A könyvtár, mint az információs társadalom stratégiai tényezője Dr. Tóvári Judit

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tóvári Judit Eszterházy Károly Főiskola. Szinnyei József. Magyarország a XX. században század: polgári.
Advertisements

ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
K ulturális fejlesztések az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kulturális vidékfejlesztés és a könyvtárak szeptember 25.
Magyar, mint idegen nyelv témakörű oktatási és kulturális Internet portál HUNGAROPORT Dr Remzső Tibor MTA SZTAKI.
Jogi szakokleveles közgazdász
I NFORMÁCIÓS T ÁRSADALOM T ECHNOLÓGIÁI PÓLUS Dr Magyar Gábor BME
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
Erdélyi Múzeum-Egyesület Magyar Tudományos Akadémia Budapest, november 11. Dr. Bitay Enikő, Az EME Műszaki Tudományok Szakosztályának elnöke.
Digitalizálandó értékek könyvtáraink gyűjteményében Mit? Miért? Hogyan? május 25. Bánkeszi Katalin szakmai igazgató Neumann János Digitális Könyvtár.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
2009. november 30. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 12. előadás.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
1 Európai együttműködési lehetőségek és a hazai könyvtárak Könyvtári napok. Szakmai tanácskozás Sopron október Nagy Anna.
Stratégiai tervezés.
Hipermédia tanulási források az interneten
Elektronikus tanulási környezetek sajátosságai
Az információs és kommunikációs technológiák szerepe a szakképzésben február 22. Dr. Tóth Péter főiskolai docens Fővárosi Pedagógiai.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
DELOS projekt, Könyvtári Intézet Budapest, május 6.
Minerva projekt és digitalizálási tapasztalatok Moldován István OSZK MEK Osztály NDA Konferencia december 14.
OSZK - Tudományos Ülésszak, 2002 Nemzeti könyvtárak - archiválás, Internet - ? Országos Széchényi Könyvtár Tudományos ülésszak december 9. Renkecz.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
A hazai könyvtárak és az Európai Digitális Könyvtár Információs nap a 3. FP7-ICT pályázati felhívásról Budapest, január 29.
A Magyar Elektronikus Könyvtár helye, szerepe a hazai digitális könyvtárak között XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budapest,
Bánkeszi Katalin Egyházi Könyvtárak Egyesülése Országos Széchényi Könyvtár Digitalizálás Mit? Miért? Hogyan? Mivel? Továbbképzés Budapest,
Műszaki szakfolyóiratok digitalizálása és archiválása a versenyképesség növelése érdekében ifj. Drótos László ifj. Drótos László OSZK MEK Osztály.
Nyelv-ész-gép Új technológiák az információs társadalomban.
EUREKA - eConTec EUREKA: EU piacorientált K+F együttműködés Versenyképesség növelése az ipari és a technológiai kutatások koordinálásával.
DAT 2006 konferencia A könyvtárak digitális világa szekcióülés Budapest, november 21.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
2009. november 16. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 10. előadás.
2009. november 23. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 11. előadás.
2009. október 19. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 7. előadás.
Legjobb_kor. Az eMunka, dMunka, sikeres alkalmazásának társadalmi és technológiai feltételei megteremtődtek. dr. Mlinarics József ügyvezető elnök Magyar.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
Digitális tartalomszolgáltatás
A MÚZEUMI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSAI.
Programzáró szakmai nap Szolnok, november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet.
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Könyvtári konstrukciók az Új Magyarország Fejlesztési Terv Operatív Programjaiban Szakmai tájékoztató a városi könyvtárak számára Országos Széchényi Könyvtár.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály „A könyvtárak fejlesztési lehetőségei.
„Jászkun kapitányok nyomában” - versenyképes attrakció a kulturális turizmus piacán Turisztikai Fórum Szolnok, 2010.április 8. Galó Anita a projekt menedzsere.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
10 dolog, amit EDIT-ről tudni kell
IKT az informatikus könyvtáros képzésben az egri főiskolán Dr. Tóvári Judit főiskolai tanár Dr. Tóvári Judit főiskolai tanár.
EU IST PRO EU IST Promóciós Csoport 6. keretprogram Projekttípusok (INSTRUMENTS)
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Tudásportál és kreatív online tartalom
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN Budapest, január 18.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN március 4. IV. Calderoni Informatika Kerekasztal,
Nemzeti Technológiai Platform a
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN A CALDERONI INFORMATIKAI RENDSZER BEMUTATÁSA március.
Programzáró szakmai nap Szolnok, november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Líceum a természettudományért TIOP A projekt célja Eszterházy hagyaték: a tudás elérhetőségéhez korszerű feltételek A természettudományos oktatás.
1 A Hungary for FP6 projekt a bemutatása Dr. Groó Dóra Tudományos és Technológiai Alapítvány.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
EKE NTDI-DIGITÁLIS PEDAGÓGIA PROGRAM 2017
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A MÚZEUMI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSAI
Előadás másolata:

A könyvtár, mint az információs társadalom stratégiai tényezője Dr. Tóvári Judit

A könyvtárak az EU kutatás- fejlesztési keretprogramjaiban 1998-ig: Információs infrastruktúra kiépítése A könyvtárak hálózatba kapcsolása

Az 5. Kutatási és Fejlesztési Keretprogram 2002-ig  integráció  értéknövelt szolgáltatások kifejlesztése  a könyvtárak hálózati információközvetítő szerepének a hangsúlyozása

A programok jellemzői  a közgyűjtemények egységes szemléletben kezelése  az azonos eszközökkel elérhető elosztott szolgáltatások kifejlesztése  a gyűjtemények hipermédia feldolgozásának az igénye

Az 5. Keretprogram jellegzetességei  szubszidiaritás elve  európai tartalom  multikulturalitás  felhasználóközpontú fejlesztések  az európai ipar versenyképességének a támogatása

Programstruktúra Tematikus programok I-IV. Kulcsakciók (KA) (kutatási projektek csoportjainak sorozata) Kutatás és technológiafejlesztés

A digitális könyvtári kutatások az 5. Keretprogramban I. Életminőség II. Az információs társadalom technológiái III.Versenyképes és fenntartható fejlődés IV. Energia, környezet

Multimédia tartalom és eszközök Az EU Információs Társadalom technológiái programja Rendszerek és szolgáltatások Kulcsakciók A kutatás és technológiafejlesztés területei Elektronikus publikálás Digitális örökség és kulturális tartalom Oktatás és képzés Nyelvi technoló- giák Információ- menedzs- ment Távmunka és elektronikus kereskedelem Technológia és infrastruktúra

Néhány digitális könyvtári program

Festők kép-bankja (ARTISTE)

Régészeti adatbank

Reneszánsz könyvek

Archív film- és levéltári anyag

Digitális filmhíradó-archívum

Könyvtárosok gyermekeknek

Közkönyvtárak hálózata

Az emberi mozgás virtuális animációja

RENAISSANCE: Virtuális reneszánsz udvar RENARDUS: Európai méretű infrastruktúra tudományos témák elérésére. TOURBOT: Interaktív múzeum CRISATEL: Innovációs rendszerek képmegőrzésre és digitális archiválás az oktatás, képzés és az élethosszig tartó tanulás erősítésére

A multimédia tartalom és eszközök kulcsakció (KA3) kutatási területei Integrált hozzáférés a könyvtári, levéltári, múzeumi anyagokhoz Multimédia rendszerek és szolgáltatások lehetőségei: digitális könyvtárak, e- Learning A kulturális örökség digitális megőrzésének lehetősége

A digitális könyvtár stratégiai kérdései A kulturális örökség publikációs kerete Európai tartalom hangsúlyozása Copyright Működőképesség, összehasonlíthatóság Az információk hitelessége Szabványosítás

Digitális örökség és kulturális tartalom kutatási irányai  Modellek és eszközök az egységes hozzáférés érdekében  Nagy tömegű forrás befogadása  Multimédia tartalom megőrzése  A digitális tartalom menedzselése, hálózatba szervezése

Az Európai Könyvtár (TEL) A Multimédia tartalom és eszközök (KA3) kulcsakcióban kifejlesztett alkalmazások fokmérője

Célja: A résztvevő nemzeti könyvtárak gyűjteményeinek közös platformon történő elérésével megvalósítani az egyetlen „Európai Könyvtár” eszméjét.

Alapítók Európai Bizottság 66% = 1,2 Millió euro Kilenc európai nemzeti könyvtár 34% = 600 ezer euro

A projekt indulása: február befejezése: július

Munkacsomagok: Licenc és szerzői jogok Üzleti modellek a szolgáltatások megvalósítására Metaadat-fejlesztés Hálózati technológiák kombinációja Terjesztés és használat Menedzsment

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!