Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform Stratégia és Programterv

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Smart Country: szolgáltatások közös adatokon november 4 Szabó Róbert BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék.
Advertisements

A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
A Jövő Internet Nemzeti Kutatási Program bemutatása Dr. Bakonyi Péter és Dr. Sallai Gyula Jövő Internet Kutatáskoordinációs Központ Budapesti Műszaki és.
Jövő hálózati megoldások – Future Internet
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
A stratégiai tervezés módszertana
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az IKT a gazdaság szolgálatában
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
A Jövő Internet Nemzeti Kutatási Program – JINKA 1.3 Dr. Sallai Gyula Jövő Internet Kutatáskoordinációs Központ Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi.
A magyar gazdaság helyzete, fejlesztési prioritások Varju László államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.
A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Hegyi Csilla osztályvezető Innovációs és K+F Főosztály
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Photovoltaikus kiserőművi rendszerek jelene és jövője Magyarországon
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Dr. Bakonyi Péter helyettes államtitkár Az információs társadalom kialakításának kiemelt feladatai Agrárinformatikai Fórum Budapest, 2003.
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
Az információs ipar teljesítménye Európai Unió, Magyarország, Amerikai Egyesült Államok.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
| június 27. | MKT vándorgyűlés E-kormányzat és versenyképesség Dr. Paál Péter MKT Informatikai Szakosztály Vezérigazgató, IBM Magyarország.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
Felsőoktatás-kutatás és szakpolitikai hasznosulás Magyarországon Tényeken alapuló (evidence based) szemlélet a felsőoktatásban „Adatalapú döntéshozatal.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
A Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform workshop-ja Az Aarlborg-i Future Internet Assembly üzenetei Dr. Sallai Gyula Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
A Dublin-i Future Internet Assembly üzenetei Sallai Gyula, Vilmos András Jövő Internet Kutatáskoordinációs Központ Budapest, június 4.
Strukturális és Kohéziós Alapok
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Alsó-Ausztria Gazdasági Stratégiája RECOM hálózati találkozó – gazdaság/ innováció - Győr, Mag. Florian Riess, MBA, M.E.S.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Szélessávú tervek és akciók
TÁMOP C-11/1/KONV Történet  Az Egyesület alapítása – 1998 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Eötvös Lóránd Tudományegyetem.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
„A” munkacsomag bemutatása Képzésfejlesztési javaslatok, finanszírozási alternatívák
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Gergely László Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Okostelefon felhő Prof. Dr. Gyimóthy Tibor Szegedi Tudományegyetem.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
11 Smart City Tagozat ülése BME EIT Neumann Tárgyaló, május óra 1111 Budapest, Egry J. u. 18. V1 ép. C213 Dr. Kovács Kálmán tagozati elnök.
BYTE Projekt FP 7 Gergely László MBA NIIF Intézet Big Data 2016 Európában és a világban – nem csak a szakma, esettanulmányok is.
A magyarországi K+F politika
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
Az NIIF Program helye a kutatóhálózati világban
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform Stratégia és Programterv
Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)
Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform Stratégia és Programterv
Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform Záróülés
Business Intelligence (Üzleti Intelligencia)
Előadás másolata:

Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform Stratégia és Programterv Dr. Bakonyi Péter BME EIT HUNGARNET

Tartalom Bevezetés A stratégia fejezetei: Helyzetelemzés Nemzetközi kitekintés SWOT elemzés Jövőkép Stratégia Programterv Javasolt intézkedések 2017.04.09.

