Testi - lelki egyensúly Minden ember tapasztalatszerzés végett születik a Földre, hogy jobban megértse a dolgokat és tökéletesítse önmagát. Ha lelkünk nem végzi el a kijelölt és önként vállalt feladatot, a személyiséggel összetűzésbe kerül, aminek következménye a testi bajok megjelenése. Fizikai testünk betegségei negatív gondolataink, érzéseink, tetteink következménye. Amikor fellép a betegség a testben, a test energiaszintjét kell növelni. A nyugati orvostudomány csak a fizikai test gyógyításával foglalkozik, tüneti kezelés folyik, míg a keleti orvoslásnál, oki kezelés is van.
Helytelen életmód A vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben szegény táplálkozás a mesterségesen előállított élelmiszerek fogyasztása a gyógyszerek szedése a mindennapos stressz a mozgásszegény életmód az egyre szennyezettebb környezetünk, komoly egészségkárosodást eredményez.
Az egészséges táplálkozás 12 pontja Változatos étkezés Különböző ételkészítési módok Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz Ízleljünk meg más ételeket is
Az egészséges erekért 2. pont: Együnk kevésbé zsíros ételeket: a főzéshez, sütéshez inkább margarint vagy olajat használjunk. Gőzölés, párolás, Sok zsiradék mellőzése Rántás helyett habarás
Kevés sóval a normális vérnyomásért 3. pont: Kevés sóval készítsük az ételeket Különösen kerüljük a sózást gyermekeknél Ízesítésére sokféle fűszert használhatunk.
Édességek nélkül! 4. pont: Csak étkezések befejező fogásaként Ne étkezések között, főleg nem helyette Cukor helyett használjunk természetes édesítőszereket Természetes gyümölcs- és zöldséglevek Ne szoktassuk a gyermekeket az édes ízre
A csontok egészségéért 5. pont: Naponta fogyasszunk tejet vagy tejterméket A legjobb kálciumforrás Izommunkában fontos szerepet tölt be
Alapozzunk zöldségekkel 6. pont: Rendszeresen együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét,párolt főzeléknövényt Köretként is alkalmazhatjuk Fontos vitaminforrás
Rostok a jó emésztésért 7. pont: Asztalunkra mindig kerüljön barna kenyér Köretként legfőképp burgonyát és párolt zöldséget válasszunk Szénhidrát dús köretek csökkentése
Naponta többszöri étkezés Naponta négyszer-ötször étkezzünk Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy nagyon kevés Együnk nyugodtan, mindig,minden körülmények között Lehetőleg mindig azonos időpontban együnk.
Ha megszomjazunk… 9. pont: A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható Az alkohol káros A szeszes italok energiafelesleget jelentenek
Mindent lehet…ésszel 10. pont: A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek a tilalmát sem Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek! Bőséges fogyasztásra javasolt: gyümölcsök, zöldség- és főzelékfélék, hal, barna kenyér Mérsékelt fogyasztásra javasolt: nem zsíros húsok, zsírszegény tej ,zsiradékok,tojás, tészta, száraz hüvelyesek Kerülni javasolt: édességek, fagylalt, cukrozott készítmények,tejszín, cukor, cukros üdítők, só, szeszes italok Az élelmiszerek kiválasztásában segít a csomagoláson feltüntetett tápanyagérték
Mozgás! 11. pont: Rendszeres testmozgás Dohányzás teljes mellőzése Kevés szabadidőnket is fordítsuk testmozgásra
Enni,enni…ízek 12. pont: A helyes táplálkozás fedezi a szervezet minden élettani folyamatának energia- és tápanyag-felhasználását Testtömeg-index
Köszönöm a figyelmet! Készítette: Borók Dániel