Gimp – retusálás (1. rész)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A GIMP képszerkesztő program bemutatása Kiss Anett 7
Advertisements

„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Weblap szerkesztés HTML oldal felépítése Nyitó tag Záró tag Nyitó tag Záró tag oldalfej tözs.
PowerPoint program A PowerPoint programot nyissuk meg a Start menüből.
Picasa 3 Kovács Viktória III. Informatikus könyvtáros.
Operációs rendszerek Beállítások.
Számítógépes ismeretek 5. óra
FRAME-k (keretek). FRAME-k A frame-ek (keretek) segítségével a képernyőt felosztva egyszerre jeleníthetünk meg több webes dokumentumot a képernyőn. Fejlec.html.
Operációs rendszerek Mappa és file-kezelés.
Készítette: Pető László
Excel: A diagramvarázsló használata
Windows alapok Fájlkezelés.
Ember László XUBUNTU Linux (ami majdnem UBUNTU) Ötödik nekifutás 192 MB RAM és 3 GB HDD erőforrásokkal.
1. Akciógombok elhelyezése
Cellák és tartalmak formázása táblázatkezelő programokban Készítette: Péter Tünde Felkészítő tanár: András Izabella Iskola: Gábor Áron Iskolaközpont,
A GIMP képszerkesztő program bemutatása
A GIMP képszerkesztő program bemutatása
Bekezdésformázás Fűrész Attila Salamon Róza (felkészítő tanár) 8.A
Képek beillesztése,formázása dokumentumokban Tóth Anita 8
,,Én így tanítanám az informatikát”
A GIMP rétegei és használata
A GIMP képszerkesztő program bemutatása Készítette: Rokonál Zoltán
Rétegek használata GIMP képszerkesztő programban
Készítette: Szekerczés Szabina
Horváth István Általános Iskola
Figyelmeztetés! E program használata fokozottan
Digitális grafikai feladatok 2.
Másolás és áthelyezés. Másolás 1. Kijelölni a mappát amit másolni akarunk (ráklikk) 2. A bal egérgombot folyamatosan lenyomva a „fogd és vidd” módszerrel.
1 Microsoft Excel 4. óra Előadó: Jánosik Tamás. 2 Formai beállítások Oszlopszélességek beállítása  Egyszerűen: az adott oszlop oszlopcímének jobb szélénél.
Mappák és állományok kezelése
4. Feladat (1) Foci VB 2006 Különböző országok taktikái.
Prezentáció a prezentációról
Textúrázás. GIMP GameDev/GIMP/GIMPPortable.exe GameDev/GIMP/GIMPPortable.exe Load: lab2/ArchwayColorBase.psd Load: lab2/ArchwayColorBase.psd.
Textúrázás. GIMP GameDev/GIMP/GIMPPortable.exe GameDev/GIMP/GIMPPortable.exe Load: Gamedev_Gate_UV.tga Load: Gamedev_Gate_UV.tga.
Programozási alapismeretek 11. előadás. ELTE Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 11.2/ Tartalom  Rendezési.
EXCEL Excel.
PowerPoint 7. Évfolyam Formázások. Mentés A feladatot mentsük el a saját mappánkba „7_2_ppt_SajátNév” néven (ahol a SajátNév a saját nevünk helyesen leírva,
Elektronikus tananyag
Gudenus László Képszerkesztés Gudenus László
Az operációs rendszerek feladatai, csoportosításuk
Grafika alapfogalmak.
Az egyik legnagyobb előnye hogy magyar nyelvű és ezáltal egyszerűen használható. További nagy előnye az hogy ingyenesen használható és letölthető. A Gimp.
GIMP - a kijelölések (1. rész)
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
Gimp – animációk (1. rész)
Táblázatok.
Szöveg bevitele, kijelölések, szövegrészek mozgatása, másolása
Licensz vizsga Újvidék, Kandidátus: FARKAS ANDOR
SZÖVEGSZERKESZTÉS III. ~ KARAKTERFORMÁZÁS ~
Mappa- és fájlműveletek
MICROSOFT WORD 2010 KEZELŐFELÜLETE
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 3.
A LabVIEW használata az oktatásban Oszcilloszkóp vezérlése LabVIEW környezetből 1 Mingesz Róbert, Vadai Gergely május 17.
Bekezdések formázása 2..
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 2.
SZÁMÍTÓGÉPES PROGRAMOK HASZNÁLATA Microsoft Photo Story.
A Mozilla magyar nyelvű szerkesztőjének használata
Képszerkesztés magas fokon
Gyakorlat. postafiók készítése: 1. Nyissuk meg a oldalt! 2. Válasszuk a Fiók létrehozása gombot! 3. Töltsük ki az űrlapot! 4. A nyitólap.
A GIMP festő és rajzolóeszközei. Menü: Eszközök/Festőeszközök, vagy eszköztár Kitöltési eszköz (Bucket fill) – színnel vagy mintával tölti ki a hasonló.
Digitális fényképek javítása. Nyissuk meg a ferde.jpg képet! 1.Válasszuk a forgatás eszközt! 2.Irány: javítás 3.Előnézet: kép+rács 4.A képre kattintva.
Alapműveletek. Ismerkedés a GIMP-pel
Információ és kommunikáció
Rajzprogramok Bevezetés a Paint program használatába.
A Kép (Image) menü.
Az én művem Készítette:Szekerczés Szabina
Adat- tárolás.
Hasznos billentyű kombinációk
Képszerkesztés magas fokon
téma közlemény SmartArt-ábra piros hátterű képekkel (Haladó)
Előadás másolata:

