Az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóság 2004 Az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóság 2004. évi mintavételeinek és vizsgálatainak eredményei Dr. Biacs Péter egyetemi tanár Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal, Budapesti CORVINUS Egyetem Előadás a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Karán 2005. szeptember 14-én, Kaposváron
1. Veszélyelemzés és a kritikus. ellenőrzési pontok megállapítása 1. Veszélyelemzés és a kritikus ellenőrzési pontok megállapítása (HACCP) 1.1. Az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló 90/2003. (VII.30.) FVM-ESzCsM együttes rendelet 1.2. A Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-18/93 "A veszélyelemzés, kritikus szabályozási pontok (HACCP) rendszerének alkalmazása" c. előírás
1. 3. A hatóságoknak bejelentett 6 546 1.3. A hatóságoknak bejelentett 6 546 élelmiszer-előállító üzemből 2004. évben 4 318 üzemet ellenőriztek a területi felügyelők 1.4. Az elmúlt két év során ellenőrzött üzemek közül 5 452 építette ki a HACCP-t (az ellenőrzött üzemek 93,5%-a).
2. A HACCP bevezetésének és. alkalmazásának helyzete iparági 2. A HACCP bevezetésének és alkalmazásának helyzete iparági (szakágazati) bontásban 2.1. Az iparágak közül a szesziparban kisebb arányban alkalmazzák a HACCP valamilyen formáját (helytelen felfogás a bérfőzés mentesítése) 2.2. Kisüzemeknél hiányzik a kritikus pontokhoz rendelt mérhető jellemzők dokumentálása, a technológia megváltoz- tatásának átvezetése
2. 3. Az előállított termékek laboratóriumi 2.3. Az előállított termékek laboratóriumi vizsgálatát nem végeztetik el rendszeresen 2.4. Az ellenőrző műszerek, eszközök hitelesítését, kalibrálását csak hatósági intézkedést követően hajlandók elvégez(tet)ni
3. A minőségirányítási rendszerek. önkéntes bevezetésének és tanú- 3. A minőségirányítási rendszerek önkéntes bevezetésének és tanú- sításának helyzete 3.1. Az élelmiszer-előállítók részben önkéntes felismerésből, részben külső nyomásra (beszállítók) vezetnek be ISO rendszereket 3.2. Az élelmiszer-biztonsággal foglalkozó ISO 22 000 rendszer magában foglalja a HACCP-t, így ez tanúsíthatóvá válik
3. 3. A mezőgazdasági üzemek,. vállalkozások is alkalmazni fogják a 3.3. A mezőgazdasági üzemek, vállalkozások is alkalmazni fogják a HACCP-t, vagy legalább a GAP, GHP, GMP gyakorlatokat 3.4. A nyomon követési és visszakereshetőségi rendszer teljes vertikumában vizsgálja a termék útját a termőtalajtól a fogyasztó asztaláig
4. Az élelmiszerek előállításával és. behozatalával összefüggő 2004 4. Az élelmiszerek előállításával és behozatalával összefüggő 2004. évi fontosabb rendeletek 4.1. A 8/2004. (II.17.) valamint 42/2004. (IV.26.) ESzCsM - FVM együttes rendelet a megengedhető növény- védőszer maradék mértékéről 4.2. A 19/2004. (II.26) valamint a 65/2004. (IV.27.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet az élelmiszerek jelöléséről ill. ásványvizekről
4. 3. A 32/2004. (III. 24. ) GKM-FVM együttes 4.3. A 32/2004. (III.24.) GKM-FVM együttes rendelet a más országokból behozott árúk megfigyelési rendszeréről 4.4. A 78/2004. (IV.19.) kormányrendelet a mezőgazdasági termékek és élelmi- szerek földrajzi árújellemzőinek oltalmáról
5. Az élelmiszerek ellenőrzésével. összefüggő 2004. évi fontosabb 5. Az élelmiszerek ellenőrzésével összefüggő 2004. évi fontosabb rendeletek 5.1. A 94/2004. (V.25.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet a hatósági élelmiszer- ellenőrzésről 5.2. A 333/2004. (XII.11.) kormányrendelet a Magyar Élelmiszer - biztonsági Hivatal létrehozásáról szóló rendelet módosításáról
5. 3. Az Európai Unió 178/2002. (I. 28. ) EP és 5.3. Az Európai Unió 178/2002. (I.28.) EP és ET közös rendelete az élelmiszer- biztonság alapelveiről és az EFSA létrehozásáról (hatálybeléptetés 2004. május 1-én, a csatlakozás időpontjában illetve a 14§- 19§-ra 2005.január 1-én)
6. A megyei és fővárosi állategész-. ségügyi és élelmiszer-ellenőrző 6. A megyei és fővárosi állategész- ségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomások mintavételei és vizsgálatai 2004. évben 6.1. Mintavételek: 21 891 vizsgálat hatósági tételszám és egyéb céllal vizsgált 6 583 mintaszám 6.2. Az élelmiszerek 85,2%-a nem felelt meg az előírásoknak (kifogásolt tételek aránya 14,8%)
6. 3. A hatóság a hibás termékek miatt 3 184 6.3. A hatóság a hibás termékek miatt 3 184 alkalommal minőségvédelmi bírságot szabott ki (kb.229 mFt) 6.4. A termékek gyártását 85 esetben, az üzem működését 109 alkalommal felfüggesztették (82 üzemet bezártak)
7. Élelmiszeripari és kereskedelmi üzemek ellenőrzése 2004.évben 7.1. A hatóság 6 546 élelmiszer-előállító üzemből 4 318 üzemet (66%) ellenőrzött 6 957 alkalommal (1,6 gyakoriság) 7.2. A területi felügyelők 594 kis- és nagykereskedelmi egységben 844 szúrópróbaszerű ellenőrzést végeztek
7. 3. Az ellenőrző szakhatóság 11 üzem 7.3. Az ellenőrző szakhatóság 11 üzem esetben nem járult hozzá a létesítéshez, 48 esetben nem engedélyezte a működés megkezdését 7.4. Az élelmiszer minőségmegőrzési időtartamának meghosszabbítását 98 termékre engedélyezték (2004. május 1-ig)
Összefoglalás A hatósági élelmiszer-ellenőrzés 2004. évi tevékenysége megfelelt a korábbi évek gyakorlatának, a vizsgálatok megállapításai kismértékü javulást jeleznek. Az elmúlt évben több új hazai jogszabályt (miniszteri és kormány-rendeletet) alkottak és az EU csatlakozáskor uniós rendeleteket is hatályba léptettek. Az engedélyezés és élelmiszer-vizsgálat mellett megnőtt a területi felügyelők szerepe a piacokon és az üzemekben
Köszönöm megtisztelő figyelmüket!