Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyarország borászata – Múlt és jelen

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyarország borászata – Múlt és jelen"— Előadás másolata:

1 Magyarország borászata – Múlt és jelen
Készítette: Juhász Péter 2008. Szeptember 16.

2 In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)
A kezdetektől… 6-8 ezer éve a Kárpát-medencében Mezopotámia Egyiptom Görögország Pannónia elterjedt a „modern” művelés A magyarok már Levédiában szert tettek minden fontos ismeretre(termesztés, borkészítés) 2008. szeptember 16. In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)

3 In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)
…a középkoron át… A kalandozások során német, itáliai, görög tapasztalatok és foglyok. Szent István pozitív intézkedései: erdőírtás, szőlőtelepítés A munka nagy részét hospesek(jövevények) végezték. Az írástudó papok latin, görög nyelvből szakismereteket adtak át. A keresztény tanításban a kenyér és bor motívuma közkedveltté tette a termesztést. 2008. szeptember 16. In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)

4 In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)
…a középkoron át… Adománylevelek alapján első borvidékék: Pannónia, Balaton, Pécsvárad A XIII. századtól rendeletek határozták meg az írtható területeket, TÖRTÉNELMI BORVIDÉKEK KIALAKULÁSA 2008. szeptember 16. In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)

5 In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)
…a középkoron át… Elhelyezkedésre következtethetünk: „Szölős” név alapján(Kisszőlős,Nagyszőllős, Mátraszőlős) Kárpát-medencében 50 ilyen településnév: 14 Dunántúl, 12 Felső-Mo, 16 Alföld, 4 Kelet-Mo. 2/3 folyó, tó mentén, 1/3 dombvidék, m feletti magasságban A gyors fejlődés megtorpant a tatárjárás miatt 2008. szeptember 16. In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)

6 In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)
…a középkoron át… IV. Béla betelepített termesztőket( Tokaj-Hegyalja, Eger és Balaton-felvidék területére) Árpád ház kihalása után az Anjouknak és Zsigmondnak köszönhetően általánosabbá vált a borfogyasztás, jelentős bevételi forrás lett a bordézsma és a vámok, a jólét és gazdagodás eszközévé vált. Magyar diákok külföldi egyetemeken tudtak meg még többet a szőlőtermesztésről 2008. szeptember 16. In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)

7 In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)
…a középkoron át… XV.század végén, XVI.század elején virágzó szőlőtermesztés és borászat Oláh Miklós( ) leírása szerint az országban mindenfajta bor készült. Édes, félédes, savanykás, erős, könnyű és főleg fehérborok, kevés volt a vörösbor. Ebben az időben a boroknak még nem voltak külön elnevezései. 2008. szeptember 16. In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)

8 …egészen az újkorig (nekünk Mohács kellett)
Törökök jelenléte, fosztogatása, és népírtása jelentősen visszavetette a hazai szőlőtermesztést Ennek ellenére fejlődött is, köszönhetően az addigra jóhírűvé vált tokajinak. Jelentős bevétel az export(Lengyelo.,Oroszo.) 1562: Tridenti zsinaton Draskovics György pécsi püspök mutatta be a tállyai bort. Délszávok nagyarányú bevándorlása: KADARKA meghonosítása.(Szekszárd, Buda, Arad, Ménes) korszakos jelentőségű esemény. Jó minőségű rosé –és vörösborok. 2008. szeptember 16. In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)

9 …egészen az újkorig (nekünk Mohács kellett)
Népvándorlásoknak köszönhetően fehérborszőlő-fajták száma nőtt. A furmint, hárslevelű, sárgamuskotály ebben az időben még ismeretlen volt.(XVII. század elején olasz-vallon telepesek hozták be) Méliusz (Juhász) Péter Herbáriumában (1590) már szerepel az „aszú” kifejezés. 1665.évi 79.tvcikk: kötelezően elrendeli az aszúszemek külön szüretelését és dézsmamentességét.(Miskolc, Eger, Somló-hegy,Balaton, Sopron, Pécs) Hegyrendek, borbírák, borlátók, törkölyértők megjelenése. Kocsmákba., közvetlen fogyasztásra, export. Borhamisítás! Zemplén és Somogy vármegye címerében szőlőfürt! 2008. szeptember 16. In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)

10 …egészen az újkorig (török rabigából szabadulva)
A kuruc kormány bevezette a szőlőtermelő vidékek és a borok országos értékelését, Tokaj-Hegyalján kidolgozták az aszúesszencia és az aszúborok szabványos készítését. XVIII. Század: szőlőtermesztéssel és borászattal kapcsolatos tudományos vizsgálatok, egyetemi oktatás kezdete. (Nagyszombati Egyetem) Kiemelkedő szakírók: Nagyváthy János, Pethe Ferenc Magyar nyelven írták le a termesztett fajtákat, a szőlő művelését, borkészítési eljárásokat, a jellegzetes szőlőtermő helyeket. 2008. szeptember 16. In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)

