Egynapos sebészet: hazárdírozás, vagy biztonság?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egynapos és rövidített ápolású ellátások és minőségi garanciái
Advertisements

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
A gyermekgyógyászat jellemzői Demográfiai mutatók
Határmenti együttmûködés az EU-ban Mit jelentenek a Régiók? Klaus Klipp Fõtitkár Európai Régiók Gyûlése, Strasbourg.
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
Predonáció előtti GFR jelentősége
Pest megyei Tüdőgyógyintézet
Egynapos sebészetek Pest megyében
 1. Szociális:  - a lakás 1 órán belüli elérhetősége  - telefon 24 órán át  - gépkocsit nem vezethet a beteg: hazaszállítását meg kell oldani.
Nyílt napok látogatottsága
30 éves a Pm Flór Ferenc Kórház
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Minőség az egészségügyben Szubjektív fogalom (nézőpont kérdése) Különböző emberek (betegek), különböző fogalmak (kifizetem!) Szituáció függő:  Mi az igény?
A CSALÁDORVOS PREVENCIÓS MUNKÁJA
AGRESSZÍV KEZELÉSEK v. EMBERHEZ MÉLTÓ HALÁL
Neoadjuváns kezelés emlőrák esetén „a sebész szempontjai”
ATORVASTATIN ALKALMAZÁSA MAGASVÉRNYOMÁS BETEGSÉGBEN Dr.med.habil. Barna István Semmelweis Egyetem I. Belklinika December 6. MHT Kongresszus.
A területen szerzett pneumoniák első ellátása sürgősségi osztályunkon
Dr.Vámosi Péter Szent Rókus Kórház Szemészeti osztály
Töreki Annamária pszichológus SZTE-Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Dr. Alföldi Sándor Semmelweis Egyetem, I. Belklinika
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Idős betegek dialízis kezelésének orvosi, pszicho-szociális és
A peritoneális dialízis a transzplantáló orvos szemszögéből
Kardiovaszkuláris rizikó becslése a laboratóriumi gyakorlatban
Az anaemia szerepe és jelentősége a betegségek progressziójában
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
A dystrophiától a gyermekbántalmazásig
Perioperatív táplálás a felső tápcsatorna radikális műtéteinél
Pákozdy Ildikó dr, Marjanek Zsuzsa dr, Kelenffy Gábor dr.
Egynapos sebészet – telefoninterjú
XVIII. Pest Megyei Orvosnapok
Kitörési pont a betegellátásban: XVIII. Pest Megyei Orvosnapok
Egynapos sebészet adta lehetőségek az integrált járóbeteg ellátásban
Perkután tracheosztómia Mikor?
Cardiopulmonális resustitatión átesett 100 beteg nyomonkövetése osztályunk anyagában retrospektív vizsgálat útján Dr. Lévai Csilla, Dr. Katona Zsuzsa,
Disulfiram inplantatio
Az esetmenedzser munkája és szerepe az egynapos sebészet ellátásban
Procedure for Prolapse and Haemorrhoids (PPH-Longo)
LASER DERMABRASIO A RHINOPHYMA KEZELÉSÉBEN
Az Egynapos Sebészet 6 éves tapasztalata Budaörsön
Laparoscopos appendectomia osztályunk gyakorlatában
Fogd A Kezem Alapítvány
A prevenciót és a rehabilitációt átívelő horizont
PANCREAS-CARCINOMA NEOADJUVÁNS KEZELÉSE
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat (EKG) – a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszer alapinfrastruktúrája
Egynapos sebészet Beteg alkalmasság, beteg biztonság
NSAID gastropathia: a megelőzés és kezelés újabb szempontjai
NEPHROLOGIAI KÉPZÉS – CSALÁDORVOS REZIDENSEK SZÁMÁRA
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Magyar Nephrologiai Társaság Peritoneális Dialízis Albizottság
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
KOLLABORÁCIÓT ÉS KOOPERÁCIÓT TÁMOGATÓ ESZKÖZÖK
1 Elsősegély- tanfolyamok és a naloxon használata A berlini Fixpunkt e. V. modelprojektjének tapasztalatai A drogabúzus miatti halálesetek megelőzése.
Kutatás a balneológiában Géher Pál dr.. Balneoterápiás cikkek (Medline)
Aneszteziológiai és Intenzív terápiás osztály
Korányi Sándor a nephrológus
Anaemia és vesetranszplantáció
III/1. dia Osteoarthritis(arthrosis). III/2. dia Osteoarthritis Az etoricoxib vizsgálatainak áttekintése Etoricoxib párhuzamos dózisösszehasonlító vizsgálat.
A cukorbetegség, mint népbetegség Magyarországon
A MŰTÉTI BEAVATKOZÁS Minden olyan tevékenység, mely a szervezet integritását direkt vagy indirekt módon megbontja vagy helyreállítja.
Masszív duodenalis vérzés ritka kóroka
A sürgősségi osztály indításával és működtetésével nyert tapasztalataink. CSMEK Hódmezővásárhely - Makó Dr. Lóczi Gerda.
Bevezetés: miért a szepszis?
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
Az egynapos sebészet helyzete Magyarországon, jövőbeni elképzelések
Előadás másolata:

