A magyarországi és a villamosenergia-iparban működő szakszervezetek helyzete és kilátásai a szervezettség tükrében Tagtoborzás az EVDSZ – nél, ágazati.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kísérletek a szakszervezeti mozgalom újjáélesztésére
Advertisements

PÁRBESZÉD és PARTNERSÉG a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete nézőpontjából Előadó: Boros Péterné főtitkár.
„Érdekérvényesítő képességek, kompetenciák fejlesztése, munkajogi és munkaügyi ismeretek gyarapítása, a szociális párbeszéd erősítése a víziközmű - és.
Ágazati szintű érdekegyeztetés, érdekképviselet, a VKDSZ aktuális feladatai Halasy Károly.
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
1. Konzorciumi Partnerek •Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) •Magyar Iparszövetség (OKISZ) •Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ)
A Kollektív szerződéskötés a reprezentatív szakszervezetek között
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Szakszervezet és az Üzemi Tanács
A Multinacionális Társaságcsoportok hatása az érdekvédelemre Magyarországon.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
A szakszervezetek ereje - a béralku jelentősége Magyarországon
Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(2) november 28.
1 szociális párbeszléd magyarországon © kurtán sándor 2010 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban
Összehasonlító gazdaságtan
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
1 GÁZIPARI SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉG Budapest,
Balatonszemes Június A villamos energia közszolgáltatási helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
Budapest, szeptember A villamos energia közszolgáltatás helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
A magyarországi gázszolgáltatás helyzete, jelene és jövője
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Összefoglaló a évi ÜT választásokról. A reprezentativitás jelentősége az ágazati érdekegyeztetésben.
Feladataink az új Mt. és a vízi-közmű törvény tükrében Halasy Károly titkár.
Tagszervezeti munka erősítése
A víziközmű- szolgáltatás érdekvédelmi szemmel Halasy Károly.
Kihívások a HR szakterület előtt Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Rajnai Attila gazdasági vezérigazgató-helyettes.
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Reinhard Reibsch az EMCEF volt főtitkára.  1. Fúziók/összeolvadások napirenden – országos és európai szinten  2. Európai szövetségek ágazati szinten.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 14. Együttműködés a fogyasztóvédelmi ügyek területén.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Kőszeg, Foglalkoztatási helyzet a Kőszegi Kirendeltség vonzáskörzetében Kőszeg,
FORMA projekt Integráció fontossága Csökkenő tagság, szétaprózott struktúra Belső integráció szükségessége Igény a hatékonyabb érdekképviseletre.
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Ivan Tomac Predsjednik EKN-aBalatonszemes, SZOCIÁLIS PÁRBESZÉD HORVÁTORSZÁGBAN SZOCIÁLIS PÁRBESZÉD HORVÁTORSZÁGBAN.
Az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottságról Az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottságról Pallay Tibor társelnök az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének.
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1 TAGSZERVEZÉS – TAGLÉTSZÁM CSÖKKENÉS HATÁSAI.
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
Kollektív szerződések
Mozgósítás – tapasztalatok, elemzések a villamosenergia-ipar ágaztban dr. Szilágyi József EVDSZ Elnök Siófok, június TÁMOP A-13/
A magyarországi és a villamosenergia-iparban működő szakszervezetek helyzete és kilátásai a szervezettség tükrében TÁMOP A-13/ Siófok,
Sajátosságaink Dombi Jenő DÉMÁSZ Szakszervezet elnök
A középszintű érdekegyeztetés és szociális párbeszéd Magyarországon.
A Regionális Munkaügyi Tanáccsal szembeni elvárások a munkaadói oldal szemével nézve Készítette: ÉMRMT munkaadói oldal november 12.
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
Üzemi Tanács Általános ismertető
Trade union renewal etui. etui’s group /Andrássy room/ Catherine Dalia Zsuzsanna Philip Miklós Gábor.
KÖZPONTI MUNKAHELYMEGŐRZŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER (1991. IV. tv. Flt; 6/1996. MÜM rendelet; 1/2009. MAT határozat) Németh Zsolt igazgató Nyugat-dunántúli Regionális.
Vizes szektorban kötött kollektív szerződések elemzése TÁMOP A-13/ Madár Gyula - Dr. Nemeskéri Gyula Ergofit Kft Győr, Június 25.
EVDSZ Budapest, A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
Előadó: dr. Kártyás Gábor
2015. november 16. Rabi Ferenc. Hangfelvétel a VDSZSZ-nek, szándék a „C” tarifa elvétele.
"Munkahelyek megőrzéséért" központi munkaerő-piaci program Készítette: Koren Monika ÉMRMK Gyöngyösi Kirendeltsége 3200 Gyöngyös, Vezekényi u. 24.
25 éves az ágazati érdekegyeztetés jelenlegi formája és az EVDSZ EVDSZ II. TAGGYŰLÉS és KONFERENCIA Visegrád, november Dr. Szilágyi József.
Szövetségi Munkaközösség Fogyatékkal Élő Embereket Foglalkoztató Műhelyek bejegyzett egyesület.
Kaucsek György - Simon Péter Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet „Maradj a Zöld Zónában!” munkahelyi alkohol- és drog-megelőzési program Workshop – Dobogókő,
Orova Piroska XIII. VIMFÓ április
A KOLLEKTÍV MUNKAJOG RENDSZERE
A programalkotás előkészítése (EVDSZ)
Társadalmi Párbeszéd Osztály: ágazati párbeszéd bizottságok (ÁPB)
Együtt a változásokért
A szakszervezetek szerepe a munkavédelmi érdekegyeztetésben
Projekt záró prezentáció
Tagszervezeti munka erősítése
Előadás másolata:

