Agrárgazdaságtan előadás 2005. április 7. Szőlészet - borászat Agrárgazdaságtan előadás 2005. április 7.
Miről is lesz szó? A világ bortermelés Az ágazat magyarországi története Magyarország bortermelése napjainban Történelmi magyar borvidékek Az ágazat piaci szabályozása
A világ szőlő- és bortermelése 2000-ben Ország Szőlőtermelés, ezer tonna Bortermelés, 1000 tonna Világ összesen 62384 28165 Franciaország 7627 5880 Görögország 1200 430 Magyarország 684 Németország 1659 1125 Olaszország 9774 5781 Spanyolország 5646 3413 Argentína 2201 1408 USA 6792 2500
A világ szőlőterülete Forrás: OIV
A világ szőlőtermelése (ezer ha) 2000 2001 2002 2003 2003/2000, % Világ 7 859 7 888 7 879 7 850 99,89 USA 405 415 412 411 101,48 Argentina 201 205 208 210 104,48 Chile 174 181 182 183 105,17 Dél-Afrika 117 118 120 102,56 Ausztrália 140 148 159 158 112,86 Új-Zéland 14 15 17 19 135,71 Nh. bortermelők 1 051 1 082 1 098 1 101 104,76 EU-15 3 596 3 581 3 549 3 532 98,22 Spanyolország 1 237 1 235 1 228 1 221 98,71 Franciaország 917 914 909 900 98,15 Olaszország 908 888 884 97,36 Magyarország 106 93 87,74 Románia 248 247 243 218 87,90
A világ bortermelése Forrás: OIV
A világ bortermelése (ezer hl) 2000 2001 2002 2003 2003/2000, % Világ 280 415 264 730 258 100 256 300 91,40 USA 21 500 19 200 20 300 20 420 94,98 Argentina 12 537 15 835 12 695 13 225 105,49 Chile 6 674 5 658 5 885 6 682 100,12 Dél-Afrika 6 949 6 471 7 189 8 853 127,40 Ausztrália 8 064 10 347 11 740 10 860 134,67 Új-Zéland 601 533 870 650 108,15 Nh. bortermelők 56 325 58 044 58 679 60 690 107,75 EU-15 173 459 156 822 150 531 147 671 85,13 Spanyolország 41 692 30 500 35 600 38 380 92,06 Franciaország 57 541 53 389 50 000 45 518 79,11 Olaszország 51 620 50 093 42 540 42 050 81,46 Magyarország 4 299 5 406 3 333 3 880 90,25 Románia 5 456 5 090 5 461 5 555 101,81
A bor átlagtermése az EU főbb termelő országaiban Forrás: Európai Bizottság, KSH
A magyar szőlészet – borászat rövid története Kelták kora, római idők Középkortól külkereskedelem 15. század: lengyel export Török hódoltság: Tokaj, Sopron fejlődése 17. század: skandináv, holland export 18. század: export csökkenése, belső felhasználás
1857: első Magyar Általános Mezőgazdasági Kiállítás keretein belül borverseny Kiegyezés után kismértékű fejlődés Századforduló – filoxérajárvány 1893: törvény a „borkészítés” ellen vh. után: jelentős szőlőterületeket elcsatoltak 2 vh. között fejlődés, háború után visszaesés.
A magyarországi szőlő- és bortermelés 1996 – 2000 átlaga 2002 2003 Terület (1000 ha) 125 93 Termésmennyiség (1000 tonna) 671 501 581 Termésátlag (kg/ha) 6310 5750 6250 Étkezési célra felhasznált (1000 tonna) 39 23 22 Bor (1000 hektoliter) 4126 3333 3880
A magyar borágazat napjainkban összes szőlőültetvény (ha) termő ültetvény (ha) Termő % 2003 93300 Nincs adat 2002 92800 83000 89,44 2001 92900 82000 88,27 2000 105900 89000 84,04
Szőlő és bortermelés Magyarországon Összes szőlőtermés (ezer t) Ebből étkezési szőlő (ezer t) termésátlag (kg/ha) Bortermelés (millió liter) 2002 501 23 5750 333 2001 811 48 9390 541 2000 684 32 7220 430
Magyarország borvidékeinek elhelyezkedése
Magyarország borvidékei Badacsony Balatonboglár Balatonfüred – Csopak Balatonfelvidék Balatonmelléke Somló Csongrád Hajós – Baja Kunság Ászár – Neszmély
Magyarország borvidékei Pécs Szekszárd Tolna Villány Bükkalja Eger Mátra Tokaj Mór Sopron Pannonhalma Etyek – Buda Borvidékek számának csökkentése, a rendszer átalakítása várható.
Borrégiók Magyarországon Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2004-ban szavazta meg Pannon Borrégió Duna Borrégió Alföld Borrégió Felső – magyarországi Borrégió Balatoni Borrégió
Az Eu borpiaci szabályozása A közös borpiaci rendtartás elsősorban a friss szőlőből készült asztali borra vonatkozik, de szól a következő termékekről is: szőlőlé és must, hozzáadott cukorral vagy anélkül; erjedő vagy erjedésben megállított szőlőmust; friss szőlő, kivéve a csemegeszőlőt; borecet; egyéb (törkölybor, borseprő, szőlőtörköly).
