Lengyel Imre MTA doktora, intézetvezető egyetemi tanár,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
Advertisements

MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
Fejlesztéspolitika a verseny- képesség szolgálatában Dr. Tétényi Tamás Magyar Közgazdasági Társaság Pénzügyi Szakosztályának ügyvezető elnöke A közgazdaságtudomány.
Bajmócy Zoltán – Gébert Judit egyetemi docens PhD hallgató
KNOLL 1 Prof.Dr.,Dr.hc. Knoll Imre c.egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben BKF-HFF Kar Logisztika Szakirány II. Budapest,
Biotechnológiai KKV-k a nemzetköziesedő tudásháromszögben VÁLLALKOZÁSI UTAK A BIOTECHNOLÓGIÁBAN Halász György Imre Szeged, december 11. NKTH Innotárs.
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
A társadalmi tértudományok alapjai (Bepillantás egy előadásba)
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
A vállalkozás aktuális kérdései II. félév
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Reindusztrializáció Közép-Európában
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A regionális versenyképesség és a természeti tőke viszonya a közgazdaságtani irányzatokban Málovics György SZTE-GTK KGI Regionális Gazdaságfejlesztési.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
Kelet- és közép-európai tudománytörténeti vázlat Horváth Gyula _______________________________ Magyar Regionális Tudományi Társaság 11. vándorgyűlése Győr,
A regionális innovációs rendszer, mint komplex rendszer Elekes Zoltán – Bajmócy Zoltán Phd-hallgató egyetemi docens Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
Horváth Sarolta Noémi Ph.D. hallgató Szegedi Tudományegyetem
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete „A kutatás az Európai Unió és Magyarország támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával a TÁMOP.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Klaszterek és hálózatok elemzésnek módszertani lehetőségei Fókuszban a dél-alföldi élelmiszeripar és az agrárium MRTT november 22., Kaposvár Savanya.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS
A vidéki tér sikertényezői
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS FŐBB KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI
A Pannon Gazdasági Kezdeményezés (PGK) tevékenységei Kocsondi Tamás Sopron, február Sopron, Csatkai E. u. 6. Tel.: 99/ Szombathely,
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Az innováció forrásai.
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
A SERDÜLŐK SIKERESSÉG FELFOGÁSA A siker mint társadalmi érvényesülési cél az információs társadalom korában Dr. Szabó Éva.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Újraiparosítási folyamatok a Dél-Dunántúlon Feldolgozó ipari helyzetkép a Dél-Dunántúli régióban Kovács Szilárd PhD-hallgató PTE KTK Regionális Politika.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
Kis- és középvállalkozások válaszúton: versenyképesség, innováció, nemzetköziesedés EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS Sass Magdolna Pécs,
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
Menni vagy maradni – mit tanácsol a modern közgazdaságtan? Varga Attila PTE KTK KRTI Teret adó miliő? Pécs, november 25.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális központok fejlesztése: valami talán elindul? (Hrubi László, MTA RKK)
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Az autóipar lokalizációi a gazdasági térben Savanya Péter PhD hallgató Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési.
A magyarországi K+F politika
A magyar kistérségek innovációs képessége és versenyképessége
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
INNOVÁCIÓS KÉPESSÉG, VERSENYKÉPESSÉG ÉS JÓLÉT BAROSS – DA07-DA-ELEM Szeged, október 19. Prof. Dr. Lengyel Imre MTA doktora, intézetvezető.
KREATIVITÁS ÉS VERSENYKÉPESSÉG
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Szegedi Tudományegyetem
Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége
Az új Alaptörvény és a jogélet reformja
FELDOLGOZÓIPAR HELYZETE ÉS SAJÁTOSSÁGAI A DÉL-DUNÁNTÚLON
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Előadás másolata:

KÖZGAZDASÁGTAN ÉS TÉRBELISÉG Magyar Regionális Tudományi Társaság Győr, 2012. november 22-23. Lengyel Imre MTA doktora, intézetvezető egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar

Előadás szerkezete Kérdés: szakmailag minden rendben van a hazai területfejlesztési elképzelések elméleti hátterével? Enyedi György (2010) a terület- és településfejlesztésben „első feladatként egy új paradigma koncepcionális kimunkálását” emelte ki Mire alapozható ez az paradigma? Az új regionális növekedési és fejlődési irányzatok főbb jellemzői A tér aktív szerepe és tértípusok Az endogén fejlődés és területi tőke előtérbe kerülése A ‚regionális versenyképességi függvény’