Gimp – retusálás (1. rész) A fotóretusálás alapjai

Utómunkálatok - retusálás A retusálás stratégiája: Vizsgáljuk meg a kép minőségét (felbontását)! S ha szükséges használjunk nagyobb felbontást, és méretezzük át a képet. Vágjuk megfelelő méretűre (és helyzetűre) a képet! Shift használatával arányos kijelölés lehetséges! Állítsuk be a megfelelő élességet és kontrasztot! Színezzük újra a képet, ügyelve a fény- és árnyékhatásokra! Alkalmazhatunk új hátteret, törölhetünk bizonyos elemeket is. A megfelelő formátumban mentsünk.

Feladatmegoldás lépései Nyissuk meg a következő fájlt! Helye a DVD-n: \Képf\Gimp\ Gyak\L11\Forr\ Készítsünk róla másolatot 200 ppi (képpont/inch) felbontással, .xcf formátumban (pl. Kép/Kép átméretezése)!

Feladatmegoldás lépései Jelöljük ki a varázspálcával a kép fekete színű területeit, majd fordítsuk meg a kijelölést! Állapítsuk meg, hogy az információt hordozó rész hány fokkal van elforgatva a vízszinteshez képest. Ehhez a művelethez használjuk a szögmérőt!

Feladatmegoldás lépései Másoljuk le a háttérréteget, majd tegyük aktívvá. A mért szöggel forgassuk el balra az új réteget, és egyúttal vágjuk is meg!

Feladatmegoldás lépései A művelet során keletkező lebegő réteget, rögzítsük le (nevezzük el). Majd a hátteret tegyük láthatatlanná, de maradjon aktív. A vágáshoz először alkalmazzuk a beépített vágásokat a Kép menüből (pl. Zealous vágás).

Feladatmegoldás lépései S ha egyik sem hoz kellő eredményt, akkor alkalmazzuk a vágó eszközt (kés), automatikus zsugorítás funkció mellett. Kapcsoljuk vissza a háttér réteg láthatóságát, vizsgáljuk meg, végül töröljük ki, és mentsünk új néven.

Feladatmegoldás lépései Vizsgáljuk meg a kép fényességét (pontosabban a fényerő eloszlását)! Több egyenértékű megoldás lehetséges: Helyi menüből, Réteg/ Színek/Szintek útvonalon. Menüből, Réteg/Színek/ Szintek útvonalon.