A magyarországi és a villamosenergia-iparban működő szakszervezetek helyzete és kilátásai a szervezettség tükrében Tagtoborzás az EVDSZ – nél, ágazati szempontok Hajdúszoboszló, december 05. 1

A Konföderációk és tagságuk Az adatok a szövetségek saját adatai: ASZSZ - Autonóm Szakszervezetek szövetsége: tag ÉSZT - Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés: tag Liga Szakszervezetek: tag MOSZ - Munkástanácsok Országos Szövetsége tag MSZOSZ-Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége: tag SZEF - Szakszervezeti Együttműködés Fóruma tag Együttes taglétszám:

A szakszervezeti tagság létszámának alakulása a rendszerváltás után A rendszerváltás után megszűnő 1,5 millió munkahely következménye a szakszervezeti létszám drasztikus csökkenése. Adóhivatali adatok: 1992 – 2,7 millió tagdíjfizető szakszervezeti tag, 1997 – 840 ezer tagdíjfizető szakszervezeti tag, 2011 – tagdíjfizető szakszervezeti tag. A becslések szerint, jelenleg a magyar szakszervezetek szervezettségi szintje 10 %, a tisztán privát vállalkozói szektorban 5%, állami vállalatoknál, intézményeknél a 25%-ot is meghaladja. 3

Miért kell erősíteni a szervezettséget? A taglétszám csökkenés miatt jelentősen csökkent a tagdíjbevétel. A szakszervezetek alacsony szervezettségi szintje elkerülhetetlenül negatív hatással van a kollektív szerződés általi lefedettségre. (2009-es adatok szerint az ágazati KSZ-szel lefedett munkavállalók aránya 5,8%, a helyi KSZ-ek a munkavállalók 22%-át fedik le, míg a több munkáltatóra kiterjedő KSZ-ek csak a munkavállalók 4,4 %-át. Ennek fő oka, hogy az ipari ágazatban a KKV-k szakszervezetmentes övezetnek számítanak, pedig mára az összes magyar vállalat 75%-át alkotják és a munkavállalók kétharmadát foglalkoztatják.) 4

Komoly – a szakszervezeti működést döntően befolyásoló – problémákat kell kezelni: - az egyenrangú felek közötti társadalmi párbeszédet, annak törvényes alapjait vissza kell állítani, - a sztrájktörvényt módosítani kell, - a korai nyugdíjba vonulás lehetőségét biztosítani kell a lehető legszélesebb körben, - a Munka Törvénykönyvét módosítani kell. - el kell kerülni a közszolgáltatásban meglépett kormányzati lépéseket (tagdíjlevonás-egyes szervezeteknél 50% taglétszám csökkenés) 5 Miért kell erősíteni a szervezettséget?

Szakszervezeti kitörési pontok Szorosabb szakszervezeti együttműködés konföderációs(pl. ASZSZ,MSZOSZ,SZEF vagy az ifjúsági szövetségek), ágazati (pl. Vasutas Szakszervezeti Szövetség, BDSZ, EVDSZ, „16-ok”) és helyi szinteken. A „sokszakszervezetes” rendszer átalakítása A tagság megerősítése: - semelyik szövetséghez nem tartozó szervezetek becsatornázása, - tagság megtartása és a szervezettség növelése a helyi szinteken, különösen az új belépők és a fiatalok körében, - szakszervezetek szervezése, különösen a KKV-k területén, 6

A villamosenergia-ipar Sokszereplős: több nagy vállalat és sok kicsi (VKSZ támogatás) A tulajdonosi struktúra és a tulajdonosi kör vegyes(köztulajdon-magán, magyar, német, francia stb. tulajdon. Kormányzati intézkedések sújtják. A foglalkoztatottak létszáma (Az Ágazati Részvételt Megállapító Bizottság évi adata): fő. Munkáltatói szövetség működik, a VTMSZ, amely a munkavállalók 69,7 %-át foglalkoztatja, főt (ugyancsak 2010-es adat). VAPB működik, ágazati KSZ van. 7

A villamosenergia-ipar Ágazati szinten 2 szakszervezet működik. Az EVDSZ és a BDSZ. Mindkét szervezet reprezentatív, az EVDSZ az ágazatban munkaviszonyban foglalkoztatottak 47,2%-át (7522), a BDSZ a 13,2 %- át (2096) tudja tagjai sorában. Az EVDSZ a LIGA Szakszervezetek, a BDSZ az MSZOSZ konföderációhoz tartozik. Az EVDSZ - t alkotó tagszakszervezeteknek más ágazatban foglalkoztatott tagjaik is vannak, hiszen az EVDSZ - hez tartozó tagok száma közel fő! 8

A villamosenergia-ipar, nehézségeink Az érdekeltségi körünkbe tartozó munkáltatói kör és foglalkoztatott létszám nehezen meghatározható. Az ágazati KSZ „csak” a VTMSZ tagok. és a 35.1 TEAOR szám alá tartozó munkáltatók által foglalkoztatottakra vonatkozik. Az EVDSZ - hez tartozó tagok száma – ha kis mértékben is – de évről évre csökken. Az Mt. új rendelkezései negatívan éreztetik hatásukat, mind a tagok, mind az EVDSZ és a tagszakszervezetek vonatkozásában. 9

Villamosenergia-ipar kitörési lehetőségek Szorosabb szakszervezeti együttműködés minden szinten. Még hatékonyabb érdekképviselet, szolgáltatások a tagoknak. A tagság megerősítése: - semelyik szövetséghez nem tartozó szervezetek becsatornázása, - tagság megtartása és a szervezettség növelése a helyi szinteken, különösen az új belépők és a fiatalok körében, - szakszervezetek szervezése, különösen a KKV-k területén, mert EGYÜTT ERŐSEBBEK VAGYUNK! 10

11 Köszönöm a figyelmet!