Németo. Luxemburg Egyesült Királyság Elzász Champagne és Loire völgye zóna A B CI CII CIII Feltétel Németo. Luxemburg Egyesült Királyság Elzász Champagne és Loire völgye Franciaország déli része Spanyolország ÉK-i része Magyarország: CI/b zóna É és K Olasz- ország, ÉNY Spanyol- ország CIIIa É- és K- Görög- ország CIIIb FRA Spanyolo. Görögo. déli része Min.természetes alkohol tartalom asztali boroknál 5 térf. % 9,4 mustfok 6 térf. % 10,6 mustfok 7,5 térf. % 12,5 mustfok 8 térf. % 13 mustfok 8,5 térf. % 13,7 mustfok 9 térf. % 14,3 mustfok Min.természetes alkoholtartalom minőségi boroknál 6,5 vagy 6 térf. % 7,5 térf. % 9 térf. % 9,5 térf. % 10 térf. %
Jelenlegi és elvárt követelmények Magyarországon C I. b övezet Mai magyar szabályozás Minimális természetes alkoholtartalom asztali boroknál 13,5 mustfok (8 térfogat%) 13 mustfok (7,5 térfogat%) Minimális természetes alkoholtartalom minőségi boroknál 14,9 mustfok (9 térfogat%) 15 mustfok (9,1 térfogat%) Terjes alkoholtartalom asztali boroknál, max 23 mustfok (15 térfogat%) Nincs megadva
Teljes alkoholtartalom minőségi boroknál, max 14,9 mustfok (9 térfogat%) 15 mustfok (9,1 térfogat%) Tényleges alkoholtartalom asztali boroknál, min Mustjavítás mértéke, max 2,75 mustfok (2 térfogat%) 3 mustfok (2,2 térfogat%) Alkoholtartalom kiegészítés felső határa asztali boroknál 19,6 mustfok (12,5 térfogat%) 19,5 mustfok (12,4 térfogat%) Savnövelés mértéke, max. Szőlőmustnál: 1,5g/l, bornál 2,5 g/l, csak rendkívüli időjárás esetén Szőlőmustnál 2,5 g/l, bornál 1,5 g/l Savtompítás, max 1 g/l Nincs megadva
Borpiaci rendtartás reformja AGENDA 2000 keretében minőségi, a keresletnek jobban megfelelő termelés ösztönzése, ültetvénytelepítési tilalom rugalmasabb alkalmazása, ültetvény-felszámolás a hosszú távon is jelentős strukturális feleslegekkel rendelkező régiókban, az intervenció a továbbiakban kizárólag a válságmenedzsment eszközeként alkalmazható a tagállamok által elismerhető termelői szervezetek, a szabályozás egyszerűsítése: a korábbi 23 rendelet helyébe egyetlen rendelet lépett (az 1493/1999 EU rendelet).
EU fajtabesorolás Vörös asztali borok: R I-es fajta: az R III-astól különböző asztali vörös bor, melynek tényleges alkoholtartalma nem kevesebb 10 térfogatszázaléknál és nem több l2 térfogatszázaléknál; R II-es fajta: az R III-astól különböző asztali vörös bor, melynek tényleges alkoholtartalma nem kevesebb 12,5 térfogatszázaléknál és nem több 15 térfogatszázaléknál; R III-as fajta: Kék Oportó típusú szőlőfajtákból készült vörös asztali bor.
EU fajtabesorolás Fehér asztali bor: a. A I-es fajta: az A II-es és az A III-as fajtától eltérő fehér asztali bor, melynek tényleges alkohol tartalma nem kevesebb 10 térfogatszázaléknál és nem több 15 térfogatszázaléknál; b. A II-es fajta: Zöldszilváni vagy Rizlingszilváni típusú szőlőfajtákból készült asztali fehérbor; c. A III-as fajta: Rajnai rizling típusú szőlőfajtákból készült asztali fehérbor
A termelési potenciál szabályozása Telepítési jogok
Az új szőlőültetvény-telepítési jogok megoszlása (hektár) Spanyolország 17 355 Franciaország 13 565 Olaszország 12 933 Portugália 3 760 Németország 1 534 Görögország 1 098 Ausztria 737 Luxemburg 18 EU-tartalék 17 000
A termelési potenciál szabályozása Telepítési jogok Kivágási támogatás Szerkezet-átalakítási támogatás Újratelepítés: Magyarországon 1260 hektárig hektáronként 8000 euró igényelhető 2004-2005-ben. Átlagos termésmennyiség (hl/ha) A támogatás felső határa (euro/ha) 20 alatt 1450 20-30 3400 30-40 4200 40-50 4600 50-90 6300 90-130 8600 130-160 11100 160 felett 12300
Egyéb piacszabályozó intézkedések Magántárolási támogatás Borok lepárlása Borászati melléktermékek kötelező lepárlása Mustfelhasználás támogatása Címkézés Külkereskedelem Exporttámogatás
Az EU költségvetési kiadásai a szőlő-bor ágazatban (millió euró) Intézkedés 2003 2004 Exporttámogatás 25 Magántárolás 67 Lepárlás 430 315 Alkoholértékesítés 245 191 Mustfelhasználás 156 Kivágás 16 18 Szerkezetátalakítás 443 Összesen 1382 1215 1 hl borra jutó támogatás, euró 8,4 7,7 1 hl borra jutó támogatás, forint 2135 1957