést, mert a befejezés kváziszükségletté válik. Telítődés vizsgálat: a kezdetben + felszólító jellegű feladat negatívvá vált. Frusztráció – regresszió vizsgálat. Lewin teljes gondolatrendszere nem honosodott meg a pszichológiában, de számos fogalma ma is használatos.

A pszichoanalízis S. Freud (1856-1940) Kopernikusz és Darwin után Freud fogalmazza meg az emberiség harmadik nárcisztikus tévedését: nem vagyunk urunk a saját házunkban.

A személyiség struktúrája Ösztön-én: ösztönök + tapasztalatok. Működése: az örömelv alapján, az elsődleges folyamatok révén. (A vágykielégítés fantáziák révén. Szubjektív, irracionális folyamat.) Nincs reális kapcsolata a külvilággal, csak saját, belső, szubjektív észleléssel működik.

A személyiség struktúrájának freudi modellje Az Én összekötő kapocs a belső történések és a külső valóság között. A realitáselv szerint működik, másodlagos folyamatokkal. „Három urat szolgál” => igyekszik megfelelni a Felettes énnek, a külvilágnak, és visszaszorítani az Ösztön-én impulzusait. Ha az egyensúlyi helyzet felborul, szorongással válaszol => elfojtás. Felettes-én: fokozatosan alakul ki a szülői tekintéllyel való azonosulás révén. A lelkiismeretet testesíti meg.

A lelki élet energiája A lelki élet energiáját, a libidót kezdetben teljes egészében az Ösztön-én birtokolja. Igyekszik ezt az energiát vágyteljesítésre fordítani. (A vágyteljesítés megvalósulhat fantáziában is.) A fokozatosan differenciálódó Én az energiáját az Ösztön-éntől vonja el. Az Én által hasznosított energia kötött és szabályozott. Az Ösztön-én szabad és mozgékony.

A pszichoszexuális fejlődés A libidó a különböző életszakaszokban más-más testtájakra (erogén zónákra) „települ”, és az örömszerzés forrásává válik. A pszichoszexuális fejlődés: integrálatlan integrált, autoerotikus valódi tárgyszeretet felé halad.

A pszichoszexuális fejlődés szakaszai Orális szakasz: a száj akkor válik erogén zónává, ha függetlenedik a táplálékfelvételtől. (A szájba vételből származó öröm, a „bekebelezés”, birtoklás.) Anális szakasz (2 év körül): a végbélnyílás zónája, „kín és kéj” együtt jelenik meg. (Elengedés és visszatartás.) Fallikus szakasz (3 év körül): az örömszerzés erogén zónái a nemi szervek. Az Ödipusz-komplexus és feloldásának időszaka, azonosulás az azonos nemű szülővel. A nemi identitás kialakulása.

A pszichoszexuális fejlődés szakaszai Latencia (6-10 év): relatív egyensúlyi helyzet. Ekkor lesz a gyermek ösztönlényből kultúrlénnyé. Serdülőkor: újjáéled az Ödipusz-konfliktus, emiatt a serdülőnek le kell válnia a szülőről. A gyermekből felnőtt lesz, intim heteroszexuális kapcsolatokat alakít ki.

Elhárító mechanizmusok A. Freud ( 1895-1982) A fokozott feszültséget, szorongást az Én elhárítani igyekszik, ennek eléréséhez különböző mechanizmusokat alkalmaz. Elfojtás: a veszélyes vágyakhoz kapcsolódó gondolati tartalmak kiszorulnak a tudatból. (De! Tünetek, álmok, elvétések formájában visszajárnak.) Reakcióképzés: a vággyal ellentétes reakciók jelennek meg a tudat szintjén. Projekció: a saját lelki folyamatok kivetítése a külvilágba.

Az elhárító mechanizmusok Azonosítás (identifikáció): a gyermeket ambivalens érzelmi kapcsolat fűzi a szülőkhöz, az ebből származó feszültség megoldásaképpen azonosul az azonos neművel. Szublimáció: a szexuális ösztönök nem szexuális célok felé terelése (műalkotások). Nem egyszerű elhárítás, hanem átdolgozás. Regresszió: egy már korábban elért és túlhaladott fejlődési szintre való visszalépés. Fixáció: nem történik átlépés a következő fejlődési szakaszra.