11 …egészen az újkorig (szőlőgyökértetű, és ami mögötte van)
Vesszőszállítmányokban rejtőzve, 1875-ben tört be hazánkba. 20 év alatt a kötött talajú történelmi borvidékeken a saját gyökerű ültetvények 60%-át kipusztította. Esztergom, Nógrád, Borsod 100%! Immúnis homoktalajokon telepített növények megmenekültek. Országos terméshozam 4-8 millió hl-ről 800-1,4 millió hl-re csökkent. Soha nem látott állami és nemzetközi összefogás. 2008. szeptember 16. In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)

12 …egészen az újkorig (szőlőgyökértetű, és ami mögötte van)
18 borvidék mellé az Alföldet is erre a rangra emelték (csak hegyi –és dombvidéki volt) évi XXIII. Tvcikk szerint Tokaj, Badacsony, Soproni: fehérbortermő vidék Eger-Visonta, Szegzárdi: vörösbortermő vidék Bőven termő, hagyományos szőlőfajták: Furmint, Hárslevelű, Mézesfehér, Budai zöld, Kövidinka, Sárfehér, Juhfark, Bakator, Ezerjó, Kadarka. Alföldi borvidék felvirágzása: ezer ha-ról 1915-ben 132 ezer ha 1880 – Peronoszpóra kutatói: Istvánffy Gyula és Pálinkás Gyula Szőlő és borkultúra terjesztésében fontos szerep: Borászati Lapok 2008. szeptember 16. In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)

13 …egészen az újkorig (Trianon nálunk, és máshol)
A diktátum után szőlőterületeink egyharmadát, fogyasztóink kétharmadát veszítettük el. Túltermelés jelentkezett. Törvényi szabályozás a szőlőtermesztésre Korszak jelentős szőlőnemesítője: Kocsis Pál, ő nevéhez fűződik többek között az Irsai Olivér 1924: Nemzetközi Borászati Hivatal, Párizs alapító tagként a nemzetközi szőlészeti és borászati fórumokba való bekapcsolódás. Kutatási eredményekről gyorsabb tájékozódás. 2008. szeptember 16. In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)

14 …egészen az újkorig (Munkásököl, vasököl…)
1949: Államosítás, kötelező beszolgáltatás Nincs kellő felújítás, tőkepótlás 50-es években 14 ezer ha gazdátlanul, ’48-’56 között 47,8 ezer ha pusztult ki Elsőként Tokaj-Hegyalja rekonstrukciója kezdődött meg Tudományos-technológiai átalakulás 20 év alatt ment végbe, Kutatóintézetek jöttek létre. 2008. szeptember 16. In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)

15 …egészen az újkorig (…oda sújt, ahová köll)
Borvidék: azon terület, melynek klíma és talajviszonyai azonosak, szőlőtermesztésre alkalmasak, ültetvényei összefüggőek, történetileg kialakult, fejlett szőlőművelésük van, s az egész területet jellemző karakterű bort adnak. Zárt borvidék: borai megkülönböztetett védelemre érdemesek; a szőlő termelésére, a bor készítésére, kezelésére, forgalomba hozatalára vonatkozóan különleges szabályokat igényelnek Rengeteg kategória alapján, sokféle besorolás készült; A jelenleg is aktuális: 2008. szeptember 16. In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)

16 Magyarország borvidékei
2008. szeptember 16. In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)

17 In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)
Napjainkban Kizárólag fehérborszőlő fajták telepíthetők: Tokaj-Hegyalja, Bükkalja, Badacsonyi, Balatonfüred-Csopak, Balaton mellék, Somló, Mór, Ászár-Neszmély, Etyek, Pannonhalma-Sokoróalja, Mecsekalja A többi borvidéken fehér és vörös is telepíthető Összes terület: ha A világ szőlőtermelő területéből 1,6 %-kal részesedik, sorrendben a 15. Helyen Átlagos termés: t, bortermelés 5 millió hl A bortermésből a fehérborok 78%-kal, a vörös- és roséborok 22%-kal részesedtek. Egy főre eső borfogyasztás: l Borexport: 2,5-3 millió hl 5.hely a világon 2008. szeptember 16. In Vino Cultura - Magyarország borászata I. (Múlt és jelen)

18 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Magyarország borászata – Múlt és jelen"

Hasonló előadás


Google Hirdetések