Foglalkoztatott-sági ráta, % (20-64 évesek) 1. A hazai régiók néhány fontos mutatója   GDP/lakos (PPS), % (EU-27=100) Foglalkoztatott-sági ráta, % (20-64 évesek) Diplomások aránya, % (25-64 évesek) 2000-2009 2007 2010 2000 2005 Közép-Magyarorsz. 26 101,5 108,5 65,3 65,0 26,6 Közép-Dunántúl 2 56,9 56,2 64,6 62,5 12,6 Nyugat-Dunántúl -1 60,1 61,0 68,9 64,1 13,6 Dél-Dunántúl 4 41,8 43,8 58,1 12,9 Észak-Magyarország 5 39,3 39,2 53,9 53,7 Észak-Alföld 7 38,6 40,9 54,4 13,3 Dél-Alföld 3 40,6 41,7 59,5 13,7 Magyarország 11 61,5 64,8 61,2 60,4 17,1 EU-27 100 100,0 66,5 68,5 22,4

Egy lakosra jutó GDP alakulása a magyar megyékben (%, EU-27=100, PPS)

Az egy lakosra jutó GDP és változása a megyékben, 2007-2010

2. A regionális tudomány főbb szakaszai (Bailly-Gibson 2004)

Regionális növekedési elméletek Regionális fejlődési elméletek A regionális növekedési és gazdaságfejlesztési irányzatok új kihívásai (Capello-Nijkamp 2009) Elméleti trendek Regionális növekedési elméletek Regionális fejlődési elméletek Realistább elméleti megközelítések Endogén növekedési determinánsok Térben lezajló komplex nem lineáris és interaktív eljárások és folyamatok szerepe a növekedési modellekben Tökéletlen (monopolisztikus) verseny a növekedési modellekben Növekedés mint hosszú távú versenyképességi következmény Technológiai haladás mint a növekedés endogén tényezője A KKV klaszterek térségei, a helyi iparági körzetek, az innovatív miliő sikerei és kudarcai Nem anyagi erőforrások, mint a regionális versenyképesség forrásai A tér aktív szerepe a tudásteremtésben Inkább dinamikus, kevésbé statikus megközelítések A komplex rendszerek nem lineáris egymásra hatásainak fejlődési pályája Inkább dinamikus, semmint statikus agglomerációs gazdaságok

A tér eltérő felfogásán alapuló regionális növekedési és fejlődési irányzatok (Capello 2008, 15. o.) Elméleti irányzatok A tér szerepe Makroökonómiai regionális irányzatok Mikro-területi és viselkedés-gazdaságtani irányzatok Passzív szerep Tényező ellátottság Termelési specializáció       Elméletek: Neoklasszikus növekedési elméletek Tényező ellátottsági elméletek Export-bázis elmélet Társadalmi állótőke (infrastruktúra) Elérhetőség szerepe Exogén technológia terjedési folyamatai Egy domináns cég vagy multinacionális vállalat jelenléte  Elméletek/Modellek: Növekedési pólus elmélet Infrastruktúra ellátottság Fejlődési potenciál elmélet Innováció expanziós terjedési modelljei Centralitás/periféria Aktív szerep Növekvő mérethozadék fellépése Elméletek: Endogén regionális növekedési elmélet Új gazdaságföldrajz Agglomerációs gazdaságok Dinamikus területi externáliák Endogén tudástermelési folyamatok Iparági körzetek Innovatív miliő Tanuló régiók

Térfelfogások konvergenciája a regionális gazdaságtanban (Capello 2007) Fizikai-mérhető tér (physical-metric space): elhelyezkedés-elmélet (fizikai, földrajzi tér) Egységes-absztrakt tér (uniform-abstract space): regionális növekedés-elméletek (egy-pont gazdaság) Diverzifikált-kapcsolati tér (diversified-relational space): regionális fejlődési, fejlesztési elméletek (relációs tér) Diverzifikált-stilizált tér (diversified-stylized space): új gazdasági földrajz (Krugman)

2. A fenntartható innovatív (endogén) fejlődés tényezői (Stimson, Stough és Nijkamp, 2011, 10. o.) Fenntartható innovatív fejlődés (SID: sustainable innovative development) Termelő tőke (PC: productive capital) Humán tőke (HC: human capital) Társadalmi tőke (SC: social capital) Kreatív tőke (CC: creative capital) Ökológiai tőke (EC: ecological capital)

A területi tőke összetevői (Camagni 2008, 38. o.)

Az időtáv és a fogalmak (Williamson alapján)

Regionális Versenyképességi Függvény (RCF: Regional Competitiveness Function):   RC = f (RTD, HC, PC-FDI, RSC, SCI)

Köszönöm a figyelmet!! ilengyel@eco.u-szeged.hu Jelen kutatási eredmények megjelenését „Az SZTE Kutatóegyetemi Kiválósági Központ tudásbázisának kiszélesítése és hosszú távú szakmai fenntarthatóságának megalapozása a kiváló tudományos utánpótlás biztosításával” című, TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0012 azonosítószámú projekt támogatja. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.