Egynapos sebészet: hazárdírozás, vagy biztonság? SZINT 2010 Szeged Egynapos sebészet: hazárdírozás, vagy biztonság? Gál János Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika

Egynapos sebészet elterjedése Az idő pénz Gazdasági nyomás Sebészeti/anesztéziai technikák fejlődése 70’-es évek: egészséges beteg-egyszerű műtét Napjaink: ASA I-III és összetett műtét Betegelégedettség Mortalitás és major morbiditás egyelőre ritka Az elmúlt 20 évben az egynapos sebészet mind elterjedésében, mind invazívitásában jelentős fejlődést mutatott. Térnyerésének fő mozgatórugói: költséghatékonysága, betegelégedettség, nosocomialis infekciók kisebb veszélye és kivitelezhetősége (a minimál invazív sebészeti technikák elterjedése és az újabb rövid hatású anesztetikumok elérhetősége). A tapasztalt alacsony mortalitási és morbiditási mutatókon felbátorodva napjainkban újraértékelik a szelekciós követelményeket és feszegetik az egynapos beavatkozások lehetőségének határait.

A kérdés: Meddig mehetünk és vannak még határok? A feltett kérdéssel a szakirodalom élénken foglalkozik. Az egynapos sebészet jelentős csúcsokat hódított meg, azonban megfelelő kvalitású és mennyiségű evidencia hiányában még nem tudjuk, hogy hol helyezkedik el a halálzóna. Qadir N. Current Opinion in Anaesthesiology 2007, 20:503–507

Az előadás témái Egynapos sebészet Rizikó-faktorainak áttekintése Kimenetelének értékelése Szövődmények megelőzése

A potenciális rizikófaktorok A beteg A műtét Az anesztézia A létesítmény Ezek kombinációja határozza meg a kimenetelt Az egynapos sebészet rizikójának felmérésekor 2 kérdést kell megválaszolni: 1) amennyiben a beavatkozást hagyományosan kórházban végeznék el különbözne-e a rizikó az egynapos sebészet esetén észlelttől. 2)Milyen prediktorok alapján állapítható meg a rizikó egynapos sebészet esetén? Úgy tűnik 4 döntő faktor kombinációja határozza meg a rizikót.

A beteg Társbetegségek, kompenzáció foka Életkor (<52 hét,>85 év) Autonómia BMI (>30 ?) Szociális/kulturális háttér Kísérő, otthoni megfigyelő biztosítása A társbetegségek hatására a későbbiekben térünk ki. Az életkor önmagában nem szignifikáns rizikófaktor, azonban a vele járó kísérőbetegségek, a kommunikációs készség csökkenése (hallás, látáscsökkenés), bizonytalanságérzés igen. Ugyanakkor az otthoni környezettől történő elszakítás lerövidítése előnyös lehet a posztoperatív kognitív zavarok mérséklésének szempontjából. A koraszülött csecsemők esetén magasabb a rizikó, gyakoribb a posztoperatív apnoe, bradycardia. Amennyiben a kisded >52 hetes ez a rizikó csökken, így ennél fiatalabbaknál lehetőség szerint a beavatkozás halasztása javasolt. Az evidenciák egyre inkább azt mutatják, hogy obesitas esetén a perioperatív szövődmények , problémák leginkább az intra- és a korai posztoperatív időszakban következnek be. Így míg korábban 30-as BMI már az 1napos sebészet kontraindikációját jelentette, manapság már 40-es sőt 50-es BMI is elfogadott. 343 átlagosan 44,5-ös BMI-jű betegből mindössze 3-nál volt szükség hospitalizálásra, ugyanakkor a jelentősebb postop fájdalom miatt a betegek fele örült volna, ha éjszakára bent maradhatott volna. Watkins BM. Obesity Surg 2005;15:1045-1049