Bevezetés Az Internet az elmúlt években a mindennapi élet megkerülhetetlen részévé vált Európában és hazánkban is. Ma már a világon több mint 4 milliárd használója van az Internetnek és 2020-ra ez a szám várhatóan eléri a 7 milliárdot. Ezt mindenekelőtt a mobil technológia fejlődésének köszönhető. Ha ehhez hozzátesszük, hogy az Internetre kapcsolt eszközök száma 2020-ra elérheti az 50 milliárdot, ez olyan változást hozhat létre amely jelentős hatással lesz a gazdaságra, a társadalmi viszonyokra és politikára is. A Jövő Internet NTP által készített stratégia alapvetően a kutatásról és annak hatására létrejövő új alkalmazásokról szól. Ennek ellenére fel kívánjuk hívni a figyelmet, hogy ennek a területnek a jövőre gyakorolt hatása messze túlmutat a felsorolt területeken. 2017.04.09. Az Internet jövője

Bevezetés A jövő Internete nem egyszerű technológiai kérdés az kihat a teljes társadalomra. Ezért fontos lenne, hogy a kormányzat, a közpolitika formálói jobban megismerjék ezt a területet és ezáltal a támogatási és szabályozási politika kialakításkor előre mutató döntéseket hozhassanak. Ezek a döntések meghatározhatják egy ország fejlődési és kitörési lehetőségeit. Szeretnénk megemlíteni az Egyesült Királyság esetét, ahol létrehozták ’ UK Future Internet Strategy Group’ –ot amelynek feladata, az ipar, a felsőoktatás, az akadémia és a kormány számára történő tanácsadás azokról a lehetőségekről, amelyeket a Jövő Internet kínál. Úgy becsülik, hogy évi 50-100 milliárd font éves eredmény növekedést hozhat ez a terület.. 2017.04.09. Az Internet jövője

A Stratégia fejezetei Helyzetfelemzés Nemzetközi kitekintés SWOT elemzés Jövőkép Stratégia Programok 2017.04.09. Az Internet jövője

Helyzetelemzés Magyarországon a jelentősebb jövő internet kutatások ás alkalmazások a BME-n, az ELTE-n, a SZTAKI-ban, és az NIIF Intézetben folynak, vállalati szinten pedig az Ericssonban ,a Nokiában, a Magyar Telekomban, az IBM-ben, a CISCO-ban, az SAP-ben, a HP-ben és számos kkv-ben ( AITIA, STOLPLAN, … ) Megállapíthatjuk, hogy igen sikeresen szerepeltünk az EU-s pályázatokban. A BME tizenegy EU-s projektben vesz részt, az NIIF Intézet 5-ben, az MTA SZTAKI 2-ben és négy kkv egy-egyben. 2017.04.09.

SWOT elemzés Erősségeink : az EU-s programokban való sikeres részvétel, a hazai kutatói bázis nemzetközi színvonala, a kutatóhálózati infrastruktúra európai színvonala, az IKT oktatás magas színvonala, erős alapkutatási háttér, jó ipari együttműködés az IKT és távközlési multinacionális cégekkel Gyengeségek: Két területet említenénk: a kutatói bázis Budapest centrikussága a kutatás hazai finanszírozásának nem megfelelő szintje 2017.04.09.

SWOT elemzés A lehetőségeket tekintve kiemelendő: a jobb vállalati együttműködés, az EU-s források jobb kihasználása, a kormányzat támogatásának megnyerése a magyar gazdaságban húzó ágazatként szolgálhatna a Jövő Internet. A veszélyek közé soroljuk, hogy a forráshiány miatt nem tudunk lépést tartani a nemzetközi fejlődéssel, és ezáltal kiszorulhatunk a mértékadó nemzetközi együttműködésekből 2017.04.09.

Nemzetközi kitekintés Európai Unió Feltétlenül szólni kell a most alakuló a hetedik keretprogramot követő Horizon 2020 programban megfogalmazott ICT téma súlyáról és támogatási elképzeléseiről. A fő üzenete e programnak, hogy a kutatás-fejlesztést és az innovációt összekapcsolja és Európa erejét az ICT-re épülő gazdasági növekedésben látja. Azokat az EU-s eszközöket és programokat, amelyek rendelkezésre állnak, az innováció erősítésére fordítják. Fontosnak tartják a kutatói szféra és az ipar együttműködésének erősítését. A Jövő Internet továbbra is kiemelt kutatási terület lesz. A Jövő Internet infrastruktúrája, technológiája és szolgáltatásai az infokommunikáció kutatásának meghatározó területei lesznek. Külön kell szólni a kutatás és innováció tervezett támogatásáról. A 2014-2020– as időszakra az EU költségvetésének 8%-át tervezik e terület támogatására, amely 80 milliárd Euro. Ez jelentős növekedés a hetedik keretprogramhoz képest 2017.04.09.

