Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az iskola otthonai 100 év alatt 1912 Az iskola ideiglenes elhelyezésére a Ciszterci Rend Apáca utcai házának I. emeleti helységeit bérelték ki.
Advertisements

VANYOLA.
Alsónémedi bemutatása
Készítette:Fekete Ágnes
Felsőregmec.
Készítette: Albert Krisztina
Értény.
A Vértesi Natúrpark CSÁKVÁR
Készítette: Kádár Cecília.
KÁRPÁTALJA-2 Munkács első fennmaradt írásos említése 1150: Muncas. A mai vár helyén az első, fából épült őrtornyot honfoglaló.
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
Címere Megközelítés Kallósd a Zalai-dombság keleti vonulatán, a Zala folyótól kissé nyugatra helyezkedik el. Közúton a Zalaszentgrót–Zalacsány–Galambok.
NYON 1.
2010. III. 29. Fülöpszállás. Fülöpszállás község (Bács-Kiskun megye) Egyenesen álló, csücskös talpú pajzsban - kék mez ő ben zöld halmon álló, szembeforduló,
Szülővárosom bemutatása
5. NAP.
Kalotaszentkirály.
Réde Készítette: Bárány Dorián gazdálkodás és menedzsment I. évfolyam I. csoport.
Gazdálkodás és Management BA Levelező 1. évfolyam
BÜKKSZÉK.
Óbarok Forrás: Saját képek.
Szendrő nevezetességei
Kölcse.
Körösszegapáti Körösszegapáti.
Somogybükkösd.
Pórszombat A falu bemutatása. Előadás áttekintése Fekvése Megközelítése A falu nevezetességei I A falu nevezetességei II A falu nevezetességei III Nevének.
AZ ÁKOSI TEMPLOM Dari Andrea.
Óföldeáki erődtemplom
Pécs turisztikai marketingje
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
Mettlach. Saar-hurok (Saarschleife) Mettlach egy kerület 10 településsel. A név eredetére vannak különböző magyarázatok. Uralkodó vélemény a római-kelta.
A népesség számának változása Európában
Ungvár.
Napkor A mi településünk.
Az utazás.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Készítette: Bujdosó Villő
Bőcs Község Készítette: Csege Kornélia.
F ő meü Fekvése Rövid története Nevezetességei Közérdekű Adatok Turizmus,Szálláshelyek Kezdőlap Készítette:Balatoni Ádám.
TISZAKÓRÓD Készítette: Bercséné Grezner Emese
Készítette: Keresztes Balázs Naszály.
Kultúra a török hódoltság korában
Zselickislak.
Kávás.
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
Történelmi vonatkozások
Ekecs-Okoč Ekecs (szlovákul Okoč) község Szlovákiában a Nagyszombati kerületben aDunaszerdahelyi járásban. Közigazgatási területe 63,43 km². A mai község 1976-ban.
HAJDÚDOROG RÉGÉSZETI LELETEK TANÚSÁGA SZERINT MÁR A RÉZKORBAN IS LAKOTT HELY VOLT. ERRE UTAL A VÁROS HATÁRÁBAN TALÁLT RÉZBALTA, AMI KR.E
Érsekhalma.
Bér bemutatása.
Készítette: Dóbiás Kinga
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Tevel (Bonyhádi kistérség).
A Heves megyei Markaz bemutatása Készítette: Balog Ádám GTK-KM 1. Évfolyam 1. Félév.
Gyulaj. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton.
Füzérkomlós. Fekvése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90 kilométerre északkeletre fekszik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90.
KAPOSMÉRŐ Készítette: Diarráné Kiss Enikő SZIE-GTK Gazdálkodási és Menedzsment Szak Levelező Tagozat I.évf.
A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag
Újsolt Informatika Házdolgozat Fekvése A település Apostag és Solt között fekszik. Két csatorna – keletről a Kiskunsági öntöző-, nyugatról pedig a Fűzvölgyi.
Sárrétudvari.
 Nógrádmarcal Nógrád megyében, Balassagyarmattól 10 km-re található zsák település  A Cserhát hegység északi nyúlványának szélén, az Ipoly völgyének.
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Veresegyház.
Székelykeresztúr Fekvése:
Kistérségi település elemzés
Zsidai Bernadett Várak.
Székelyderzs a becsület falva
Előadás másolata:

Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter

F e k v é s e A Vértes hegység nyugati peremén, Oroszlánytól 14 km-re, Tatabányától 17 km-re fekszik Várgesztes a német nemzetiségű falu.

Helytörténet Gesztest az Árpád-korban valószínűleg a Csák nemzetség kezdte el kiépíteni. Váráról először 1332-ben tettek említést a korabeli okiratok, de Zsigmond idejében már királyi vár lett. A XV. század közepén a Rozgonyi és az Újlaki család pereskedett birtoklásáért, ebben az időszakban a vár főként vadászkastélyként működött - az 1400-as évek végén II. Ulászló itteni vadászatait említették a krónikák. A XVI. században a törökök több alkalommal is ostromolták a várat, de csak 1543-ban vették be először. Ekkor elpusztult a várhoz tartozó település is. A gesztesi vár 1693-ban a hozzátartozó uradalommal együtt Esterházy Ferenc tulajdonába került, és ezzel első tagja lett annak a birtokláncolatnak, melyhez később 23 helység tartozott körül Esterházy József katolikus vallású németekkel népesítette be a falut. Az itt letelepültek a XVIII-XIX. században mész- és szénégetésből, favágásból éltek, néhányan kerekeket, hordókat készítettek. A falu 1917-ben vette fel a Várgesztes nevet.

Megközelítése Közúton: az M1-es autópályán vagy az 1-es úton Tatabányáig, onnan délnyugati irányban Környére, onnan délkeleti irányban Vértessomló után 5 kilométerre. Busszal: Budapest – Várgesztes útvonalon mindennap közlekedő Volán autóbusszal.

Szálláshelyek, Vendéglátóhelyek Smuck vendégház Sosztek vendégház Várgesztesi Villapark Műemlék vár Turistaszálló és Étterem

Látnivalók Római katolikus templom, 1730-as évek után épült Kirándulási lehetőség a Vértesben Állandó Programok: Június közepe - Falunap Október - Vendel napi búcsú December - Adventi est Várgesztesi vár: XIV. században épült a vár, amely sokáig királyi vadászkastélyként is működött. A XVII. században Esterházy család kezére került a vár és a hozzá tartozó várbirtok és 1945-ig az ő tulajdonuk maradt. Az 1963-ban állították helyre a falakat, jelenleg vendéglátó ipari egység működik benne.