Társbetegségek, kompenzáció foka ASA osztályozás már nem kizáró kritérium Ami számít: mennyire kompenzált/stabil Rizikó: CAD, HT, CHF, COPD, asthma, dohányzás, obezitás, OSAS, GERD Intraoperatív cardiovascularis Postoperatív respiratorikus szövődmények A felhalmozódó szakirodalom alapján, az eddig kizárási kritériumként szerepelő ASA III esetén nem rosszabb a posztoperatív morbiditás, a nem tervezett felvétel és hospitalizálás aránya, csak a minor morbiditás (fájdalom, hányás) gyakoribb. A kardiológiai intervenciós és pharmakológiai ellátás fejlődésével egyre több cardiovascularis betegségben szenvedő , de stabil állapotú betegnél végezhető el biztonsággal az egynapos sebészeti beavatkozás, azonban kiemelendő, hogy instabil állapot esetén bentfekvő/kórházi ellátás és kardiológiai kivizsgálás kötelező. A hypertóniás betegek, akik gyakran beállítatlanok magasabb szövődmény rizikóval rendelkeznek, mint a coronaria betegek. CHF továbbra is magas rizikófaktort jelent, NYHA > 2 kizáró kritérium. Aorta stenosis kizáró kritérium. COPD-asthma esetén légzésfunkció (akutan tünetes betegeknél kötelező) és vérgáz szükséges.Dohányzás preop.6-8 héttel elhagyandó. Instabilitás jelei esetén (köhögés, fokozott szekréció, steroid dependencia, légzéstámogatás igénye)az egynapos sebészeti ellátás kontraindikált. OSAS számos kísérőbetegséggel is jár (obezitás, HT, cardiovasc.betegségek, anatomiai elváltozás-nehéz intub). OSAS igen magas rizikót jelent, polisomnographiás lelet szükséges. Postoperatív ellátás CPAP-ot igényel. Egynapos sebészetre kivizsgált, beállított, monitorozott formája is csak limitáltan alkalmas, az is csak igen nagy körültekintés mellett. Gandhimani P. Surgery 2006;24:346-9

Az aneszteziológiai ambulancia szerepe kardinális!

A műtét Lokalizációja és időtartama Invazivitásának foka ált-sebészet, FOG, urológia Invazivitásának foka Folyadék-háztartás Hypothermia Posztoperatív fájdalom Szövődmény rizikó Vérzés, vizelet retentio A képen a DaVinci robotsebészeti rendszer látható. A technika fejlődésével –elsősorban a laparoscopia területén- korábban szigorúan kórházi hátteret igénylő műtétek váltak kivitelezhetővé az egynapos sebészet keretein belül. Pld laparoscopos nephrectomia. A minimál invazív technikákkal drámai módon csökkent a vérzés, szövetsérülés, fájdalom és sebészeti morbiditás mértéke. De ne felejtsük, vannak határok, és a beteg javát nem feltétlen a műtét kivitelezhetősége jelenti.

Milyen műtét végezhető el egynapos sebészetben? British Association of Day Surgery Directory "Az orvos vagy mérnök, annyira szabad gondolkodásban és cselekvésben, amennyire érti a dolgát." John Dewey amerikai filozófus British Association of Day Surgery Directory tartalmazza az egynapos sebészet keretében kivitelezhető beavatkozások listáját. Dewey mondásának szellemében azonban ez a lista évről évre bővül.