Nemzetközi kitekintés Gazdasági vonatkozások: Az európai Internet ipar mára már jelentős szerepet játszik az EU gazdaságában. A 2009-es évben az Internet technológiai és szolgáltatási szektor bevétele 122 Milliárd Eurót tett ki. Ez a teljes EU IKT piac 23%-a, de a részarány tovább nő és 2014-re ez már 31%-ot tesz majd ki. Így a gazdaság oldaláról nézve is a jövő Internettel kapcsolatos kutatás- fejlesztési tevékenység meghatározó az EU jövője szempontjából 2017.04.09.

Gazdasági vonatkozások 2017.04.09.

2017.04.09.

Jövőkép A Jövő Internetet egy folyamatosan fejlődő rendszerként írhatjuk le, amely a jelenlegi internethez képest jelentősen több végpontot, az intelligens tárgyak milliárdjainak bekapcsolását, a bárhol és bármikor hozzáférhető tartalmat, minőségi és biztonságos szolgáltatásokat megbízható infrastruktúrát, fenntartható és energiatudatos működést, jobb menedzselhetőséget 2017.04.09.

Jövőkép a virtuális és a valós világ összekapcsolását hozza el. Mindezek a jövőképbeli elemek igen jelentős kutatási tevékenységet igényelnek, amelyek jelenleg is folynak a világban magyarországi kutatóhelyek aktív részvételével. A Jövő Internet kutatásban való további intenzív magyar részvétel elkerülhetetlen a lehetőségek mielőbbi – versenyelőnyt jelentő – kiaknázásához. A Jövő Internet az új technológiák felhasználásával és új üzleti modellek kialakításával jelentős új megoldásokat biztosít az üzleti világnak, a társadalomnak és a kormányzatoknak 2017.04.09.

Stratégia Az EU négy különböző elképzelést vázolt fel 2020-ig, különböző beteljesedési valószínűségekkel: Fokozatos fejlődés („smooth trip”): az internetes gazdaság fokozatos térnyerése az élet minden területén. Ez az alap vízió, amihez a többieket pozícionálni lehet. Zöld Internet („going green”): az Internet a fenntartható fejlődés középpontjába kerül. Üzleti Internet („commercial big brother”): az üzleti/fogyasztási jellemzők dominálnak: szórakozás, vásárlás és hirdetések. (Vég) felhasználók Internete („power to the people”): a szabadság és demokrácia meghatározó eszköze, a felhasználók aktív beleszólása az Internet alakításába Ezek közül a fokozatos fejlődés látszik a legvalószínűbb kimenetnek. 2017.04.09.

Stratégiai célok és legfőbb tennivalók A stratégia átfogó célja, hogy kijelölje azokat az irányokat, amelyek teljesítése esetén hazánk a Jövő Internet kutatása és alkalmazása terén képes a lépéstartásra az Európai Unióval. A stratégia kijelöli azokat a területeket, és meghatározza a szükséges tennivalókat a célkitűzések teljesítéséhez. Az alábbi területek célkitűzései kerültek megfogalmazásra: Kutatás-fejlesztés-felsőoktatás Alkalmazás Szolgáltatások és szabályozás Hazai és nemzetközi együttműködések Intézkedési javaslatok 2017.04.09.

Kutatás – fejlesztés-felsőoktatás Alapozó kutatás: Internet science Nagy hálózatok modellezése Társadalmi hatások kutatása A jövő hálózati rendszerei Tartalom-centrikus hálózatok, médiahálózatok és 3D Internet Biztonság, megbízhatóság és személyes adatok védelme Alkalmazás orientált kutatások: Jövő Internet szolgáltatások Tárgyak Internete (Internet of Things) Kísérleti fix és mobil hálózatok és tesztrendszerek Fenntartható és környezettudatos fejlődés 2017.04.09.

