Sonnevend Péter Új munka indult:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Advertisements

Az OH TÁMOP fejlesztései
könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
KLEBELSBERG KUNO Miniszter: Kultuszminisztersége
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
Gyermekkönyvtárak kialakulása
Szlovákiai Magyar Adatbank
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
Helyi oktatásirányítás fejlesztése TÁMOP /
A szaktanácsadás támogató szerepe
Zenei könyvtári képzés Magyarországon Múlt és jelen.
A Budapesti Népoktatási Kör. A Budapesti Népoktatási Kör megalakulásának előzményei, szerveződésének körülményei és átalakulásai.
Előadó: Faragóné Bircsák Márta
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
A szocializmus Magyarországon szabadon választható tárgy SZOLNOKI FŐISKOLA 2010/2011-es tanév I. félév Levelező tagozat Társadalomtudományi Tanszék Dr.
Energetikai gazdaságtan 2014.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
A magyar köznevelési fenntartórendszer legfőbb kihívásai
A kutatási program rövid bemutatása
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
Bodó Zalán – MFKI Félvezető Kutatás MTA MFA, 2005 december.
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei november 29. Előadó: Papp Gabriella, Felvételi Irodavezető ELTE IK Nyílt Nap.
A rendszerépítés változó jogszabályi környezetben A pedagógusképzés a magyar bolognai rendszerben – ELTE IV. Pedagógusképzési nap Papp Lajos ELTE Pedagogikum.
MOKSZ és a Semmelweis Egyetem kari / tanszéki könyvtáros értekezlet, Korszerű könyvtári szolgáltatások tanszéki, klinikai vetülete Áncsán Gizella.
Könyvtárhasználat.
Változások a felvételi eljárásban Előadó: Németh Péter hivatalvezető.
FELVÉTELI Előadó: Németh Péter igazgató. NEM VÁLTOZIK… …a pontos rendszer (emelt szintűért 50 többletpont, ha min 45%-os az eredmény), a.
Műszaki tudományok az interneten
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
MTA Regionális Kutatások Központja Településracionalizálás, falupolitika és falurombolás Romániában és Magyarországon az államszocializmus időszakában.
FŐVÁROSI OKTATÁSI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁST TÁMOGATÓ PORTÁL Horváth Csaba Főpolgármester-helyettes Sajtótájékoztató október 2.
A Z OKTATÁS SZOLGÁLATÁBAN A MÉREI FERENC Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet valamint a FOK Fővárosi Oktatástechnológiai Központ Szolgáltató.
Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár története és állománya dr. Palotai Mária január 26. 1Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési.
A hazai iskolai könyvtárak fejlődéstörténete
A TORNATANÍTÁS, TANULÁS TESTNEVELÉS-ELMÉLETI KÉRDÉSEI
Diplomás pályakövető rendszer TÁMOP és TÁMOP kapcsolata Educatio Kht. Horváth Tamás felsőoktatási igazgató március 4-6.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Iskolai könyvtárak külföldön. Kezdetben közös fejlődés  USA és Európa – sz. közös fejlődés a közművelődési könyvtárakkal Németország, Dánia, Franciaország,
Vitaindító az Állambiztonsági Bibliográfia ( ) kérdésköréhez Jobst Ágnes Történeti Levéltár Könyvtár.
A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM - A MAGYAR FELSŐOKTATÁS INTEGRÁNS RÉSZE 1 MPV előadás.
„A három-ötperces eseményeknek különös varázsa van az életünkben” Bródy János.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
A nemzeti kisebbség oktatása és elhelyezkedése a társadalomban, különös tekintettel a német kisebbségre Készítette: Maráczi Andrea Pécsi Tudományegyetem.
Könyvtári informatika I.
Kádár-korszak ( ) „a legvidámabb barakk” „gulyáskommunizmus”
2010-ben AZ ÉV KÖNYVTÁRA Egyházi Könyvtárak Egyesülése szakmai továbbképzése Veszprém, június 26.
4. téma Az Országos Mez ő gazdasági Könyvtár szaktájékoztatási rendszere: hagyományos és elektronikus források.
Pető Iván – Szakács Sándor A hazai gazdaság négy évtizedének története I. Az újjáépítés és a tervutasításos gazdálkodás időszaka A háborús.
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
KÖNYVTÁRISMERET.
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
1 KÖNYVTÁROSOK NAPJA augusztus 31. EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadó összetett szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
Tradíció és világháló Kérdések és lehetséges válaszok a könyvtári, levéltári digitalizációról.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Az NFFF megvalósításának szervezési és szervezeti kérdései
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
A könyvtár, mint az információs társadalom stratégiai tényezője Dr. Tóvári Judit
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
Segédkönyvtáros képzés 1. Vázlat. 2010Biczák Péter A könyvtár fogalma, feladata a társadalomban  Az állampolgár könyvtárképe  A lexikonok könyvtárképe.
A társadalom intézményrendszere és tényezőinek munkamegosztása a nevelési folyamatban Dr. Molnár Béla Ph.D.
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
A Commitment Köznevelési Kht. MOHAY GERGELY március 31. ÉS A KECSKEMÉTI IRODA BEMUTATKOZÁSA.
Megyei tervezői workshop módszertana Varga Péter december 4.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
AZ EFOP VÉGREHAJTÁSÁNAK ELŐREHALADÁSA* SZEPTEMBER 23. *2016. SZEPTEMBER 15-EI ADATOK ALAPJÁN DR. GARAI PÉTER EU FEJLESZTÉSEK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS.
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
MŰVELŐDÉS SAJTÓ – CENZÚRA.
Előadás másolata:

Sonnevend Péter Új munka indult: A magyarországi könyvtárügy története a Rákosi-korszakban 1945 – 1956 KÖNYVTÁRTÖRTÉNET-ÍRÁSUNK AZ 1945 UTÁNI KORSZAKRÓL: KORÁBBI ÉS MOSTANI MUNKÁLATOK ELTE, 2015. március 23.

A magyarországi könyvtárügy története a Rákosi-korszakban 1945 – 1956 Korábbi tervek, munkálatok – és a mai szándék 1956 előtt: D. Szemző Piroska (OSZK – FSZEK?) 1960-as évek: Kovács Máté (ELTE) 1990-es évek: Fülöp Géza (ELTE) 2014. I. negyedév: konzultációk II. negyedév: munkacsoport szervezése Kégli Ferenc (KF), Pogányné Rózsa Gabriella (PRG), Pogány György (PG), Sonnevend Péter (SP) és Varga Katalin (VK) Fontos új kolléga: Gáborjáni Szabó Botond (GSZB) Támogatók: ELTE Tanszék, FSZEK, OSZK (stb.)

A magyarországi könyvtárügy története a Rákosi-korszakban 1945 – 1956 Program A kötet (kb. 300 nyomtatott oldal) főbb tartalmi egységei és felelősei: elemző tanulmány: 150 - 180 oldal – SP és szerzők szövegek (levéltári források, sajtóanyagok stb.): 50 - 70 oldal - PG, SP válogatott bibliográfia (korabeli írások + későbbi feldolgozások): 40 - 50 oldal - KF Kronológia: 10 oldal – PG név- és tárgymutató: 10–20 oldal – SP

A magyarországi könyvtárügy története a Rákosi-korszakban 1945 – 1956 A tanulmány fejezetei és szerzői: Bevezető rész a hatalmi-politikai viszonyok, az ideológia és művelődéspolitika változásai:koalíciós évek, nyílt proletárdiktatúra, 1953-tól „új szakasz” a magyar „bibliocídium”: 1944-1951-ben több millió könyv pusztult el vagy vált gazdátlanná, ennek csak egy részét sikerült begyűjteni és hasznosítani a könyvkiadás, sajtó és rádió és film viszonyai, cenzúra, a terjesztés csatornái a könyvtárügy állapota 1944–1945-ben (induló állapot) személyzeti változások: folyamatos diszkontinuitás Ez az öt rész „felvezető” jellegű, együtt 20-25 oldal— PG, SP

A magyarországi könyvtárügy története a Rákosi-korszakban 1945 – 1956 Tárgyi fejezetek könyvtárpolitika a koalíciós években a szabadművelődés eszmekörében (1945–1948) illetve a kommunista diktatúra időszakában (1949–1956), amikor a pártállam ideológiai-agitpropos igénye dominált, az irányítás eszköztára (jogszabályok, selejtlisták stb.)— SP az olvasás helyzete, új olvasói típusok, igények; a szűkülő magán- és a bővülő közcsatornák szerepe az igények kielégítésében; az olvasó „nevelése” - PG az iskolai és gyermekkönyvtári ellátás fejlődése –VK

A magyarországi könyvtárügy története a Rákosi-korszakban 1945 – 1956 az egyházi könyvtárak helyzete – GSZB a könyvtári intézményrendszer átalakítása: új típusok, hálózatok, szakmai dokumentációs és módszertani-irányító központok – KF a könyvtárügy szovjetizálása: a népkönyvtártól a tömegkönyvtárig -- SP a könyvtári fenntartó változatai --- SP

A magyarországi könyvtárügy története a Rákosi-korszakban 1945 – 1956 a könyvtári infrastruktúra -- SP a tudományos és szakkönyvtárügy fejlődése (felsőoktatási könyvtárügy is), a dokumentációs tevékenység – KF . a könyvtári állományok és szolgáltatások – PG országos szolgáltatások (SP) és a bibliográfia fejlődése – KF

A magyarországi könyvtárügy története a Rákosi-korszakban 1945 – 1956 a felsőfokú szakképzés megteremtése, egyéb képzési és továbbképzési formák – PRG könyvtári szabványosítás – PRG a könyvtártudomány fejlődése, szakmai közélet, szakmai kiadványok (szaksajtótól ajánló bibliográfiáig), könyvtári statisztika -- PG

A magyarországi könyvtárügy története a Rákosi-korszakban 1945 - 1956 A munka folyamata (tervezett határidők): Források gyűjtése: 2015. II. negyedév Fejezetek írása: 2015. IV. negyedév Összeszerkesztése: 2016. II. negyedév Lektorálás illetve kiegészítő részek: 2016. III. negyedév Javítás, név- és tárgymutató: 2016. IV. negyedév Záró konferencia: 2017. I. negyedév