Az anesztézia GA szükségessége Endotrachealis intubálás szükségessége Lehetőleg LA vagy RA: Pajzsmirigyműtét: LA Major ortopédiai műtétek: RA RA előnyök? Jobb analgesia, hányás↓

Centralis neuraxialis blokk és perifériás idegblokk esetén Kevesebb a fájdalom Kevesebb analgetikum kell a posztop.időszakban Rövidebb a PACU idő Kevesebb a hányás Hosszabb a teljes ambuláns sebészeti ellátási idő Spencer SL et al. Anesth Analg 2005;101:1634-42

Anesztézia: protokollok Tájékoztatás/beleegyezés Éhgyomor Preoperatív állapotfelmérés Személyzeti, felszereltségi feltételek, monitorozás Poszt-anesztézia ellátás és fájdalomcsillapítás Elbocsátási kritériumok (Aldrete Score) Utánkövetés !!! Minőségbiztosítás Az aneszteziológus feladatköréhez tartozik a fentiek ellenőrzése. Kiemelendő: éhgyomor változott: 2-3 órával műtét előtt tiszta folyadék még fogyasztható. Felszereltség: monitorozás, technikai karbantartás ellenőrzése, back-up rendszerek, szívás, elektromosság, veszélyes hulladék tárolása, hőmérséklet ellenőrzése-melegítés lehetősége (hypothermia kivédése), megfelelő gyógyszerpark (rövid hatású gyógyszerek). A felmérések alapján az egynapos sebészet legtöbb szövődménye gondos monitorozással (pulzoxymetria) elkerülhető lett volna. Monitorozás az anesztézia fajtájától függetlenül minden esetben kötelező!

A létesítmény Önálló (elszigetelt) Kórházhoz integrált Office-based Távolság sürgősségi ellátástól A terület szociális hálózata Halálozás/100.000 műtét: 9,2 office-based létesítmény 0,78 egynapos sebészeti központ Office-based: ambulanciákon, lakásokban Vila HJ. Arch Surg 2003;138:991-5

Az előadás témái Egynapos sebészet Rizikó-faktorainak áttekintése Kimenetelének értékelése Szövődmények megelőzése

Kimenetel értékelése Mortalitás: igen ritka (0,004%?) Major morbiditás: 1:1455 AMI, PE, légzéselégtelenség, cerebrovasc. Minor morbiditás: gyakori Hányás, fejfájás, fájdalom, szédülés Wu CL. Anesthesiology 2002;96:994-1003 Fleisher LA.Arch Surg 2004;139:67-72

Kimenetel: hol vannak az adatok? Nemkívánatos esemény (AE) Posztoperatív tartózkodás elnyúlása Nem tervezett hospitalizálás (1, 7, 30 nap) Újrafelvétel Reoperáció Posztoperatív beteg funkció Beteg elégedettség A kimenetelre vonatkozó adatok egyelőre egy fekete dobozban vannak még kiértékeletlenül. Nincs megfelelő utánkövetés, a morbiditást eltérően definiálják, az utánkövetés időtartama változó (1,7,30 nap?) , a sebészt kérdezik meg, vajon összefügghet –e a morbiditás a műtéttel. AE: hányás, vérzés, cardiorespiratorikus szövődmény…

Az előadás témái Egynapos sebészet Rizikó-faktorainak áttekintése Kimenetelének értékelése Szövődmények megelőzése

Csapatmunka A beteg Az aneszteziológus A sebész A személyzet A környezet Nos, ha nem is egy nő, de a csapat. Itt nincs egyéni teljesítmény, mindenki sikere a többiek hozzáértésén és körültekintésén alapul. Minden lánc olyan erős mint a leggyengébb láncszeme.

Összefoglalás A kivitelezhető nem egyenlő a beteg javával Kumulálódó rizikófaktorok Hosszú távú kimenetelről nincs adat Precízen szervezett, magas szintű csapatmunka szükséges Ismerjük korlátainkat

„Úgy tanultuk, hogy a tehetség biztosítja a lehetőségeket „Úgy tanultuk, hogy a tehetség biztosítja a lehetőségeket. Néha viszont úgy tűnik, hogy az erős vágy biztosítja nem csak a lehetőséget, hanem magát a tehetséget is!”   Eric Hoffer amerikai filozófus (1902-1983)