Kutatás – fejlesztés-felsőoktatás Átfogó (interdiszciplináris) kutatási programok ígéretes alkalmazási lehetőségekkel. A hazai intézményi és kutatói bázis fejlesztése, szélesítése, Jövő Internet kutató centrum létrehozása. A kutatóhálózati infrastruktúra fejlesztése. A Jövő Internet, mint új diszciplína szerepeltetése az egyetemi oktatásban. PhD képzés erősítése, részvétel nemzetközi programokban (pl. EIT KIC ICTLabs mester és PhD képzési programjában). A középszintű oktatásban és a szakképzésben is az informatikai képzés kiemelt szerepe. 2017.04.09.

Alkalmazás Alkalmazások fejlesztése a hazai nagyvállalatok és KKV számára és bevonásukkal, az alábbi kiemelt területeken: Az intelligens város alkalmazásai: parkolás, közlekedés, program-szervezés, kapcsolattartás térben és időben. Szenzorhálózatokon és a tárgyak Internetén alapuló energia hatékony, környezetbarát, intelligens mezőgazdaság, épületek és épületgépészeti megoldások. A felhő technológián alapuló, megfizethető adattárolási és adatelemzési kapacitások, illetve központi adattárak kihasználása KKV-k számára 2017.04.09.

Szolgáltatások és szabályozás A tömeges Internet használat érendő el a következő területeken: Elektronikus jegyrendszer Elektronikus fizetés – készpénz kiváltása, ahol csak lehetséges Elektronikus azonosítás, chip kártyás okmányok Elektronikus számlázás Ezen túlmenően megfelelő szabályozási intézkedések is kellenek: Hatékony és megnyugtató adatvédelmi szabályok létrehozása. Alanyi jogon járó szélessávú internet hozzáférés biztosítása A távközlési szolgáltatások szabályozása a lakosság számára elérhető árszínvonal kialakítása érdekében 2017.04.09.

Hazai és nemzetközi együttműködések Hosszú távú együttműködés kialakítása a kormányzattal, a szakmai szervezetekkel, a vállalati képviseletekkel. Javasoljuk az Egyesült Királyság mintájára egy Jövő Internet Tanácsadó Testület létrehozását, amelyben minden érdekelt terület képviseletet kap és amely a kormányzat és a szakma számára javaslatokat tesz a Jövő Internet fejlesztése érdekében. Olyan intézkedés és szabályozások kialakítása, amelyek erősítik az egyetemek és kutatóintézetek és vállalatok (nagy vagy KKV-k) együttműködését. Ez az EU 2014-2020-as Horizon programjának is kiemelt része. 2017.04.09.

Intézkedési javaslatok A tömeges Internet használatot biztosító intézkedések: Az olcsó – esetleg ingyenes – szélessáv A megfizethető korlátlan mobil internet Az általános internethasználat Az elektronikus aláírás Az ingyenes biztonságos tárterület hozzáférés A széles rétegek általános informatikai képzése – ingyenesen és kötelezően Az oktatás minden szintjén az informatikai képzés kiemelt szerepe Az új környezetnek megfelelő biztonsági megoldások, alkalmazások 2017.04.09.

Javasolt intézkedések A stratégia készítése során a következő kiemelt intézkedési javaslataink fogalmazódtak meg. A nemzetközi példákhoz hasonlóan egy Jövő Internet kutatócentrum létrehozása, amely koordinálná a hazai kutatásokat és építené a nemzetközi kapcsolatokat ezen a területen. Hazai támogatás biztosítása ahhoz, hogy az EU 2014-2020 programjában jelentősen megnövekedő kutatási költségvetésből, minél nagyobb részt ki tudjunk használni. Kormányzati intézkedési terv a Jövő Internet hosszú távú fejlesztésére. 2017.04.09.