Feladatmegoldás lépései Próbáljunk ki, és mentsünk el több különböző beállítást! Majd alkalmazzuk is őket az ablakon belüli megnyitás gombról. Állítsunk mind a bemeneti, mind a kimeneti szintek értékein! Ha az Előkép funkció aktív, akkor jól látható a sötét, szürke és a világos tónusú pixelek fényességén bekövetkező változás! E funkció a kép kontrasztosságát szabályozza. Eredményül jóval élesebb képet kell kapnunk, mint az eredeti!

Feladatmegoldás lépései Nagyítsuk meg a következő képrészletet! A négyszög alakú kijelölővel készítsünk egy kijelölést, amely a rózsaszín vásznat veszi körbe (kihagyható)! Majd a színezet, vagy varázspálca kijelölővel metszetképző üzemmódban (Shift+Ctrl), jelöljük ki a vásznat. Hibajavításra a lasszót ajánljuk!

Feladatmegoldás lépései Válasszunk színmintát a kék, vagy a zöld szövetről, a pipettával! Az előtér színének meg kell változnia. Töltsük ki a kijelölést a kiválasztott színnel. Szüntessük meg a kijelölést.

Feladatmegoldás lépései A kifakult piros csíkokat próbáljuk meg élénkíteni. Ehhez válasszuk ki a Szivacs eszközt: és színezzük át vele, a következő beállítások mellett, a csónakvásznon a csíkokat! A Ctrl lenyomása mellett folyamatosan szín-mintát vehetünk a vászonról.

Feladatmegoldás lépései Sokkal gyorsabban érhetjük el a kívánt eredményt a Fakító-sötétítő eszközzel: ,melynek további előnye a radírral szemben, hogy nem kell folyamatosan színeket állítanunk vele. Továbbá kipróbálhatjuk a mázoló eszközt: is ,mely nagyon hasonló módon működik.

Feladatmegoldás lépései A motorcsónak eltüntetése a képről! Válasszuk a klónozó eszközt (stempli): ! A másolást elvégző eszköz megfelelő működéséhez a Ctrl gomb nyomvatartása mellett vegyünk mintát egy megfelelően másolható területről, majd a Ctrl elengedése mellett az egérrel „fessük” át a hajót a csatorna vizére! Vegyük észre, hogy a művelet során az egér, s a kiválasztott területen megjelenő + jel együtt mozognak!

Feladatmegoldás lépései Lássuk a részeredményt kinagyítva!

Feladatmegoldás lépései Cseréljük ki a hátteret: az eget, és a felhőket! Ehhez szükségünk van a Clouds.psd fájlra, melyet „a szokott helyen” az L10\Forr mappa alatt találunk. Először jelöljük ki az eredeti képen, a varázspálca eszközzel az égboltot, kb. 12-es toleranciával! Majd a Clouds.psd fájlt jelöljük ki (Kijelölés/ Mindet kijelöl, vagy Ctrl+A). Majd másoljuk át a gondolákat tartalmazó képre. Ennek a helyes megvalósításához a következőket hajtsuk végre!

Feladatmegoldás lépései Nézzük meg hol tartunk! A felhők képének, felbontás, és szélesség szerint is, az eredetivel megegyező értékűnek kell lennie! Képméret: 272x413 Felbontás: 72x72

Feladatmegoldás lépései A Clouds.psd képet felbontás és méret szerint is (csak a szélesség számít), az eredetivel megegyező értékűre állítsuk be. Méretezzük át, ha szükséges! Majd a felhőket, csak 1800-os elforgatás, vagy függőleges tükrözés után másoljuk át! Csökkentsük le kb. 15-25%-os értékűre az átlátszatlanság értékét! Alkalmazhatunk összhatásmódot (Szorzás). A vágóeszközzel vágjuk meg a kész fényképet, (csak a középső gondola marad meg)!

Feladatmegoldás lépései Végül használjunk tetszőleges szűrőket a gondola rétegen (és a felhő rétegen is, pl. élesítést)! Mentsünk különböző fájl- formátumokban!